Gulával ez a holland meccs is sima vereség lett volna sztem.
Persze lehet mondani, hogy nem is kellett sokat védenie Dibusznak, de ennek 2 oka volt:
1) Szervezi és irányítja a védelmet -Gulával ellentétben.
2) volt ismét néhány bravúrja amikből ha Gula a szokásos néhányat beenged , akkor teljesen másképp alakult volna a meccs képe...
Azt nem értem, hogy a horvát bíró pl. miért 8 méterrről rúgatta el a közvetett szabadrúgást, amikor Szobo 2. labdaérintése a felvétel alapján kb 14-15 méterre volt a kaputól...
A kapott gólnál nagyon rosszul állt fel a teljes csapat, pedig "egyszerű" rögzített szituáció lett volna.
2 ember állt kint sorfalban egy 35 méterre lévő szabadrúgáshoz. 16-os vonalán bóklászott még egy védő, a 11-es pontnál további 3 védő állt teljesen üresen.
A hollandok öten indultak be a 16-os hosszú sarkából, akiket mindössze 2 védő próbált fogni, de ők sem az első 3 hollandot, hanem a hátsó 2 hollandot fogták.
Nagy Ádi meg szokásosan rossz ütemben ugrott fel és alacsonyra.
Én régebben -kb 7-10 éve nagyon szerettem Nagy Ádám játékát. Nagyon sokszor amikor a védők letámadás alá kerültek , akkor ő mentette meg a magyar csapatot sok kapott góltól azzal, hogy futsalos mozgásával váratlan de jó megoldásokat választott, amiket nagy megbízhatósággal oldott meg. Védőként is levakarhatatlan középpályás volt. Átjutottak rajta, akkor 2 mp-cel később már megint ott volt az ellenfél előtt és ismét lihegett a nyakában.
Nekem soha nem volt azzal gondom, amit sok szurkoló számon kér rajta állandóan, hogy miért nem előre játsza meg a labdákat, miért nem veszélyes kapura. Ez a magyar népléleknek mindig is idegen marad, hogy a focit nem úgy kell játszani, mint a könnyűlovassági huszár portyákat. Nem kell folyamatosan előre rohanni és nekiütközni a falnak, majd rohanni hátra védekezni. A fociban kell járatni a labdát hátrafelé is. Fárasztani kell az ellenfelet, jobbra balra járatással keresni a folyosókat, ki kell billenteni a védekező csapatot az egyensúlyából. Főleg akkor kell pihentetni , lassítani így a játékot , ha amúgy -mint az esetek 70%-ban - az ellenfél jobb képességű játékosokból áll.
Nagy tehetség volt benne. Aztán elment a Bolognába, ahol amikor fejlődnie kellett lehetett volna állandóan padoztatták (jobb lett volna Seria A helyett egy belga, portugál vagy holland bajnokságba igazolnia, ez ma már világosan látszik).
A Championshipben pakoltak rá vagy 10kg izmot, de a sebességét elvesztette. És ott fizikálisan még így sem tudta felvenni a versenyt az ottaniakkal. Visszament Seria B-be és ott a rajta lévő izmokat is "sikeresen" leépítették róla, de a sebessége már nem jött vissza.
Egy szó mint 100, most már nem az első meccsen, hanem gyakorlatilag az utóbbi 5 évben folyamatosan a gyengébb emberek között van a válogatottban és nem hiszem el, hogy nem lehet más védekező középpályást találni helyette. Ott volt a Vécsei Bálint pl. aki most már túl van a csúcson, de 2018-2023 között jó megoldás lett volna talán. Vagy bárki. Nem hiszem el, hogy nincs egy magyar védekező középpályás, aki ennél jobb teljesítményt nyújt.
A mostani meccsen is 80 percig kihúzta a csapat gól nélkül, utána bejött Nagy (már mindenki a fejét kezdte fogni), kiállították Van Dyke-ot és erre a 84. percben csak kapunk gólt...
Az a legnagyobb baj, hogy amikor bevezették a VAR-t, akkor mindenki azt hitte, hogy ezzel meg fognak szűnni az olyan nyilvánvaló bírói csalások (téves ítéletek) , mint pl. amikor a török magyar meccsen amikor a török kapus felrúgta Gerát, és tizenegyes helyett Gerát állította ki a játékvezető.
De valójában egyáltalán nem szűntek meg, sőt! Sokkal kifinomultabb techniológiával lehet az objektivitás látszatával elcsalni a meccseket és rendre a gazdagabb klubok (vagy tornákon a házigazdák illetve azon csapatok javára, akiktől a FIFA, UEFA a magasabb nézettséget várja) javára hoznak téves ítéleteket!
