"Eurra bármikor átválthat most is"
Hja, csak éppen egyrészt több százezer forintba kerülne (új szerződés, régi lezárás, közjegyzés, ingatlanbecslés, tudod, a szokásos szabadrablás), másrészt nem te döntöd el, hogy MELYIK nap váltsák, harmadrészt meg ugye jönne a szokásos turbórablás, hogy a CHF-et valuta eladási áron számolnák el, az EUR-t meg valuta vételin... megaüberbukta - gyakorlatilag lehetetlen az átváltás. Ezért is írtam, hogy mivel ez egyébént az ország (és a bankok!) érdeke is lenne, ezért célszerű lenne ennek a költségeit úgy módosítani, hogy ez nem "új szerződés lenne", hanem "átváltás", amelynek ÖNMAGÁBAN nincsenek költségei, csak a kondíciók változnának meg az EUR hitelnek megfelelően.
"vsz nem a rögzített mnb árfolyam ebben a legnagyobb gond, inkább az érdemes e átváltani. Eur hitellel magasabb kamatot vállal. Most éppen svájci keménykedik, de pl vkinek van még 10-15 év a lejáratig, elég nehéz lenne belőni mivel jár jobban. Ugye nem is olyan régen láttunk 320-as eur árfolyamot is. Szóval nehéz döntés lenne ez, én valószínű nem váltanám át ha benne lennék."
Nekem részben EUR-ban érkezik a bevételem (mint sokaknak), tehát nekem az EUR árfolyamingadozása ebből a szempontból tulajdonképpen érdektelen lenne, sőt mi több, nekem az a jó, ha rosszabb az árfolyama, hiszen ha több az EUR bevételed, mint az EUR kölcsönöd, akkor összességében ezzel jársz jobban. Ugyanakkor egy 210 HUF/CHF körüli árfolyamnál már csak ~10% körüli CHF/EUR áresést lehet reálisan valószínűsíteni, ugyanakkor a közelmúlt eseményei miatt felfelé sokkal nagyobb a kockázatnak a mértéke.
Ha pedig figyelemevesszük, hogy előbb-utóbb kötelező lesz nekünk is a kötelező pénz használata, azaz, hogy garantáltan csökkenni fog az EUR árfolyama, akkor hosszú távon szerintem az EUR kölcsönön nem valószínű a számottevő veszteség lehetősége sem, a CHF-en viszont (a közelmúlt tanításai alapján) erre komoly esély van. Hogy mást ne mondjak, válság ide, válság oda, az EUR/HUF árfolyam gyakorlatilag évek óta stagnál - és ez azért részben rajtunk, azaz országon is múlik. A CHF-EUR viszont egyáltalán nem, annak csak a szenvedő alanyai lehetünk.