Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Vakmajom

Re: nincs cím

#540493 Előzmény: #540469

"De ettől függetlenül nekünk mint országnak vsz törekednünk kellene a minél jobb minősítésre."

Ezért küldjük el őket az halálnak az szerszámának a végire.

"Pl , hogy csak egyet emeljek ki ha a Ft gyengül az egy külföldi számára részvény ér csökkenést jelent, 270 -es eur mellett 10%-al kevesebb részvényt kap a pénzéért mint 300-as eur mellett, változatlan részvényárakat tekintve."

Elnézést, itt félreérthetően írtam, erre az évre gondoltam, azaz arra, hogy a 320-hoz képest a 270 az bizony nem jó a tőzsédének, illetve, hogy a tőzsdének IS a gyengébb árfolyam a jó. Az, tehát hogy az utóbbi időben vissazesett a forgalom, az részben ennek is betudható.

"A manyupok kb éves szinten nem tettek több pénzt a magyar részvényekbe mint egy heti! forgalom, még lehet annyit sem."

Ezt most te sem mondtad komolyan :)

"A világon azt még nem találták ki, hogy az ország gazdasága száguld de a tőzsdéje dögrováson van. Legalábbis ilyet még nem hallottam, max a mesékben.:)"

A tőzsde egy indikátor, de egyebekben csak ott van szerepe, ahol meghatározó vállalatok vannak többségben és amelyek forgalma és értéke meghatározza az adott állam pénzügyi és gazdasági helyzetét. Tehát például egy USA esetén indirekt módon lehet a részvények és osztalékból az állami bevételekre következtetni egész jó pontossággal, nálunk viszont köze sincs hozzá, hiszen ennyi erővel a Szerencsejáték Rt. forgalmából is lehetne következtetéseket levonni.

"3% alatti hiány nem rossz. De ahogy elértük és a többi amit írtál az nekem a "JUJJ" kategória. :)"

2012-ben is tartható, pedig se privatizáció nincs, se manyup pénz felélés. Valójában a JUJJ értelmezhetetlen, hiszen a 3%-hoz a manyup pénz tavaly történetesen mindössze 100 milliárddal járult hozzá, ami még szerinted sem lehet komoly tételnek nevezhető egy magyarországi költségvetés tekintetében. Ebből következik az, hogy ellentétben a liberálnáci "adjuk el a repteret", hogy egy évig tovább lophassunkkal szemben, most fenntartható a költségvetés. És ez utóbbi a nagy szó, mert a NAGY ELŐDEIK, a kedves ElQróid ennek a közelébe sem értek, sőt, évről évre annyival növelték a SZART, hogy ténylegesen (újra) az államcsőd szélére vitték az országot. Innentől nem egészen értem, hogy mit akarsz rajtuk éltetni, és mi a problémád a jelennel.

#540488 rbbj11 Előzmény: #540417

látod, ez az arrogáns hozzáállás az, amivel nem lehet mit kezdeni. Ha szted lehet puffogni minimális tájékozódás (re: könyv olvasása) nélkül is, tedd.

Csak margón megjegyzem, hogy Vakmajom alapok teljesítménye nem a magyar, hanem a világ bef. alapjainak a top kb. 10-20%-ában van hozam szempontjából. Amerikában nagy szó, ha karcolod az évi 10%-ot. ès ne gyere az inflációval, mert senkit nem érdekel, hisz HUF/USD árfolyam stabil átlag körül mozog 10 éve, tehát egy amcsinak pl. igen örvedetes lenne, ha nyugdíjalapját forintra váltva VM-mel kezeltette volna, és akár most visszaváltotta volna dollárra. Az egyik legjobb hozama lenne vele amcsi alapok közt.

Ahogy már mondtam, óriási hibád, hogy vmiféle saját logika alapján alkotsz képet olyan dolgokról, amiröl valójában felületes ismereted sincs. És még meg is magyarázod, hogy nem is kell hozzá ismeret, ez az arrogancia a durva.

