Regisztráció Elfelejtett jelszó

Facebook a parketten

Re: nincs cím

#523202 rbbj11 Előzmény: #523198

Jobs is mások ötletét lopta el, de ezt már átbeszéltük, mikor kiderült, hogy nem vagy teljesen képben az apple sztorival.

Nincs abban semmi különös a tech szektorban

#523200 rbbj11 Előzmény: #523198

ugy tudtam, a valodi döntéseket a tulajdonosok hozzák, és messze többségi tulajdona Zuckerbergnek van

#523198 Előzmény: #523192

"Az a helyzet, hogy Te mintha csak a vitát szeretnéd szítani, (ami nem baj) midnen mondatomba "belekötsz""

Szerintem tegyünk tisztába valamit, ha vitatkozunk, akkor egymás véleményét beszéljük meg, és természetesen leírjuk, ha nem értünk vele egyet. Ez nem belekötés, ez a vitázás :)

"De ha jól értem Te nem is tőzsdézel, igy már megbocsás, de a pszichológiáját se érted. (gondolom)"

Mint elmondtam, én nem a tőzsdei részről beszélek, de te sem arról beszéltél, hanem más vállalatok működéséhez, üzleti modelljéhez, azok alapítóihoz kívántad a fuxbukszot hasonlítani. Én ezzel szálltam vitába, nem azzal, hogy a tőzsdei hisztéria hogyan mozgat egy részvényt. Mondhatni, pont azt állítottam, hogy a világtörténelemben nem volt még egy olyan cég, aminél valójában senkit sem érdekel a cég, csak az, hogy a részvényeivel hogyan lehet pénzt keresni :)

"Az apple nem alul van árazva, igazából teljesen mindegy, hogy ennyiért adják mint msot vagy 2szeres áron, ott nem a tudást fizeted meg, hanem a hype-ot, akármennyire is el akarod hitettni velem az ellenkezőjét:)"

Akkor lenne igazad, ha pontosan ugyanazt a tudást kaphatnád meg olcsóbban. Mert pontosan arról szól a dolog, hogy a többi azért nem adható el annyiért, mert nem ér annyit a felhasználóknak.

"A racionalitásról: 1 éve vettem egy nexus s telefont 63e Ft-ért, ami még soha nem, fagyott le, max lassult, midnen app megvan rajta (ráadásul ingyen) ami iOS-en, akkor ha racionalitásról bezsélünk minek vettem volna meg dupla annyiért az akkor is lassan 2 éves 3gs-t?"

Képzeld, én meg nemréggel ezelőttig használtam a Nokia 2110-et, most is butafont használok és én egyáltalán nem is értem, hogy mi abban a nagy szám, hogy egy telefon nem fagy le, azt meg élből elfogadhatatlannak tartanám még az elképzelés szintjén is, hogy "lassul". Én egy telefont telefonra használok és ennek következtében azt nem előnynek tartom, hogy egyáltalán használni tudom, hanem alapnak.

"Az apple arra való amire szüksége van egy 1.0-ás usernek? Most Te nevetetsz meg engem:)"

Igen, azért veszi meg.

"Szóval azt mondod, hogy apple alól nagyobb élmény facebookozni meg fényképeket nézegetni?"

Nem ezt írtam, hanem azt, hogy nagyobb élmény a készülék használata. Ezen igazából kár vitát nyitni azok után, hogy a többiek próbálják az Applet majmolni :) Egyébként, csak gondolj a két ujjas képnagyításra, meg a forgatható fényképekre, bizony, az Apple olyat mutatott, amit mások nem. És pontosan azt, amit a felhasználók szerettek, hogy nem programozási tudás kell egy kép oldalra fordításához, hanem egyszerűen a készülék oldalra fordítása.

"Az apple pontosan egy marketinggépezettet teremt, azáltal, hogy 2-3szoros áron ad oylan dologot, amit sokkal ólcsóbban is el tudnának érni a felhazsnálók."

Valóban? :) Mondj rá példákat. De olyat, amit bekapcsolsz, bemész az appstore-ba, megveszed ami kell és semmi máshoz nem kell értened, egyetlen leírásba bele sem kell olvasnod. Nos?

"Ez nem zsenialitás, hanem pontosan marketing:)"

Ez zseniális, ami igazából nincs is marketingelve. Hogy mást ne mondjak, te sem sok Apple reklámmal találkoztál szerintem. Ez a tipikus jó bornak nem kell a cégér esete. Egyszerűen bemutatta Jobs a terméket, másnap milliószámra lerendelték.

"Hadd kérdezem meg, akkor ha a babérjaikon akarnak ülni minek vesznek 1 milliárdért instragram-ot meg ki tudja még milyen appot?"

Tőlem? Neked kellene tudni, elvégre te vásároltál bele a cégbe :)

"Miér tvan képbe az opera felvásárlása? Csak kiváncsi vagyok, hogy ezeket a cégeket is csak bedobják a vitrinbe vagy hogy látod ezt?:)"

Az Opera felvásárlását csak rebesgették, mert gondban van az Opera, tudomásom szerint ezzel kapcsolatban sehol és semmiféle hivatalos információ nem látott napvilágot. Egyebekben a fuxbuksz pont szabadalmakat vásárol fel ezerrel, mert már támadják a lopási üzletágát. Azoknak meg pont jó a vitrin.

"Lehet, hogy lopott Zuckerberg, nem tudom, ahogy szeritnem Te se."

Mi az, hogy nem tudjuk? 65 millió dolcsit fizetett ki az ötlet kitalálóinak. Utána meg végtelen perek és megállapodások sokasága következik, amig mindenkit kifizetett, aki valójában létrehozta a fuxbukszot.

"De had dkérdezem meg, Jobs vajon nem lopott? Vagy Gates?"

Nem loptak. Kissé kevered a történelmet, Jobs a Xerox rendszerének zsenialitását ismerte fel, Gates meg megvásárolt egy terméket és licencelte. SOHA nem loptak.

"Vagy a felvásárlások lopásnak számítanak? Egyáltalán mit hívunk lopásnak a tech iparban?"

