Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Stagnált a feldolgozóipar az első negyedévben

#514914 prospero

http://www.mfor.hu/cikkek/95921.html

Stagnált a magyar feldolgozóipar az idei év első negyedévében a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. felmérése szerint.

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete és rövid távú kilátásai 2012 áprilisában című konjunktúrateszt eredménye szerint Magyarországon az év első három hónapjának legnagyobb vesztese az elektronikai ipar (beleértve a számítástechnikát is), amelynek 12 százalékos zuhanását, a második és harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat, az élelmiszeripar 7,8 százalékos és a járműipar 6,4 százalékos növekedése nem tudta teljes egészében ellensúlyozni.

A Kopint-Tárki szerint a magyar feldolgozóipar számára továbbra is a kereslethiány jelenti a legnagyobb akadályt, ami akár globális kereslethiánynak is nevezhető, hiszen ebben a negyedévben már világosan megdőlni látszik az a korábbi években stabilnak tűnő trend, miszerint az exportra való termelés biztos hátteret jelent a vállalatoknak. Ma már nem különülnek el markánsan az exportra és a hazai piacra termelő feldolgozóipari vállalatok, és a foglalkoztatottak száma szerint sem találni jelentős különbségeket.

A külföldi kereslethiányra panaszkodók aránya egy éve emelkedik, és újra kezdi megközelíteni, a válság idején mért szinteket. A trend annyira meredeken emelkedik, hogy szinte biztosan nem egy egyszeri sokkhatásról van szó, hanem egy elhúzódó, lassan eszkalálódó folyamat lehet a háttérben, aminek az elmúlása is hosszabb időt vesz majd igénybe - vélekedett a Kopint-Tárki.

Mindez a bizalmi indexen is jól látszik, jelentősen romlottak a belföldi és a külföldi rendelésállományok, igen kedvezőtlen mértékben változtak a késztermék készletszintek, és a termelési prognózis is romlott. Mindezek miatt a bizalmi indikátor 4 pontot zuhant az előző negyedévhez képest, és jelenleg 39 ponton áll, ami már csak 4 pontos különbséget jelent a válság legrosszabb időszakához képest.

A kutatási intézet rövid távon nem számít az export rendelésállomány jelentős emelkedésére, ezért a termelés növekedésének további lassulása, valamint a készletek további emelkedése várható, ami mind a bizalmi, mind pedig a barométer indikátort könnyen a válság idején mért értékek szintjére nyomhatja le a következő fél év során.

MTI

Re: indiai Nóbel-dijas Európáról

#514692 Előzmény: #514548

"Először is nem bízhatja magát a szakértők egyoldalú nézetrendszerére"

Szerintem először nem ártana, ha végre felismerné a cikk írója azt, hogy az úgynevezett szakértők pontosan ugyanazok, akik magát a problémát okozták, méghozzá ugyanúgy: Ahogy most a pénzügyi diktatúrát, egyeduralmát akarják nyiltan kiépíteni, úgy rombolták le korábban az állam ellenőrző szerepét és gazdasági erejét, azaz ugyanazzal a diktatórikus, másféle "ideológia nincs" című erőszakkal törölték el a föld színéről a "szabad piac" ellenzőit, ahogy most a demokráciát akarják lemosni a térképről.

Tipikusan a kecske bejelentkezett a káposztára, és most a kecskére akarják bízni mindenáron a káposztát, hiszen ő az a szakértő, aki ért hozzá.

indiai Nóbel-dijas Európáról

#514548 TrendMan

"Noha ezekben a szociális kérdésekben Keynes nem kötelezte el magát, régi gazdasági hagyomány a hatékony piacok kombinálása olyan közszolgáltatások nyújtásával, amelyeket a piac aligha képes biztosítani. Már Adam Smith megfogalmazta "A nemzetek gazdagsága" című művében, hogy egy gazdaságnak két "egymástól eltérő" feladata van: először is elegendő jövedelmet vagy megélhetést biztosítani az emberek számára, vagy pontosabban lehetővé tenni számukra ilyen jövedelem vagy megélhetés megszerzését, másodszor pedig a közszolgáltatások biztosításához elegendő jövedelmet juttatni az államnak vagy a nemzeti közösségnek.

Európa jelenlegi rossz közérzetének talán legzavaróbb eleme az, hogy a demokratikus vállalások helyébe az Európai Unió és az Európai Központi Bank vezetőinek pénzügyi diktátumai lépnek - közvetve pedig a hitelminősítő cégeké, amelyeknek értékítéletei közismerten egészségtelennek bizonyultak.

Egy széles nyilvános vita, ha ésszerű időt biztosítanak rá - "a vita révén megvalósuló kormányzás", ahogy azt John Stuart Mill és Water Bagehot demokratikus teoretikusok megfogalmazták - Sen szerint olyan megfelelő megoldásokhoz vezethetett volna, amelyek nem kezdik ki alapjaiban a társadalmi igazságosság európai rendszerét. Ám a közszolgáltatások drasztikus csökkentése, amelynek szükségességéről, hatékonyságáról vagy egyensúlyáról alig folyt nyilvános vita, az európai lakosság egy kiterjedt részének szemében vérlázító volt, és ez a politikai paletta mindkét végén található szélsőségesek kezére játszott.