#540477 banyaiz Előzmény: #540445

Sokat számít ebben az is milyen folyamatok vannak a világban. Ezeknek a minősítőknek a munkája is elég érdekes finoman szólva, mondjuk elmúlt 10 évet megnézve. :)

De ettől függetlenül nekünk mint országnak vsz törekednünk kellene a minél jobb minősítésre.

#540469 banyaiz Előzmény: #540430

Honnan venném én azt a bátorságot, hogy lenézzem ezeket az embereket, és "nagyszerű eredményeiket"? :)

3% alatti hiány nem rossz. De ahogy elértük és a többi amit írtál az nekem a "JUJJ" kategória. :)

Pl , hogy csak egyet emeljek ki ha a Ft gyengül az egy külföldi számára részvény ér csökkenést jelent, 270 -es eur mellett 10%-al kevesebb részvényt kap a pénzéért mint 300-as eur mellett, változatlan részvényárakat tekintve.

A manyupok kb éves szinten nem tettek több pénzt a magyar részvényekbe mint egy heti! forgalom, még lehet annyit sem. Szóval jót nem tett a szétverésük, de ez nem lehet indoka az érdektelenségnek. Inkább a bizonytalanság, minden tekintetben.

A világon azt még nem találták ki, hogy az ország gazdasága száguld de a tőzsdéje dögrováson van. Legalábbis ilyet még nem hallottam, max a mesékben.:)

#540445 Előzmény: #540372

Tudod, szerintem nagyon beteg az a világ, amiben a deklarált államcsődben lévő ElQró El Sukoro land jobbnak néz ki, mint az, amiben a közelében sem vagyunk.

Egyebekben, valahogy arra emlékszem, hogy őket aztán főleg nem díjazták, hiszen a 2002-ben átvett, "A" besorolású(!) országot kitartó és kemény munkával a bóvli szélére vitték Európában példátlanul, úgy, hogy csak azért nem húzták be a bóvlit a választások előtt, hogy ne essen ki a parlamentből az összes ElQróí&Co társulat.

Hogy úgy mondjam, ahhoz képest most már felminősítésről is pletykálkodnak, időnként már leírják, hogy kezdünk PÉLDÁTLAN módon TÖBB Maastrichti kritériumnak eleget tenni, illetve közelíteni hozzá, és folyamatosan csökken az adósságszolgálatunk és stabilizálódik minden.

Biztos velem van baj, de ezt én kifejezetten értékelésnek nevezném, mig a korábbi mutatványt még az ő szemükkel nézve is bukottak mégnek.

Re: Vakmajom alap

#540443 Előzmény: #540361

Nem én kevertem, hanem Lagwagoner kolléga, de nagyon csúnyán. Nem lehetne, hogy a szokásos "tapsoljuk meg" ha AT-ba lehet rúgni helyett esetleg visszanéznéd és a saját kútfejeddel győződnél meg arról, hogy elírtam-e, vagy kevertem-e? :) Mert tudod, így csak az derül ki, hogy nem vagy ezzel kapcsolatban sem képben és ilyenkor valahol vérciki annak tapsolni, aki csúnyán benézett valamit, mert nem tudta (és még mindig nem tudja, érti), hogy a Concorde VM nevében a VM=VakMajomból jön. De nem baj, most már tudjuk, hogy összeakadtak a kocsányaitok, mert jelen esetben csak azért gondolod, hogy én kevertem össze, mert Lagwagonernek most esik majd le, hogy a VM a vakmajom kötvény, és a Platina Pi-t rbbj hozta a képbe. Ez van, nem mindig célszerű az engem cikizőknek tapsolni, mert csúnya égés lesz a vége, ha "egyre több területen derül ki, hogy nem vagz képben" :)

#540442 Előzmény: #540345

Na ebbe most úgy belekavarodtál, hogy szerintem olvassad újra az elejétől :)