A lopást. A felvásárlás mitől lenne az?

"Akármit mondasz Zuckerberget lehet szidni, de a semmiből építette fel ezt az egészet."

Zuckerberg semmit sem épített, azok építették, akik szinte a kezdetek kezdetétől százmillió dollárokban tolták alá a pénzt. A semmi pedig erős túlzás, ha mások ötletét lopod el.

"Jó családból származik ,biztos támogatták is, de hány ilyen újgazdag gyerek van és mégse ők csinálták meg."

Pont azért nem ők csinálták meg, mert bár megbízták vele Zuckerberget, hogy csinálja meg, az gátlástalanul ellopta az ötletet, a nevet, mindent.

"Nyilván hozott kényes üzleti döntéseket, de azért strómannak, tolvajnak nevezni egy kicsit erős."

Szelíd.

"Szerintem a maga nemében midnegyik egy korszakalkotó zseni, a mai világ Einsteinjei ha úgy tetszik."

Hát Zuckerberg nagyon nem az, de Gates sem. Jobs már inkább, de Einsteinhez még őt is erős lenne hasonlítani.

"Zuckerberg nem tudom milyen házban, szállodában lakik, nem is érdekel, annyit látok, hogy egy viszafogott"

Brávó! Tehát nem tudod hol lakik, hogy él mit csinál, de benyalod a marketing rizsát.

"Kiváncsi lennék 100 emberből hányan viselkednének igy mint ő most."

100 emberből 100-at lecsuktak volna, ha nem azok állnának mögötte, mint őmögötte.

"Amúgy nagyon azt érzem veled kapcsoaltban, hogy megrögzötten ragaszkodsz a véleményedhez és nem is adsz arra esélyt, hogy más történjen mint amit Te elképzelsz."

Figyelj, szerintem azt állítani, hogy egy cégből lehet valami, mert vannak felhasználói, az nem érv. Szerintem az, hogy azt állítod, hogy LEHET még szoftvere, meg más, azzal nem tudok mit kezdeni, mert ez bármely más cégre elmondható a világon. Az, hogy LEHET, hogy csinálnak valamit, az szerintem nem üzleti terv. Mint írtam, én mint vállalkozást elemeztem a Facebookot és Zuckerberg """munkásságát""" és arra próbáltam rávilágítani, hogy ő csak egy pici részese az egész fuxbuksz sztorinak és azok döntik el, hogy mi lesz ezzel a kócerájjal, akik a valódi döntéseket hozzák.

"Nyilván megvan a kockázata a "hiszel" benne, de ezt már kérdeztem mástól is, annak idején mikor Jobs átvette újból az apple irányítását, Te hittél volna benne? Mert az volt az igazi kaki, nem a facebook."

Azért a pontosság kedvéért, addigra Jobs elég sokmindent felmutatott a Nexttől a Pixaron át a világnak, tehát egyáltalán nem volt kizárható, hogy felível mellette a cég. Csakhogy ez is hosszú idő volt, sok egyéb termék felvétele a listába és egyáltalán nem úgy kezdődött, hogy ebben hittek. Ennek ellenére furcsa, hogy most meg hiszel egy cégben, ami semmit sem mutatott még fel.

"Szerintem kockázatosabb mostani áron applebe belevenni 2-3 évre mint facebookba."

Szerintem egyikbe sem érdemes belevenni, de ez magánvélemény :)

#523192 Roberrtto Előzmény: #523174

Az a helyzet, hogy Te mintha csak a vitát szeretnéd szítani, (ami nem baj) midnen mondatomba "belekötsz", de én mint írtam sok mindenben egyetértek veled!

De ha jól értem Te nem is tőzsdézel, igy már megbocsás, de a pszichológiáját se érted. (gondolom)

Azok akik jegyeztek ne adj isten vettek 40$ felett és 26$on kidobták, ne a facebookot szidják, hanem saját magukat. Engem is megvezettek phyalxiával, de elsősorban magamra haragszom ,ettól eltekintve, hogy amit ott csináltak az jónéhány paragrafust megérne a BTK-ban.

Az apple nem alul van árazva, igazából teljesen mindegy, hogy ennyiért adják mint msot vagy 2szeres áron, ott nem a tudást fizeted meg, hanem a hype-ot, akármennyire is el akarod hitettni velem az ellenkezőjét:)

A racionalitásról: 1 éve vettem egy nexus s telefont 63e Ft-ért, ami még soha nem, fagyott le, max lassult, midnen app megvan rajta (ráadásul ingyen) ami iOS-en, akkor ha racionalitásról bezsélünk minek vettem volna meg dupla annyiért az akkor is lassan 2 éves 3gs-t?

Az apple arra való amire szüksége van egy 1.0-ás usernek? Most Te nevetetsz meg engem:)

Szóval azt mondod, hogy apple alól nagyobb élmény facebookozni meg fényképeket nézegetni? Az apple pontosan egy marketinggépezettet teremt, azáltal, hogy 2-3szoros áron ad oylan dologot, amit sokkal ólcsóbban is el tudnának érni a felhazsnálók.

Ez nem zsenialitás, hanem pontosan marketing:)

A Voip cégekkel azért nem tudnak mit csinálni, mert nincs mögöttük senki és semmi, figyeld meg a skype is át fog alakulni lassan a microsoft égisze alatt. A face meg megveheti a vibert, vagy a tnagot vagy brámelyik ilyen szolgáltatót és kész is a face to face hívás alapja. (nyilván idő szoftverbe átrakni)

Nyilván sokat akartak keresni facebookon, ezért is adtak ki ennyi részvényt, de igy is a cég mekkora hányada jött tőszdére? 5 max 10%-a?

Logikus lépés volt, 15 milliérd $ friss tőke, fejlesztésekre.

Hadd kérdezem meg, akkor ha a babérjaikon akarnak ülni minek vesznek 1 milliárdért instragram-ot meg ki tudja még milyen appot?

