Re: nincs cím
Előzmény: #523192"Az a helyzet, hogy Te mintha csak a vitát szeretnéd szítani, (ami nem baj) midnen mondatomba "belekötsz""
Szerintem tegyünk tisztába valamit, ha vitatkozunk, akkor egymás véleményét beszéljük meg, és természetesen leírjuk, ha nem értünk vele egyet. Ez nem belekötés, ez a vitázás :)
"De ha jól értem Te nem is tőzsdézel, igy már megbocsás, de a pszichológiáját se érted. (gondolom)"
Mint elmondtam, én nem a tőzsdei részről beszélek, de te sem arról beszéltél, hanem más vállalatok működéséhez, üzleti modelljéhez, azok alapítóihoz kívántad a fuxbukszot hasonlítani. Én ezzel szálltam vitába, nem azzal, hogy a tőzsdei hisztéria hogyan mozgat egy részvényt. Mondhatni, pont azt állítottam, hogy a világtörténelemben nem volt még egy olyan cég, aminél valójában senkit sem érdekel a cég, csak az, hogy a részvényeivel hogyan lehet pénzt keresni :)
"Az apple nem alul van árazva, igazából teljesen mindegy, hogy ennyiért adják mint msot vagy 2szeres áron, ott nem a tudást fizeted meg, hanem a hype-ot, akármennyire is el akarod hitettni velem az ellenkezőjét:)"
Akkor lenne igazad, ha pontosan ugyanazt a tudást kaphatnád meg olcsóbban. Mert pontosan arról szól a dolog, hogy a többi azért nem adható el annyiért, mert nem ér annyit a felhasználóknak.
"A racionalitásról: 1 éve vettem egy nexus s telefont 63e Ft-ért, ami még soha nem, fagyott le, max lassult, midnen app megvan rajta (ráadásul ingyen) ami iOS-en, akkor ha racionalitásról bezsélünk minek vettem volna meg dupla annyiért az akkor is lassan 2 éves 3gs-t?"
Képzeld, én meg nemréggel ezelőttig használtam a Nokia 2110-et, most is butafont használok és én egyáltalán nem is értem, hogy mi abban a nagy szám, hogy egy telefon nem fagy le, azt meg élből elfogadhatatlannak tartanám még az elképzelés szintjén is, hogy "lassul". Én egy telefont telefonra használok és ennek következtében azt nem előnynek tartom, hogy egyáltalán használni tudom, hanem alapnak.
"Az apple arra való amire szüksége van egy 1.0-ás usernek? Most Te nevetetsz meg engem:)"
Igen, azért veszi meg.
"Szóval azt mondod, hogy apple alól nagyobb élmény facebookozni meg fényképeket nézegetni?"
Nem ezt írtam, hanem azt, hogy nagyobb élmény a készülék használata. Ezen igazából kár vitát nyitni azok után, hogy a többiek próbálják az Applet majmolni :) Egyébként, csak gondolj a két ujjas képnagyításra, meg a forgatható fényképekre, bizony, az Apple olyat mutatott, amit mások nem. És pontosan azt, amit a felhasználók szerettek, hogy nem programozási tudás kell egy kép oldalra fordításához, hanem egyszerűen a készülék oldalra fordítása.
"Az apple pontosan egy marketinggépezettet teremt, azáltal, hogy 2-3szoros áron ad oylan dologot, amit sokkal ólcsóbban is el tudnának érni a felhazsnálók."
Valóban? :) Mondj rá példákat. De olyat, amit bekapcsolsz, bemész az appstore-ba, megveszed ami kell és semmi máshoz nem kell értened, egyetlen leírásba bele sem kell olvasnod. Nos?
"Ez nem zsenialitás, hanem pontosan marketing:)"
Ez zseniális, ami igazából nincs is marketingelve. Hogy mást ne mondjak, te sem sok Apple reklámmal találkoztál szerintem. Ez a tipikus jó bornak nem kell a cégér esete. Egyszerűen bemutatta Jobs a terméket, másnap milliószámra lerendelték.
"Hadd kérdezem meg, akkor ha a babérjaikon akarnak ülni minek vesznek 1 milliárdért instragram-ot meg ki tudja még milyen appot?"