Én kezdetben a VM-ről beszéltem és te kérdezgetted állandóan, hogy mi az, mire én mindig mondtam, hogy a Concorde VM alapja, ami a VakMajom (essen már le, még be is idézted: Faragó Ferenc, Makara Tamás - a magyar piacon Vakmajom!!!!), és ennek a 10%-ról, és erre dobta be rbbj a Platina Pi-t, és ekkor terelődött rá a szó, onnantól erről volt szó. Egyebekben, kivételesen végig ki is írtam a nevét, ezért nem értem, hogy mit tudtál benézni :) De ezt most úgy benézted, hogy a szemeid kocsányai ötször tekeredett körbe a fejed körül és még össze is gabalyodtak :)

#540441 Előzmény: #540324

"Egy hajléktalan 5 Millióval már vagyonos"

Dehogy vagyonos, csak pénze lett, amit szinte bizonyosan elver, mert nem ért hozzá. (Ha volt korábban vagyona, akkor tudja, hogy ez a pénz nem vagyon!)

Szóval, azért nem annyira bonyolult ám ez, mint ahogy relativizálni akarod. Ha visszaemlékszel, annak idején a "beosztásom" valahol onnan indult, hogy autok, ki mit engedhet meg magának.

Szóval, ha körülnézel, akkor azért a világ egyértelműen osztja a rétegeket, amiből nekünk csak az alsóbb kasztok jutottak, eltekintve pár embertől, akik nyugati mércével is gazdagnak számítanak, de azért ne feledd azt, hogy még egy mezei dollármilliárdosunk sincs.

Namármost, ha megnézed a különböző életmódokat, lehetőségeket, akkor magad is beláthatod, hogy bizonyos színvonalat engedhetsz meg bizonyos mennyiségű pénzből, vagyis elég jól beosztható, hogy mennyi pénzed van, avagy lesz, avagy lehet. És itt már szó sincs realtivizmusról.

Ennek viszont, ahogy sokszor írtam, semmi köze a jó élethez, boldogsághoz, örömhöz, de ettől még nem lesz relatív a mennyi az annyi :)

#540436 Előzmény: #540319

Lagwagoner, hadd ne írjam többször, hogy én többször megneveztem, hogy a Concorde VM kötvényről, azaz a VakMajom kötvényről írtam, ami 10%-ot hozott. A Platina Pi csak később került szóba (AZT tényleg benéztem, mert összekevertem, igazad van, a Hold-nak a része a Platina PI és nem a Platina PI-nek a Hold), és ott meg azt mutattam be, hogy azt a "csodát" kifejezetten 2011-ben érte el egy lineáris piramis meredekségű emelkedéssel, egyebekben se előtte, se utána nem hozott semmit, azaz pontosan azért kellett ott a három éves hozamot bemutatni, hogy elfedjék azt, hogy az utolsó évben gyakoralatilag nem hozott semmit sem, azaz pontosan azóta, amióta már nem 1 milliárd HUF van benne, hanem 6-8.

Én a bankikamatokra írtam a 37%-ot, amihez képest az 54,55% egyáltalán nem túl kecsegtető, főleg, ha ebből a költségeket is leveszed és a kockázatot is hozzászámítod.

Szóval, nem én néztem be ezt sem, csak olvassad vissza amit írtam: 37%-ot hasonlítottam az 54%-hoz és soha nem hasonlítottam a 10%-hoz úgy, hogy az volt a maximum, amit bef alappal el lehetett érni.

"Persze, ahogy nő a pénz, az alapkezelő is óvatosabb, és kevésbé díjaznák, ha nagy szórással bedőlne egyszer. Sőt, a nagy szórást se díjaznák."

Én viszont ezt pontosan a kecsegetés, beetetés, lehalászás topicba tenném.

"a célcsoportnak bejön akinek minimális Xtra reálhozam is sokat számít."