Ez egyáltalán nem volt pl. Les. De simán lehet manipulálni még azt is , hogy mi a labda elrúgásának pillanata. Hiszen az amíg az ember hozzáér a labdához , benyomódik a labda és elhagyja a rúgó játékos lábát, az tized másodpercekben mérhető. De egy focista sprintben 30 km/h sebességgel futva 1 mp alatt 8,3 métert tesz meg. Egy tizef másodperc alatt 83 centimétert. És itt is lehet látni, hogy kb akkor állították meg a felvételt, amikor a labda már szinte (?) elhagyta a játékos lábát. És berajzolták a vonalakat úgy, ahogy eddig még soha nem láttam , meg derékszöget tettek meg minden és akkor kirajzolták, hogy Varga beljebb volt 1 cm-rel.
Szabad szemmel lehetett látni, hogy Varga bőven hátrábbról indult a labda elrúgásának pillanatában. De senki másnak nincs semmilyen más technológiája vagy nyersanyaga, hogy a helyzetet kielemezze. Láthtatlan, szídhatatlan emberek egy sötét szobából az emberek arcába tolják, hogy márpedig ez a számítógép szerint les volt. És az emberek mit tudnak csinálni? Hát a számítógép ezt mondta.
De akkor ugyanezek a VAR szobában ülő emberek hogy-hogy nem látták a német magyar EB meccsen, hogy Orbánt Gündogán szabálytalanul faltolta a gól előtt?
Vagy most a Fradi meccsen , amikor kapufát rúgott a Tottenham- ha bemegy megadták volna? Ugyanis előtte szintén középen egy óriásit faltolt az angol, ami miatt kikerült egyáltalán a labda oda, ahonnan a kapufát amúgy szépen rúgta az angol játékos. Gyanítom, hogy mivel eltelt kb 10-12 mp a falt és a kapufa között, biztos, hogy nem fújták volna vissza a Tottenham gólját.
Vagy szintén csak az EB-ről, a német dán meccsen is előbb egy szabályosnak tűnő dán gólt nem adtak meg , szintén néhány cm belógásra hivatkozva, de utána egy olyan 11-est meg egyből megadtak, ahol a dán védő keze természetes állapotban vétlenül épphogy számítógép által érzékelhetően hozzáért a kezéhez!
De Cucurella kezezését meg nem látták szabálytalannak, nehogymár a népszerű spanyol csapat győzelme veszélyben legyen. Másik oldalról viszont Kroost meg nem is tudom miért nem állították ki már a 10. percben.
Meg rengeteg ilyen hiba és trendszerűen tévednek a VAR-ral. Ha meg ennyire trendszerű a dolog, akkor nem tudok mást feltételezni, hogy intézményesített csalás van a dolog mögött.
És tegye fel a kezét, aki nem tudná elképzelni az UEFA-ról vagy a FIFA-ról, hogy a profit érdekében irányítja a meccseket ilyen szempontból is.
Nem mintha az összes mostanában meghozott szabály nem az amúgy is erősebb csapatokat segítené (cserék sokasága, hosszú hosszabítások, stb stb- mind arra megy, hogy a bővebb jobb kerettel rendelkező csapatok be tudják darálni azokat a csapatokat, akiknek a 2. vagy 3. sora az messze nem olyan szintű, mint az első sor...)
Varga teljesítményére nem lehet panasz, különösen egy ilyen sérülés után viszonylag gyorsan ismét ütőképes a játéka:
https://index.hu/europaliga/2024/10/04/glenn-hoddl...
Lenne még nehány ilyen játékosunk, akkor nem itt tartanánk.
Ezek az apró nüanszok úgy látszik elkerülték a figyelmemet ;-)
https://www.nemzetisport.hu/magyar-valogatott/2024...
GULÁCSI HIÁNYÁRÓL
„Gulával beszélgettem természetesen. Azt kérte tőlem, tekintsünk el attól, hogy a Nemzetek Ligája utolsó négy mérkőzésére meghívjuk, tehát a novemberi meccseken sem lesz velünk. Túl van egy nagyon súlyos sérülésen, még nem állt teljesen helyre, rengeteg mérkőzést kell lejátszania, és mi is azt szeretnénk, hogy elkerülje egy újabb sérülés. Természetesen biztosított minket: ha szükséghelyzet jelentkezik kapusposzton Dibusz Dénes részéről akár, akkor azonnal a rendelkezésünkre áll.”
