Céges gyors-éves-negyedéves jelentések:

Biztos hallotuk már,hogy ilyenkor meg ilyenkor kijön pl. az Intel,vagy akár a Samsung vállalat gyorsjelentése,vagy negyedéves jelentése(amiből értelemszerűen 4 ilyen van egy évben).Az ilyen jelentésekben általában a profitról,egyéb dolgokról számolnak be.Az elemzők mindig meghatároznak egy százalékban mért értéket,hogy az előző évhez\gyorsjelentéshez képest mennyivel változott a mostani nyereség,ez az adat vagy növekszik-csökken,vagy stagnál.Nézzünk egy gyakorlati példát.

Az Intel(processzor-chip gyártó) 2. negyedéves jelentése (az értékek nem valósak). Az Intel negyedéves jelentése szerint a vállalat nyeresége 400 millió dollár volt ebben a negyedévben,ami jóval nagyobb az elemzői várakozásokhoz képest,sőt még az elmúlt negyedévhez is,pontosan 2,5%-kal. (példa-hír,mert pontosan nemtudom milyen adatokkal zajlott le,régen volt már)

A hír előtt nem volt nagyobb mozgolódás a piacon,a gyorsjelentésre várva(ez általában így szokott lenni,ilyenkor a befektetők kivárnak).Viszont amint kijött a hír,az Intel szárnyakat kapott,és lassan már 8%-kal értékelődtek fel a papírok,míg a többi szektortárs részvények is emelkedni tudtak.(volt már rá példa,és nem csak az Intel táján,hanem itthon is,az OTP-nél,ahol a gyorsjelentés felülmúlta a várakozásokat,és a papír +10%-on zárta a napot.)

Mi a tanulság,mire kell tehát figyelnünk?

Nagyon fontos az,hogy ezeket előbb/gyorsabban kell lereagálnunk,hogy ne maradjunk ki az emekedésből,és persze figyelni kell a magyar híroldalakat,sőt a külföldit sem árt.Nem kell annyira sietnünk egyébként,mert a BÉT elég lassan szokta ezeket "feldolgozni".Ha egy nagyvállalat gyorsjelentése pozitív,vagy negatív az elemzői várakozásokhoz képest,akkor lesz nagyobb változás a részvény árát illetően.Míg ha megegyezik az elemzői várakozásokhoz képest,vagy pedig nagyon közel van,akkor nem fog történni semmi érdemi elmozdulás.Ha egy kisebb cég jelentése jön ki,akkor csak az adott papír árfolyamával foglalkozzunk,mert nem fog átterjedni a piac többi részére.Nem úgy,mint az Intel,Alcoa,Samsung,Coca Cola,Mc`Donalds vagy pl. a Nokia elemzői várakozásokhoz képest pozitív vagy negatív jelentései.A lényeg az,hogy amint kijött egy negyedéves/éves/gyors -jelentés,olyan ami alaposabban eltér az elemzői várakozásához képest,akkor kereskedjük le a hasznot!Értelemszerűen,ha pozítiv az elmozdulás,akkor vegyünk,ha nem,akkor shortoljunk.Ezt még a nem tőzsdéző ember is megérti,a piac a jelentések terén kiszámítható,egyszer-kétszer fordul elő az,hogy egy pozitív jelentés miatt emelkednie kéne az árfolyamnak,de az mégsem teszi,hanem általában csökken egy kisebbet.De mint mondtam,ez nagyon kevés esetben fordul elő.

Makroadatok:

A makroadatok közé értjük azokat a jelentéseket,amelyikek egy országnak a gazdasági helyzetéről árul el információkat,pl. infláció,gazdasági mutatók,GDP,és még sorolhatnám.Néhány példa:ZEW index,Michigan fogyasztói bizalom index,munkanélküliségi ráta,stbstb.Ezek az adatok mindig hatnak a tőzsdékre,ha pl. az USA munkanélküliségi segélyek nagyobb mértékben csökkenek,akkor a jó hangulat átterjed más tőzsdékre is.A tőzsdei indexek ilyenkor azzal párhuzamosan változnak,ahogy egy gazdasági mutató javult,vagy csökkent.Példa:

Az USA-ban a munkanélküli segélyért fordulóak száma 3%-kal visszaesett,amely jelentősebb elmozdulást jelent a legutóbbi mutató óta. (példa-hír megint csak)

A hír,ahogyan mondtam,mivel kedvező volt mindenki számára,a részvények megugrottak,az amerikai deviza is,nem nagyot,de emelkedni kezdtek.

Tanulság? Pontosan,mint az előbbinél.Minél előbb tudomást kell szereznünk a hírről,és akkor nem maradunk ki semmiből.RSS hírcsatornára jó ötlet feliratkozni,ahol összeszedheted az összes kedvenc híroldalad,amik rögtön megjelennek a saját RSS-eden.Vigyázzunk viszont a piac beugrasztásától,igaz ez a BÉT-en nem jellemző,az amerikai piacon annál inkább.Pl. volt már példa arra,hogy a makroadat közzétételének időpontja pontosan 4 órára volt kiírva.Valaki aki nagy tőkét mozgatott rögtön 4 óra után shortolta a piacot,az beszakadt,a többi befektető pedig megilyedt,hogy hozzájuk még nem érkezett meg a hír,de azt hitték,hogy valószínű hogy rossz volt a makroadat az elemzői várakozáshoz képest,ezért szakadt be a piac,így mindenki megakart szabadulni részvényeitől.Utólag derült ki,hogy a makroadat valójában pozitív volt,és az index a nap végéig nem tért magához.

Felminősítések-leminősítések:

A felminősítést,leminősítést mindig egy bank elemzői készítik,majd a hír feldobva az internetre járja körül az útját,amire szép lassan reagálnak.Sokszor hallunk olyat hogy leminősítették Magyarországot,vagy a MOL-t,az OTP-t,teljesen mindegy,a helyzet adja magát.A felminősítés értelemszerűen emelkedést,míg a leminősítés csökkenést von maga után,szinte mindig!Nagyon rég volt már olyan,hogy egy minősítés nem vonta maga után a következményt.

Az OTP-t az S&P a reggeli órákban felminősítette(6200 forintra),rögtön a nyitás után emelkedni kezdtek a részvények,egy óra után már felfüggesztették a kereskedést,az OTP már +10%-nál mozgott. (példa-hír,de valóban megtörtént)

Mire figyeljünk? Elsőnként a hangulatra,a napokban volt olyan hogy az UniCredit felminősítette a MOL-t,igen magas célárral,de sajnos az csak kisebb plusszal zárt,a napi maximum is csak 2%-körül volt,mert a nemzetközi hangulat,és a szektorhangulat is rossz volt.A lényeg az,hogy ha felminősítés érkezik,akkor mindenképpen vegyünk,és ne ijedjünk meg hogy ha nem emelkedik rögtön,kell neki egy kis idő.Ha leminősítés,akkor pedig short,értelemszerűen.A lényeg az,hogy akár fel-le minősítés érkezik,nyissuk pozíciót!

Kritikákat,véleményeket megint csak kommentbe kérem :)

Stockwalker

-

thestockwalker.blogspot.com