A célcsoport (meggazdagodni vágyó hülyék) szépen megkapták a negatív reálkamatot onnantól, ahogy beléptek. Vagy említsem meg itt a Nyilasi alapot is? Ott is mi ment, amikor írtam, hogy ez nem az, amiről szó volt, aztán, hogy megmagyarázták, hogy lesz ez még jobb is, amikor kiszálltam belőle, hogy állampapírozzak... egyébként igazad van. A célcsoportba tényleg a hülyék tartoznak :)

"A befektetési alap nem egyenlő a kötvénnyel, szvsz."

Ezt most nem egészen értem, hogy mire gondolsz.

#540430 Előzmény: #540271

Mivel lassan az egész EU, sőt az EUR zóna copy+paste-el minket, kissé anakronisztikus lenézően beszélni arról az eredményről, hogy az elmult két év során Magyarországot mindössze EGYETLEN fokozattal minősítették vissza oda, ahol már régóta árazták. Ez a részvényektől az állampapír hozamokig mindenhol és mindenben látszik. Mindeközben az EU és EUR zónában szinte példátlanul nálunk lesz 3% alatt a költségvetési hiány TISZTÁN, hamisítás nélkül, privatizáció (vagyis vagyonfelélés) nélkül úgy, hogy folyamatosan és brutálisan csökken az államadósság.

Vagyis kissé kevered a fogalmakat, ezzel az eredménnyel még Franciaország is elégedett lenne, a többi, szinte angróban leminősített országokról már nem is beszélve.

Namármost, nyilván nem tűnt fel neked, ezért megemlítem, hogy a helye felé billentett forint (~300) miatt az összes részvény árának ~10-20%-ot esnie KELLETT, hogy dollárban ne árazódjanak feljebb a valós értéküknél. Mindezekhez adódott az, hogy a manyup nevű rablóhordák már nem öntik az ingyenpént a tőzsdébe, hogy a fo-s-tartól a MOL-ig mindennek emelkedjen az árfolyama, vagyis jelenleg az látható (nálunk ugye nincs QE, hogy semmiből teremtett ingyenpénzből emelje az árfolyamokat), hogy a tőzsde visszatért abba a szerepbe, amibe való, egyszerű kereskedésbe, amiben az ad és vásárol DÖNTŐ TÖBBSÉGÉBEN, aki valamiért be, vagy ki akar szállni egy részvénből. VÉGRE normálisan működik és azt a szerepet tölti be, ami a dolga. Ennek megfelelően pedig a részvények árának semmi oka az emelkedésre, hiszen nincs és nem is lesz vételi nyomás rajtuk, amivel havi 30 milliárdot akarnak BÁRMIBE elhelyeni a rablóbandák. És ez pontosan így normális, nálunk most a tőzsdei árfolyamok valóban arról szólnak, hogy a befektetőknek mennyit ér egy papír. Ők meg nem kapkodnak, nem tradelnek naponta, hát persze, hogy esik a forgalom, node miért is baj ez? Ha a befektetőknek megéri a részvény, akkor nem adják el. Ha nincs olyan ajánlat, amiért eladnák, akkor meg főleg nem. Tehát minél jobban működnek a cégek, minél inkább rendben vannak, annál inkább csökkenni fog a forgalom.

Vagyis én ebből is azt látom, hogy normalizálódnak a folyamatok, és most már a nyilvánvalóan a SZAR által elfedett TV részvény kategória következik, amit ki kell írtani, hogy utána a normális cégek kezdhessenek tőzsdére menni.

Az, hogy ezzel az ingyenélő nyerészkedésnek vége, az engem látod egy csöppet sem zavar és ezt minden alkalommal el is mondom.

#540419 Előzmény: #540261

Pofonegyszerű a meggazdagodás fogalma: Aki annak érzi magát és aki olyan vagyonra tett szert, ami számára elég.