Európa nem támaszthatja fel magát anélkül, hogy ne vizsgálná felül politikai legitimitásának két területét. Először is nem bízhatja magát a szakértők egyoldalú nézetrendszerére vagy jó szándékára úgy, hogy állampolgáraival nem vitatja meg mindezt nyilvánosan, hogy elnyerje a dolgok ismeretén alapuló egyetértésüket. A közvélemény látható semmibe vevése közepette nem meglepő, hogy a társadalom választásról választásra a hivatalban lévők megbuktatásával fejezi ki elégedetlenségét.

Másodszor pedig a demokráciát és a jó politika kialakításának esélyét egyaránt aláássa, amikor a vezetők hatástalan és szembetűnően igazságtalan politikát diktálnak. A szigor érvényesítése eddig nem csupán a választók részvételét - ami önmagában is érték - aknázta alá, hanem annak lehetőségét is, hogy megfelelő (sensible) és megfelelően időzített megoldás szülessen. Mindez messze van attól az "egyesült demokratikus Európától, amelyet az európai egység úttörői meghirdettek - írta Amartya Sen. "

azaz

1) itt is megjelenik a dualizmus, mint a társadalom mozgatóereje

2) itt is megjelenik a központi döntéseket megelöző kiterjedt, széles állampolgári/nemzeti konzultáció szükségessége

Sajnos mind Európa, mint Magyarország elsősorban azért van bajban, mert a vezetők nem tudják, vagy nem akarják tudni, hogy ezt a sokszor időigényes konzultációs folyamatot hogyan lehet megfelelően lefolytatni.

Namármost, ezt nem egész…

#514124

Namármost, ezt nem egészen értem:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/felkeszult_a_raiffeisen_egy_romaniai_vagy_bulgariai_bankpanikra.167741.html

"Ha ezekben az országokban a lakosság tömeges betétfelvételt indítana el, az érzékenyen érintené a Raiffeisent is, csakhogy az osztrák bank erre a szokásosnál magasabb készpénzállománnyal már felkészült."

Ezekben az országokban eddig nem cikkeztek különösebb problémáról, avagy drámáról, de ezek az elképzelések egyáltalán nem drachmáról, vagy drámáról szólnak, hanem arról, hogy milyennek látják a helyzetet ezekben az országokban: vagyis, hogy arrafelés is valami olyasmi várható, amitől pánik törhet ki.

Még mindig annyira rossz az élet Magyarországon KÖRÜLNÉZVE Európában és a világban? :o

Re: nincs cím

#513892 Előzmény: #513890

Ja igen.

És mindeközben Magyarországon a csökkenő GDP ellenére növekedtek az adóbevételek, és csökkent az államadósság. Hogy lehetséges ez? :)

Ha neked lenne igazad a fogyasztással kapcsolatban, hogy az értékteremtő, akkor ezekre nem lehetne választ adni. Ha nekem van igazam, akkor meg teljesen érthető minden. A hazugságra és uzsorára épített országokban ezek kitárazása a GDP csökkenésével, ugyanakkor a megtakarítások és adók növekedésével, valamint adósságcsökkenéssel jár (egész állami szinten), vagyis jó egy nyitott gazdaságnak, mig egy GPD növekedés valójában adósságot növel, megtakarítást csökkent, sőt, még az adók is csökkennek.

Ezért fontos az, hogy csak azt lehet növekedésnek nevezni, aminek semmi köze a fogyasztáshoz és az uzsorához. Ami abból fakad, azt azonnal a csökkenéshez kellene elszámolni, méghozzá az ahhoz kapcsolódó adósságszolgálattal együtt.

HA ÍGY néztük volna Magyarország költségvetését, akkor teljesen világos lehetne bárki számára, hogy valójában 2002-2010 között a tényleges magyar gazdaság minimum lefeleződött, mert akkora recesszióban és kiírtásban volt, de gondolom ha így mondom, már mindenki egyetért: A magyar gazdaság 1990-2010 között nem megtizedelődött, hanem a tizede sem maradt meg.

Pedig állítólag mennyivel jobb most a GDP... szóval, érted. Remélem :)

Re: nincs cím

#513890 Előzmény: #513687

http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-498742

Na tessék neked "bezzegszlovákia". Ajánlom figyelmedbe az alábbiakat:

"Az országra komoly megszorító intézkedések várnak."

Na vajon miért, ha az EU legjobb növekedése van Szlovákiában? Vajon miért kell a bezzegországnak KOMOLYAN megszorítania, ha egyszer folyamatosan dől oda a lé, javulnak az adatok, és általában egyre jobb minden liberálbolsevik gazdasági paramétere? Hiszen nálunk azt hazudja az ellenzék, hogy ha növekszik a gazdság, akkor majd nem kell megszorítás és jön a Kánaán! Erre mit látunk, olvasunk? Hát azt, hogy tök mindegy, hogy csökken a gazdaság (MO), vagy nökveszik (SK), akkor is meg kell szorítani.

Tudsz erre magyarázatot adni? Ez akkora ellentmondás az ideológiáddal szemben, hogy nehéz lenne kimagyarázni.

Ugyanakkor a válaszold előtt tisztelettel megkérnélek arra, hogy szálljál le arról a magas lóról, amivel lenézően beszélsz mindenkiről, aki a világot az elmúlt 10 évben teljesen padlóra küldő liberálbolsevik uzsorásmániáról kritikát mond, azzal a felkiáltással, hogy neked van igazad és aki nem így látja az csak hülye lehet. ÉRVELJ, ne lenézéssel próbálkozz. Felhívnám figyelmed arra, hogy én elhiszem, hogy az fel sem tűnik neked, hogy így teszel, ezért szólok: Úgy hozzászoktatok ahhoz, hogy ez az egyetlen üdvözítő út, ráadásul a törzsfejlődés csúcsa, hogy nem akarjátok elhinni, hogy nincs így. Pedig napról napra világosabb, hogy nem csak nincs így, hanem nem is volt így és nem is lesz már így.

