Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

Irak kapcsán külön érdek…

#802736 banyaiz Előzmény: #802659

Irak kapcsán külön érdekes (ha már a múltkor szóba került Irán és az ottani nagyhatalmi érdekek) az irak-iráni háború és akkor és ott Irak szerepe miért is tört az ki , milyen érdekek voltak ott stb. Aztán Szaddám lett a főgonosz később .

Vagy lehetne mondani ami szintén egy ilyen állatorvosi ló Afganisztánt. Amikor SZU ott izmoskodott, és a hegyi törzsek meg amcsi fegyverekkel, kézi rakétavetőkkel egyebekkel lövöldöztek a helikopterekre tankokra . Akkor szabadságharcosok voltak, most meg terroristák, hát ez ilyen buli. :) Változtak a szempontok, az érdekviszonyok aztán hirtelen gonosz tenoristák lettek a haverokból. Van ilyen. Most meg az amcsi katonákra lődöznek kínai fegyverekkel többek között. Egy időben balhé volt abból, hogy kínai komoly technika került valahogy a kezükbe .

Vagy Vietnam , vagy Korea, vagy most Szíria, vagy Ukrajna .

Koreáról jut eszembe Kim elég nagyvonalú gyerek átlőtt rakétát Japán fölött most. Amilyen találati pontossággal dolgoznak ezek a rakéták már ha lehet hinni a sok sajtóhírnek, hát nagyvonalú dolog egy másik ország fölött kísérletezni velük. :) Nem tudom hányat sikerül kilőni oda ahová szánták 50% -os arányban összejön e.

"Például irakban is az v…

#802659 Ibiza Előzmény: #802539

"Például irakban is az volt a szent cél, hogy szaddam szörnyű

diktatúráját megdöntsék...még egy remek hazugságot is gyártottak hozzá,

hogy tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik....véletlenül sem az

olajkincs, meg más politikai, gazdasági okok voltak a motiváló

tényezők... :-)!

"

Ne feledjük usa megszállta Irakot mindenféle ENSz felhatalmazás nélkül, zsarolással, utólagos alkudozással adminisztrálták le a megszállást..és persze kik segitségével?..israel szállitotta a hamis bizonyitékokat ők mutatták be az ensznek.. israel usa nyakában ülő Master-blaster.

Képtalálat a következőre: „master blaster”

Nem jönnek rá..- vagy csak káoszra (megszállásra) kihasználják-.. a közel-keleten másképp van a hatalmi rendszer..ott erős vezető erős törzsfő tudja csak egyben tartani a "nemzetet"..nemzetet de ők területekben..azokon élő törzsekben gondolkodnak ezer évek óta.. ha ezt a vezetőt megölik akkor előjön megosztottságuk.. megosztottak vallási és területi okokból..
nem véletlen saddam kadhafi legyilkolása után szabadon garázdálkodhattak a megszállók..

Számomra nem kétséges usa nagy demokrácia exportja terrorizmus ellenes kardcsörtetése az ásványi anyagok és tranzitútvonalaik ellenörzésének a fedősztorija...ez a win..és a második win..el lehet adni pufogtatni a raktárban lévő hadianyagokat..műkincseket tudást lehet szerezni.. és el lehet végezni az új fegyverek..hadigázok..oltóanyagok humán kisérleteit.

nos gazdasági fórum IS. …

#802599 prospero Előzmény: #802591

nos gazdasági fórum IS. Meg közéleti IS. Ami közéleti témákat azért hozták létre a fórumtagok, mert ez érdekli őket. Akit a tőzsde érdekel és ért hozzá - az oda is ír. Akit meg társadalmi, politikai, gazdasági, nagyvilág kérdések érdekelnek az meg oda is ír.

Úgyhogy ebből messzemenő következtetéseket levonni nem érdemes, mert maximum annyi következtetést lehet levonni belőle, hogy kit milyen téma érdekel. És kb.ennyi az igazságtartalma is a feltételezésednek. Ti. Csak gazdpol, politikai,társadalmi témában írok, mert az érdekel.