Miér tvan képbe az opera felvásárlása? Csak kiváncsi vagyok, hogy ezeket a cégeket is csak bedobják a vitrinbe vagy hogy látod ezt?:)

Lehet, hogy lopott Zuckerberg, nem tudom, ahogy szeritnem Te se.

De had dkérdezem meg, Jobs vajon nem lopott? Vagy Gates?

Vagy a felvásárlások lopásnak számítanak? Egyáltalán mit hívunk lopásnak a tech iparban?

Akármit mondasz Zuckerberget lehet szidni, de a semmiből építette fel ezt az egészet.

Jó családból származik ,biztos támogatták is, de hány ilyen újgazdag gyerek van és mégse ők csinálták meg. Nyilván hozott kényes üzleti döntéseket, de azért strómannak, tolvajnak nevezni egy kicsit erős. Nem rád gondolok most, de sokan megfáradva a midnennapi munkában az ilyeneket szidják mint Zuckerberg (és Gates, Brin, Jobs), hogy micsoda mocskos szemétládák, lehalgatják az internetet, gps-szel követik a felhazsnálókat, meg amúgy is a ..... anyukat. Szerintem a maga nemében midnegyik egy korszakalkotó zseni, a mai világ Einsteinjei ha úgy tetszik.

Zuckerberg nem tudom milyen házban, szállodában lakik, nem is érdekel, annyit látok, hogy egy viszafogott, rongyrázás nélküli szimpatikus srác ami a mai világban igen ritka. Lehet ezen gunyolódni, de ez igy van. Kiváncsi lennék 100 emberből hányan viselkednének igy mint ő most.

Olyan, hogy facebook szoftver nincs. - egyenlőre!

Amúgy nagyon azt érzem veled kapcsoaltban, hogy megrögzötten ragaszkodsz a véleményedhez és nem is adsz arra esélyt, hogy más történjen mint amit Te elképzelsz.

Nyilván megvan a kockázata a "hiszel" benne, de ezt már kérdeztem mástól is, annak idején mikor Jobs átvette újból az apple irányítását, Te hittél volna benne? Mert az volt az igazi kaki, nem a facebook.

És nem ér azt modnani, hogy akkor más volt a tőzsde:)

Ahosszútávú befektetésnek mindig emgvan a kockázata ahogy a rövidtávúnak is:)

Szerintem kockázatosabb mostani áron applebe belevenni 2-3 évre mint facebookba.

#523174 Előzmény: #523127

"Két teljesen más felfogás szerint nézzük a dolgokat, hogy öszint legyek, Te túl pesszimista, én meg túl optimista vagyok:)"

Én egy vállalatot nézek, te meg egy tőzsdei árfolyamot :)

"De más befektetők is avgyunk, ha jól látom, te nem hosszútávú befektető vagy és inkább a biztos nagyokkal kereskedsz."

Én inkább vállalkozom és abba fektetek bele :)

"Az emg kicsit vicces számomra, hogy nincsen túlárazva, mer tmegveszik ennyiért. Elárulom ha holnaptól másfélszeres áron adnák akkor is megvennék, az apple pont erről szól, életrézés, érezd magad többnek ezáltal."

Ezt most nem értem: Egyszer azt írod, hogy másfélszer ennyiért is megvennék, majd azt, hogy olcsóbb szinten is túl van árazva ;) Magyarán, szerinted is inkább alul van árazva, mint túl :)

"Az apple soha nem a racionalitásról szólt és most vonatkoztassunk el azoktól a kevesektől akiknek tényleg szükségük van az apple álltal nyujtott stabilitásra!"

Azért az Ipod, az Iphone és az Ipad óta baromira megváltozott a "racionalitásról" alkotott kép szerintem, mert pont az derült ki, hogy valójában EZEK a racionális termékek, amire igény van. Én erre szoktam azt mondani, hogy van az Apple és vannak, akik olyasmit próbálnak gyártani, mint az Apple.

"Nem akarom az apple felhasználókat bámtani, de nagyon sokan a "trendiség" miatt vesznek almát, azon facebookoznak, meg az egyiptomi nyaralás képeit nézegetik. Nyilván jobban menü cégeknek van apple cuccok, de ez a ritka szerintem."

Pontosan erre írtam azt, hogy az Apple felismerte, hogy nem akar ő már számítógéppekkel a nagyvállalati piacon versenyezni, hanem inkább teremt egy teljesen új kategóriát, amiben a felhasználókat célozza meg, hogy azt adja nekik, amire szükségük van és nem azt, amire a marketingesek szerint szükségük van. Pontosan azt nem látod most, hogy nem arról van szó, hogy nem bántod azzal az Apple felhasználókat, ha leírod, hogy arra használnak valamit, amire való, hanem éppen arról van szó, hogy pontosan AZÉRT használják az Applet, mert az arra való, amire szükségük van.

És pont ez a zseniális a termékekben.

"A telefontársaságok már msot se tudnak mit csinálni, lásd viber, skype, és társaik."

Csak a vicc kedvéért, ezekkel maguk a cégek és azok tulajdonosai sem igazán tudnak mit csinálni. Ajánlom ez ügyben figyelemdbe a skype kálváriáját.

"A jővőben nem a percdíjakból jön be a bevétel nekik hanem az internethasználatból szvsz."

Magyarán a szolgáltatóknak tök mindegy, a lényeg, hogy használjad a készüléket. Azt csak elhitetik veled, hogy így jobban jársz :)

"Arról hogy Zuckerberg stróman vitatkoznék ,ott volt a cég megalapításánál, még ha ki is gólyozott másik emberkéket."

Tehát, lenyúlta az ötletet, mások írták meg a terméket, kigolyózott mindenkit és mindezt gyakorlatilag az első perctől mások finanszírozták, vagyis gyakorlatilag onnantól már csak strómann volt.

"Ha igy nézzük akkor Zuckerberg olyan a facebooknak, mint az applenek Jobs vagy a Microsoftnak Gates."

Hát így aztán ne nézzük.

"Szeritnem ha ülnének a babérjaikon akkor miért nem adják el az eégsz céget valakinek?"