Szóval tételesen:

"Fico jelezte: a partnerek egyetértettek abban, hogy a költségvetési hiányt az idén GDP-arányosan 4,6, 2013-ban pedig 3 százalék alá kell szorítani."

Namármost ugye tudjuk, hogy ha nálunk lehetne 4,6% a hiány, akkor nem kellenének az új adók - de nálunk nem lehet.

Copy+Paste Matolcsy:

"A megbeszélés után a kormányfő elmondta: megegyezés született arról, hogy különadót vetnek ki a bankokra és a kiemelt nagyvállalatokra, ebből a jövő év végéig közel 325 millió euró kerül majd az államkasszába."

Aztán jön ez is:

"Ezek között szerepel a társasági és a személyi jövedelemadó emelése, a kisiparosok járulékterheinek növelése, az alkalmi szerződéses munkavállalók járulékainak megváltoztatása"

Vagyis DÚRVA adóemelés miközben állítólag brutálisan gyorsan nő a gazdaság, mondhatni messze jobban, mint amennyi a hiányuk. Ebből józan paraszti ésszel mi következne? Az állami kiadások egy évre történő befagyasztása egy év alatt eltűntetné a hiányt a költségvetésből, hiszen a ~4% gazdasági növekedés pont azt jelentené, hogy ~4%-al csökken a hiány, vagyis nullára megy. De nem hogy nem igaz ez az állítás, hanem éppen ellenkezőleg: dúrva adóemelésre van szükség a növekedés ELLENÉRE is, miközben a hiány ALIG(!) fog csökkenni!

"Az elmondottakból is nyilvánvaló, hogy az egykulcsos adórendszer gyakorlatilag megszűnik. Úgy tudni, havi 2750 eurós fizetés fölött alaposan megugrik majd az adó."

Vagyis nagyon brutálisan meg kell szorítani. De ha ekkora megszorítás lesz, akkor mégis mitől lesz növekedés arrafelé szerinted? Szerinted recessziót akarnak csinálni? Hogy van ez szerinted? Hiszen éppen kiveszik az összes fogyasztást a rendszerből azzal, hogy elvonják a jövedelmeket, méghozzá rettenetesen dúrván.

"Egyelőre annyit tudni, hogy a jövő év elejétől csökkenteni fogja a kormány a második nyugdíjpillérbe fizetendő járulékok arányát."

Vagyis már csak idő kérdése arrafelé is annak a felszámolása. Hogy lehet ez, ha ez annyira hasznos?

"A lépés annak az intézkedéscsomagnak a része, ami révén a kormány másfél év alatt 1,2 milliárd euróhoz kíván jutni, hogy 2013-ban 3 százalék alá csökkentse az államháztartási hiányt."

Namármost, ha számolsz egy picit mit is kapsz? Azt, hogy ~240 milliárd HUF/év megszorítás kell 1.5% hiánycsökkentéshez, vagyis azt jelenti ez, hogy a 3% még mindig ~480 milliárd HUF/év hiányt fog jelenteni, ami (és most kapaszkodj) azt jelenti, hogy valójában a fele akkora lakosságú Szlovákia ugyanakkora hiánnyal tervez MOST, mint mi. Vagyis, valójában Szlvoákia a dúrva és igen komoly adósodásból ment előre így, és ennek az eladósodásnak ők most kezdik megérezni az árát, azt, hogy valójában dúrván vissza kell venniük az életszínvonalból.

NAGYON dúrván.

És ez a bezzegszlovákiaakielhúzottmellettünk. Na hja, így, adósodásból nem volt nehéz. Viszont mit is jelent ez? Az, hogy Szlovákia egy éven belül recesszió közeli állapotba kerül(!), egyszerűen azért, mert a hitelezés befagy, a fogyasztás drámaian vissza fog esni, ami részben munkahelycsökkentéssel, részben adóbevétel csökkenéssel, részben komoly problémákkal fog járni. Amit amikor ki fognak mutatni, akkor bizony azt fogja jelenteni, hogy hiába termel az iparuk, a hazugság kiárazása ezt le fogja nullázni.

Re: törölve

#513784 Előzmény: #513492

A Carver media jelentette, hogy a túrizmus számára mennyire fontos a deviza.

A Carver media Enterprises hírét átáve a:

http://penzcentrum.hu/utazas/fillerekert_nyaralnak_nalunk_az_osztrakok.1032699.html

Már le is közölte a hírt, mely szerint ide érdemes jönnie az osztrák túristáknak. Kár hogy az országimage központ még nem olvasta a Carver mediát, és nem indít hadjáratot Ausztriában ennek a számadatnak a fejekbe nyomására. Tessék feliratkozni erre a topicra! :)

Re: nincs cím

#513781 Előzmény: #513698

Úgy emlékszem, általábant írtál, nem mindenholt :) Természetesen mindenhol soha nem volt jó, de most sem jó. Így értelmetlen az összehasonlítás és a felvetése is a kérdésnek. Ugyanakkor ajánlom figyelmedbe azt, hogy az az eufória, ami Európában a túlélőket jellemezte 1945-ben, azt nem szabad lebecsülni. 1945-1960 között egyébként mindenhol nehéz volt az élet Európában, a szovjet megszállás alatt különösen, de ha megnézed Magyarországot, akkor ne felejtsed el, hogy még 1956-ban is inkább egy jobb szocialuzmust szerettek volna eredetileg és nem más rendszert. Azért ez egy elég fontos dolog, amit nem szabad elfelejtened. Az egyéni sorsok ne játsszanak, mert azokból mindenki tud példát hozni.