Tőlem? Neked kellene tudni, elvégre te vásároltál bele a cégbe :)
"Miér tvan képbe az opera felvásárlása? Csak kiváncsi vagyok, hogy ezeket a cégeket is csak bedobják a vitrinbe vagy hogy látod ezt?:)"
Az Opera felvásárlását csak rebesgették, mert gondban van az Opera, tudomásom szerint ezzel kapcsolatban sehol és semmiféle hivatalos információ nem látott napvilágot. Egyebekben a fuxbuksz pont szabadalmakat vásárol fel ezerrel, mert már támadják a lopási üzletágát. Azoknak meg pont jó a vitrin.
"Lehet, hogy lopott Zuckerberg, nem tudom, ahogy szeritnem Te se."
Mi az, hogy nem tudjuk? 65 millió dolcsit fizetett ki az ötlet kitalálóinak. Utána meg végtelen perek és megállapodások sokasága következik, amig mindenkit kifizetett, aki valójában létrehozta a fuxbukszot.
"De had dkérdezem meg, Jobs vajon nem lopott? Vagy Gates?"
Nem loptak. Kissé kevered a történelmet, Jobs a Xerox rendszerének zsenialitását ismerte fel, Gates meg megvásárolt egy terméket és licencelte. SOHA nem loptak.
"Vagy a felvásárlások lopásnak számítanak? Egyáltalán mit hívunk lopásnak a tech iparban?"
A lopást. A felvásárlás mitől lenne az?
"Akármit mondasz Zuckerberget lehet szidni, de a semmiből építette fel ezt az egészet."
Zuckerberg semmit sem épített, azok építették, akik szinte a kezdetek kezdetétől százmillió dollárokban tolták alá a pénzt. A semmi pedig erős túlzás, ha mások ötletét lopod el.
"Jó családból származik ,biztos támogatták is, de hány ilyen újgazdag gyerek van és mégse ők csinálták meg."
Pont azért nem ők csinálták meg, mert bár megbízták vele Zuckerberget, hogy csinálja meg, az gátlástalanul ellopta az ötletet, a nevet, mindent.
"Nyilván hozott kényes üzleti döntéseket, de azért strómannak, tolvajnak nevezni egy kicsit erős."
Szelíd.
"Szerintem a maga nemében midnegyik egy korszakalkotó zseni, a mai világ Einsteinjei ha úgy tetszik."
Hát Zuckerberg nagyon nem az, de Gates sem. Jobs már inkább, de Einsteinhez még őt is erős lenne hasonlítani.
"Zuckerberg nem tudom milyen házban, szállodában lakik, nem is érdekel, annyit látok, hogy egy viszafogott"
Brávó! Tehát nem tudod hol lakik, hogy él mit csinál, de benyalod a marketing rizsát.
"Kiváncsi lennék 100 emberből hányan viselkednének igy mint ő most."
100 emberből 100-at lecsuktak volna, ha nem azok állnának mögötte, mint őmögötte.
"Amúgy nagyon azt érzem veled kapcsoaltban, hogy megrögzötten ragaszkodsz a véleményedhez és nem is adsz arra esélyt, hogy más történjen mint amit Te elképzelsz."
Figyelj, szerintem azt állítani, hogy egy cégből lehet valami, mert vannak felhasználói, az nem érv. Szerintem az, hogy azt állítod, hogy LEHET még szoftvere, meg más, azzal nem tudok mit kezdeni, mert ez bármely más cégre elmondható a világon. Az, hogy LEHET, hogy csinálnak valamit, az szerintem nem üzleti terv. Mint írtam, én mint vállalkozást elemeztem a Facebookot és Zuckerberg """munkásságát""" és arra próbáltam rávilágítani, hogy ő csak egy pici részese az egész fuxbuksz sztorinak és azok döntik el, hogy mi lesz ezzel a kócerájjal, akik a valódi döntéseket hozzák.
"Nyilván megvan a kockázata a "hiszel" benne, de ezt már kérdeztem mástól is, annak idején mikor Jobs átvette újból az apple irányítását, Te hittél volna benne? Mert az volt az igazi kaki, nem a facebook."
Azért a pontosság kedvéért, addigra Jobs elég sokmindent felmutatott a Nexttől a Pixaron át a világnak, tehát egyáltalán nem volt kizárható, hogy felível mellette a cég. Csakhogy ez is hosszú idő volt, sok egyéb termék felvétele a listába és egyáltalán nem úgy kezdődött, hogy ebben hittek. Ennek ellenére furcsa, hogy most meg hiszel egy cégben, ami semmit sem mutatott még fel.
"Szerintem kockázatosabb mostani áron applebe belevenni 2-3 évre mint facebookba."
Szerintem egyikbe sem érdemes belevenni, de ez magánvélemény :)