#540418 Előzmény: #540242

Ha tőzsde FAN CLUB-ról beszélünk, akkor valóban skizó, de ha tőzsdéről beszélünk általában, akkor az ellenvélemény nem skizó, hanem a másik oldal, aminek a bemutatása szvsz akkor is hasznos, ha nem értesz vele egyet, mert legalább megismered azoknak a vélyeményét is, akik nem lúzerek és mégsem a tőzsdében látják a megváltást és a meggazdagodást, illetve, hogy miért NEM ABBAN látják ezt alapvetően.

#540417 Előzmény: #540230

Nézd rbbj, én mindig elmondtam a véleményem az úgynevezett szakértőkről, viszont soha nem állítottam, hogy én az lennék.

Tudod, sokszor az az érzésem, hogy "magyarázod" a pocsék teljesítményeket, valahogy úgy, mint amikor a holló a hollónak nem vájja ki a szemét, holott semmi közöd ezekhez a szemetekhez. Ez egy picit érthetelten. Tudod, van egy hülye kívülálló nem kezd el ideológiákat gyártani arra, hogy miért lehet ilyen SZAR eredménnyel pár ilyen alak "guru" ebben a kis országban, de hogy tőlünk nyugatra körberöhögnék a "szakértelmüket" az hétszentség. Ezen túlmenően nem szükséges a hülyeség kiadványait olvasni, elég egy kockás papír, vagy egy Excel ízlés szerint és oda kell írni azt, egymás mellé, hogy évente(!) mennyit hoztak az állampapírok, betéti kamatok, és a befektetési alapok és ezek KÖLTSÉGEIT(!) levonva kapni egy eredményt.

Namármost, ha véletlenül az jönne ki neked is, hogy az ajnározott vak majmok HÜLYÉBBEK mint a sok éves átlag, és kevesebbet hoznak a konyhára, mint egy államilag garantált lekötött banki betét, akkor abból nem azt a konklúziót kell szerintem levonni, hogy én nem értek hozzá, hanem azt, hogy ők az elégtelenek, csak profi a marketingjük, amivel ezt a SZART úgy adják el, mintha ez kemény munka eredménye lenne.

Tudod milyen orthodoxia jutott nékem az eszembe barátom? Hát az, hogy azt még csak megértem, amikor Sorostól kezdve még pár igazán nagy bennfenntes (szó jó értelmében, no offense) gurutól eltekintve, akiknek a vérük is árfolyamból van és úgy érzik a rezdüléseket, mint egy szeizmográf, azok pénzt kérnek azért, hogy pént csináljanak, de wazze ezeknek a majmoknak inkább FIZETNI KELLENE azért, hogy odaaadom a pénzem és próbáljanak belőle hasznot csinálni, nemhogy én fizessek...

Azaz, aki ennyire SZAR teljesítményre képes csak, az vegyen fel kölcsönt tőlem normál kamatra és abból próbáljon többet csinálni, de ne hülyítsék már be a népet manipulatív százalékokkal, hanem bátran írják oda, hogy lúzerek klubbja.

Szerintem sokkal közérthetőbb és tisztességesebb lenne.

És nem hiszem, hogy ennek megértéséhez könyveket kellene kiolvasni.

#540372 banyaiz Előzmény: #540324

"Röviden: International Financial Gang hatása ez, hogy az uzsorakölcsönökből kitörni akaró országokat így presszionálják...."

Ismerem már annyira AT-t, hogy valószínűsítsem erre a rugóra jár az agya egy ilyen kérdésnél. :)

Viszont arra az ellentmondásra akartam rámutatni, hogy ha szerinte mi k. jó irányba megyünk mint ország ezzel a nem ortodox vonallal, és közben ezt a világ nem ismeri el az árazásainkban (márpedig nem úgy néz ki, hogy nagyon elismernék) akkor ez egy lehetőség a számára, mivel ő ezt felismerte (még a piaci tömegek előtt) és teljesen biztosan állítja, hogy mi jó irányba megyünk. Akkor ha ennyire bízik benne gondolom nagy pénzt hajlandó áldozni a hitét megtegye. :)

#540370 banyaiz Előzmény: #540324

Igen ez már egy jó megközelítés lehet szerintem is.