Mert így többet kaszáltak, hiszen a cég is megmaradt, a teljes irányítás is és még csillagászati összeget is besöpörtek. De a vicc kedvéért, a kibocsájtással megbízottak sokkal többet kaszáltak, mint maga a cég.

"Mi értelme lenne ülni és hagyni a céget szépen lassan csődbe menni?"

Hogyhogy mi? Olyan, mint egy webshop. Foglalkozni nem kell vele, hoz valamennyi pénzt, és kész. Minden máshoz rengeteg pénzt kellene rákölteni, ami nem biztos, hogy megtérülne. Mellesleg, általában IPO-t általában akkor csinál egy cég, ha fel akar vásárolni, reorganizálni akar, fejleszteni, vagyis amikor a növekedéshez akar forrásokat bevonni. Te láttál bármiféle tervet arra nézve, hogy mit akarnak a pénzzel csinálni? Ha semmit, akkor mégis mi értelme volt most a kibocsájtásnak?

"Mer taz elmúlt lassan 1 évben a 3 wp-s telefonon kivül sok értelmes dolgot nem csináltak, csak azt kommentálták, hogy majd milyen szép és jó lesz minden."

Ott is tart az árfolyam.

"Szerintem van jővőképe a cégnek, ráadásul én innovációt is látok a cégben, hogy valami teljesen újat létrehozzon."

Namármost, ha van cég, amit joggal szidalmaztak korábban e téren, az éppen a Microsoft. Node ott még a szidalmak ellenére is volt valami amit felmutattak, itt pedig semmi sincs.

"De ezen félek megint mulatni fogsz, mint írtam én bízok Zuckerbergben és szerintem jól csinálja amit csinál, Te viszont nem."

Lopni tud. De ettől neked biztosan nem lesz jobb, sőt, ebből kiindulva nem tudom, hogy milyen jót vársz tőle.

"Abban lehet igazad van, hogy Rim nem lenne megfelelő, viszont ha nem lesz saját mobilgyártójuk, úgy elég nehéz lesz a gyártókat a facebook szoftver használatára rávenni"

Olyan, hogy fuxbuksz szoftver - nincs.

"De most öszintén, ha Zuckerberget a pénz motiválná, akkor miért nem adta el annó pár milliárd kp-ért 2-3 éve és vonult volna vissza?"

Mert nem az övé a cég, ő csak strómann. Ez szépen fel volt építve, meg lett a hype, a behülyítés, profik csinálták ezt az egészet, akik elképesztő pénzeket kaszáltak ezen. Csak gondolj bele abba, hogy mekkora motoroskaszát nyomtak le a kisbefektetők torkán egy hét alatt. Tízmilliárd dollárokat tettek zsebre és fosztottak ki kisembereket. NA látod, ha van valami, akkor EZT lenne érdemes megtanulni, megnézni, hogy kik voltak mögötte, mert ez az, ami ebben a történetben professzionális.

"Plussz ami még tetszik a srácban, hogy tök szerény, nem látok róla összehányós képet amin egy drogpartyn készül."

Jó a személyzete.

"Teljesen szerény életet él, a háza se hivalkodó, azon kevés ember közé tartozik aki nem a hivalkodó életnek él."

Végülis csak a legdrágább szállodákban lakik, több millió dolláros házat vesz, á, nem hivalkodó egy kicsit sem :) Jó a marketing :)

"De hogy párhuzamot vonjak, Sergey Brin is ilyen, neki pl egy bérelt lakása van és görkorival jár melózni a wikipedia szerint:)"

Mindent értek :)

"De van egy érzésem nem gyöztelek meg igaz?:)"

Igaz :)

"Amugy nem is célem, más személyiségek vagyunk és ez igy van jól!"

Ha egyetértenénk, nem lenne miről beszélgetni.

#523161 Előzmény: #523132

Én nem is arról értekezem, hogy hol, avagy hová kell a fuxbukszot árazni, vagy értékelni, hanem arról beszélgettem, hogy milyenek a kilátásai a cégnek. Nem ugyanaz a két fogalom, amire pont a fuxbuksz a legjobb példa.

#523132 rbbj11 Előzmény: #523127

tudtommal AT nem is tözsdézel. Tipikus: megmagyarázod, hogy kell olyat csinálni, amit magad nem is csinálsz.

#523127 Roberrtto Előzmény: #523089

Két teljesen más felfogás szerint nézzük a dolgokat, hogy öszint legyek, Te túl pesszimista, én meg túl optimista vagyok:)

De más befektetők is avgyunk, ha jól látom, te nem hosszútávú befektető vagy és inkább a biztos nagyokkal kereskedsz.

Abban igazad van, hogy nem lehet összehasonlítani a microsofttal, google-al, apple-el, de idősíkon ez lényegtelen, egy komoly mammutcéget idő létrehozni ,most is 30 éve is, és 30 év múlva is. És a három nagyhoz képest a facebook gyerekcipőben jár még.

A másik: Egy saját magam által összerakott asztali gép nem tud iOS-t futattni? Teljesen jól megy rajta, próbáltam egy ismerősén és az meg a legnagyobb kamurizsa, hogy a hardver meg a szoftver egy cégtől jön, igy nincsenek kompatibilitási hibák. Könyörgöm, milyen processzor és VGA van apple gépekben? Intel és ati. Amit én összerakok? Abban is.

Az emg kicsit vicces számomra, hogy nincsen túlárazva, mer tmegveszik ennyiért. Elárulom ha holnaptól másfélszeres áron adnák akkor is megvennék, az apple pont erről szól, életrézés, érezd magad többnek ezáltal. Az apple soha nem a racionalitásról szólt és most vonatkoztassunk el azoktól a kevesektől akiknek tényleg szükségük van az apple álltal nyujtott stabilitásra!

Jó marketinget toltak alá és kész. Nem akarom az apple felhasználókat bámtani, de nagyon sokan a "trendiség" miatt vesznek almát, azon facebookoznak, meg az egyiptomi nyaralás képeit nézegetik. Nyilván jobban menü cégeknek van apple cuccok, de ez a ritka szerintem.

