Közeledik a fűtési szezon, a téli hónapokban megnövekedett gázszámlák kifizetése pedig sok háztartásban okoz gondot. Vannak azonban olyan, befektetést egyáltalán nem igénylő, vagy csak kisebb kiadással járó energiatakarékossági tippek, amelyek alkalmazásával jelentős költséget meg tudunk takarítani.

Jó, ha kékeslila a láng

Minden gázüzemű fűtőberendezés hatékony működésének egyik alapfeltétele a gázégő optimális beállítása, valamint a rendszeres ellenőrzés és időszakos karbantartás. Arról, hogy megfelelően van-e beállítva a gázégő, a láng színe alapján mi magunk is meggyőződhetünk. A jól beszabályozott égő lángjának színe kék, a lángcsúcsoknál enyhén lilás árnyalatú. Ha a láng színe túlságosan homogén világoskék, vagy szinte nem is látszik, illetve ha vöröses vagy narancssárgás, akkor az égés hatásfoka kisebb, mint a jól beszabályozott égőé.

Minden gázüzemű készülék rendszeres karbantartást igényel. Ennek hiányában a készülékek hatásfoka folyamatosan romolhat, ami akár 5-10 százalékos többletköltséget is okozhat. Éppen ezért a FŐGÁZ Zrt. azt javasolja, hogy évente egyszer, lehetőség szerint a fűtési szezon előtt végeztessük el arra jogosult szakemberrel a tisztítást és az égők beszabályozását.

Ne égjen mindig a gyújtóláng!

Sokan nem is gondolnak bele, hogy a gyújtóláng is fogyaszt, mégpedig nem is keveset; hiszen egy gyújtólángon átlagosan havi 10 köbméter gáz ég el. Éppen ezért nem folyamatos üzemű készülékeknél a gyújtólángot éjszakára, vagy ha több napra elmegyünk otthonról, érdemes lezárni.

A fűtési energia egy része az ablakokon és ajtókon, valamint a falakon keresztül szökik el. Éppen ezért a megfelelő szigeteléssel a fűtési költségek akár 25 százalékkal is csökkenthetők. Ugyanakkor a tökéletes szigetelés magában rejti annak veszélyét, hogy az égéstermék nem tud kiáramolni a szabadba, ezért ezt célszerű inkább szakemberrel elvégeztetni.

Ha a szigetelésre nincs pénzünk, más praktikát is választhatunk a meleg megtartására. Ilyen például a sötétítő függöny vagy redőny használata. Ha pedig a fűtőtest környékét szabadon hagyjuk, akadálytalanul áramolhat a levegő a szobában, és még bútoraink sem száradnak ki.

22 fokos az ideális nappali

A szabályozható fűtési rendszer lehetővé teszi, hogy az egyes helyiségekben csak akkor fűtsünk be, ha éppen bennük tartózkodunk, termosztatikus radiátorszelepek segítségével pedig beállíthatjuk a helyiségben a megfelelő hőmérsékletet. A lakás minden helyiségének megvan az optimális hőmérséklete, például a nappalié 22 Celsius-fok, az előszobáé 16. Szakemberek szerint egy-egy helyiség hőmérsékletének 1 Celsius-fokkal való csökkentésével 4-6 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

Bármennyire is furcsának tűnhet, a szellőztetéssel szintén spórolhatunk. Mégpedig úgy, ha ahelyett, hogy folyamatosan résnyire nyitva hagyjuk az ablakot, naponta többször, rövid ideig szellőztetünk, miközben a készülék hőfokszabályozóját alacsonyabb hőmérsékletre állítjuk.

Forrás: fovarosi.hu