Azért nem írok tőzsde témában, mert nem értek hozzá, csak kisbüfi szinten, az meg kb. semmit nem ér a profik között, mármint azok között, akik elemzéseket készítenek és próbálják megjósolni a jövőt. Amikor részvényt vettem, volt egy olyan késztetésem, hogy elmélyedjek ebben a témában jobban, de aztán egy két sikertelen tranzakció kijózanított. :-)! Azóta csak long poziban vagyok és nem is kereskedek aktívan. Osztalékot visszaforgatom és kész. Ez az "óriási " befektetési stratégiám. De "bánatodra" itt ragadtam, a közéleti fórum miatt...ez van :-)!

iránról is először azt í…

#802597 prospero Előzmény: #802591

iránról is először azt írtam amit leszűrtem a cikk alapján, aztán mivel banyaiz írta, hogy nem ismeri, ezért linkeltem amikor tudtam.

Természetesen mindenki elfogult valamilyen szinten, attól függően, hogy melyik politikai tábor áll hozzá közelebb, de én nem azzal söpröm le a véleményed, vagy próbállak cáfolni, hogy biztosan ellenzéki propagandista vagy, pedig lehet, hogy de. :-)!

1. a 444 cikke Iranrol k…

#802591 tozsdenyul Előzmény: #802586

1. a 444 cikke Iranrol ket kiragadott idezet volt, es slussz?

2. eloszor a sajat velemenyedet (illetve nem sajat, a fidesz propaganda legujabb termekei) irtad le, majd ezt probalgattad alatamasztgatni innen-onnan

a sajat velemenyed meg kb az volt, hogy a rabszolgasagot eszak tamogatta, a del meg ellenezte...no meg, a rabszolgaknak delen volt jobb soruk, lam milyen jol integraltak oket a tarsadalomba a rabszolgasag intezmenyenek segitsegevel

igen, ez egy forum, egy gazdasagi forum, ahova te nagyon rendszeresen irsz kizarolag politikai tartalmakat, kizarolag a fidesz-vallasnak megfeleloen

nem azert linkeled, mert "erdekes" info, ugyanis meg semmi olyat nem talaltam toled, amit erdekessege miatt hoztal, politikai celok nelkul, vagy ami eppen nem a fidesz narrativaba illeszkedett

nem hiszem, mert teljesen eletszerutlen, hogy te veletlenul veszel elo temakat, es veletlenul irsz, amugy oltari nagy kibaszott hazugsagokat ide...veletlenul pont mindig 100%-ig a hivatalos fidesz temakkal egyezoen, pont mindig a fidesznek megfeleloen

es nem mindegy, hogy ki az aki ir...

ha Ibiza ir egy temaban hulyesegeket, akkor el van nezve, mert tole nem szoktam meg a szeles koru muveltseget egy adott temaban, te viszont kurva precizen, minden reszletre kiterjedoen beleasod magad egy-egy temaba, termeszetesen lekorlatozva az igazsagtartalmat a mondanivalodnak a sunyi kis politikai erdekeiteknek megfeleloen, de nem vagy tajekozatlan, sem hulye

ezert ha te ilyeneket irsz, akkor annak kozvetlen politikai, propaganda oka van

vannak akik azert vannak a forumon, hogy dolgokat megvitassanak, na viszont te pont nem tartozol kozejuk, te nem azert vagy itt, mert akkor arnyalt velemenyed lenne temakban, nem szinte elkepzelhetetlen mertekben elfogult...

Nos, mindenki magából in…

#802586 prospero Előzmény: #802545

Nos, mindenki magából indul ki. Lehet, hogy te ilyen manipulatív vagy, aztán ezt feltételezed másokról is.

Nemrég linkeltem a 444.hu cikkét a Cia szerepéről Iránban, amikor amerikaiak által szervezett puccsal, amerikai pénzből lefizetett emberek eltávolították mosszadeget a hatalomból. Ha hiszed, ha nem - nem kezdtem el bővebben olvasgatni róla előtte mielőtt linkeltem....:-)! Érdekesnek (és hitelesnek) találtam a cikkben foglaltakat, ennyi.

Tudod, ez egy fórum. Ha valakinek ellenvetése van a linkelt anyagokban foglaltakkal szemben, nyugodtan kifejtheti a véleményét, azért linkelem, ha érdekes vagy a közhiedelemnek ellentmondó info merül fel. Pl. Fejkendő viselés.