A telefontársaságok már msot se tudnak mit csinálni, lásd viber, skype, és társaik.

Amerikai ismerősömmel már nem egyszer viberrel beszéltünk, wifire rácsatlakoztam, fél óra duma és ennyi. A jővőben nem a percdíjakból jön be a bevétel nekik hanem az internethasználatból szvsz.

Arról hogy Zuckerberg stróman vitatkoznék ,ott volt a cég megalapításánál, még ha ki is gólyozott másik emberkéket. Ha igy nézzük akkor Zuckerberg olyan a facebooknak, mint az applenek Jobs vagy a Microsoftnak Gates.

Szeritnem ha ülnének a babérjaikon akkor miért nem adják el az eégsz céget valakinek? Mi értelme lenne ülni és hagyni a céget szépen lassan csődbe menni? Az a baj az emberek nagy része rögtön akarja a változást, nézd meg nokiát, évek óta szenved, fél éve jönnek a hírek a leépítésekről. Akkor most ők is ülnek a babéraikon? Mer taz elmúlt lassan 1 évben a 3 wp-s telefonon kivül sok értelmes dolgot nem csináltak, csak azt kommentálták, hogy majd milyen szép és jó lesz minden.

Abban igazad van, hogy egy mobilos platfrom megírása nem két perc alatt megy, ezért is írtam, hogy évek múlva lehet igazán komolyan venni face-t. Szerintem van jővőképe a cégnek, ráadásul én innovációt is látok a cégben, hogy valami teljesen újat létrehozzon. De ezen félek megint mulatni fogsz, mint írtam én bízok Zuckerbergben és szerintem jól csinálja amit csinál, Te viszont nem.

Abban lehet igazad van, hogy Rim nem lenne megfelelő, viszont ha nem lesz saját mobilgyártójuk, úgy elég nehéz lesz a gyártókat a facebook szoftver használatára rávenni, wp7-et is nehézkesen adják ki.

De most öszintén, ha Zuckerberget a pénz motiválná, akkor miért nem adta el annó pár milliárd kp-ért 2-3 éve és vonult volna vissza?

Plussz ami még tetszik a srácban, hogy tök szerény, nem látok róla összehányós képet amin egy drogpartyn készül. Teljesen szerény életet él, a háza se hivalkodó, azon kevés ember közé tartozik aki nem a hivalkodó életnek él. De hogy párhuzamot vonjak, Sergey Brin is ilyen, neki pl egy bérelt lakása van és görkorival jár melózni a wikipedia szerint:)

Az utolsó mondatoddal megintcsak nem értek egyet, Te rögtön akarod látni a dolgokat, történtek bejelentések, idő kell mig megvalósulnak, vásárolnak fel mobilszoftvereket is, türelem:)

De van egy érzésem nem gyöztelek meg igaz?:)

Amugy nem is célem, más személyiségek vagyunk és ez igy van jól!

#523089 Előzmény: #523067

"Azon viszont vitatkoznék, hogy éveken belül nem fog odacsaltakozni az apple, microsoft, google hármashoz."

Velem lehet :)

"Én arra számítok, hogy a közösségi oldal évek múlva "csak" egy része lesz a szolgáltatásoknak, lesznek külön szoftverei, akár opera, saját alkalmazásblot, saját hardver, azért ezeket idő megcsinálni, összevásárolni."

Nézd, 18 milliárd dollár rengeteg pénz, de aprópénz az MS, vagy a Google, pláne az Apple készpénzállományához képest is.

"A másik dolog meg, ohgy amióta komolyabban megy a facebook, cc 5 éve, összehasonlítva microsoft, google, apple hol tartott ennyi idősen?"

Teljesen rossz az érvelésed, ők egy egészen más világban, korban éltek. Egészen más környezetben épültek akkorára, amekkorára és nem utolsósorban ma többek között azért tartunk itt, mert ezt ők akkor megcsinálták.

"És ha már divattermékről van szó, az apple mi ha nem divat? Semmi másról nem szól, túlárazott minden ami apple, kivéve talán az ipad. Minek vegyek fél millióért egy egybegépet, mikor a feléért ugyanakkora monitorral kapok egy asztalit, ami ropityára veri teljesítményben!?"

Mert az nem tud IoS-t futtatni mondjuk a példa kedvéért. Nem tudsz bemenni az Apple store-ba. Például. Az Apple pont nem divat, hanem egy prémium gyártó, ha nagyon akarod, akkor az iparág Audi R8-asa, amit viszont bárki megvehet magának. Ebben a kontextusban a túlárazottság értelmetlen felvetés, akkor lenne túlárazott, ha nem vennék meg ennyiért. A forgalom és az igények alapján pont azt lehet megállapítani, hogy a termékek valójában még alul is vannak árazva.

"De! Valamiért mégiscsak van 700 regisztrált és mégegyszer mondom, írom, india kína még sehol sincs, igaz ez óriási lehetőség másik cégek számára is. (google, apple)"

Már írtam, hogy dehogy nincs, csak arról nyugaton nem írnak. A 700 millió regisztrált meg egy szép szám, de mondjuk messze eltörpül mondjuk Vilmos esküvői közvetítése, vagy egy Olimpia nézőszámához képest. Nem annyira nagy szám ám ez, mint ahogy hangzik: egy jobb boxmeccset, vagy NFL, NBA, NHL meccset százmilliószámra néznek csak Amerikában.

"Vonatkoztasun el attól, hogy semmi tényleges dolog nincs a cég mögött "csak" a felhasználók."

Ja, ha a tényektől elvonatkoztatunk, akkor bármit oda lehet tenni :)

"Igy nézzük akkor lassan, de biztosan a világ legnagyobb közössége lesz, megelőzi majd kína népességét is."

