"Igen és Günthernek a végén a bankoknak mit kell visszaadniuk szerinted, a példádnál maradva?"
Szerintem EUR-t, csakhogy EUR-ban méginkább magasak voltak a kamatok, majdnem HUF árfolyamon, ergo biztosan nem volt abban üzlet a devizahitelezés. Pedig ahogy már sokan leírták, abban még lett is volna ráció, hiszen a várható EUR bevezetés miatt ez pont kivédte volna a további kockázatokat (és addig várhatóan csak erősödhetett volna a HUF!), és fixálta voln a részleteket. Akkor vajon miért kockáztatja a bank Günther EUR betétjét CHF-ben Magyarországra kihelyezve? :)
"Amin veszíteni is lehet."
No problemo, viselje azt, aki felvállalta.
"Ha te ismersz olyan pozíciót ahol nem vállalsz kockázatot de biztosan keresel rajta chf/huf árfolyam elmozdulás kapcsán oszd már meg velem. A gond az ilyen nincs."
Pontosan melyik adós élhetett ezzel a kockázattal? Semelyik. Ezt a bankok játszották el arbitrázs+egyéb ügyletekkel, de a hasznot nem osztották meg. Innentől - ahogy helyesen írod - az viselje ennek a következményeit, aki ezzel tőzsdézett. Az pedig a bank, nem pedig a hitelfelvevő.
"Ez a chf hitel egyetlen ponton tartalmaz árfolyamspekulációt, az ügyfeleknél."
Ez közönséges hazugság. Esetükben mint már számtalanszor leírtuk, az árfolyamspekulációról szó sincs, NEM az árfolyam miatt választották a devizahitelt, hanem azért, mert az ÖSSZES KÖLTSÉGE jóval alacsonyabb volt, mint a forinthitelé. És bizony, bőségesen olcsóbb lett volna még 50% árfolyamveszteségnél is. Node vajon mi köze az adósnak az úgynevezett "megnövekedett költségekhez"; ami valójában a "bankok tőzsdei pozicióin elvesztett pénzét" jelenti? Semmi.
"Ők árf elmozduláson nyernek vagy buknak, mikor mi a szitu."
Annyira még te sem lehetsz hülye, hogy képtelen vagy megérteni, hogy alapvetően nem az árfolyam változott meg, és nem az okozza a problémát hanem annak az alapja, amit forintosítottak. Tetszik már érteni? Az árfolyam volt +50% a törlesztőrészletekben, de van, akinek 200%-300%-al növekedett meg a törlesztőrészlete, amit semmivel sem tudsz megindokolni abban a környezetben, amikor mind a Libor, mind az SNB CHF alapkamat dúrván nullára esik. Merthogy ezek nemhogy nem NÖVEKEDÉST indukálnának, hanem CSÖKKENÉST.
Ja és mellesleg - feltéve, de nem megengedve - hogy a bank a saját betétesei pénzét, azaz Günther pénzét helyezi ki, akkor annak mégis mi köze van a CDS felárhoz? Semmi. Pontosan SEMMMI!
Nem fáj a tököd, ennyiszer odavágni a pajszerrel mégiscsak fájdalmas lehet.
"Értelemszerűen ha a kockázat 0, az ezen elérhető árf nyereség is 0."
Mint említettem, értelemszerűen amikor CHF-ben törlesztem a CHF-et CHF számlára, akkor azért nekem +10% felárat kellett fizetnem. Van még kérdésed, hogy mekkora volt valójában az árfolyamrés, és van még kérdésed azzal kapcsolatosan, hogy ennek köze sincs semmiféle deviza átváltásához?