Mi meg azért vagyunk itt a fórumon, hogy megvitassuk a dolgokat, véleményeinket tényekkel támasszuk alá pro és kontra. Ha közben tanulunk mert utána olvasunk dolgoknak az ellenvélemények hatására az csak jó

Tudod a prekoncepciód - már parainoiád- hogy a hozzád képest ellenkező véleménnyel rendelkező propagandista - megzavarja a tisztánlátásod, nem mellesleg megakadályozza, hogy tiszteletben tartsd a más véleményhez való jogot, és ennek keretein belül vitasd meg a témákat.

nem vagy te olyan hülye,…

#802545 tozsdenyul Előzmény: #802539

nem vagy te olyan hülye, hogy ne tudnád kikutatni 5 perc alatt a neten, a polgárháború okait.

Nem vagy olyan hülye, hogy ne tudnád megnézni, Lincoln nézeteit a rabszolgaságról, leellenörizni egy látszólag meglepö állítást.

Nem vagy te olyan hülye, hogy ilyen bonyolult kérdéseket, egyetlen rövid idézet alapján ítélj meg.

De vagy olyan gátlástalan, hogy mégis úgy tégy, mintha.

Vagy akkora álszent mükeresztény, hogy a rabszolgaságot, mint társadalmi integrációt hozd.

Talán azért vadászott a …

#802539 prospero Előzmény: #802535

Talán azért vadászott a felszabadult rabszolgákra a háborúban déli hadsereg, mert az unionista hadseregbe léptek be, egy háborúban? Volt egy olyan időszak, hogy a rabszolgákat felszabadítják, ha be illetve átállnak az északiakhoz...Nem tudom a választ egyébként.

Mindenesetre a győztesek mindig a jó fiúk.... akik soha nem gazdasági érdekből cselekedtek, hanem valamilyen jó ügy érdekében...akik aztán megírják a történelmet...a maguk kreálta ideológia mentén...

Például irakban is az volt a szent cél, hogy szaddam szörnyű diktatúráját megdöntsék...még egy remek hazugságot is gyártottak hozzá, hogy tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik....véletlenül sem az olajkincs, meg más politikai, gazdasági okok voltak a motiváló tényezők... :-)!

Szíria, arab tavasz stb., stb., - mindig a nyugat a jó fiú, aki valamilyen szent cél érdekében lép fel...

Hát kb. ennyire lehet valóságos, hogy a rabszolgaság eltörlése miatt tört ki az amerikai polgárháború...de persze lehet, hogy a habonyi média hatása alatt állok...bár a Mandiner most nem Simicskáé lett? :-)

Nem tudom egyébként milyen bűnöket követett el Lee tábornok a rabszolgáival szemben...mennyire igazak a régmúlt történelemben a győztes ideológia mentén megírt történetek .... viszont itt van ez a vallomás, amit saját kezével vetett papírra... rácsodálkoztam. Ennyi.

az nem "adalék", hogy bo…

#802535 tozsdenyul Előzmény: #802527

az nem "adalék", hogy bonyolult történelmi eseményeket egyetlen északi és déli egyetlen idézetével próbálsz magyarázni, ami szembemegy a realitással, hanem tudatos hamisítás.

Lee rabszolgatartó volt, aki sohasem szólalt fel a gyakorlat ellen, söt, megakadályozta rabszolgák hagyatékban kért jogos felszabadítását. (a virginiai hadserege meg kimondottan vadászott a felszabadult rabszolgákra a háborúban, hogy visszavigye rabszolgaként)

Amikor dönteni kellett, a rabszolgaság fennmaradásáért küzdött a harcmezön az Unió szétszakításáért.

Egyébként persze szépeket mondott... Miközben utasította a gondnokát, hogy ne szegüljön szembe a paranccsal, és igenis durván adja meg az 50-50 ostorcsapást a kikötözött rabszolgáinak.

Lincoln levele csak arról tanúskodik, hogy az Unió fennmaradását (a hazát) tartotta fontosabbnak a rabszolgaság kérdésénél (nem úgy, mint Lee, aki a rabszolgaság fennmaradását helyezte a hazájának tett esküje elé). Egyébként világéletében a rabszolgaság ellen volt, karrierjét is ez határozta meg, ami nem jelentette, hogy azonos jogokat akart, ebben nincs ellentmondás.

