"Alapvetően a kiinduló koncepciód hibás!"
Mindig ettől féltem. Mint írtam, én a közösségi közlekedést preferálnám, amelybe például az elektromos bérautok elterjesztése tartozna bele, tekintettel a város MÉRETEIRE, amelyek eleve lehetetlenné tennék a kerékpározásra való számottevő áttérést. Egyebekben jelzem számodra azt, hogy lemaradtál húsz évvel, mert Hollandiában éppen az egész koncepció felülvizsgálatát szorgalmazzák a kerékpáros kérdésben, különös tekintettel arra, hogy mára ott a legtöbb halálos balesetet a kerékpárosok okozzák, valamint az egész problémakör kezd kezelhetetlenné válni, mert hasonlóvá vált a helyzet, mint amikor autoból volt sok. És akkor most meg sem említeném azt, hogy Hollandia és az általában előhozott példavárosok szuper SÍKAK és KICSI, emelkedőnek maximum a hidak lágy lankája számít.
"Mert ez a tetves város nem arra van kitalálva, hogy az autósok szétfüstöljék az egész város levegőjét!"
Nézd, Londonban és Stockholmban is elgondolkodtak már a dugódíj megszűntetéséről is, egyszerűen azért, mert rájöttek arra a nyilvánvaló tényre, hogy az kontraproduktív - ugyanis pont növekedett(!) a káros szennyezőanyagok mennyisége a zárt zónában, egyszerűen azért, mert az addigi kisfogyasztású és kis károsanyagkibocsájtású benzines járművek helyett a sokkal környezetszennyezőbb kisteherautok és diesel taxik szállták meg az adott részt. Püff.
Pont a teljes koncepciótlanság a jellemző, amire a tipikusan rossz válasz a kerékpár. A kerékpár - mint általános közlekedési eszköz - maximum akkora távolságok megtételére alkalmas bárhol a világon, amelyet egyébként akár gyalog is kényelmesen meg tudnál tenni, csak annál jobban sietsz.
"Hogy egy kisgyerekkel már nem lehet élni a belvárosban, mert mindenhol csak utak, parkolók, beton és aszfalt az egész város!"
Konkrétan melyik részre gondolsz a belváros alatt?
"Az autósok meg egymást anyázzák, mert nem jönnek rá, hogy mind ugyanolyanok és egymástól nem férnek el az utakon, a parkolóhelyeken meg sehol."
Érdekes, én elég régóta nem hallottam az egymást anyázó autosokat. És még parkolóhelyet is mindig szoktam találni. Igaz, én hajlandó vagyok akár két sarokkal arrébb is parkolni, és nem ordítok ha nem tudok az adott cím előtt megállni.
"Hogy az épületek mind szürkék, mert lerohasztja őket a kipufogógáz!"
És ugye tudod, hogy ezért többnyire a BKV a felelős? Ugye nem akarod azt mondani, hogy nem tudod, hogy nem a kipufogógáz, hanem a korom az, amiről beszélsz, és ugye nem akarod azt mondani, hogy nem tudod, hogy azért pont a tömegközlekedés, valamint az áruszállítás a felelős úgy 90%-ban? Ha az összes MAGÁN gépjárművet kitiltod, azzal semmit sem oldasz meg. Ellenben amikor volt a pár napos BKV sztrájk - és mindenki autoval járt - akkor kitisztult(!) a város levegője. Beza, megnéztem a szmogtérképet, és BKV nélkül tiszta volt a levegő. Napközben pedig - amikor az ingázók sehol sincsenek - általában szintén rendben van a levegő minősége.
"Persze, igen a BKV-n fejleszteni kéne nem is keveset, ezzel egyet értek."
Tudod, a sorrend az, ami nem mindegy. Amig a BKV nem áll át gázüzemű, vagy elektromos hajtásra, addig olyan mindegy, hogy az összes többivel mit csinálsz, mert sajnos egyáltalán nem számít. Nézzed meg a trolivásárlási mizériát, most meg éppen azt fúrják.
"A belvárosban meg magas dugódíjat vezetnék be, mert takarodjanak ki az autósok a belvárosból!"
