Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

Előzmény: #513287

"Nézd mindent lehet vitatni érvekkel ellenérvekkel bármilyen ismeretekkel, de azt állítani, hogy egy jegybanki kamat alakulása és a gazdasági folyamatok között nincs sok közvetlen/és nagyon sok esetben közvetett összefüggés az elég meredek."

Csak hogy pontosítsuk, és hogy Prosperonak is válaszoljak:

TERMÉSZETESEN jó ha alacsonyabb a jegybanki kamat, de csak akkor, ha ez saját erőből megy és rossz, ha magas a jegybanki kamat.

Ugyanakkor az a valódi dráma, ha uzsoráspénzből megtámogatva, fiktív számokkal meghamisított költségvetés MIATT lehet alacsonyabb a jegybanki kamat, mert ebben az esetben ennek az árát UZSORÁSKAMATOSAN fizetjük meg.

Tehát az állítások így alkotnak rendszert:

- a simor féle kiszolgálószemélyzet és a liberálbolsevikok azért tartották magasan a kamatszintet, mert ezzel:

- erősítették a forintot és ezáltal kisebb államadósságot mutattak ki forintban, vagyis jobban tudtak adósítani,

- olcsó devizahitelekkel tudták elárasztani az országot és ezt alacsony szinten tudták kimutatni, vagyis még jobban tudtak adósítani,

vagyis egyszerre ölték meg a teljes magyar gazdaságot és terjesztették el a szemétfogyasztást, vagyis a magasan tartott kamat és az arbitrázs kizárólag a költségvetés meghamisítását szolgálta.

Mindehhez adódik az, hogy természetesen a magyar vállalkozások semmiféle módon sem jutottak normális hitelhez, de ez nem a 7%-on, hanem az idegen uzsorarendszeren múlt, amely nem átallott 14-16%-on hitelezni. Szemmel látható és könnyen belátható, hogy egy 5% alapkamat miatt 12-14%-ra csökkenő uzsora ugyanúgy kifizethető, avagy kifizethetetlen.

Ahogy a forint a helyére kerül (látható!) máris látszik az, hogy a gazdaság elkezd levegőt kapni, hiszen eladhatóak lesznek a termékei. EZ SOKKAL FONTOSABB, MINT A HITEL!!! EZ MAGA AZ ÉLET! A VERSENYKÉPESSÉG, A PIACSZERZÉS!

Ezzel párhuzamosan pedig az látható, hogy nemhogy nem kellett emelni az alapkamatot (ahogy utolsó kísérletükkel még megpróbálták a liberálboslevikok helytartói), hanem valójában már most csökkenthető lenne.

A magas alapkamat miatt tehát nem azért óbégattam, mert drága a hitel a vállalkozásoknak, hanem azért, mert a drága forint rombadönti a magyar exportot, azt, amitől élni tud az ország.

"Nem hinném , hogy létezne olyan gazdasági elmélet a világon ami ezt állítaná, hogy kamatcsökkentés az nem hat a gazdasági növekedés irányába persze sok más tényező mellette leronthatja, vagy megakadályhatja a növekedést."

Egy olyan államban, amiben a jegybanki alapkamathoz közeli a vállalati hitelezés, ott alapvetően értelemszerű ez a megállapítás. Tessék csak az arbitrázsra gondolni, ha svájcban 1% a kamat és 3%-on bármelyik kereskedelmi bank kölcsönöz (->ebből lett a magyar dráma), akkor a vállalkozásoknak mindössze 3%-ot kell kitermelni, amely röhejesen kevés, gyakorlatilag nulla. Ugyanakkor értelemszerű, hogy egy potom 3%-os emelés 4%-ra annyit tesz, hogy a vállalatok kamatterhei DUPLÁZÓDNAK(!), ami nyilván drámai hatással járhat, ahogy ennek ellenoldala, a FELEZŐDÉSE is. Csakhogy nem mindegy ennek NOMINÁLIS (m)értéke.

Ha 3%-ra kap valaki hitelt, akkor 5% árrés mellett elegendő EGY készletforgás és már rentábilis, ha 6%-ra, akkor a 10% árrés a minimum. ITT IGAZAK a számok. Vagyis jól látható a "klasszikus" elmélet a jegybank működésére, ha a gazdaság jól megy, emeli a kamatot, ezzel visszafogja azt, ha rosszul, akkor elengedi a gyeplőt. És ha minden a klasszikus rend szerint történik, akkor ezek a ciklusok kiegyenlítik egymást, vagyis a jegybank a tartalékából finanszírozza a recessziót és a növekedés idejében tartalékol be.

Nem lenne ezzel semmi gond, ha ez még igaz lenne. Csakhogy mint látható, most már AZÉRT van nulla közelében ezen országok alapkamata, mert így próbálják a túlfűtött állapotot fenntartani, ami nyilvánvalóan lehetetlen, ugyanakkor ez az utolsó eszköz a kezükben arra, hogy a saját gazdaságuk helyzeti előnyét fenntartsák, ez alatt különösen a kereskedelmet, illetve a nagy hozzáadott értékű termékek gyártását és eladását értve.

De ugyanez mitől lenne igaz akkor, amikor az úgynevezett kereskedelmi uzsorások 5-10%-os marginokkal dolgoznak? Totál lényegtelen az alap. Olyan lényegtelen, hogy hihetetlen. Az viszont, hogy az EUR-omért, amit ide talicskázok mindenki boldogulására, azért mennyit kapok forintban, na az nagyon nem mindegy. Ahogy az sem, hogy az ócsó eurért törökbe, meg olaszba, meg a f*szba mennek a magyarok... ide meg nem jön senki a drága forintért. Fordítsuk meg, olcsó ország? Ide jönnek vásárolni, várásolni, még busszal is a szlovákok Pozsonyból, de a világ minden pontjáról a túristák is. Mi meg itthon költjük a pénzt. Márpedig ha itt van a pénz, akkor nem is annyira kell a hitel, hiszen van helyette sokkal jobb, sokkal kellemesebb PÉNZ is.

"Kivéve AT-ét aki ezt állította ha jól értettem . Ha ezt be is tudja bizonyítani akkor egy közgáz nobel díj jelölést vsz megérne."

A helyzet az, hogy eddig egy Nobel díjat ajánlottak fel még évekkel ezelőtt, ha bebizonyítom, hogy a fogyasztói társadalom és az úgynevezett "szabad piac" nem működik és nem jó ideológia, ma még kétszer, de nem hiszem, hogy ettől megkapnám a Nobel díjat, józan paraszti észre azt nem szokás adni :)

Ami a lényeges, a liberálbolsevikok egyszerűen a százalékokba, arányokba szerelmesedtek bele, amelyek elválasztva a nominális értéktől akkora hazugságot generáltak, aminek az eredményét láthattuk. Egyszerűen muszáj visszatérni oda, hogy a nominális adatokat is nézni KELL, mert anélkül teljes káosz lesz a fejekben.