Az internetezők közösségének csak egy részhalmaza. És az internetezők mindegyik használ google-t. Szerinted melyik a nagyobb "közösség"? :)

"Ez iszonyú nagy potenciált rejt majd magában, reklámbevételek formájában, de ha elkészül a szoftverboltjuk, lesznek fizetős alkalmazások, nem tartom elképzelhetetlenek egy face to face telefont se ingyen, rendes telefonszámokat meg olcsóbban tudnának hívni, hasonlóan mint skypeban."

Hát hogyne. És ezt természetesen a telefontársaságok és a konkurrensek egy szó nélkül hagyni fogják, ugye? :) Tudod miért nem bocsájtottak ki több részvényt? Mert még a végén kilóra felvásárolták volna őket.

"A menedzsmentről meg annyit, ha Zuckerberg ott van aki a semmiből létrehozta a céget én ne maggódok."

Viccelsz? Zukerberg egy közönséges strómann, semmi köze a céghez, csak a hype része.

"Szoftverbolt, böngésző, alkalmazások felvásárlása, saját telefon, ebből én nem arra következtetek, hogy a srácok ülnek a babérjaikon."

Én meg pont ezt látom. Ülnek a babérjaikon és magasról tesznek a cégre.

"Az "egyetlen" kockázat a dologban, hogy elpártolnak a felhazsnálók, de én erre nem látok utaló jeleket, évek óta megy a facebook hype."

Pedig csak erre utaló jel van, egyre többen mondják azt, hogy nincsenek fenn rajta. És méginkább feltűnő, ahogy egyre többen hanyagolják az oldalukat, meg az aktivitásukat. És a legfeltűnőbb az, hogy bár az internetes felületeken több helyen fenn van az, hogy facebook link, de ott van a twitter és még legalább egy másik közösségi site is. Vagyis a facebook legnagyobb ellensége a sikeressége, mert ez más oldalakat is ismertté tesz.

"A legnagyobb kihivó a google+ is lassan 1 éves és semmit ne mtud felmutatni, hozzáteszem nem a regisztráltakat kell nézni, nekem is van ilyenem, androidos telefonhoz kötelező, de azt s etudom öszintén, hogy néz ki a felület, igaz ez a közösségi portálos dolog nem az én világom, facebookon se vagyok fent."

Nem ezek a facebook ellenfelei, hanem a közöny és az, hogy már nem lesz újdonság és trendiség. Ahogy ez elmúlik, az emberek szépen rájönnek, hogy semmi értelme az egész oldalnak. Tudod úgy, ahogy az összes többi közösségépítő portállal is történt az iwiwtől kezdve a myspace-en át a többiig.

"Ergo nincs hova átpártoljanak az userek, igy amradnak facebooknál."

Már hogyne lenne. Ok nincs arra, hogy ott maradjanak :)

"Jaé sha saját szoftvert hoz létre mobilra facebook akkor már nem az apple, google, microsoft hármas zsebébe teszi a pénzt hanem a sajátjába."

Ismerve azt, amit eddig létrehozott, kérlek engedd meg, hogy amúgy Rejtő módon körbemulassam ezt a véleményedet :) Azért egy ilyen szintű szoftver megírása már nem garázscéges dolog, nomeg, kellene hozzá jövőkép, ideológia, ami itt mind nincs. Mint írtam, egy olyan szoftver, amin csak a fuxbuksz fut, az nagyjából az égvilágon semmit sem ér. Amin más is fut, az meg a saját üzletét rontaná le.

"Rim-et simán megvehetnék, lenne saját hardver, oprendszer, szabadalmak, ráadásul most akciós is:)"

Viszont tönkre is menne a RIM, mert elveszítené az összes eddigi nagyvállalati ügyfelét, másnak meg nem kellene ilyen telefon, mert nem tud semmit a trendiség vonalán.

"De mondom ez nem ma holnap lesz, egy alkalmazásboltot is felfutattni idő, lásd microsoft, 2 év alatt lett 150000 alkalmazás, pedig egy ha nem a legnagyobb tech brandről beszélünk."

Csakhogy a Microsoftnak ez csak egy üzletága, nem a teljes üzleti modellje :)

"Nyilván msot egy elég pozitív jővőképet vázoltam fel, de én ezt várom a cégtől, főleg azért mert Zuckerbergen azt látom, hogy építekzni akar, nem a saját zsebét egyre jobban teletömni pénzzel és a bahamákon nyerelni élete végéig."

Csak ezt látom, de igazából még csak ezt sem.

"Ettől függeltenül a yahoo sorsára is juthat a cég, de ahhoz sok és nagy hibákat kell lekövetniük."

Nem, elég ha csak annyit tesznek mint most.

Semmit.

#523067 Roberrtto Előzmény: #523031

Nézd [__AT__]!:)

Nem mondtam egy szóval sem, hogy nincs benne kockázat.

Azon viszont vitatkoznék, hogy éveken belül nem fog odacsaltakozni az apple, microsoft, google hármashoz. Én arra számítok, hogy a közösségi oldal évek múlva "csak" egy része lesz a szolgáltatásoknak, lesznek külön szoftverei, akár opera, saját alkalmazásblot, saját hardver, azért ezeket idő megcsinálni, összevásárolni.

A másik dolog meg, ohgy amióta komolyabban megy a facebook, cc 5 éve, összehasonlítva microsoft, google, apple hol tartott ennyi idősen?

És ha már divattermékről van szó, az apple mi ha nem divat? Semmi másról nem szól, túlárazott minden ami apple, kivéve talán az ipad. Minek vegyek fél millióért egy egybegépet, mikor a feléért ugyanakkora monitorral kapok egy asztalit, ami ropityára veri teljesítményben!?

Amivel egyetértek és már írtam is, hogy hatalmas hype van a cég körül, a felülete iszonyat gagyi, én szégyelem magam részvénytulajként:)

De! Valamiért mégiscsak van 700 regisztrált és mégegyszer mondom, írom, india kína még sehol sincs, igaz ez óriási lehetőség másik cégek számára is. (google, apple)

Vonatkoztasun el attól, hogy semmi tényleges dolog nincs a cég mögött "csak" a felhasználók. Igy nézzük akkor lassan, de biztosan a világ legnagyobb közössége lesz, megelőzi majd kína népességét is. Ez iszonyú nagy potenciált rejt majd magában, reklámbevételek formájában, de ha elkészül a szoftverboltjuk, lesznek fizetős alkalmazások, nem tartom elképzelhetetlenek egy face to face telefont se ingyen, rendes telefonszámokat meg olcsóbban tudnának hívni, hasonlóan mint skypeban.