Akkor egyszer majd nézzél be az 5. kerületbe, különösen azon részekre, amelyek eddig a kereskedelemből éltek. Szép kihalt az egész környék, szép üresek az üzletek, mert senki sem megy oda. Ennek a gondolkodásmenetnek az ékes iskolapéldája a Kossuth utca kihalt üzletsora. Tessék megérteni, hogy ez a gettósítást(!) jelenti és az élet megszűnését, vagy éppen lakhatatlan utcákat, mint amilyenné például amivé a Rádait tették.
"És az Andrássy utat megcsináltatnám olyannak mint Barcelonában a Rampla!"
Nézd, az egész koncepciónak semmi értelme addig, amig Budapest autos közlekedésének több mint a felét(!) olyan járművek adják, amelyek ÁTHALADNAK Budapesten, vagy éppen ide ingáznak be vele. HA változtatni akarunk ezen, akkor meg kell érteni, hogy az Andrássy út, a Margit kőrút, a Váci út, a Hegyalja út EGYSZERŰ ÁTMENŐ FORGALOM, amelyek dugó esetén beszivárognak a mellékutcákba és EZÉRT döglik meg a város.
Vagyis a megoldás nem olyan bonyolult:
- M0 északi része 2x3 sávon 130km/h autopályaként,
- Egységes BKV koncepció, amely a HÉV-eket szépen leviszi a meglévő vagy épülő metroalaguatkba és ezáltal Soroksártól Szentendréig (ötös metro) átszállás nélkül lehet utazni, akárcsak Budaörsről Gödöllőig,
- A Hungária kőrúton belül kicserélni az összes diesel BKV járművet gáz/elektromos/hidrogán hajtásúra,
- Bérelektromos robogó rendszert kialakítani a belvárosban,
- Elektromos közösségi közlekedő bérautorendszert lepakolni,
- Budapesti behajtási díjat kivetni az átmenő forgalomra,
- Valamint háromszoros parkolási díjat kivetni az ingázókra a bennlakókhoz képest.
Mint nyilván észrevetted, ezen koncepcóban a kerékpár, meg a kerékpárút valóban nem szerepel, egyszerűen azért, mert a marginális közelekdésről akkor érdemes beszélni, de leginkább arra költeni a KÖZÖSSÉG pénzét, ha a többi már megvalósult. Egyebekben érdemes megfigyelni, hogy ahol van kerékpárút, azt sem használják annyian naponta, mint amennyien EGY BKV járaton elmennek mellette. Erre tipikus példa a kiskőrúti új kerékpárút - nemhogy autoval, de BKV-val is a sokszor annyian közlekednek naponta arra, mint amennyien kerékpárral egész évben.
Nem azért nem alternatíva a kerékpár, mert nincsenek kerékpárutak, hanem azért, mert Budapest adottságai miatt egyszerűen nem alkalmas arra, hogy a kerékpárra bízzuk a közlekedést.
"Ki fizeti ki azt a sok egészségügyi kezelést, amire csak az autósok miatt van szükség?"
Ha nincs auto, akkor a nagymamák mivel fognak közlekedni?
"Tüdőbetegségek, mozgáshiány, balesetek? ha azt hiszed, hogy ez a benzin jövedéki adójában benne van, akkor súlyosan tévedsz."
Mint előbb jeleztem: A kerékpárosok sokkal jobban károsítják magukat, mint akár az autosok, akár a gyalogosok. Akkor most hogy is van ez? Annak a költsége miben is van benne?
"És ha már jogokról esik szó: ki tudja-e vajon kerülni a belvárosi ember, hogy a lakásának levegőjét ne szennyezzék szét az autók?? Akkor ezek szerint neki nincs joga az egészséges élethez, dögöljön meg a büdös bunkó, miért nem vett lakást a 2. kerületben??"
Bocsánat, de teljesen rossz irányba mész. JOGOD van benn lakni, jogod van elköltözni. Ugyanakkor engem legkevésbé az autok füstje zavar - a BKV mocska ezerszer inkább zavar. Mellesleg a belvárosban lakom a pesti oldalon, mert ezek szerint ennek is van jelentősége.
Kár moralizálni, sehová nem jutsz vele.
SZERK: A körútat kösz, mindig benézem :)