milyet jókat lehetne bungee jumpingolni, vagy akár ejtőernyős ugrások színtere is lehetne :-P
milyet jókat lehetne bungee jumpingolni, vagy akár ejtőernyős ugrások színtere is lehetne :-P
azért az kb annyira Róma, mint amennyire mondjuk Pilisjászfalu Budapest...
Utóbbi 2 évben benne voltam ingatlan bizniszben.. sok dolgot láttam hallottam.. meg a hírmorzsák is kiegészítik a képet.
http://ingatlan.com/szukites/elado+lakas+rozsadomb...kicsit legyél önálló ,)
Benne voltam ezért tudom mire vették a lakásokat.. a 100+nm felettiek 90% airbnb..
airbnb.. most is átalányadózik.. a lángmentes függönyök a bérlők nyilvántartása esetleges akadálymentesítés és a max kiadható napok miatt lesz szopacs..van ahol max 90 napot adhatsz ki..(van ahol minimum 30napra) nálunk 120-180 a terv.. plusz még lebeg az airbnb-n keresztül lehet csak fizetni..ők meg alapból levonják az adót.. írek leadtak infókat a magyaroknak.. a bevallások köszönő viszonyban sincsenek..
Azt se felejtsd el.. ebben az évben jövő évre lesznek meg a nagy építési láz lakásai..áfamentesek is lesznek tán.. ha ott is 5-600lesz a nm ár..és garanciális a lakás..akkor nyílván a használt 100évesek árai lemennek. most 350e körül van a nagyobb házak nm építési költségei.
De Bécsben is találtam neked olcsó lakást, hogy örüljél:
https://www.willhaben.at/iad/immobilien/eigentumsw...
180 000 Eur, 87 m2, azaz kb 2100 Eur/m2. Párizsban és Londonban nem keresek, mert az baromi drága, de azért Bécsen érdemes lenne elgondolkozni, mielőtt puffogtatjátok a szokásos dumát, hogy így meg úgy, milyen olcsó a magyar lakás.
És akkor még azt nem is említettem, itt sosem láttam olyat, hogy vigyázat, a vakolat hullik. Ezek a házak karban vannak tartva, minden javítva és cserélve, nem úgy, mint pesten.
Akkor nem közelítettük meg, én nem vitázom olyan dolgokról, amiket te sejtesz, én meg tudok. De itt a példa:
http://www.pisos.com/comprar/piso-centro_embajador...
Madrid totál belvárosa a Puerta de Sol mellett (térképen megkereshető), 120 m2, 310 000 Eur, ami kb 2 600 Eur/m2. Ez cca 800 000 HUF, a parlament környékén sem kapsz olcsóbban, és...
Itt a lakások bútorral mennek, nézd meg a berendezést, az is van 1-2 milla, és akkor igencsak alulbecsültem.
Szóval, hitegessétek magatokat ahogy akarjátok, az árak már az egekben vannak. Arról nem nagyon érdemes értekezni, hogy a világban betöltött szerepe és nagysága alapján Madrid, vagy Budapest-e a fontosabb város.
hogy közelítettük volna meg a nyugat európai árakat??
Még a prágai ingatlanok is sokkal drágábak, nemhogy egy bécsi, berlini vagy akár egy kölni vagy francia ingatlan!?!
Az biztos, hogy a bérleti díjak marha nagyot emelkedtek 4-5 év alatt. Ezt rá lehet fogni az Airbnb-re, bár nem tudom mekkora a valós hatás és mekkora a hiszti körülötte.
Valamint a fizetések is emelkedtem valamelyest, meg bejött az állami támogatás.
Illetve korábban volt inkább nyomott a bérleti díj, ez korrekciózott most.
Az a lakás, amit 2002-ben havi 60-ért tudtam kiadni, azt 2010-ben csak 54-ért vették ki. Inkább ez volt a röhejes.
Most ki lehet adni simán 100-110-ért.
2002-ben vettem 8,3 millióért, lehet, hogy megvehettem volna 7,8-ért is.
2016 tavaszán adtam el 19,5 milláért. Ma el lehetne adni 22-23-ért talán.
