Groupon, Zynga, LinkedIn, Facebook...dúl az IPO Amerikában. Mint a régi szép időkben, az ezredforduló idején. Akkor sem volt túl szerencsés hosszú távra venni, és attól tartok, ez most is így lesz.

IPO-k esetén részvényvásárlást eleve nagyon veszélyes szerencsejátéknak tartom, mert többnyire csak egy ígéretet vásárolunk, ráadásul általában kevéssé transzperens cégtől, akik vezetőinek nincs megfelelő tapasztalata a tőkepiacon. Mindezt megspékeli a profi IPO esetén a marketinges felduma csúcsminőségben és az adott szektor túlfűtöttsége. Ugyanis akkor érdemes bedobni a csalit, mikor a halak csak úgy kapkodnak utána: függetlenül a cég eredményeitől képesek akár 100-150 év nyereségét előre beárazva részvényt venni.

A Groupon is ilyen cég: http://www.portfolio.hu/vallalatok/bajban_a_groupon_esnek_a_reszvenyek.165111.html

Tipikus profi IPO: sikerült eszméletlen túlértékelt 20 USD-n lejegyeztetni tömegekkel a részvényt, és a marketing olyan sikeres volt, hogy rögtön első napon +50%-ot emelkedett még ehhez a túlértékelt állapothoz képest is az ár. A cég nyereséget nem termel, és szerintem eladni sem lehetne úgy hirtelen, hogy a részvényeseknek maradna bármi a tőkéből (ugyebár előzőleg részleteztem fundamentális alapszámításom: pillanatnyi kényszereladásból származó bevételek mínusz összes követelés kamatokkal együtt, mínusz kötvényesek kifizetése = fundamentális érték, plussz biztonságos éves készpénztermelés, pl. osztalék formájában). A GRPN nettó veszteséges, ráadásul vaskosan. Összegezve GRPN fundamentális értéke közel van a nullához, de talán nulla is.

Könyvelése kozmetikázott, olyannyira, hogy azt könyvvizsgálója már nem vállalhatta be. Ez nem meglepő új tőzsdei cégek esetén, mert jobb esetben a tőkepiaci tapasztalatlanság, rosszabb esetben szándékos félrevezetési szándék vezérli őket. A részvényesekben csak korlátlanul megcsapolható pénzeszsákokat látnak, és nem értik meg v. éppen nem is céljuk, hogy hosszú távú sikerre építsenek transzparenciával. Ezért gyj-eik szemen szedett hazugságok, könyvelési hibákkal telve, amelyek érdekes módon sose úgy szorulnak korrekcióra, hogy aztán jobb lesz az eredmény, hanem mindig csak rosszabb. Gyakran váltanak ilyenkor könyvvizsgálót, aki be tudja vállalni a "kreatív számokat". Az IPO cégek többsége csak egy ötlet és egy rakás hitel, ami egyszerű próba szerencse alapon bevon tőkét, és megpróbál valódi vállalkozássá válni.

A facebook esetén kicsit más a helyzet, mert itt a közhangulat magától is abnormális magasságba viszi fel az árazást, ehhez nem kell marketing sem, csak egyszerű emberi butaság és tájékozatlanság. FB vezetője maga is többször nyilatkozott róla, hogy vállalkozása elsősorban nem profitorientált, már-már többször kimondta, hogy maga is túlzónak tartja a profitvárakozásokat. Arról nem is beszélve, hogy a befektetők többsége láthatóan nem látja, hogy EU-ban és USA-ban már a napokban is csökken az FB aktivitás, ami nem csoda, mert megunja az ember. Nem fog eltűnni, de az újdonság ereje mindenképp elvész. Kérdezzünk csak körbe saját környezetünkben, hogy hányan csökkentették az utóbbi időben FB-n töltött idejüket és milyen mértékben. Drámai a visszaesés, csak még nem látszik globálisan, mert a fejlődő országokban még csak most robban be igazán.

Nagyon nagy eséllyel hatalmas áremelkedésre számítok az ápr. végi - máj. eleji IPO után, nem csak az emberi mohóság és tájékozatlanság miatt, hanem azért is, mert mint minden profi IPO-nál, itt is előálltak egy trükkel. FB esetén a trükk, hogy a részvények mindössze 5%-át tervezik kibocsátani, miközben tudják, hogy ennek többszörösét is elkapkodnák. Egyértelmű a terv: folyamatosan emelkedő árak mellett, limitált kínálati viszonyokkal kívánják az egekig lőni az árfolyamot. Meg lehet próbálkozni megfogni majd belőle egy kis szakaszt. Sok sikert.