Vsz úgy érdemes kalkulálni, hogy van egy össz kiadása a háztartásodnak éves szinten, bekalkulálva az extra tételeket is , egy átlag kiadás/év. Ezt nyilván életstílusa, család létszáma stb stb válogatja.

Ha megvan mindened vagyontárgyak szempontjából amire szükséged van, ingatlan, autó stb stb ez megint egyéni dolog kinek mik a szükségletei, tehát nagyobb értékű vagyontárgyak, és ez mellett rendelkezel egy akkora vagyonnal aminek a munka nélküli hozama (ez lehet ingatlan bérbeadás, kamatok, osztalékok stb stb) több mint az éves kiadásod, (inflációt is figyelembe véve) akkor az már egy kellemes állapot. Azt jelenti, hogy akár mindenféle ténykedés nélkül anélkül, hogy a "vagyonodhoz" hozzányúlnál megélsz, és még meg is takarítasz.

Persze lehet fokozni még jobb ház, még jobb autó, sokkal több kiadás egészen a végtelenbe, de kiindulási állapotnak nem rossz vsz, legalábbis én mindig így gondolkoztam.

Re: Vakmajom alap

#540361 xmann Előzmény: #540346

teljesen jól látod.

AT kollégáról egyre több területen derül ki hogy nincs képben. A platína Pível kapcsolatban is érdekes számokat idéz, ráadásul keveri a VM-mel. Lehet hogy fejjel lefelé nézi a monitort vagy ilyesmi :)

#540345 lagwagoner Előzmény: #540191

"Ezek után tekintsed meg a kezelt pénz mennyiségét (eredetileg zártkörű, illetve 75m plusztól volt csak elérhető ha jól emlékszem), amikor nagyon ment a szekér, akkor alig 1 milliárd(!) forint volt a kezelt összeg, utána ez felment 2 milliárdra (LINEÁRISAN), majd ahogy megnyitották a nagyközönségnek (ha jól olvastam), onnantól indult el 6-7 milliárdra a kezelt pénz, viszont azonnal vissza is tért az EKG görbéhez a hozamszámlálás. Ha pedig a B sorozatot nézed meg, az még ennyit sem tud."

Bakker, most esett le. Te végig rossz alapot néztél :-DDDDD Te egész végig a Platina Pi-ről beszéltél? "Ha pedig a B sorozatot nézed meg, az még ennyit sem tud." Itt esett le: a Vakmajomnak nincs B sorozata, és a nettó eszközérték sem stimmelt. A Concorde Vm-et mások kezelik (Faragó Ferenc, Makara Tamás - a magyar piacon Vakmajomként elhíresült befektető csapat - forrás: Concorde), mint a Platina Pi-t (azt Szabó László), de ebben már útba igazítottalak pénteken :-) Szegény. Tudom, hogy nem sokba nézed a vakmajom projektet, de azért a szemüveget felvehetnéd, amikor alapneveket és chartokat nézel, mert így nem fogjuk egymást érteni. Látod-látod, mit tesz az agyat elborító düh?

"Hmm... az elmúlt négy évben 8% éves átlaghozammal számolva az állampapírokkal 37%-ot lehetett volna elérni. Nem vagyok hanyattesve, mert ha a betéti kamatokat írom, akkor már nem is olyan nagy szám az az 54,66%, hanem tulajdonképpen - kevés."

