A napokban S91 típusú midibuszok norvégiai szállítására nyert megbízást a Rába Jármű Kft. A jármű elődjéből már több mint kétszáz darab közlekedik Európa nagyvárosaiban. A nemzetközi siker mellett a midibusz a BKV második budavári tesztjét is problémamentesen zárta.

Mindez jelzi, hogy az S91, amit a Rába Jármű Kft. a Molitus Kft-vel és a Webasto Hun-gária Kft-vel közösen fejlesztett ki, támaszodva az Ikarus által is fémjelzett tradicionális ma-gyar járműipari tapasztalatokra, a hazai és külföldi beszállítói háttérrel európai színvonalú jármű gyártására képes. A midibusz első generációját a kontinens több nagyvárosában is megelégedéssel használják, töb-bek közt Lettországban, Norvégiában, Görögországban, Csehországban és Izlandon.

A Rába ön-járó midibuszalváza így már több mint 70 millió kilométeres futásteljesítményt tudhat maga mögött az európai piacon. A hazai igényekre, a BKV korábbi, eredménytelennek minősített tenderére kifej-lesztett új S91 járműveket a Rába a nemzetközi piacon, Norvégiában sikeresen értékesítette. A midibusz az elmúlt hetekben problémamentesen zárta újabb, 6 hetes tesztperiódusát a BKV-nál, a várbusz útvonalán. A teszt sikere ismét bizonyította, a magyar konzorcium munkája révén olyan európai színvonalú jármű született, melynek szerepe lehet a magyarországi tömegközlekedési eszközpark megújításában.

További tradicionális magyar cégek bevonásán keresztül pedig lehető-vé válik a gyártás során a maximalizált hazai tartalom elérése. „A busz piac stratégiai területet jelent számunkra, termékfejlesztéseink egyik célja, hogy megerő-sítsük pozíciónkat ebben a fontos és hagyományos szegmensben.”- emelte ki Pintér István a Rába Nyrt. vezérigazgatója. „A kedvező piaci visszajelzések bizonyítják, a konzorcium sikeres együttmű-ködése révén az európai előírásoknak maradéktalanul eleget tevő termék született, mely a tartós és gazdaságos üzemeltetési elvárásoknak is képes megfelelni.”

A Rába saját fejlesztésű termékeivel közel 40 éve van jelen a buszpiacon. Futóművei egyszerre teljesítik a terhelhetőség, a padlómagasság és az átjárható utastér iránti szigorú elvárásokat. Az S91 midibusz ergonómiai, biztonsági és kényelmi szempontból is maximálisan megfelel az európai tömegközlekedés követelményeinek, valamint eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi előírá-soknak is. A jármű 115 kW-os motorja Euro5-ös minősítésű, bio-hajtóanyaggal is üzemeltethető. Az elektronikus adatfeldolgozás révén az üzemeltetési hatékonyság is optimalizálható.