A telekommunikációs vállalatokra kivetett különadóból a legnagyobb "szeletet" a szektor legnagyobb szereplője, a Magyar Telekom kaphatja. A tegnapi bejelentések alapján megpróbáltuk megbecsülni a szektor vezető vállalatának részesedését a befizetendő különadóból, valamint összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek a Magyar Telekom papírok árfolyamát mozgathatják a következő napokban. A bejelentések alapján akár egy méretesebb árfolyam-csökkenés is elképzelhető a vállalat részvényeiben, mi inkább arr

Különadó a Magyar Telekomnak. Mi az, ami támaszt nyújt az árfolyamnak?

2010.10.14 09:48

A telekommunikációs vállalatokra kivetett különadóból a legnagyobb "szeletet" a szektor legnagyobb szereplője, a Magyar Telekom kaphatja. A tegnapi bejelentések alapján megpróbáltuk megbecsülni a szektor vezető vállalatának részesedését a befizetendő különadóból, valamint összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek a Magyar Telekom papírok árfolyamát mozgathatják a következő napokban. A bejelentések alapján akár egy méretesebb árfolyam-csökkenés is elképzelhető a vállalat részvényeiben, mi inkább arra fókuszálunk, mi az ami ezzel ellentétes irányba hat, mi az ami támaszt nyújthat az árfolyamnak, mit tartsanak szem előtt a Magyar Telekom részvények tulajdonosai.

alt

Mi lehet a különadó hatása?

Matolcsy György tegnapi nyilatkozata alapján a "pótadó" három évre szól, azaz az idei év fennmaradó részére, 2011-re és 2012-re.

Mivel a magyar piacon a telekommunikációs vállalatok többsége veszteségesen működik, vagy csak minimális profitot mutat ki, ezért logikusabb is a különadó kivetésének alapjaként az árbevételt választani.

Az azonban egyelőre nem teljesen világos, hogy mely vállalatokat vonják be az adófizetésre kötelezettek körébe, ez akár jelentősen is módosíthat az egyes vállalatok adófizetési kötelezettségének mértékén.

A Magyar Telekom legfontosabb versenytársai a hazai vezetékes és mobil hangpiacon, valamint az internet és televízió szolgáltatások területén a következők: Telenor, Vodafone, Externet, Digi, TvNetwork, Invitel, GTS Datanet, Interware, UPC, valamint több kisebb helyi vállalat.

Ha a nagyobb piaci szereplők nettó árbevételét vesszük alapul, akkor a Magyar Telekom a tavalyi év eredménye alapján a különadó közel 50%-át fizetné be. Ez a kormány által beszedni kívánt 61 milliárd forintból közel 31 milliárd forintot jelentene, ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy valószínűleg egyéb vállalatok is bekerülnek a megadóztatott körbe, tehát a Magyar Telekomra eső rész ennél akár kisebb is lehet. A 31 milliárd forintos teher igen jelentős, hiszen a Magyar Telekom tavalyi adózás előtti profitjának közel 28%-át vinné el, az idei és a jövő évre vonatkozó elemzői konszenzussal számolva pedig az adózás előtti profit 29 és 31%-át.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

További bizonytalanságot okoz, hogy mint arról már korábban írtunk, a Kormány az állami vagyonkezelés területén 20 milliárd forint megtakarítást kíván elérni az idei év második felében, ami többek között érinti az IT és telekommunikációs szolgáltatásokat is. A különböző árengedmények hatására 2010-ben a Magyar Telekom 5-7 milliárd forint nagyságrendű negatív hatásra számít mind az árbevétel, mind az EBITDA soron. Ezzel kapcsolatban két dolog nem egyértelmű: a bejelentett kormányzati megtakarítások csupán az idei, vagy a következő éveket is érintik, és hogy a különadó az árcsökkentéseken felül értendő-e

. A legfontosabb kérdés azonban az, hogy az extra tételek mellett fenntartható-e a jelenlegi osztalékfizetés szintje. Végső soron ugyanis a befektetők attól tartanak, hogy a negatív iparági trendek, a magas beruházási igény és a kormányzati megszorítások együttese kérdésessé teszi a jelenlegi osztalékszint fenntarthatóságát, ez komoly bizonytalanságot okoz a Magyar Telekom - mint osztalékpapír - kapcsán.