Lincoln esetében ez egy igen eröltetett és ronda kiforgatás, hogy nem volt rabszolgaságellenes, amikor erröl volt hírhedt!

Megjegyzés: az összes jelentös déli vezér leszármazottjai, támogatják a szobrok eltávolítását. Lee családja is.

Nekem inkább amolyan szo…

#802532 TrendMan Előzmény: #801258

Nekem inkább amolyan szorongónak tűnik, esetleg szexuálisan kielégületlen.

Na jó, legyünk igazságosak:

A legjobb olvasat: Nem örül neki, de ezt kell mondania.

Nyilván elsösorban gazd-…

#802530 rbbj11 Előzmény: #802516

Nyilván elsösorban gazd-i háború volt, de ezt nem kell úgy kiforgatni, ahogy tetted. Ettöl függetlenül, es mindegy milyen okból, nem meglepö, ha a ma már elavultnak számító levek és rendszerek emlékeit a társadalom egy nagy része nem akarja becsben tartani. Én persze rombolást nem tartom helyesnek, hanem szavazza meg a többség maradjanak e köztereken, és ha nem, akkor vigyék öket múzeumba, mert akkor is kulturälis emlékek.

nos, mindenesetre érdeke…

#802527 prospero Előzmény: #802521

nos, mindenesetre érdekes adalék, hogy Lee akinek a szobrát ledöntötték, éppenséggel azt vallotta, hogy a rabszolgaság bűn, lincoln nyílt levele - meg nem erről tanúskodik. Másrészt az is érdekes, hogy azok akik a négerek felszabadításáért harcoltak, egészen 100 évvel későbbig nem adtak azonos jogokat a feketéknek....kognitív disszonancia szerintem itt is van, nem is kicsi, és valamelyest igazolja a wikipédia állításait.

Sőt mivel wikipédia szabadon szerkeszthető, javaslom nyulnak, hogy a köz érdekében írja meg a vitatott részeket hivatkozásokkal egyetemben. :-)!

felemetes, hogy hova nyo…

#802522 tozsdenyul Előzmény: #802521

felemetes, hogy hova nyomul mar a propaganda

nehogy azt hidd, hogy ez egyetlen hulye hulyesege...

prospi nem hulye ennyire, masreszt nem veletlenul teszi ide, amit...

de ez mar nagyon durva, Orwell itt van, a levegoben...

ha rajtad áll, kihozod, …

#802521 rbbj11 Előzmény: #802516

ha rajtad áll, kihozod, hogy Lee azért harcolt, hogy felszabadíthassa a rabszolgákat, de a gonosz rabszolgatartó észak gyözött! :DD

"A History Channel által kiderül, hogy az amerikai hálaadásban földönkívüliek is részt vettek, továbbá az is, hogy a telepesek és az indiánok közötti háború még nem ért véget." by southpark (15/13)

https://embed.indavideo.hu/player/video/cb545cbe31/"

Ez hihetőbb ;))

es azert, mert talaltal …

#802519 tozsdenyul Előzmény: #802516

es azert, mert talaltal egy szarul forditott wiki szocikket (amit habony ajanlott figyelmedbe, miutan atszerkesztettek a fidesz propagandistak), kidobsz minden egyebet, amivel a magasabbrendu kognitiv funkcioid eleted soran talalkoztak?

Lincoln mar fiatal ugyvedkoratol kezdve, es kovetkezetesen rabszolgasagellenes volt, de valoban az Uniot akarta megmenteni elsodlegesen. A kampanya soran rabszolgasagellenes volt, es igy valasztottak meg, a deli allamokbol erkezo egyetlen szavazat nelkul (!), ami azota is peldatlan. Elnokkent visszavett a tempobol, hogy elkerulje a haborut. Megvalasztasa onmagaban volt az urugy, hogy a deliek azonnal ki akarjanak valni...a megvalasztasa utan, de meg hivatalba lepese elott ki is valtak azonnal

hat csak ennyire nem volt tema a rabszolgasag kerdese, meg Lincoln rabszolgasag-ellenessege.