Lassan magyarországon is midnenhol lesz 3g, a mobilinternet is olcsóbb lesz talán, legtöbb embernek elérhető már a mobiltelefon, igy simán el tudom képzelni ezt a dolgot.

A menedzsmentről meg annyit, ha Zuckerberg ott van aki a semmiből létrehozta a céget én ne maggódok. És ne legyenek kétségeink afelöl, hogy vannak akik súgnak is neki:)

Mégegyszer mondom, jelenleg még nem lehet összemérni a fent említett 3 céggel, de várjunk pár évet és meglátjuk mit hoznak össze. Szoftverbolt, böngésző, alkalmazások felvásárlása, saját telefon, ebből én nem arra következtetek, hogy a srácok ülnek a babérjaikon.

Az "egyetlen" kockázat a dologban, hogy elpártolnak a felhazsnálók, de én erre nem látok utaló jeleket, évek óta megy a facebook hype.

A legnagyobb kihivó a google+ is lassan 1 éves és semmit ne mtud felmutatni, hozzáteszem nem a regisztráltakat kell nézni, nekem is van ilyenem, androidos telefonhoz kötelező, de azt s etudom öszintén, hogy néz ki a felület, igaz ez a közösségi portálos dolog nem az én világom, facebookon se vagyok fent.

Ergo nincs hova átpártoljanak az userek, igy amradnak facebooknál.

Jaé sha saját szoftvert hoz létre mobilra facebook akkor már nem az apple, google, microsoft hármas zsebébe teszi a pénzt hanem a sajátjába.

Rim-et simán megvehetnék, lenne saját hardver, oprendszer, szabadalmak, ráadásul most akciós is:)

De mondom ez nem ma holnap lesz, egy alkalmazásboltot is felfutattni idő, lásd microsoft, 2 év alatt lett 150000 alkalmazás, pedig egy ha nem a legnagyobb tech brandről beszélünk.

Nyilván msot egy elég pozitív jővőképet vázoltam fel, de én ezt várom a cégtől, főleg azért mert Zuckerbergen azt látom, hogy építekzni akar, nem a saját zsebét egyre jobban teletömni pénzzel és a bahamákon nyerelni élete végéig.

Ettől függeltenül a yahoo sorsára is juthat a cég, de ahhoz sok és nagy hibákat kell lekövetniük.

#523031 Előzmény: #522977

Nézd Roberrtto, ha jelenleg egy hasonlatot akarsz, akkor szerintem a Nyilasi által kifigurázott Crocsot lehet párba állítani a fuxbuksz-al. Egyszerűen egy felkapott trendi valami, ami mögött valójában nincs semmi, és ha a divat elmúlik, akkor nem is marad ott semmi. Ettől még nem becsődölés a vége, hanem érdektelenség, de ez a tőzsdén azért elég csúnyán meg szokott látszani.

Ha úgy tetszik, jelenleg is inkább a média mozgatja a mozgásokat, és pont addig fog így mozogni, amig írnak róla. Ingyenreklám, gerillamarketing, hihetetlen mértékű tv részvény kategória.

Végiggondolva amit írsz, nem tudok veled egyetérteni.

A Google, a Microsoft, Apple évtizedeken át épített brandek, sok termékre épített, NEM DIVATCIKKEK. És jól látható is az, hogy hogyan épültek, növekedtek és álltak be. Mindegyik cég, méghozzá kőkemény brandépítés után, és a brandépítés megkerülhetetlen hosszú távon.

A fuxbuksz-nak semmiféle ilyesmije nincs, egy hype az egész, amit bármikor elvihet bámilyen új oldal, és ebben a kontextusban a fuxbukszot nagyon nem az Apple-Mcrosoft-Google hármassal együtt kell együtt emlegetni. Ha úgy tetszik, a sztori mondjuk a yahoora, linedin-re, aol-ra és általában a "felkapott" internetes oldalakra kell analogizálni, hiszen itt szó sincs több lábon állásról, pláne nem iparágakról, termékekről.

Ha még másabb irányból akarod nézni, akkor a fuxbuksz egy reklámfelület és ennyi, ezen kívül se terméke, se szolgáltatása NINCS. Ezt elsősorban és egy idő után mindenki fel fogja ismerni, másodsorban pontosan olyan tempóban fognak a reklámok letiltását lehetővé tevő szoftverek szaporodni, ahogy próbálnak reklámokat eladni a termékkel. Itt például rögtön képbejön a telefonok VALÓDI problémája: Egyszerűen nem elég nagy a képernyő ahhoz, hogy reklámok mellett is használható legyen a felület és ezen még egy saját gyártású készülék sem változtathat.

Ugyanakkor a másik nagyon fontos dolog az, hogy mindig elfelejtődik az, hogy bár a fuxbuksz körül nagy a hype és rengetegen lógnak rajta, de szerintem gyakorlatilag nem létezik az a kör, ami CSAK a fuxbukszon lóg, vagyis minimum böngészővel együtt kell a terméket csomagolni, ami viszont rögtön együtt jár azzal, hogy a konkurrencia is ott lesz a gépen, vagyis nem tudsz kizárólagosságot építeni.

EBBEN a kontextusban megnézve külön érdekessé válik az a paradoxon, hogy ahhoz, hogy egyáltalán a fuxbuksz közelébe érjél, ahhoz minimum egy Apple/Google/Microsoft terméket ÉS szolgáltatást meg kell vásárolnod, tehát paradox módon ha sikerül is a fuxbukszot terjeszteni, és hw-val együtt adni, akkor az annyit tesz, hogy minden egyes ilyen jellegű eladás az Apple/Google/Microsoft szekerét tolja, méghozzá garantált bevétellel, mig a fuxbuksz bevétele több mint kétséges.