A lakás árakat felverte az alacsony hozam környezet és az emelkedő bérleti díjak. A kamatok elvileg lassan nőni fognak, az Airbnb-t szigorítani fogják (meg adóztatni!) ami nyilván leviszi a hozamokat és a bérbeadók visszatérnek a hosszabb távú bérlőkhöz.
Ezért a lakások ára nem nagyon fog emelkedni jelentősen nagy átlagban az elkövetkező pár évben, minden egyéb változatlan mellett.
De én nagy esésre sem számítok, max amennyivel a társadalom létszáma esik, de mivel Bp-re bevándorlás van még mindig,ezért a pesti lakások áraira ez sem lesz jellemző (vidéken annál inkább).
Rózsadombon te hol kapsz lakást 500-600-ért??
Egy 80-85 m2-es lakást adtak el múlt héten 73 millióért (átlag állapotú, rossz elrendezésű, de szép kilátással) garázzsal, illetve ugyanitt adtak el fél éve 75 millióért 90 m2-est (garázzsal).
Valahol az építés költségei behatárolják. Meg talán az ha annyira elszáll gyorsan az ár akkor sokan inkább vidékre költöznek. Azt mondja oké Pesten tudok venni mit tudom én 30-ért, vidéken meg 10-15-ért akkor megindulhat egy visszafelé áramlás az is megállítja talán valahol még jobban elszakadjon Pest is vidék árakban.
Nem vagyok benne annyira ezekben a napi építőipari történetekben de vsz 30 millióból felépítesz egy egész jó kis házikót ma. Ugye a telek ára a kérdés, hogy az hol van. Azért ez valahol meg kell fogja az átlagos lakások árát. Nem a csillagos ég a határ.
Lassan lassan kúszás fel ahogy közelítünk a haldokló nyugathoz életszínvonalban. Mondjuk 90-es évek ingatlanárai és mai árak komoly különbség, de komoly infláció mellett. Reálértékben nem egy annyira eszement nagy drágulás.
Pl ahol szüleim laknak sorházak és az utca elején kertes házak. A kertes házak Kádár kockák voltak. Sokat kipofoztak úgy szinte egy új ház, fiatalok átvették felújították. Ott ilyen régi Kádárokat ilyen 6-10 millió között adták vették . Elég komoly udvarral, kerttel, nagy gyepes terület némelyiknél gyümölcsös csendes hely teljesen élhető. Felújításra költsön rá 10 milkót , 20 milkó körül van egy teljesen jó családi háza . Annyi, hogy nem Pesten a betondzsungelben.
Maradjunk annyiba, le is hagyták, a spanyolt mindenképpen, de most voltam Portóban, azt is, pedig portugália legdrágább városa.
ez nagyon jó hozzászólás és egyetértek. A pesti ingatlanárak már egészen megközelítettek 1-2 nyugati város árszínvonalát, így kiegészítve néhány misivel már simán lehet kint vásárolni.
MO. az ingatlan árak sztem nem azért ugrottak mert pénzmosás.. pontosabban részben .. egyrészt lejártak az állami pénzmosodákban az 5éves terminusok.. másrészt a hozamsivatag.. nem volt mibe fektetni.. maradt az "olcsó" lakás.. airbnb.. harmadrészben magasabbak a bérek.. sztem ez a 3-as katyvasz eredménye.. nem beszélve negyedik hatásnak a faszkodó fidesz..vegyél paraszt lakásot akciója..ez volt a katalizátor.. a tavarisik ki tudjanak szállni.. azt gondolom most már tömés van..tisztánlátók már kiszálltak..
Felmentek a bérleti díjak..de a korábbi elfogadott 10-12éves megtérülés már sok esetben 15-20év..
Bp-en a belvárosban vannak komplett üres házak..kisebb utcák.. offshore cégek mögé bújtatott politikusok..israeli és orosz/ukrán befektetők nevén..
Egy 100-150éves rosszul megépített alig karbantartott tőkehiányos társasházban megér a 7-8-9 kerben 500-600eFt/nm-ert? miközben ennyiért vagy ennél olcsóbban vehetsz rózsadombi ingatlant.