Vagy csak az amit írtam tegnap leesett másoknak is vagy Rossinak és ezért inkább megkérték Gulát, hogy így elegánsan lehet őt most néhány meccsen át pihentetni és nem kell elmagyarázni a nyilvánosságnak, hogy miért is marad ki Gula, ha előtte Rossi már mást kommunikált...
jól védett 2-0-ig!??? Az első német kapufás hibája az még 2-0 előtt volt. Azon kívül ott volt az a szöglet is, ahol szintén rosszul helyezkedett és Szobo fejelte ki a vonalról...
Ezt nem tudom kizárni sem megerősíteni.
Mindenesetre a német meccs elején még jól védett, aztán amikor a németek elléptek 2:0-ra, onnantól egy csőd volt.
Én arra tippelnék, hogy ez pszichés dolog.
De ha a politika még ide is bezavar, na azt Rossi már biztos nem fogja tudni kezelni.
Nem tudom a válogatottban én azt érzem, hogy nincs kisugárzása a kapuban. Egyszerűen mintha ő egy testidegen tárgy lenne a csapatban. Mintha nem lenne benne szenvedély, nem tartja magát sem a csapat részének.
Hogy ennek köze van-e ahhoz, hogy ő is erősen kiáll a "család az család" politikai vonal mellett és ugye ez ellentétes a Fidesz által képviselt nézetekkel , akik viszont a fociban akarják manifesztálni a nép boldogságát- na azt nem tudom. De bőven el tudom képzelni, ha mást nem tudat alatt, hogy ő nem is akarja feltétlenül a maximumot elérni a válogatott esetében.
Amilyen jó kapus volt ő még az U20-as VB-n meg utána, ahhoz képest egyértelműen azt látni hogy olyan potyákat kap a válogatottban rendszeresen, amit egy ilyen képességű Bundesligában ilyen magasan jegyzett kapus nem kaphat.
Ott volt ugye pl. az izlandi playoff a 2020-as EB előtt. Majdnem kinyírta vele a csapatot.
Ott volt a németek elleni mostani meccs, ahol legalább 3 gólt egy normális kapus kifogott volna (vagy legalább kettőt a háromból). És ott volt az EB is, ahol a svájci első (?) gólban is alaposan benne volt rossz helyezkedéssel.
De számtalan potyát kapott a válogatottban, vagy pl, a mostani német meccsen is a németek első kapufája előtt is a kirúgása középre olyan helyre ment, ahol 10méteres körzetben egy magyar sem volt, mivel a kirúgást azt már serdülőben is úgy tanítják, hogy a pálya oldalához. Így meg egyből lekontráztak minket a németek.
Tehát nekem az a gyanúm, hogy Gula van olyan jó kapus, hogy ha ki akar baszni a fidesszel úgy, hogy elszabotálja a meccseket, akkor ő feltűnés nélkül el tudja szabotálni.
Gulácsit itt most nagyon dicsőítik:
https://www.kicker.de/gulacsis-erfolgserlebnis-im-...
"Nagy stabilitást ad a Lipcsének" stb...
Szerintem az a típusú játékos, aki ha nyeregben a csapat, akkor stabil és jól tolja a szekeret, de abban a pillanatban, ha meginog a csapat, akkor hirtelen ő is behibázik.
Ha megnézed a kupanap összefoglalóját, nagyon kevés kijátszott gól volt. A legtöbb gól úgy született, hogy gyors és dinamikus játékosok próbáltak helyzetbe kerülni és akkor egyből rádurrantották. Sokszor pattogott a labda össze-vissza a tizenhatoson belül és végén valami olyasmiből, amit a szakemberek talán káosz-momentumnak hívnak, egyszer csak gól születik.
Ezzel szemben a fradinál mit látunk? Többségében alacsony termetű és lassú néger focisták vagy nem kerülnek helyzetbe vagy, ha igen, akkor elkezdenek alibi passzokkal felelősséget hárítani.
Talán Varga és talán Traoré a kivétel.
Én nem láttam , hogy nagyon a magyar játékos kapura akarná tenni a labdát, amíg a külföldi nem.
Én sokkal inkább azt látom, hogy ez a megint magas polcról idehozott messziről jött ember , ez megint vak a focihoz. Vagy ahhoz vak hogy lássa, hogy ezekkel a Fradi szintű játékosokkal hogyan lehet nemzetközi szinten eredményt elérni.