Egyes elemzőházak 2012-re már csupán 60 forintos részvényenkénti osztalékfizetéssel számolnak. A jelenlegi részvényárfolyammal kalkulálva az még mindig 9% körüli osztalékhozamot jelentene.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

A Magyar Telekom osztalékpolitikája szerint a vállalat számára továbbra is stratégiai prioritás értékteremtő akvizíciók végrehajtása. Ezen tranzakciók végrehajtásához szükséges, hogy a mérleg "rugalmas" maradjon, ezért az eladósodottsági rátára (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőkére vetített aránya) a vállalat 30-40% közötti célsávot határozott meg. A június végi számok alapján a nettó eladósodottság éppen a célsáv közepére esik, kérdés azonban, hogy a csökkenő árbevétel mellett a különadóval párhuzamosan sikerül-e a vállalatnak csökkentenie a működési költségeit és a beruházások szintjét, ezzel pedig a célsávon belül maradni.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Véleményünk szerint a beruházási költségekben van még egyfajta "puffer", vagyis a Capex éves szintű 10-20 milliárd forintos csökkentése részben kompenzálhatja a különadó negatív hatásait. Bár a hazai piacon igen kiélezett a technológiai verseny, azonban a Magyar Telekom és versenytársai is többször kiemelték, a hazai telekommunikációs infrastruktúra a világ élvonalába tartozik, tehát akár minimális mértékben, de visszafoghatják beruházásaikat a hazai telekom vállalatok, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az extra adót a versenytársak is elszenvedik, tehát "együttesen" csökkenthetik beruházásaikat.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

A következő napokban a Magyar Telekom árfolyam mozgására a következő tényezők hathatnak:

  • Tovább tarthat a bizonytalanság a "befizetés" mértékével és az adófizetésbe bevont vállalatok körével kapcsolatban, ez nyilván nyomás alatt tarthatja majd az árfolyamot
  • A negatív egyszeri tételek hatására elemzői leminősítések várhatók, arra számítunk, hogy több elemzőház is csökkenti majd a konszenzus szerint jelenleg 73 forint körüli osztalékvárakozást

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Mi az ami támaszt nyújthat az árfolyamnak?

A Magyar Telekom részvényeinek idei alulteljesítése jól mutatja, hogy rengeteg negatív hír van kint a piacon a vállalattal kapcsolatban. Elég a lefelé mutató iparági trendekre, a főbb szegmensek árbevétel csökkenésére, a különadóra, a vizsgálattal kapcsolatos költségekre vagy az osztalékfizetés jelenlegi szintjének fenntarthatóságával kapcsolatos bizonytalanságokra gondolni. Éppen ezért mi inkább azokat a tényezőket vennénk górcső alá, amelyek támaszt nyújthatnak az árfolyamnak, annak ellenére, hogy a Kormány bejelentéseit egyértelműen negatívan értékeljük.

Ami támaszt nyújthat: magas osztalékhozam + alacsony értékeltség

A Magyar Telekom 12 havi gördülő osztalékhozama jelenleg 11%-os szinten áll, ami a válság legsötétebb hónapjaitól eltekintve kifejezetten magas értéknek számít. Abban az esetben, ha a vállalat tartani tudja az elemzők által a következő évekre várt 73-74 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését, a Magyar Telekom papírjai osztalék alapon árazva nem számítanak drágának, jelentős árfolyamesésre nem kell számítani.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Egyes elemzőházak 2012-re már jelenleg is csupán 60 forintos részvényenkénti osztalékfizetéssel számolnak. A jelenlegi részvényárfolyammal kalkulálva az még mindig 9% körüli osztalékhozamot jelentene.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Az árfolyam szempontjából támaszt nyújthat még, hogy a vállalat régiós szektortársakhoz képest EV/EBITDA alapon alulértékelt.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Alulteljesítő idén a BUX-ban és a régióban is

