Elliott hullámait a tömegek hangulata vezérli, így minden szakasz egy pszichológiai állapotot jelenít meg. Sok olyan esettel találkozunk, amikor egy nagyobb, összetett hullámmozgás értelmezésére különféle és egymástól lényegesen eltérő lehetőségünk is van. Ilyenkor a helyes változat kiválasztásában döntő érv lehet az időszakra jellemző globális hangulatkarakter felismerése.

Mostantól olvasható az Elliott és a többiek blogban az elméleti alapokról szóló cikksorozat ötödik része.

Egy teljes részt szántam egy olyan vezérlőelvre, ami végighúzódik az egész Elliott-cikluson. A hullámok személyiségjegyei a cikluson belül majdnem mindenütt adnak valamiféle tájékozódási pontot és ami még fontosabb, segítenek a realitás talaján maradnunk.

A piac valójában a kollektív zsigeri reakciók, érzések megnyilvánulása, tehát ahhoz, hogy kifogjunk rajta, képesnek kell lennünk az ösztönünk ellen cselekedni. Magunktól viszont erre nem vagyunk minden esetben képesek, hanem szükségünk van egy olyan módszerre ami a mögöttes valóságról árulkodik nekünk. Nagyjából ez az a fogódzó amit Elliott ad, különösképp ebben a vezérlőelvében.

Íme a link a személyiségjegyekről szóló teljes bejegyzéshez: Személyiségjegyek - Alapok V.

A linkek azok kedvéért, akik a teljes sorozatot egyben szeretnék olvasni:

I. rész: Dow-ból brokkoli a fraktálszerkezetről a három alapvető Elliott-i szabállyal

II. rész: Többször így, mint másképp a legfontosabb vezérlőelvekről

III. rész: Collins ötlete a Fibonacci összefüggésekről

IV. rész: Korrektív leltár hét alakzat rövid bemutatásával