Az, hogy Botkát folyamatosan átjátszották és csak sárga lapos megoldásokkal tudta fékezni ellenfelét , azt nem tudom hogy nem vette észre 75 percen keresztül.
Aztán itt a nagy ötlet , hogy tükörszélsőben játszatja a szélsőket, a jobb lábast bal oldalon, a másikat fordítva. Ezt a tükörszélső dolgot szinte csak Robben tudta jól játszani, mindenesetre ezek a Fradi játékosok nem.
Az meg hogy az első gólnál onnan indult az ellenfél, hogy mi mentünk előre és előre játék helyett vissza passzolva eladjuk a labdát, amit utána kijátszanak a szélre, Botkát hülyére verték ott megint és begurítják egy középen érkező játékosnak a 16-os vonalánál, akinek 8 méteres körzetében nincs védő, hanem a védők légüres térben csodálkoznak - hát ez valami katasztrófa. Ilyen védekezési hibák Rebrovnál megszűntek! Nem tudom, hogy csinálta Rebrov, de ezeket a védekezési hibákat ő kiküszöbölte.
Aztán a krapek kapásból rárúgta és Dibusz nem látta és későn ért le. Azért az egy helyezkedési hiba a kapustól, hogy ennyire nem látja, hogy mit csinál a támadó, de ő legalább védett megint néhány szépet.
Nagyon gyenge ez a Fradi, a jobb játékosok elmentek (Marquinhos, Mmaaee) és jött helyettük ez a brazil gyerek akit 0-2-ig be sem mert állítani ez a Jensen.
Az meg, hogy 10 ember ellen a Fradi ilyen szinten belemegy a kakaskodásokba, amiknek egyedüli célja a lap nélküli időhúzás és az utolsó 5 percben még összeszednek 3 sárgát- ez abszolút fejetlenségre utal egy csapatnál. Nincs meg az edző tekintélye, akitől félne , hogy leb.ssza, ha ilyeneket csinálnak.
Az egyébként miért van, hogy a magyar csapatban csak a magyar játékos próbálja egyből kapura küldeni a labdát és az idegenlégiós mindig alibimegoldást keres?
na, ha a bosnyák kapuban Dibusz állt volna, akkor most 1-0 vagy 2-0 lett volna nekünk.
Kb. Ilyen egy átlagos válogatott kapus, h egy meccsen 4-5 veszélyes lövésből azok 80%-at megfogja.
Ha meg egy kapus csak 30-50%-ot fog ezekből meg, akkor a csapat szetzilalodik, nem tudja azt játszani amit eltervezett, hiszen senki nem azt tervezi, h majd bekap egy két félig potya gólt.
Gula ma is gólt kapott volna sztem.
Mindentől függetlenül én itt a B csapattal játszanék, a VB-re így se, úgy se jutunk ki, az EB-n meg úgyis leszerepelünk, akkor meg nem mindegy?
Most Dibusz kezd és Nagy Zs. ez szerintem önmagában jó.
Szerintem az elmúlt mérkőzéseken Sallai nyújtotta a legjobb és legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, bár sajnos nem egy erőgép.
---
Hogy ne lenne utánpótlás képzés?
Hát ezt Viktor 2010 óta megcsinálta, ahogy mondta!
Nem emlékszel???
Az az érdekes, hogy 30 év után még mindig nincs magyar utánpótlás képzés. A lenti játékosok nagy része nem is a magyar képzési rendszerben nevelődött ki, akiből lett valami, az amilyen gyorsan csak lehet, elhagyta a magyar kereteket.
Hogy van az, hogy a szerbek, horvátok, csehek mind ki tudnak nevelni olyan játékosokat, akik nemzetközi szinten is meghatározó játékosoknak számítanak a top ligás csapatban? Még a szlovákok, lengyelek , ukránok is, tudnak ilyeneket (többet) kitermelni!
Mi meg vhogy az elmúlt 30 évben egyet (sem)?
Kb majdnem úgy, mint az osztrákok, vagy az elmúlt 10-15 évben a bolgárok , románok (de ők legalább 20-30 éve még tudtak Berbatovot , Sztoichkovokat vagy Hagi-t kitermelni, mi meg nem).
A Nemzetek Ligája pont az olyan csapatoknak fontos, mint a mienk, akik nagyon ritkán tudnak matek nélkül kijutni egy -egy világversenyre.
Régen voltak barátságos meccsek , amik teljesen súlyukat vesztették , ezért találták ki az NL-t.