De jó, legyen akkor 1957-1990. Sokkal nyugodtabb, kiszámíthatóbb, olyan-amilyen, de tulajdonképpen nyugodt, LÉTBIZTONSÁG szempontjából valami félelemetesen jó világ volt, amit mostanában fognak fel az emberek igazán.

Egyébként talán te is érzed, hogy az 1990-2000 közötti időszak például egy teljes eufória volt az egész világon, akkor hurrá, előre, haladás, boldogság, pénz, áldás-békesség, amire talán még soha nem volt példa a világtörténelemben. De persze, erre is elő lehet hozni Jugoszláviát, és más országokat - ezért írtam, nem így kell a dolgokat nézni.

Merhát ne feledd, az állításod neked az volt, hogy mikor volt annál jobb, mint ami most van. És ne feledd, ami most van, az éppen Európa lakosságának a komoly százalékának maga a borzalom. És akkor a világról még szót sem ejtettünk... szóval, érted, ugye? Akkor mihez kpest most a legjobb, aminél még nem volt jobb általában? :) De ez már nagyon filozófia, szerintem ne menjünk ebbe az irányba.

*: Ps: Mindenünket elvették, nem hagytuk magunkat, itt maradtunk. Soha nem volt senki párttag és erre büszkék voltunk akkoriban. Most meg azon gondolkodunk, hogy sokra mentünk a büszkeséggel, ha végignézünk az """eliten""", és azon, hogy mennyire voltak ők is hithű kommenyisták. Ennek sincs értelme. Nem sok embert fogsz találni, akinek volt valamije és nem vették el...

Re: nincs cím

#513698 banyaiz Előzmény: #513693

1945-2000 között jobb volt ? Kinek? Nagyapáméknak a kommunizmusban mikor mindenüket elvették, jó agyon nem ütötték csak lecsukták, vagy a japcsiknak Hirosimában, vagy a hidegháborúban atomfegyverkezés közepén? Vagy az NDK-s németeknek? Kinek volt jobb ? Amióta ember van ezen a földön mindig zűrök vannak.

Drasztikus csökkentése ja, pihenjünk. :)

Re: nincs cím

#513693 Előzmény: #513687

"Te vagy egy nyüzüge. :)"

Engem nem gyártanak, nem exportálnak és legfőképpen nem lehet megfizetni ;)

"megkérdeznélek mikor volt olyan állapot az elmúlt pár ezer évben amikor rendben volt, vagy jobb volt mint most?"

A kérdésed nyilván teljességgel akadémikusnak szántad, ugyanis természetesen 1945-2000 között volt jobb, 1960-1990 között pedig a sokkal jobb. Már persze, általánosságban. Egyébként, ha kiszámíthatóságot nézünk, akkor pár háborútól eltekintve általában kiszámítható volt a világ, már csak a lassúsága miatt is.

Tudod mit? Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ekkora probléma még nem volt az elmúlt pár ezer évben, mint most. És egyebekben pont azért, mert most azok a módszerek, amikkel az ilyen jellegű problémákat a múltban megoldották, azok nem használhatóak.

"Attól még lehetne Ft-ot leértékelni, hogy jegybankit csökkentünk a kettő nem zárja ki egymást. Ami kizárja az inkább az, hogy tele vagyunk devizahitellel."

Most már nem annyira, pont ezért volt lényeges annak a drasztikus csökkentése.

Re: nincs cím

#513692 Előzmény: #513687

"Te vagy egy nyüzüge. :)"

Engem nem gyártanak, nem exportálnak és legfőképpen nem lehet megfizetni ;)

"megkérdeznélek mikor volt olyan állapot az elmúlt pár ezer évben amikor rendben volt, vagy jobb volt mint most?"

A kérdésed nyilván teljességgel akadémikusnak szántad, ugyanis természetesen 1945-2000 között volt jobb, 1960-1990 között pedig a sokkal jobb. Már persze, általánosságban. Egyébként, ha kiszámíthatóságot nézünk, akkor pár háborútól eltekintve általában kiszámítható volt a világ, már csak a lassúsága miatt is.

Tudod mit? Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ekkora probléma még nem volt az elmúlt pár ezer évben, mint most. És egyebekben pont azért, mert most azok a módszerek, amikkel az ilyen jellegű problémákat a múltban megoldották, azok nem használhatóak.

"Attól még lehetne Ft-ot leértékelni, hogy jegybankit csökkentünk a kettő nem zárja ki egymást. Ami kizárja az inkább az, hogy tele vagyunk devizahitellel."

Most már nem annyira, pont ezért volt lényeges annak a drasztikus csökkentése.

Re: nincs cím

#513688 Előzmény: #513522

Tényleg nem semmi csak. Skubizz csak ide:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/az_europai_parlament_tobin-adot_akar.167665.html

"Az Európai Parlament Tobin-adót akar

Jelentős többséggel megszavazta az Európai Parlament szerdán azt a jelentést, amely támogatja a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték európai uniós bevezetését.

