Hozzászólás
matgab Előzmény: #791778hogy közelítettük volna meg a nyugat európai árakat??
Még a prágai ingatlanok is sokkal drágábak, nemhogy egy bécsi, berlini vagy akár egy kölni vagy francia ingatlan!?!
Az biztos, hogy a bérleti díjak marha nagyot emelkedtek 4-5 év alatt. Ezt rá lehet fogni az Airbnb-re, bár nem tudom mekkora a valós hatás és mekkora a hiszti körülötte.
Valamint a fizetések is emelkedtem valamelyest, meg bejött az állami támogatás.
Illetve korábban volt inkább nyomott a bérleti díj, ez korrekciózott most.
Az a lakás, amit 2002-ben havi 60-ért tudtam kiadni, azt 2010-ben csak 54-ért vették ki. Inkább ez volt a röhejes.
Most ki lehet adni simán 100-110-ért.
2002-ben vettem 8,3 millióért, lehet, hogy megvehettem volna 7,8-ért is.
2016 tavaszán adtam el 19,5 milláért. Ma el lehetne adni 22-23-ért talán.
A lakás árakat felverte az alacsony hozam környezet és az emelkedő bérleti díjak. A kamatok elvileg lassan nőni fognak, az Airbnb-t szigorítani fogják (meg adóztatni!) ami nyilván leviszi a hozamokat és a bérbeadók visszatérnek a hosszabb távú bérlőkhöz.
Ezért a lakások ára nem nagyon fog emelkedni jelentősen nagy átlagban az elkövetkező pár évben, minden egyéb változatlan mellett.
De én nagy esésre sem számítok, max amennyivel a társadalom létszáma esik, de mivel Bp-re bevándorlás van még mindig,ezért a pesti lakások áraira ez sem lesz jellemző (vidéken annál inkább).
Rózsadombon te hol kapsz lakást 500-600-ért??
Egy 80-85 m2-es lakást adtak el múlt héten 73 millióért (átlag állapotú, rossz elrendezésű, de szép kilátással) garázzsal, illetve ugyanitt adtak el fél éve 75 millióért 90 m2-est (garázzsal).