Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Láma Előzmény: #717374

Isteni szerencséje Sumérnak, hogy az ő csapágyai nem olvassák azt a fórumot, ezért

200000-nél sincs semmi bajuk. :)

Viccet félretéve. Azt írta az ember, hogy a csapágy 150-ig elkopik,Mégpedig úgy, hogy

nem veszed észre, hogy elkopott. És az emiatt bekövetkező nyomásesés máshol okoz

károkat. Nekem ezt mondta ez a szöveg. Erre reagáltam.

Az olajnyomás jó közelítéssel a fordulattal együtt lineárisan emelkedik, amíg valahol

tipusfüggően 5 és 10 bar között a nyomáskorlátozó be nem avatkozik. 0 ford. 0

olajnyomás. Alapjárat 0,7-0,9 bar, 1000ford-1bar, 2000-2bar 3000-3bar.... (Hibátlan

üzemmeleg motor, a gépkönyv által javasolt olajjal.) Az illesztési hézagok

(csapágykopás) növekedésével ez a lineáris vonal szinte megmarad, csak lejjebb költözik.

Alapjáraton az olajnyomás jeladók általában 0,5 bar-nál kapcsolják a lámpát. Ez azt

jelenti, hogy alapjáraton ez a faék egyszerűségű rendszer felismeri és jelzi a

kopásból adódó 0,3- 0,5 bar nyomásesést. Ekkora nyomásesés pedig fordulaton sem okozhat még semmilyen problémát.

Az egy más kérdés, hogy egy tipusnál előjel és látszólag minden ok nélkül szétverődik

egy alulméretezett alkatrész és a cserével megpróbálod megelőzni a bajt, hogy

elkerülj egy motorkatasztrófát. Mint a 2.0 pd motor esetében. Vagy bmw-nél a cikluson

beluli láncszakadás. 1.5 dci csapágynál az van, hogy elindulsz egy hibátlannak

gondolt autóval és lehet, hogy 50 km-rel arrébb, menet közben totálkáros a motorod.

Mert ha hangról nem hallod meg és azonnal nem állítod le akkor ko. Mint ahogy az

ember is írja, hibátlan csapágyat dobott ki belőle. Innen kezdve kezdhetünk agyalni.

Mi a garancia arra, hogy az új többet fog elmenni, mint a hibátlan régi amit kivett?

A csapágyak gyári

anyaghibásak-e, vagy alultervezettek és ezért nem bírják a terhelést.

Én inkább másodikra tippelek. Vicc kategória az a renault hajtókar csapágy. Elinduláskor és kis fordulatról gyorsításkor ritka ronda hangjuk tud lenni. Az előtöltés extrém növelésével próbálják a kívánt nyomatékot füst nélkül kicsikarni ilyenkor. Ez a

következménye. Erre még rátehet egy lapáttal a dpf kényszerregenerálása, amitől a

motorolajba jut a gázolaj és hígítja. Renaultnál nem kicsit. A tulaj meg büszke, hogy

az ő autója nem eszi az olajat. Nem hát. Mert ott van benne a gázolaj, ami

visszaemeli a szintet. :) Pedig a többi cr is így működik és mégis azok csapágyai

jobban bírják.... Talán. Szóval szerintem a vezetési stílus sokat számíthat ennél a

motornál. Renault dci-Sumér jó párosításnak tűnik. :)