Az Európai Bizottság javaslata szerint 0,1, illetve 0,01 százalékos illetékről lenne szó, tranzakciótól függően. Az EP támogatta a javaslatot, de sürgette, hogy az adó legyen még inkább célzott, semmiképpen ne lehessen megkerülni. A jelentés szerint egyedül a nyugdíjalapok mentesülhetnek az illeték alól.

[....]

Az uniós parlament közleménye arra is emlékeztet, hogy közvélemény-kutatások szerint az EU-lakoság kétharmada támogatja a tranzakciós illeték kivetését."

Ez viszont NAGYON tetszett, mert bár nyilván kirúgják érte a kollégát (részvétem), de először fogalmaztak így:

"A strasbourgi EP-vitában a magyar képviselők közül felszólalt Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), Tabajdi Csaba (MSZP), valamint a szlovákiai Mészáros Alajos (MKP)."

Mivel elsőre valószínűleg nem esik valószínűleg sokaknak le, így kiemelem:

"A strasbourgi EP-vitában a magyar képviselők közül felszólalt Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz), Tabajdi Csaba (MSZP), valamint a szlovákiai Mészáros Alajos (MKP)."

Tehát NEM SZLOVÁK magyar származású képviselő, hanem MAGYAR képviselő SZLOVÁKIÁBÓL! Na ez igen, ez szép volt!

És akkor most olvass, mert ezt talán már fel sem fogod tudni dolgozni:

"Méltatta, hogy a jelentés abból indul ki: "a pénzvilág, amely spekulatív és rövid távú céljainak mindent alárendelő magatartásával a válság egyik fő kirobbantója volt, nem segített a válságkezelésben, sőt - ha úgy tetszik - annak is inkább a haszonélvezője akart lenni"."

Hát igen. Így van az, hogy én itt csak agyalgatok, agyalgatok, aztán meg is hozzák azt a határozatot, ami EU-s szinten kőbe vési azt, amiről én itt gagyarászok. Meg ugye, így leszend az, hogy copy+paste Magyar Módszer, Matolcsy módszertan egész Európára, mert ami működik, azt át kell venni.

Vagyis, bár itthon hisztéria van, ott meg teljes egyetértés abban, hogy jó a tranzakciós adó.

Hogy mik vannak? Nem semmi ez a mai nap reggel óta :) Bírod még az ütéseket, amit egész nap visznek be neked a hírek? :)

Re: nincs cím

#513687 banyaiz Előzmény: #513673

Te vagy egy nyüzüge. :)

Tele van a fejed kalanddal. A világ egy picit bonyolultabb annál mint ahogy leírod.

Egyébként abban igazad van, hogy a világ és EU nincs rendben, de megkérdeznélek mikor volt olyan állapot az elmúlt pár ezer évben amikor rendben volt, vagy jobb volt mint most?

Attól még lehetne Ft-ot leértékelni, hogy jegybankit csökkentünk a kettő nem zárja ki egymást. Ami kizárja az inkább az, hogy tele vagyunk devizahitellel.

Persze abban igazad van az lenne az ideális állapot ha most kb ősközösségi viszonyok között élnénk akkor a környezetben sem tennénk kárt, csak annyi vadat ölnénk amit megeszünk stb, nem kellene hitel sem minek, nem kellene hajszolni a fogyasztást a gazdasági növekedést. Ez lenne a fenntarható társadalom, csak ehhez kb egy általános agymosás kellene a világ népességének, mert tudod az emberek mohók , és kapzsik, ez a valóság. Ezért nem ülünk most épp a barlang előtt mamutot sütögetni, hanem itt netezünk egy tőzsdei oldalon. :)

Re: Kontrasztok

#513684 Előzmény: #513531

Egyébként, ezt is tetszett olvasni, ha már mai hírek és Csehország?

"MTI

A cseh kormány szerdán jóváhagyta az általános forgalmi adókulcsok emelését, hogy jövőre 3 százalék alá szorítsák az államháztartás deficitjét.

Mindkét adókulcs 1 százalékponttal - 15, illetve 21 százalékra - emelkedik jövőre, amennyiben a parlament és a köztársasági elnök jóváhagyja a javaslatot.

Az alsó áfakulcs idén januártól emelkedett 10 százalékról 14 százalékra, ami részben oka az első negyedéves GDP-esésnek is."

Vagyis 5% Áfakulcs emelés. Ők még nem hallottak arról, hogy a fogyasztás csökkenése gazdasági csökkenést jelent szerinted?

"A cseh költségvetési konszolidációs csomagban azt is előirányozzák, hogy 2013-tól 2015-ig 7 százalékos "szolidaritási adót" vetnek ki a magas jövedelműekre."

Ez sem ismerős valahonnan? Nekem még a százalék és a neve is stimmel a magyarországi pilot projectből.

Vagyis, újraelosztás a javából, igazi szocialista módszertan. Ezt a gazdaságpolitikát hype-olni, hát, nekem furcsa.

Re: nincs cím

#513673 Előzmény: #513522

"Nem semmi amit itt leírtál ma reggel. :)"

Persze, én valamit írok :)

"Egyik írásban kifejted, hogy a fogyasztás nem növekedés a másik írásban, hogy egy normális kereskedő csak megforgatja a 100 millás árukészletét évente néhányszor."

A fogyasztás növekedése NEM GDP növekedés, ezt írtam. Azt, hogy a fogyasztás növekedése valójában a PÉNZ KÖLTÉST jelenti, amely csak abban az esetben egészséges, ha nem kölcsönből történik, ugyanis ha kölcsönből történik, akkor az erőn felüli fogyasztást jelent és nem gazdasági növekedést.

