Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#717406 rbbj11 Előzmény: #717386

lehet vmit elnéztem: a cikkben nem tdi motorokról volt szó, és nem PD Tdi-ről, nem?

#717404 _pda_ Előzmény: #717391

nem csak lehet és érdemes, hanem kötelező a bontás elött

ha a gyanu halvány árnyéka is felmerül, oké, bontsunk

de addig csak felesleges pénzkidobás

ennél a motornál a befecskendező rendszer alkatrészeivel is van probléma, mint köztudott

ezzel az erővel, akkor cseréljünk magasnyomású szivattyút 150e km után, mert széthullhat bármikor

v bármilyen egyébb alkatrészt

mint műszaki diplomás, gondolom nem kell neked elmagyarázni, h csak mért adatok alapján hozunk dontés, nem megérzésre, meg véleményekre

a csapágycsere nem egy 2 forintos műtét, sem alkatrészben, sem munkadíjban

amennyiben szakszerűen akarod csinálni, motor ki

mindkét vége lebont, főtengely ki

utánna egy alsó tömítésgarnitúra simmeringestül, majd össze az egész

sok meló, sok idő, sok pénz

ha már ennyire szétbontod, ott a kezedben a kuplung

hmmm....

cseréljük azt is, v szedjük szét újra 50e múlva?

nehéz ügy

az, h én magamnak megcsinálom anyagárban, más dimenzió, mint egy betérő ügyfélnek ezt előadni

persze ha van rá értelmes indok, semmi akadálya

és félreértés ne essék, ismerem Beszééket kb 25 éve, még K jetronicot vittem anno hozzájuk beállításra

már akkor is elismertek voltak a szakmában

most sem kérdőjelezem meg senkinek a véleményét, jóindulatát, típus ismeretét, stb.....

de azért egy főtengely csapágygarnítúra csere, nem a tépőzáras kategória

az enyém is csak egy vélemény a sok közül

és az ilyen történetek miatt nem támogatom azt az elvet a mai autóknál, h nem kilómétert veszünk, hanem állapotot

pontosan ezeket a dolgokat nem látod egy sokat futott autónál

a mai lekarcsúsítot, kihegyezett motorok esetében a 200e km, már komoly mérföldkő lehet

ki tudja, miket kapott az évek alatt

teljesen más volt a helyzet 10 -20 éve, amikor egy adagolós, Golf, v Merci elkalamolt 4-500e km-t olajcserével

elnyűhetelenek voltak, az akkor teljesítményükkel, méretezésükkel

ez a világ elmúlt, vége

megdőltek a nimbusz márkák mitoszai is, a sorozatos problémák miatt

itt tartunk, sajnos

#717391 KawaBazsy Előzmény: #717389

Lehet mérni, sőt, érdemes is. De ennél a motornál típushiba annak az akatrésznek az elkopása, amit a szerviztulajdonos haverom kicserélt. De nem akarok ezen rágódni, mindenki azt csinál, amit akar..

#717389 _pda_ Előzmény: #717388

1 a lényeg, mérni kell, mielött belezavarsz valakit egy vélelmezhető hiba miatt, 50-100k plusz költségbe

#717388 KawaBazsy Előzmény: #717385

Lehet h meg lehet hallani a csúnyább hangot, meg ahogy írod, ha kopik, akkor esetleg el kezd bevillanni az olajnyomás alapjáraton. De ne felejtsd már el, h nem csak autó****k vezetnek autót, hanem anyámhoz hasonló laikusok is, akik ebből semmit nem vennének észre. Legutóbb anyám kocsijval menve majdnem felborultam kanyarban, kiderült h elköszönt vmi összekötő elem a futóműben, s neki fel se tűnt.. Sz'al rohadtul nem hülyeség kicserélni a - tapasztalatok szerint - probléms alkatrészt preventiv jelleggel.

Anno Londonban vettem magamnak egy Buell Ulysses motorkerékpárt. Egyik túrán egyszercsak szétugrott a hátsó kerékcsapágy, lehetett trélerezni. Kiderült, h ennél a modellnél ez típushiba, s profibb tulajok olajjal együtt cserélik az említett alkatrészt, 5 font körül volt az ára.. ha ezt tudom, én se maradok az út szélén. A motorban meg kissé drágább kárt lehet megelőzni.

#717387 _pda_ Előzmény: #717370

kiszedi az emberfia az olajnyomás gombát, oszt beteker egy manométert a helyére

megnézi mi a helyzet és kész

#717386 Láma Előzmény: #717384

Ezt nem értem. renault-t egyáltalán nem is említetted és a pd-t eleve kizártad. Mellesleg i30 dízel is cr rendszerű.

#717385 Láma Előzmény: #717374

Isteni szerencséje Sumérnak, hogy az ő csapágyai nem olvassák azt a fórumot, ezért

200000-nél sincs semmi bajuk. :)

Viccet félretéve. Azt írta az ember, hogy a csapágy 150-ig elkopik,Mégpedig úgy, hogy

nem veszed észre, hogy elkopott. És az emiatt bekövetkező nyomásesés máshol okoz

károkat. Nekem ezt mondta ez a szöveg. Erre reagáltam.

