"90 után természetes, hogy előbb a rajtunk esett sérelmeket beszéltük ki"
Igen, MI, de most kifejeztten nemzetközit írtam, arra utalva, hogy a magyarságon esett sebeket valahogy nem igyekeznek feltárni, de ha jön egy kis bűnös nemzetezés, arra egyből rácuppannak. Valahogy a magyar csendőröket előveszik még hatvan(!) év távlatából is, de valahogy a magyarok ellen bűnöket elkövetőket nem igazán zaklatják, vagy nem is igazán zavaratják magukat az olyan alapvetően EU ellenes jogszabályok miatt, mint például a Benes dekrétumok léte.
"Mit értesz felsőbb vezetés alatt?"
Természetesen az itthoni honvéd vezérkart. A kinti parancsnokok tettei akkor is egyéni bűnöknek számítanak, ha csoportban követték el, ugyanis ha erre nem volt felhatalmazásuk, akkor az nem a Magyar Hadsereget minősíti, hanem személyüket.
"Ezt úgy hadtestparancsnoki-tábornoki szintig kell érteni, hogy itthon a vezérkar mit tudott azon sem érdemes különsen elmélkedni, hiszen ha a vörös-fehérterror során saját népük ellen ez belefért, akkor az alsóbrendű-komcsi oroszok elllen meg pláne nem zavarta őket a kemény kéz politikája..."
Ez most szerintem csak vélekedés. És pontosan ezért szerintem nagyon is nem szabad arra alapozni a Magyar Hadsereg elítélést, hogy "ne is elmélkedjünk, hogy miről tudtak": Már elnézést, ez történelem, nem teológia, itt tudni kell, hogy tudták, vagy sem. Ha nem elmélkedünk ezen akkor pontosan a lényeg veszik el, az, hogy a Magyar Hadsereg azért ment oda, hogy szisztematikusan terrort alkalmazzon (vö Allgemeine SS egységek), vagy csak egyes ott lévő alakulatok lelkesen asszisztáltak ehhez, vagy éppen "élenjártak ebben".
"Tudomásul kell venni, hogy a keleti fronton ideológiai, sőt faji háború volt, gyakran felfoghatatlanul kegyetlen módszerekkel, amelyekben a honvédség ugyanúgy részt vett, mint bármely más megszálló hatalom hadserege. Ennyi..."
Nem, pontosan arról van szó, hogy nem ennyi. Mert pont azon van a lényeg, hogy nagyon nem mindegy, hogy ebben "ugyanúgy vettünk részt", vagy hogy "részünk volt benne". A két megfogalmazás között alapvető különbség van.