Vagyis az a liberálbolsevik tézis, amely a fogyasztásból kíván következtetni a lakosság fizetőképességére, avagy a gazdaság erejére, az teljességgel hibás, ha elfelejtkezünk arról, hogy miből van kifizetve az áru? Ugyanis ha az áru abból a pénzből van kifizetve, amit egyébként az áru előállítója ad, akkor az eredmény az lesz, amit írtam, a növekvő fogyasztás valójában csak növekvő eladósodást jelent - és MÁSHOL jelent gazdasági növekedést.

Vegyük az alábbi példát:

A Liberálbolsevik Uzsorás kihelyez 1 millió EUR-t Piréziába, hogy ott egy cég le tudjon tecsós gazdaságosan gyártani 1 millió Nyüzügét az ázsiai Pindurlandban, ócsón. Természetesen a nyereség Liberisztánban leadózódik, illetve a tisztességes adófizető Piréziában is adózik ebből az államnak, valamint az uzsorásnak is odaadja a pénzt. Természetesen az 1 millió Nyüzügére nincs szüksége, így gyorsan keres piacot neki, tehát rábeszéli Magyarisztán lakosságát arra, hogy neki Nyüzüge kell, de azonnal, mert a Nyüzüge nélkül nem lehet élni és ha nem veszünk Nyüzügét, akkor nem lesz gazdasági növekedésünk. Namármost, ezt egy liberálbolsevik kormány sűrű főhajtással tudomásul veszi, majd olyan reklámokat, médiahadjáratot kezd, amely a magyar termelők termékeit egyszerűen gyalázatosnak minősíti, és közli, hogy pápápápá, csakis a Nyüzüge az, ami boldogságot, boldog családi életet biztosít és aki nem vesz Nyüzügét, az egy rohadt elmaradott náci! Na persze erre egy idő után minden magyarisztáni Nyüzügét akar, de nincs pénze. Erre elfut a Liberálboslevik Uzsoráshoz, aki természetesen kielégíti az igényét és odaad neki 1.2 millió EUR-t a nyüzüge megvásárlására.

Ekkor a magyarisztániak megrohanják a kereskedőket, akik nem győzik őket Nyüzügével ellátni, az importőrők állásajánlat hegyekkel veszik fel az ügyintézőket, a szállítmányozók a kamionosokat, és szereznek be mindent, hogy ki tudják elégíteni az igényt. Mindebből természetesen kimutatható lesz, hogy 1.2 millió EUR-t meghaladó mértékben nőtt a magyarisztáni gazdaság, hiszen a növekvő importból származó fogyasztás hatalmas gazdasági növekedést jelent! Sőt mi több, ezt tetézzük azzal, hogy egyre több Nyüzüge bolt nyílik, egyre többen dolgoznak az üzletágban. Az uzsorások egyre másra nyitják az uzsorát árusító intézményeket, nem győzik felvenni a "szakemberket", akik azért, hogy le ne maradjanak a versenyben, szívfájdalom nélkül ajánlják mindenkinek az olcsó piréziai hitelt. Erre óriási címlapokban számolnak be az uzsorások helytartói, hogy milyen frankó a gazdaság, hiszen forog a pénz, pörög ezerrel, királyság van, akkora pénzforgalom van, mint Kánaánban és az Ókori Egyiptom egészében és együttvéve. Minden rendben!

Aztán egyszercsak azt mondja a Liberálbolsevik Uzsorás, hogy szép-szép, hogy a sok birka eddig vásárolt, de most már akkor fizessen, méghozzá sokkal többet, mint eddig és ezek után igenis készpénzre vegyen Nyüzügét, mert nincs hitel.

Mi is történik hirtelen?

Hát csak annyi, hogy hirtelen nem aladható a Nyüzüge, mert annyiért már nem veszik, mert ha ránéznek az árcédulára, csak csodálkoznak, hogy ki az a hülye, aki Nyüzügét vesz? Pláne ilyen áron? És hirtelen mi is következik? Hát az, hogy nem lehet eladni a Nyüzügét, azaz hirtelen elkezdenek bezárni a boltok, jön a munkanélküliség, aminek hatására hirtelen az export is kezd bedőlni, elbocsájtják a kamionosokat és hiretlen ott áll mindenki a rengeteg ki nem fizetett uzsorájával, amit ugyan miből fizessen ki, ha éppen összeomlik a gazdaság, MERT SEMMIT sem lehet eladni, mert nincs kereslet? Az egész egy teljesen összeomló spirál, egyszerűen azért, mert nincs semmiféle valódi pénzügyi forrása, és soha nem is volt.

Tetszik már érteni?

Ha olyat árulsz uzsorára, ami nem a tiéd, akkor azzal borzalmasan rosszat teszel. Ugyanakkor a piréziai nyüzügeárus röhög a markába, mert neki aztán édesmindegy, hogy mennyit fizet ki az uzsorásnak, hiszen eladta a termékét, mossa a kezeit, kész.

"Aztán, hogy a 0-ás jegybanki nem hoz növekedést termelő szektorban."

ROTFLMAO. Természetesen ott is azért kell a 0-s jegybanki kamat, mert erősödik a korona és egyszerűen nem lesz versenyképes az ország, a leértékeléshez meg az alacsony kamatláb kell. Szó sincs versenyképességről a hitelezési oldalról (1-2% vs. 0% nagyjából pontosan nulla különbség), egyszereűen csak arról van szó, hogy ne vegyék már őrülten a cseh koronát befektetési, védelmi céllal.