Az EB-n azért pont azt hozta Gula, amit a válogatott meccseken mindig: nem volt bravúrja. Amit illik kivédeni azt kivédi . De más válogatottak kapusainak vannak bravúrjai! Ez lenne az elvárt egy kapustól, hogy legyen meccsenként 2-3 bravúr védése.
Gulánál meg annak örülünk, hogy nem kapunk potyát. Vagy a kirúgásai ha jó helyre mennek. Nézd meg az első német kapufa előtt Gula kirúgása hova ment! Pálya közepére, ahol 15 méteres körzetben nem volt magyar játékos!
Az a baj a válogatottunkkal, hogy van benne 1 top játékos. Aki ahhoz szokott hozzá, hogy Top játékosokkal játszik együtt. Most is adott egy hatalmas zsugát Sallainak , aki egy kicsit eltotyorogta, de beadta Bollának lövőre. Bolla, meg olyan lassan vette át , hogy az ellenfél védője meg tudott csinálni közben egy 360 fokos fordulatot és utána borzasztó gyengén rúgta kapura.
Ergo egyedül Szobó nem tud semmit csinálni , nem csoda , hogy arra vigyáz, hogy nehogy megsérüljön...
Meg ott van még Orbán, aki nemzetközi szinten elmegy.
Dárdai , ahogy írod Bundesliga 2. És még ezzel is jobb, mint Szalai. Jobb hátvédünk most a Balogh, aki épp kezdi nyitni szárnyait a Parmaban. Még lehet jó is, de még nem az.
Lang is küzd, hogy egy ciprusi csapatba beférjen.
Botka? öreg lassú, Fradiba sem fér be.
Középpálya: Nagy Ádi , aki régen sokkal jobb volt, de most már a Seria 2-be is alig fér be jogosan. Ő elbaszta, hogy annak idején a Bolognához ment. Ott nem játszott, aztán elment a Championship-be, ahol izmot pakoltak rá, de fizikailag ott nem tudta felvenni a versenyt, csak lassabb lett, aztán visszament ahol leépült az izomzat is, de nem jött vissza a sebessége.
Séfi: Bundesliga, de egyáltalán nem meghatározó játékos.
Kleinheisler: fejben mindig nagyon gyenge volt és technikásnak sem technikás, de amellett még lassú is.
Ki legyen a védekező középpályás?
Szélső: Kerkez elég erősen túlértékelt középszerű játékosnak látom, aki elől is és hátul is gyenge.
Nagy Zsolt: üde színfolt mostanában, de nemzetközi szinten azért azt gondolom kevés.
Sallai még beférhetne másik középkategóriás válogatottba, de ő is már 28. Ha egy Freiburgnál több lett volna benne, akkor már azon a szinten játszana, hiszen szem előtt volt, mégsem vitték.
Adam Martin, vagy Varga szóra sem érdemesek nemzetközi szinten. Varga ráadásul jó nehéz helyzetbe került a Fradinál is ezzel a brazil konkurenssel, lehet játszani sem fog.
Gazdag, Bolla stb... Ők sajnos nem ütik meg azt a szintet, hogy nemzetközi szinten válogatottak legyenek. Hozzánk csak azért férnek be, mert nincs más.
Én a Nemzetek Ligájában, amelyet önmagá ban szükségtelennek tartok, a B-válogatottal indulnék, ha van ilyen még és amennyiben van ilyen lehetőség.
Nem baj, ha a C- vagy a D-kalapban lennénk, legalább az A-válogatott edzőjének lenne mélyebb merítési lehetősége.
Nem vártam semmit ettől a mérkőzéstől, ezt sikerül alulmúlni, szerintem az összjátékunk nagyon gyenge, az okot nem tudom.
Azt sem értem, hogy Szoboszlai most még sérült, vagy már lusta vagy megbeszélték, hogy ő soha nem tör előre?
A Gulácsi kérdésre gondoltam az EB-n, de ott nem védett rosszul, nem rajta múlt.
Hát itt a 3. góltól kezdve igen gyenge volt, Dibusz most egy jobb opció lenne a Bosnyákok ellen.
A védelmünk meg szerintem Orbán teljesítményén múlik, aki egy ideje erősen gyengélkedik. Rossi talán a vélt vagy valós Orbá-Gulácsi kapcsolat miatt nem akarta Dibuszt hátsó embernek.
Az meg szép gondolat, hogy Dárdai játsszon az A-válogatottban védőt, de ő még a buli2-ben is nagyon lassú, itt Musiala és tsi ellen eselye sincs.