És ami az érdekesebb: Valójában én nem látok a fuxbuksz mögött üzleti modellt, stratégiát, brandépítést, jövőképet, ez egy tipikusan olyan ötlet, amit felépítettek, majd a csúcson eladják a tulajdonosok egy nagyvállalatnak, hogy csináljon vele valamit. Vagyis akárcsak a számtalan kis cég, amit így vásároltak fel, a fuxbuksz is csak egy olyan, ami nem önállóan életképes vállalkozás, pláne jövőképpel, hanem egy ötlet, amit felkaptak.

De az életképességhez ez rém kevés, a jövőálláshoz pedig nulla. Az, hogy időnként kidobnak egy még gyalázatosabbá tevő úgynevezett szoftverfrissítést, az sem tudja elfedni, hogy mára már névre sem lehet keresni a fuxbuksz-on, mivel az összetákolt szoftver a halálán van, régesrégen túl van a teljesítménye és teljesítőképessége határán.

Namármost, ha ezt hasonlítjuk össze a korai Microsoft programozással, azért akkor is látható, hogy nem egészen ugyanarról beszélünk, ha pedig azzal, hogy mekkora erőfeszítés lenne egy ilyen oldalt RENDESEN megírni, akkor végképp az a döbbenetes eredmény adódik, hogy egyszerűen elképesztően sz*r az egész.

Mondhatni, ez az a termék, ami tipikusan olyan, hogy vagy a Google-nek, vagy a Microsoftnak, vagy az Apple-nek kellett volna felvásárolnia, hogy rendesen megírva a saját oprendszerén futtatva valamiféle többletet adjon, mint a riválisain. Akkor miért nem tették?

Mert így is azon fut :) Azért, mert nincs értelme bevásárolni valamibe, ami divatcikk és amelynek garantáltan nincs hosszú élettartama egyszerűen azért, mert az érdeklődök köre szűk, és tulajdonképpen mindkét irányból korcsoportszerűen zárt. Vannak idősebb felhasználók is, de igazából ők nem használják, nem lógnak rajta, tehát nem célcsoportok, ugyanakkor a fiatalok közül a legfiatalabbak már megint másba fognak beleszeretni és használni, hiszen jól látszik a tendencia, ahogy pár évente, de tíz évente garantáltan lecserélődnek a "kedvenc termékek".

Régen nagy szám volt a Fido, utána az e-mail, aztán jöttek a forumok, utána jöttek a webes felületek, most a Facebook, és ilyen sorrendben folytatva akár pár év múlva még valami más. Ezt tanulta meg az MS/A/G hármas, hogy ezért nem érdemes ebbe időt és energiát feccölni.

Namármost, a fentiek értelemszerűen a fuxbukszról szólnak, nem pedig arról, hogy mi történhet vele később. Értelemszerűen felvásárolhat ezt-azt, de ugye, a fuxbuksznak még csak managementje sincs, semmiféle irányítás, vezetés, vagy tervezésről szó sincs, maximum ötletelés az egész.

Én azért erre nem szívesen tennék fel pénzt egy kaszinóban sem.

#522977 Roberrtto Előzmény: #522973

Szerintem ezen a szinten nincs nagy kockázat facebookban.

Linkedinben annál nagyobb, de RIM-ben is.

Ami még jó lehet az a nokia, a szabadalmai többet érnek lassan mint amennyiért a cég a tőzsdén forog.

Facebooknál azért kell idő is amig elkészülnek a dolgokkal, a saját mobillal főleg. Habár ki tudja mióta készül valójában..?

De mint mondtam ez megitélés kérdése is, én azt mondom, hogy facebook egyenrangú lesz 2-3 éven belül google, microsoft, apple hármassal. Kihangsúllyozom szerintem!

Ahogy modnani szokás az idő adja meg a választ a kérdéseinkre.

#522973 rbbj11 Előzmény: #522966

elképzelhető. A lehetősége megvan. 1-3 év múlva pláne, mert ott számítok kb. a bevételeinek tetőzésére. Hacsak ki nem talál vmi teljesen újat.

De én csak racionális tradeket játszok. Nem célom 1000-es P/E, és a nagy Hátha, TALÁN stb megjátszása. Hozam/kocka a legfontosabb. Bele lehet venni a pszichét, de bizonyos szinteken túl egyre rizikósabb a psziché értékelése is.

#522966 Roberrtto Előzmény: #522965

Na de az a bizonyos szint még nagyon messze van.

Kínai és india meghóditása még odébb van és bizony ott se éhbérért dolgoznak már az emberek, van pénzük elkölteni, igy reklámok tekintetében is nagy potenciált rejt.

Ha jól tudom face, google és apple is ki van tiltva, sok múlik azon melyik céget engedik be előbb. (ha beengedik egyáltalán)

A p/e rátának továbbra se tulajdonítok nagy jelentőséget. Ahogy Te is írtad linkedin árazása beteg, egyetértek, de mégis annyi amennyi és stabilan tartja.

Mit szólnál hozzá ha 1 év múlva 200$ lenne 1000-es p/e ráta mellett?

Szerintem benne van. Ettől függetlenül erre lehet mondani igazán, hogy lufi.

#522965 rbbj11 Előzmény: #522963

sztem nem. Az, hogy nő a bevétel, de láthatóan csökkennek majd a növekedési kilátások, eredőként folyamatosan csökkenő árhoz fog vezetni bizonyos szint elérse után. Ugyanis egyre csökken fog a jövő árazása, vagyis a forward P/E

#522963 Roberrtto Előzmény: #522940

Meglátjuk.

Ha évek múlva is nőni fog a bevétel, akkor azt a mobilhírdetéseknek fogják köszönhetni és ha az meglesz nem 38 meg 50 $-os árak lesznek szvsz.

Szerintem például egy amazon most is eltörpül a facebook mellett, viszont meg lehet nézni a jelenlegi árazását, kapitalizációját.