"Imf megállapodás"

AZ imf-nek lefekvő hazaárulást nem kívánom kommentálni, világosan kifejtettem, hogy jelenleg egyébként is VAN imf szerződésünk, és vastagon kitörölhetjük vele a s*ggünket, méghozzá iszonyatosan drágán.

"nem segítené elő a jegybanki csökkenését szerinted, miközben a monetáris tanács tagjai (még Fidesz által delegáltak is) ezt fontosnak nevezték, hogy csökkenthető legyen."

Én is szeretném ha csökkenthető lenne, de nem azért, hogy a forint erősödjön. Mint világosan látható, ez a következmény megengedhetetlen. Világossá vált, hogy a görög események miatt a versenyképesség elsődleges lesz, márpedig a versenyképességet sokkal inkább meghatározza a deviza értéke, mint a hitelek kamatai. Egyébként, talán feltűnt már neked, de Görögország számára is a leértékelést javasolják, hogy valahogy talpraállhassanak.

"Hitel könnyen hozzáférhető , rugalmas legyen az rendben, de azért az sem mindegy, hogy 15% THM , vagy 5% a gazdaság egészét nézve."

Teljesen mindegy, ha nem férsz hozzá, csak a 40%-hoz.

"Mit mondjak most erre? :)"

Gondolkozz el, hogy ha igazad lenne, akkor rendben lenne a világ és Európa. De nincs. Akkor pedig lehet, hogy egyáltalán nincs igazad, akármennyiszer akarod leírni, hogy győzködd magad.

Nem semmi amit itt leírt…

#513522 banyaiz

Nem semmi amit itt leírtál ma reggel. :)

Egyik írásban kifejted, hogy a fogyasztás nem növekedés a másik írásban, hogy egy normális kereskedő csak megforgatja a 100 millás árukészletét évente néhányszor.

Aztán, hogy a 0-ás jegybanki nem hoz növekedést termelő szektorban.

Imf megállapodás nem segítené elő a jegybanki csökkenését szerinted, miközben a monetáris tanács tagjai (még Fidesz által delegáltak is) ezt fontosnak nevezték, hogy csökkenthető legyen.

Hitel könnyen hozzáférhető , rugalmas legyen az rendben, de azért az sem mindegy, hogy 15% THM , vagy 5% a gazdaság egészét nézve.

Stb.

Mit mondjak most erre? :)

Re: Kontrasztok

#513512 Előzmény: #513163

De most tényleg...

Lassan kicsi AT.hirek lesz ebből a topicból is, hiszen ahogy leírok valamit, szint másnaptól csapatostul jönnek a cikkek ugyanabban a témában:

"Lincseléstől tartanak a németek Görögországban2012. május 22. | 18:01

Úgy tűnik a görög válság és az annak következményeitől való félelem egyre több német turistát tart vissza attól, hogy a bajba jutott dél-európai országba utazzon, írja a derstandard.at. Több turisztikai vállalat is arról számolt be, hogy közel harmadával visszaestek a Görögországba irányuló foglalások.

A görögországi és az észak-afrikai utazások foglalása komoly visszaesést mutat, nyilatkozta Hartmut Mehdorn, az Air Berlin légitársaság vezetője. Görögország jelenleg az egyik legkevésbé keresett utazási célpont, ami nagy valószínűséggel egy nemrégiben megjelent tudósítással is összefüggésbe hozható, amelyben azt állították, hogy Görögországban a németeket mostanában egyre több atrocitás éri."

http://www.portfolio.hu/vallalatok/lincselestol_tartanak_a_nemetek_gorogorszagban.167619.html

Márpedig ennél rosszabb hír kevesebb lehetne a görögök számára. Nekünk meg kellene egy tökös Magyarország reklám ungarische goulasch nostalgie címszóval, ezerrel nyomatva Németországban, mondjuk "Retro Balaton" címmel. Tessék már erre oda és felfigyelni!!

Re: törölve

#513492 Előzmény: #513287

"Nézd mindent lehet vitatni érvekkel ellenérvekkel bármilyen ismeretekkel, de azt állítani, hogy egy jegybanki kamat alakulása és a gazdasági folyamatok között nincs sok közvetlen/és nagyon sok esetben közvetett összefüggés az elég meredek."

Csak hogy pontosítsuk, és hogy Prosperonak is válaszoljak:

TERMÉSZETESEN jó ha alacsonyabb a jegybanki kamat, de csak akkor, ha ez saját erőből megy és rossz, ha magas a jegybanki kamat.

Ugyanakkor az a valódi dráma, ha uzsoráspénzből megtámogatva, fiktív számokkal meghamisított költségvetés MIATT lehet alacsonyabb a jegybanki kamat, mert ebben az esetben ennek az árát UZSORÁSKAMATOSAN fizetjük meg.

Tehát az állítások így alkotnak rendszert:

- a simor féle kiszolgálószemélyzet és a liberálbolsevikok azért tartották magasan a kamatszintet, mert ezzel:

- erősítették a forintot és ezáltal kisebb államadósságot mutattak ki forintban, vagyis jobban tudtak adósítani,

- olcsó devizahitelekkel tudták elárasztani az országot és ezt alacsony szinten tudták kimutatni, vagyis még jobban tudtak adósítani,

vagyis egyszerre ölték meg a teljes magyar gazdaságot és terjesztették el a szemétfogyasztást, vagyis a magasan tartott kamat és az arbitrázs kizárólag a költségvetés meghamisítását szolgálta.

