Re: nincs cím
Scipio Előzmény: #605578Sára filmje úttörő, zseniális, mind a sorozatot, mind a belőle készült filmet sokszor láttam, de a hangsúly a filmen van. Volt egy alapkoncepciója, ha úgy tetszik "forgatókönyve", amihez szerkesztették a tanúk beszámolóit. Így pl. mind a magyar, mind a szovjet atrocitásokat ki kellett vágni. Nemrég olvastam egy jó elemzést a sorozatról, ha megtalálom, linkelem.
Teljesen életszerű, hogy az általad említett tiszt semmit nem csinált, sőt nem is látott atrocitást. A 3-ból 2 hadtest állománya már egyenesen a Donhoz érkezett, frontvonalba került, állásba ment, hídfőt támadott, majd visszavonult-menekült, túl sok kapcsolatuk a civilekkel nem volt/lehetett.
3 fő lehetőség volt: a 3 évig kint tartozkodó megszálló alakulatok minősíthetetlen tevékenysége, a Donig való eljutásban résztvevő 1 hadtest alakulatainak tevékenysége/a Gyorshadtest 1941-es cselekedetei/ a sokszor több száz km-es gyalogmeneteket megtevő doni csapatok menetben ill. a menet közben időnként partizánvadászatra bevetett eggységeinek eljárásai és végül a mögöttes alakulatok különféle tettei.
A háború amúgy is a legrosszabbat hozza ki, Hőbe A-B oldalát már említettem, de ott van a végtelenül humánus, értelmiségi katonaorvos Somorjai is, akinek naplóját szintén ajánlgattam itt, http://magyarnarancs.hu/zene2/konyv_az_elet_nagyon_ronda_dr_somorjai_lajos_megjartam_a_don-kanyart_harcteri_naplo_oroszorsz-54481
Mégis kendőzetlenül leírja, hogy amikor belépve egy civil házba megtetszett neki egy szép ikon, fegyverrel kényszerítette a lakókat az átadására, de még az urivi templomban berendezett kötözőhelyen is "szemez" az ott lévő ikonokkal, miközben a szovjetek épp áttörtek :)