A különadó "réme" már régóta ijesztgeti a befektetőket, a negatív hatások egy része már beépült az árba. Elég csak arra gondolnunk, hogy a Magyar Telekom papírjai idén alulteljesítették a benchmark indexet. Amennyiben az elmúlt hónapok sávos kereskedését követően ismét felfelé vennék az irányt a vezető indexek, a befektetők, mint azt már sokszor láthattuk megkezdenék a "vadászatot" a lemaradó papírokra, így a Magyar Telekomot is megtalálhatják.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Az alapkezelők nem szeretik, ez akár kontraindikátor is lehet

Októberi alapkezelői felmérésünk alapján a profik egyszer sem említették a Magyar Telekom papírjait a kedvenceik között, a legkevésbé kedvelt részvények sorában azonban háromszor is felmerült a vállalat neve. Ez egyrészt mutatja azt, hogy sok a rövid és középtávú kockázat a vállalattal kapcsolatban, ezért az alapkezelők nem szívesen nyúlnak a Magyar Telekom részvényeihez, másrészt ez a fajta jelenlegi passzivitás pozitív hírek hatására akár erős vételekbe is átcsaphat. Az alapkezelőkre, mint minden más befektetői csoportra is jellemző a "csordaszellem", amennyiben pozitív hírek érkeznek a magyar makro-pályával kapcsolatban, és javul a vállalat kilátásainak megítélése, hirtelen népszerű befektetés lehet a Magyar Telekom részvénye.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Globálisan tekintve a telekommunikációs szektort már megvették

A fejlett piacok alacsony egyszámjegyű állampapír és vállalati kötvény hozamai egyrészt a magasabb növekedési dinamikát felmutató vállalatok papírjai, másrészt a magas osztalékhozammal kecsegtető befektetések felé terelik a piaci szereplőket. A második csoportba tartoznak a telekommunikációs vállalatok részvényei, amelyek szép ralit mutattak az elmúlt hónapokban. A Magyar Telekom fejlett piaci szektortársai nem ritkán 5-7% közötti osztalékhozamot nyújtanak, így nem is meglepő, hogy az 52 telekommunikációs vállalatot tömörítő MSCI World Telecommunication Services index június óta közel 25%-ot emelkedett, az elmúlt negyedévi 19%-os emelkedés pedig 2003 óta nem látott száguldást jelent. Ezzel az index 2 éves csúcsra emelkedett. Az S&P 500 index szektorai közül egyébként a telekommunikáció az egyetlen, amire az elemzők a harmadik negyedévre és az egész évre is profit csökkenést várnak, még ez sem rettenti el a befektetőket.

KülönadóaMagyarTelekomnak.Miaz,amitámasztnyújtazárfolyamnak?

Összességében tehát elmondható, hogy a vezető telekommunikációs vállalatok papírjait már megtalálták a befektetők, az alacsony vállalati kötvény és állampapír hozamok mellett, a csökkenő profitok ellenére is népszerűek a szektor papírjai. Csak idő kérdése, hogy a régiós telekom részvényeket, azon belül is a Magyar Telekomot felfedezzék befektetők.

Technikailag fontos szinten - ez is támaszt nyújthat

A Magyar Telekom az osztalékfizetés óta egy jól lehatárolható sávban 625 és 720 forint között oldalaz, mely július óta tovább szűkült, így a szeptember 14-15-ei napokat kivéve az elmúlt időszakban 650-700 forint közötti sávban zajlik a vállalat papírjainak kereskedése. Technikai szempontból a májusi mélypontot, a 625 forint körüli szintet érdemes figyelni.

alt

Alapvetően jó a nemzetközi befektetői hangulat

A vezető amerikai és nyugat-európai indexek egy hónapokon át tartó sávos kereskedésből úgy tűnik az elmúlt napokban felfelé léptek ki, ez pedig megnyitotta az utat akár egy jelentősebb emelkedés előtt az év hátralévő részében. A hangulat tehát alapvetően optimista, ebben a környezetben pedig nem számítunk arra, hogy tartósan szembemenjen a Magyar Telekom részvényárfolyama a nemzetközi trenddel.

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=139857&sp=1&p=2