Mindehhez adódik az, hogy természetesen a magyar vállalkozások semmiféle módon sem jutottak normális hitelhez, de ez nem a 7%-on, hanem az idegen uzsorarendszeren múlt, amely nem átallott 14-16%-on hitelezni. Szemmel látható és könnyen belátható, hogy egy 5% alapkamat miatt 12-14%-ra csökkenő uzsora ugyanúgy kifizethető, avagy kifizethetetlen.

Ahogy a forint a helyére kerül (látható!) máris látszik az, hogy a gazdaság elkezd levegőt kapni, hiszen eladhatóak lesznek a termékei. EZ SOKKAL FONTOSABB, MINT A HITEL!!! EZ MAGA AZ ÉLET! A VERSENYKÉPESSÉG, A PIACSZERZÉS!

Ezzel párhuzamosan pedig az látható, hogy nemhogy nem kellett emelni az alapkamatot (ahogy utolsó kísérletükkel még megpróbálták a liberálboslevikok helytartói), hanem valójában már most csökkenthető lenne.

A magas alapkamat miatt tehát nem azért óbégattam, mert drága a hitel a vállalkozásoknak, hanem azért, mert a drága forint rombadönti a magyar exportot, azt, amitől élni tud az ország.

"Nem hinném , hogy létezne olyan gazdasági elmélet a világon ami ezt állítaná, hogy kamatcsökkentés az nem hat a gazdasági növekedés irányába persze sok más tényező mellette leronthatja, vagy megakadályhatja a növekedést."

Egy olyan államban, amiben a jegybanki alapkamathoz közeli a vállalati hitelezés, ott alapvetően értelemszerű ez a megállapítás. Tessék csak az arbitrázsra gondolni, ha svájcban 1% a kamat és 3%-on bármelyik kereskedelmi bank kölcsönöz (->ebből lett a magyar dráma), akkor a vállalkozásoknak mindössze 3%-ot kell kitermelni, amely röhejesen kevés, gyakorlatilag nulla. Ugyanakkor értelemszerű, hogy egy potom 3%-os emelés 4%-ra annyit tesz, hogy a vállalatok kamatterhei DUPLÁZÓDNAK(!), ami nyilván drámai hatással járhat, ahogy ennek ellenoldala, a FELEZŐDÉSE is. Csakhogy nem mindegy ennek NOMINÁLIS (m)értéke.

Ha 3%-ra kap valaki hitelt, akkor 5% árrés mellett elegendő EGY készletforgás és már rentábilis, ha 6%-ra, akkor a 10% árrés a minimum. ITT IGAZAK a számok. Vagyis jól látható a "klasszikus" elmélet a jegybank működésére, ha a gazdaság jól megy, emeli a kamatot, ezzel visszafogja azt, ha rosszul, akkor elengedi a gyeplőt. És ha minden a klasszikus rend szerint történik, akkor ezek a ciklusok kiegyenlítik egymást, vagyis a jegybank a tartalékából finanszírozza a recessziót és a növekedés idejében tartalékol be.

Nem lenne ezzel semmi gond, ha ez még igaz lenne. Csakhogy mint látható, most már AZÉRT van nulla közelében ezen országok alapkamata, mert így próbálják a túlfűtött állapotot fenntartani, ami nyilvánvalóan lehetetlen, ugyanakkor ez az utolsó eszköz a kezükben arra, hogy a saját gazdaságuk helyzeti előnyét fenntartsák, ez alatt különösen a kereskedelmet, illetve a nagy hozzáadott értékű termékek gyártását és eladását értve.

De ugyanez mitől lenne igaz akkor, amikor az úgynevezett kereskedelmi uzsorások 5-10%-os marginokkal dolgoznak? Totál lényegtelen az alap. Olyan lényegtelen, hogy hihetetlen. Az viszont, hogy az EUR-omért, amit ide talicskázok mindenki boldogulására, azért mennyit kapok forintban, na az nagyon nem mindegy. Ahogy az sem, hogy az ócsó eurért törökbe, meg olaszba, meg a f*szba mennek a magyarok... ide meg nem jön senki a drága forintért. Fordítsuk meg, olcsó ország? Ide jönnek vásárolni, várásolni, még busszal is a szlovákok Pozsonyból, de a világ minden pontjáról a túristák is. Mi meg itthon költjük a pénzt. Márpedig ha itt van a pénz, akkor nem is annyira kell a hitel, hiszen van helyette sokkal jobb, sokkal kellemesebb PÉNZ is.

"Kivéve AT-ét aki ezt állította ha jól értettem . Ha ezt be is tudja bizonyítani akkor egy közgáz nobel díj jelölést vsz megérne."

A helyzet az, hogy eddig egy Nobel díjat ajánlottak fel még évekkel ezelőtt, ha bebizonyítom, hogy a fogyasztói társadalom és az úgynevezett "szabad piac" nem működik és nem jó ideológia, ma még kétszer, de nem hiszem, hogy ettől megkapnám a Nobel díjat, józan paraszti észre azt nem szokás adni :)

Ami a lényeges, a liberálbolsevikok egyszerűen a százalékokba, arányokba szerelmesedtek bele, amelyek elválasztva a nominális értéktől akkora hazugságot generáltak, aminek az eredményét láthattuk. Egyszerűen muszáj visszatérni oda, hogy a nominális adatokat is nézni KELL, mert anélkül teljes káosz lesz a fejekben.