Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #513522

"Nem semmi amit itt leírtál ma reggel. :)"

Persze, én valamit írok :)

"Egyik írásban kifejted, hogy a fogyasztás nem növekedés a másik írásban, hogy egy normális kereskedő csak megforgatja a 100 millás árukészletét évente néhányszor."

A fogyasztás növekedése NEM GDP növekedés, ezt írtam. Azt, hogy a fogyasztás növekedése valójában a PÉNZ KÖLTÉST jelenti, amely csak abban az esetben egészséges, ha nem kölcsönből történik, ugyanis ha kölcsönből történik, akkor az erőn felüli fogyasztást jelent és nem gazdasági növekedést.

Vagyis az a liberálbolsevik tézis, amely a fogyasztásból kíván következtetni a lakosság fizetőképességére, avagy a gazdaság erejére, az teljességgel hibás, ha elfelejtkezünk arról, hogy miből van kifizetve az áru? Ugyanis ha az áru abból a pénzből van kifizetve, amit egyébként az áru előállítója ad, akkor az eredmény az lesz, amit írtam, a növekvő fogyasztás valójában csak növekvő eladósodást jelent - és MÁSHOL jelent gazdasági növekedést.

Vegyük az alábbi példát:

A Liberálbolsevik Uzsorás kihelyez 1 millió EUR-t Piréziába, hogy ott egy cég le tudjon tecsós gazdaságosan gyártani 1 millió Nyüzügét az ázsiai Pindurlandban, ócsón. Természetesen a nyereség Liberisztánban leadózódik, illetve a tisztességes adófizető Piréziában is adózik ebből az államnak, valamint az uzsorásnak is odaadja a pénzt. Természetesen az 1 millió Nyüzügére nincs szüksége, így gyorsan keres piacot neki, tehát rábeszéli Magyarisztán lakosságát arra, hogy neki Nyüzüge kell, de azonnal, mert a Nyüzüge nélkül nem lehet élni és ha nem veszünk Nyüzügét, akkor nem lesz gazdasági növekedésünk. Namármost, ezt egy liberálbolsevik kormány sűrű főhajtással tudomásul veszi, majd olyan reklámokat, médiahadjáratot kezd, amely a magyar termelők termékeit egyszerűen gyalázatosnak minősíti, és közli, hogy pápápápá, csakis a Nyüzüge az, ami boldogságot, boldog családi életet biztosít és aki nem vesz Nyüzügét, az egy rohadt elmaradott náci! Na persze erre egy idő után minden magyarisztáni Nyüzügét akar, de nincs pénze. Erre elfut a Liberálboslevik Uzsoráshoz, aki természetesen kielégíti az igényét és odaad neki 1.2 millió EUR-t a nyüzüge megvásárlására.

Ekkor a magyarisztániak megrohanják a kereskedőket, akik nem győzik őket Nyüzügével ellátni, az importőrők állásajánlat hegyekkel veszik fel az ügyintézőket, a szállítmányozók a kamionosokat, és szereznek be mindent, hogy ki tudják elégíteni az igényt. Mindebből természetesen kimutatható lesz, hogy 1.2 millió EUR-t meghaladó mértékben nőtt a magyarisztáni gazdaság, hiszen a növekvő importból származó fogyasztás hatalmas gazdasági növekedést jelent! Sőt mi több, ezt tetézzük azzal, hogy egyre több Nyüzüge bolt nyílik, egyre többen dolgoznak az üzletágban. Az uzsorások egyre másra nyitják az uzsorát árusító intézményeket, nem győzik felvenni a "szakemberket", akik azért, hogy le ne maradjanak a versenyben, szívfájdalom nélkül ajánlják mindenkinek az olcsó piréziai hitelt. Erre óriási címlapokban számolnak be az uzsorások helytartói, hogy milyen frankó a gazdaság, hiszen forog a pénz, pörög ezerrel, királyság van, akkora pénzforgalom van, mint Kánaánban és az Ókori Egyiptom egészében és együttvéve. Minden rendben!

Aztán egyszercsak azt mondja a Liberálbolsevik Uzsorás, hogy szép-szép, hogy a sok birka eddig vásárolt, de most már akkor fizessen, méghozzá sokkal többet, mint eddig és ezek után igenis készpénzre vegyen Nyüzügét, mert nincs hitel.

Mi is történik hirtelen?

Hát csak annyi, hogy hirtelen nem aladható a Nyüzüge, mert annyiért már nem veszik, mert ha ránéznek az árcédulára, csak csodálkoznak, hogy ki az a hülye, aki Nyüzügét vesz? Pláne ilyen áron? És hirtelen mi is következik? Hát az, hogy nem lehet eladni a Nyüzügét, azaz hirtelen elkezdenek bezárni a boltok, jön a munkanélküliség, aminek hatására hirtelen az export is kezd bedőlni, elbocsájtják a kamionosokat és hiretlen ott áll mindenki a rengeteg ki nem fizetett uzsorájával, amit ugyan miből fizessen ki, ha éppen összeomlik a gazdaság, MERT SEMMIT sem lehet eladni, mert nincs kereslet? Az egész egy teljesen összeomló spirál, egyszerűen azért, mert nincs semmiféle valódi pénzügyi forrása, és soha nem is volt.

Tetszik már érteni?

Ha olyat árulsz uzsorára, ami nem a tiéd, akkor azzal borzalmasan rosszat teszel. Ugyanakkor a piréziai nyüzügeárus röhög a markába, mert neki aztán édesmindegy, hogy mennyit fizet ki az uzsorásnak, hiszen eladta a termékét, mossa a kezeit, kész.

"Aztán, hogy a 0-ás jegybanki nem hoz növekedést termelő szektorban."

ROTFLMAO. Természetesen ott is azért kell a 0-s jegybanki kamat, mert erősödik a korona és egyszerűen nem lesz versenyképes az ország, a leértékeléshez meg az alacsony kamatláb kell. Szó sincs versenyképességről a hitelezési oldalról (1-2% vs. 0% nagyjából pontosan nulla különbség), egyszereűen csak arról van szó, hogy ne vegyék már őrülten a cseh koronát befektetési, védelmi céllal.

"Imf megállapodás"

AZ imf-nek lefekvő hazaárulást nem kívánom kommentálni, világosan kifejtettem, hogy jelenleg egyébként is VAN imf szerződésünk, és vastagon kitörölhetjük vele a s*ggünket, méghozzá iszonyatosan drágán.

"nem segítené elő a jegybanki csökkenését szerinted, miközben a monetáris tanács tagjai (még Fidesz által delegáltak is) ezt fontosnak nevezték, hogy csökkenthető legyen."

Én is szeretném ha csökkenthető lenne, de nem azért, hogy a forint erősödjön. Mint világosan látható, ez a következmény megengedhetetlen. Világossá vált, hogy a görög események miatt a versenyképesség elsődleges lesz, márpedig a versenyképességet sokkal inkább meghatározza a deviza értéke, mint a hitelek kamatai. Egyébként, talán feltűnt már neked, de Görögország számára is a leértékelést javasolják, hogy valahogy talpraállhassanak.

"Hitel könnyen hozzáférhető , rugalmas legyen az rendben, de azért az sem mindegy, hogy 15% THM , vagy 5% a gazdaság egészét nézve."

Teljesen mindegy, ha nem férsz hozzá, csak a 40%-hoz.

"Mit mondjak most erre? :)"

Gondolkozz el, hogy ha igazad lenne, akkor rendben lenne a világ és Európa. De nincs. Akkor pedig lehet, hogy egyáltalán nincs igazad, akármennyiszer akarod leírni, hogy győzködd magad.