Az olajnyomás jó közelítéssel a fordulattal együtt lineárisan emelkedik, amíg valahol

tipusfüggően 5 és 10 bar között a nyomáskorlátozó be nem avatkozik. 0 ford. 0

olajnyomás. Alapjárat 0,7-0,9 bar, 1000ford-1bar, 2000-2bar 3000-3bar.... (Hibátlan

üzemmeleg motor, a gépkönyv által javasolt olajjal.) Az illesztési hézagok

(csapágykopás) növekedésével ez a lineáris vonal szinte megmarad, csak lejjebb költözik.

Alapjáraton az olajnyomás jeladók általában 0,5 bar-nál kapcsolják a lámpát. Ez azt

jelenti, hogy alapjáraton ez a faék egyszerűségű rendszer felismeri és jelzi a

kopásból adódó 0,3- 0,5 bar nyomásesést. Ekkora nyomásesés pedig fordulaton sem okozhat még semmilyen problémát.

Az egy más kérdés, hogy egy tipusnál előjel és látszólag minden ok nélkül szétverődik

egy alulméretezett alkatrész és a cserével megpróbálod megelőzni a bajt, hogy

elkerülj egy motorkatasztrófát. Mint a 2.0 pd motor esetében. Vagy bmw-nél a cikluson

beluli láncszakadás. 1.5 dci csapágynál az van, hogy elindulsz egy hibátlannak

gondolt autóval és lehet, hogy 50 km-rel arrébb, menet közben totálkáros a motorod.

Mert ha hangról nem hallod meg és azonnal nem állítod le akkor ko. Mint ahogy az

ember is írja, hibátlan csapágyat dobott ki belőle. Innen kezdve kezdhetünk agyalni.

Mi a garancia arra, hogy az új többet fog elmenni, mint a hibátlan régi amit kivett?

A csapágyak gyári

anyaghibásak-e, vagy alultervezettek és ezért nem bírják a terhelést.

Én inkább másodikra tippelek. Vicc kategória az a renault hajtókar csapágy. Elinduláskor és kis fordulatról gyorsításkor ritka ronda hangjuk tud lenni. Az előtöltés extrém növelésével próbálják a kívánt nyomatékot füst nélkül kicsikarni ilyenkor. Ez a

következménye. Erre még rátehet egy lapáttal a dpf kényszerregenerálása, amitől a

motorolajba jut a gázolaj és hígítja. Renaultnál nem kicsit. A tulaj meg büszke, hogy

az ő autója nem eszi az olajat. Nem hát. Mert ott van benne a gázolaj, ami

visszaemeli a szintet. :) Pedig a többi cr is így működik és mégis azok csapágyai

jobban bírják.... Talán. Szóval szerintem a vezetési stílus sokat számíthat ennél a

motornál. Renault dci-Sumér jó párosításnak tűnik. :)

#717384 rbbj11 Előzmény: #717374

hät ez jó....

persze igy, tudva a problémát, nem kéne elriasszon, de érik az i30 melletti döntésem...

#717374 KawaBazsy Előzmény: #717370

Aki a hsz-t írta, az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember, a fia is több nyelven beszélő mechatronikai mérnök, hidd el, értik a dolgukat. Az olajnyomásjelző lámpa csak a minimum alatti (tán 0.7 bar) olajnyomást jelzi, pedig lehet az ideálisnál kevesebb (de ennél több), főleg fordulaton. Ez a motor kifejezetten kényes az említett hibára, nem hülyeség a cserét preventív módon elvégezni.

#717373 Sumér harcos Előzmény: #717370

akkor mégsem cserélem ki rajta vezérléssel 1ütt:)

találjátok ki,hogy mit cseréljek,azonkivűl,hogy az egész autót:))

#717372 Láma Előzmény: #717362

Ezt viszont nagyon komolyan kell venni. Minden szava korrekt. Ezeket a motorokat tényleg ajánlatos megelőző célzattal 100000 környékén megbontani és a fényképen lévő "maszek" meghajtót beleapplikálni. Ezt már vagy két éve valakinek a kérdésére itt kiveséztem egyszer.

#717370 Láma Előzmény: #717360

Ez marhaság. A résveszteségekből eredő olajnyomáscsökkenést a kontrollámpa üzemmeleg motornál alapjáraton szabálytalan villogással, vagy folyamatos világítással jelzi. (Ilyenkor a legkisebb a szivattyú szállítási mennyisége) Amíg alapjátaton nem villog, vagy világít folyamatosan, addig nem károsodhat a motorban semmi a résveszteség miatt. Még akkor se törvényszerű a károsodás, ha alapjáraton már villog, de fordulaton elalszik. De akkor mielőbb meg kell keresni az okát.

5.93 lett az első fogyim…

#717368 KawaBazsy

5.93 lett az első fogyim az Opellel, ez sztem yo 150 lóerőtől. 110 körül megyek minimum, mert akkor forog 2ezret 6-ban..