Most esnie kell az áraknak..mert sztem emelkedni fognak a kamatok.. sok gond van az ingatlanokkal..és már meghozták a hozadékot.. harmadrészt az airbnb-zést szigorítani fogják..
Ismerek olyan lakást nem kelt el 45 millióért..most felvitték 65-69re
Az utolsó rész az..sok ember valóban gazdag lett így vagy úgy de gazdag.. (MO-on is)..ők már nemzetközi szinten gondolkodnak.. lakás a Bp.belvárosban Bécsben.. Londonban.. Floridában.. az ingatlannak megvan a helye a befektetési portfólióban.. lakás műtárgy fejlesztési terület.. arany gyémánt valuták..államkötvények..
Én is már beírtam párszor.. ingatlan is alkalmas a pénzmosásra de nem egyszerű..mert nehéz elárazni feltűnés nélkül... vannak egyszerűbb módok...
amúgy csak rád vonatkoznak ezek a szabályok..te vagy ellenőrizve.. zsidók tolják a nyersgyémántot.. használják a havala intézményét..tapicskolással számla nélkül üzletelnek.. az árnyékbankokról senki nem beszél..miközben naponta dollármilliárdokat mozgatnak..
Euban be akarják tiltani az 500euróst de svájcban a készpénz 80%-a 1000chf-es..
Szép kihívás ennek a tisztába tétele. Nagyobb mint annak idején a svájci bankokat pozíciók feladására rábírni. Lépéséről lépésre évtizedeken keresztül ilyen kiskapu olyan kiskapu.
Eleve ott a bibi, hogy az adott ország ahová áramlik az ingatlanpiacra ilyen lóvé ebből profitál. Innentől kezdve nagyon nem törik össze magukat az ügyben. Miért megy Usába, Londonba stb mert jogbiztonság van, nem fél attól, hogy egyszer csak elkobozzák, vagy katonai puccs és minden összedől stb.
Ebben a történetben Bp vsz csak valami nagyon periférikus szerepben van, persze az se lehet kis lóvé.
Érdekes dolgok.
Mondjuk Abramovics se véletlenül döntött az mellett, hogy Londonban fektet be egy fociklubba egyebekbe. Kicsit biztosabb mint az orosz befektetései esetleg egyik nap úgy jár mint Hodorkovszkij. Világ egyik leggazdagabb emberéből talán top 10 -be is benne volt gyorsan egy rab lett , és még örülhetett élve megúszta a sztorit. Na ez a veszély akármennyire bekeményítenek a hatóságok Londonban nem fogja mostanában fenyegetni. :) Hát ezért is ilyen felkapottak ezek a helyek .
Attól tartok ha ezeket mind vissza tudnák követni elég sok magyar érdekeltség is lenne lehet érdekesebb lenne mint az ügynöklista. :) Ezen rugózunk mi legyen az ügynöklistákkal , közben már ilyen vagyonoknak a listája az aktuális sztori. Kis fáziskésés. :)
választási év jön, erről ne is álmodj :) Új építésűre is vonatkozik, illetve visszamenőlegesen is, ahogy néztem. Ebből azért lesznek hitelkiváltások...
igen.. akkor lenne értelme ha új építésű ingatlanokra lehetne felhasználni.vagy az elsétálás jogával mindenre... akkor legyen gondja az értékcsökkenés a bankoknak...
csak majd itt is kialakul a bankok ingatlanalapokba rakják a sztaniolpapírba csomagolt kutyaszarokat... az is egy nagy lehúzóka lesz.
500e az öreg ingatlanok nm ára V-IX kerületig.. és ennyi Budán is.. ez nem normális.. hozamsivatag airbng...
A másik, ez egy jó apropó lehetne az élsétálás jogának a bevezetésére.. amikor csak a jelzálog tárgya a hitel fedezete.. és nincs mentsük meg..hanem ha nem fizeti akkor kilakoltatás.. ha ez nincs akkor minden gyökér maximumot vesz fel..oszt majd megy a zorbánhoz szipogni mencse meg de sürgősen.
azért ezzel az olcsó hitellel löknek még az ingatlanpiacon nem keveset...