10-20 éves ill. annál hosszabb távra javasolt portfólió, min. 700 usd-vel pozinként, min. 7000 usd kezdőtőkével. Lehetőség szerint évente min. 700 usd, tehát egy pozi felvétele friss pénzből (megtakarításból). Profitkivét ellenjavallt.

Ide jön majd a lista, ha lesz időm. Ill. folyamatosan bővülni fog a lista az elköv. 10 évben. Remélem, még létezni fog a fórum. :) Javasolt átlag vételárak zárójelben. "f" (=future) betű esetén az ár még nem teljesült a javaslat óta, várnunk kell a belépésre.

Kisker, nagyker - defenzív papírok

Starbucks (vétel 46 $). USA-ban már nem nagyon tud bővülni, de a többi kontinensen hatalmas még a potenciál. 5-10 éven át robosztusan növekedhet még.

Yum!Brands (55$, f.), Dollar General (48$)

BestBuy (14$): fordulóponton lévő vállalat. Frissítés 2013-ban: mégsem bízok már annyira benne és felvásárlási sztori is eltűnt. 19 dodóért most inkább eladást javaslom. 12-13 dollárért majd vissza lehet venni.

Macy's (44$): jól prosperáló, stabil kisker vállalat, még kedvező árazással, TA korrekció végén, emelkedő trendvonalon. Nem fog sokszorozni innen már, de alig találni már jó áron részvényt.

Ruhaipar

Limited Brands (45$), Adidas (50 eur, f.), Puma (212 eur), Philip Morris (83$), Michael Kors (60$), American Eagle (14$)

Kommunikáció

Mtelekom (400 Ft) Frissítés 2013-ban: Mtelekom eladás javaslat 500 ft-ért.

Skullcandy (7 $): szétshortolt cég, pedig a pesszimizmusnak semmi oka nincs. Okostelefonok farvizén bőven van hova növekednie. Jó a cégvezetés, nincs gyakorlatilag adósságuk, jó készpénztermelő képesség, minden pénzügyi adat kiváló. Ha minden így marad, csak az a kérdés, hogy évi 20 vagy évi 60%-ot emelkedik-e.

Nokia (2€): ha lesznek jelei a magához térésnek, akkor lehet egy nagy visszatérő belőle. A nagy visszatéréseket a rv.-piac 5-10x-es árfolyammal szokta honorálni, ilyen volt pl. az amazon. 2,82 euróért ELADÁS. Visszatérésnek semmi jele, és jelenleg túlárazott. Itt rég frissítettem, de 3 euróért visszavettem, és ezt másik topikban javasoltam és naplóztam is, de 5 euróért végleges eladás a javaslat, nem foglalkozom vele az elköv. bő fél évben.

ZTE (1,1€): nagy kérdés, hogy visszaszerzi-e azt a lendületet, amivel berobbant a kommunikációs piacra. Ha igen, sokszorozni fog az ár. Szerintem erre minden esély megvan

Közmű, egyéb deffenzív

ÁNY (430 Ft), Aqua America (22,5$): amcsi közmű, Firstenergy (41 $): amcsi közmű

Pénzügy

JP Morgan (40 $). A botrányok és az egyszeri veszteségei pánikeladásokat generáltak benne, de ettől még Amerika egyik legnagyobb bankja, és a jövőben meggyőződésem, hogy GS mellett a világ másik legnagyobb bankjává növi majd ki magát. Stabil vállalat, melyre a pénzügyi válság véget értével új aranykor vár.

Jack Henry (37.5$), BAC (7,2$), Raiffeisen (28€), Deutsche Bank (28€), Plotinus (1800 ft), Bank of NY Mellon (31$), M&T Bank - MTB (114$), Wells Fargo (42.6$), Citi (50$)

Biztosítás, Egészségügy

Allianz (95€,f.), Direct Line Insurance (190p): leválasztott, Wellpoint (55$,f.): sok kp., stabil fundamentumok, Fresenius (60€,f.)

Ipar

General Dynamics (62 $). Kiváló vállalat folyamatos növekedéssel. Most v. egy nagyobb korrekcióban is vásárolható. Mindegy mennyiért, amíg a ilyen stabil és bővülő a vállalat.

AgCo. A gépgyártási részleg, különösen a traktorok gyártása már felzárkózott a John Deere mellé. Képes lesz a világon szerintem megszerezni a vezető helyet. Ennek ellenére jelenleg kicsit drágállom, várnék 40 $-ig és bővíteném egy nagy tőzsdei medvében 20 $-on.

Energia

Wisconsin Energy (35 $). Talán érdemes lehet várni vele egy tőzsdei általános pánikeladást, amikor ezt is adják, habár közműcég révén vajmi keveset számít neki egy válság. Jól menedzselik és nagyon stabil cég, mindenképp jobb, mint egy állampapír.

Chevron (102$), Cummins (87.5$), OMV (26€)

Philips66 (47$): leválasztott, stabil pénzügyi helyzetből, alulárazva indul

Valero (29$): fordulóponton lévő.

Tech szektor, informatika

Tech szektor, internet

PCLN (kb. 300$): megállíthatatlannak tűnő növekedés. USA-n belüli expanzió már nem lesz számottevő szerintem, de a világ többi országában még csak épp megkezdte a terjeszkedést. Jó a szolgáltatása, Ebay-hez hasonló jövőt jósolok neki.

EA (12.5$): továbbra is erős a játék szektorban, válságálló, jó az árazása, és meg fogja nyerni a pert Zynga ellen, ami egyáltalán nincs beárazva. A játékok forradalma már megindult, ami hasonló profitnövekedéssel járhat a szektorban, mint a mobilok piacán az okostelefonok megjelenése.

Ebay (43$): még messze a maximális potenciál, szerintem az elköv. Években többszöröződik a forgalma és vele a nettó nyeresége is.

KCG (2.45$): a know-how, tapasztalat és a kiépített kapcsolatrendszer a régi profitábilitását visszahozza még, ami a jelenlegi részvényár többszörözésével

IACI: 20-25 $-ért kiváló belépőt kínálna. A jövőben a google sikeres versenytársa lehet, az online szótárak az elköv. évtizedben teljesen kiszorítják majd a papír alapúakat, ahogy az e-bookok szorítják háttérbe a nyomtatott irodalmat.

MagicJack (16.5$): egy agyonshortolt cég, mely csak emelkedni tud, mert rendkívül innovatív termékekkel rendre képes előnyre szert tenni a piacon. 20 $-on lehet érdemes beleülni jó hosszú időre.

Tech szektor, egyéb

Cisco (17.5$): hatalmas készpénzállomány, magas osztalék, kiváló növekedési lehetőségek. Ő is egy nagy visszatérőnek tűnik. Nagyon alulárazott még most is, de 15 usd alatt ajándék.

Visa és Mastercard (90$ és 400$): a fejlődő országokban még csak most terjednek igazán. Kb. ott tartanak a növekedési sztoriban, mint McDonalds 15 éve. Van helyük egy hosszú távú portfólióban.

Általános részvénypiaci visszaesésben vételre javasolt részvények

Scania, Electrolux, Carlsberg, Boliden