Te azt írtad, hogy 4 év alatt hozott 10 %-ot összesen, én meg erre írtam, hogy 54,66%-ot hozott, nem 10%-ot. Erre válaszoltam. Ja, a Concorde VM alapról(jegy) beszélünk, ami nem kötvény :-)

#540324 lagwagoner Előzmény: #540271

"Akkor ha ránézel pl a magyar piacra és hiszel abban , hogy ezek a forradalmi dolgok valóban tündérmesébe illők, akkor azt kell látnod, hogy egy bóvli árazás van, azaz a piac nem ismerte fel ezeknek a dolgoknak a "nagyszerűségét" sőt inkább undorral reagált. "

jaj, ezzel tényleg ne offoljátok szét ezt a topicot, így is szét lett (magamat is beleértve), de te jóval többet beszélgettél _AT_-val tudnod kéne a választ. Röviden: International Financial Gang hatása ez, hogy az uzsorakölcsönökből kitörni akaró országokat így presszionálják....

Igaz, AT? :-))

Vagyon: bár erről is akartam írni, a másik topicban. _AT_ egy fix nominálisan sávos rendszert írt fel anno: 0-10 M, 10-100M, atb.... Én nekem azért nem tetszett, mert pl. 100 millió egész mást jelent neked, _AT_nak, Csányinak vagy Sorosnak. Szerintem többet mondó ha a jelenlegi nettó vagyonunkat (adósságot és lakóingatlanunkat levonva /likviditási okokból: előszoba nem eladható önmagában/) arányosítjuk jelenlegi éves kiadásunkhoz. Mert ebből kiderül hány évig tudnánk magunkat finanszírozni. Ha elérnénk a 10 évnyi (kiadásnak megfelelő) vagyonkát ott már 10 %-os hozam vagy tőkemegtérülés már bizony egy éves kiadásunkat fedezné (az inflációtól most eltekintek, majd kifejtem miért. Röviden: fogyasztói kosár/preferencia rendszer változás/változtatása, aminek kicsik az inflációja vagy deflál esetleg). Tehát egy 10-15 évnek megfelelő összes kiadásnyi vagyon már jó módnak számíthat az adott embernek szerintem, és ebben benne van a relativitás is. Egy hajléktalan 5 Millióval már vagyonos, gyári munkás 50 millióval, üzletember 500 millióval pl. kb. Kérdés mennyi az éves "rezsije" és ehhez képest mennyije van.

#540321 lagwagoner Előzmény: #540220

"No ebben az ügyben viszont pont nem érdemes azt állítanod, hogy nincs közöm hozzá, mert nagyon is van, ugyanis pár éven át próbálkoztam azzal, hogy rájuk bízom a pénem egy részét és éveken át, adott esetben naponta figyeltem a mozgásukat, működésüket. És én - szokásosan - rendszerszinten elemzem ezeket, tehát más szemszögből, mint te (ami nem baj, jó vagy rossz, csak MÁS),"

No mit tudunk meg rólad :-))

"és bizony, ez még a Platina Pi-ről is elmondható és ha a 2011-es kecsegtető (és hihetelten!) emelkedést levonod, akkor nem is hoz annyit. Ezt igazolja a Platina Pi B sorozat is, ami nem is tudja azt, mint a Platina Pi (A), mivel ebben az a nagy ugrás már nem úgy jelenik meg."

Ez így van :-)

"Ettől miért is essek hasra? Itt most nem kell okoskodni, tőzsdéhez érteni, egyszerűen össze kell hasonlítani a állampapírok, a lekötött betétek hozamát ezekkel. Vagy nem? :)"

Dehogynem. Illetve megnézni több időszak korrelációját más instrumentumokkal is. Amúgy nem csak az adott alap (sőt majdhogy nem) önálló teljesítménye számít, hanem az hogy viszonyul a többi elemhez és ez összességében, milyen szórású és hozamú portfoliót eredményez. Tudod: egymással nem korreláló bevételi mátrix. Lehet egy önmagában nem túl jó alap/részvény/kötvény kiváló fedező alap a többi alap/részvény/kötvény mellé, mert mi van ha nem jön be a számításunk...