Az egesz a New Territories sorsara volt felfuzve (Missouri Compromise es Crittenden Compromise), hogy ott lesz vagy nem lesz rabszolgasag, tovabba, hogy meddig terjed a foderacio es az egyes allamok hataskore, alkotmanyos valsag/kerdes, ami csak es kizarolag a rabszolgasag kerdeseben jott elo, ami viszont minden egyebet (gazdasag, demografia, sot, meg kulpolitika is) meghatarozott, csak annyira volt jelentektelen kerdes

-mert a deliek lattak, hogy fokozatos es teljes (meg ha lassu is) "rabszolgatlanitas" volt a komplett republikanus part programja, azaz a New Territories kerdese utan az kerul majd sorra, hogy a teljes Foderacioban elo lesz irva az allamoknak a dolog...

Az elso 7 allam, amely az elszakadas mellett dontott, atlagban 49%-os rabszolgapopulacioval rendelkezett...

az eredeti, angol nyelvu szocikket itt talalod:

http://en.wikipedia.org/wiki/American_Civil_War

jo olvasgatast hozza, meg keresgelest, hogy talalj barmit ami koszonoviszonyban van a habonyi "ertelmezessel"

elkepeszto, hogy habonyek mar a wikipediat is atirogatjak, mint az oroszok a malaj gep lelovese utan, es aztan nepszerusitik is a hulyesegeket

hogy az eszak volt a rabszolgasagparti, a del meg ellene? hihetetlen milyen szellemi birka melysegekbe sullyed a propagandatok

na meg rabszolgasag, mint integracio?

minden szart idehanytok, ami valahogy kapcsolodik az integraciohoz, meg migrikhez? vagy ezt megis hogy?

aaa, most esik le, a kozmunkas cseled-tarsadalomnak agyaztok meg ideologiaiag

de fasza is lesz nekik, meg milyen jol jarnak majd vegso soron, az arok szelen meglokve oket kicsit, milyen jo is tulajdonkeppen nekik az arokban

hat, ha rakoczi nepe nem all fel a fotelbul hamarosan (amilyen lusta, persze nem fog), szep jovo lesz nekik a ti jovoltotokbol...

keresztenyi minimum, mi prospi?

persze, rabszolgasag mint tarsadalmi integracio...

Azt hittem, hogy legalabb a Lincoln-Douglas vitaval fogsz elohozakodni, hogy probald a dolgokat felreertelmezni, de meg ennyire se veszitek a faradtsagot...

Hát akkor olvasgatásra f…

#802516 prospero Előzmény: #802491

Hát akkor olvasgatásra fel! :-), wikipedia: Amerikai polgárháború

"Észak-Amerikában, az Amerikai Egyesült Államok területén lezajlott fegyveres konfliktus, 24, többnyire északi szövetségi állam (unionisták) és az Amerikai Államok Konföderációjába (konföderációsok v. szecesszionisták) tömörült 11 déli állam között. A déli államok 1860 és 1861 között kikiáltották függetlenségüket és kinyilvánították az Uniótól való elszakadáshoz (szecesszió) való jogukat."

"Az általános hittel szemben az amerikai polgárháború nem az afrikai rabszolgák emberi jogai fölött tört ki,[1][2] hanem gazdasági, illetve politikai okok miatt. A rabszolgaság sokkal inkább ezekből fakadó felszíni jelenség volt, egy szimptóma. Északon a farmerek kis parcellák foglalásában voltak érdekeltek, ezzel szemben a déliek ültetvények kialakításában. Amikor egy új állam felvételre került, felmerült a kérdés, hogy engedélyezzék-e ott a rabszolgatartást; hiszen ha engedélyezik, akkor az északi farmereknél jóval tőkeerősebb déli birtokosok felvásárolhatják a jó minőségű termőföldeket és ültetvényeket hoznak létre rajta, ha pedig nem, akkor kisbirtokos farmok jönnek létre. A kérdés tehát a kisbirtok kontra nagybirtok versengésének is tekinthető.

Rabszolgaság

Ennek ellenére a fekete lakosság csak délen tudott integrálódni a társadalomba, még ha alávetett státuszban is. A rabszolgatartó államok lakosságának mindössze 10%-a rendelkezett rabszolgákkal[3], de ez csak pro forma igaz, mert minden családban csak egy fő tulajdonolta a rabszolgákat jogilag, de ettől még az egész család élvezte ennek előnyeit, sőt a rokonság, a szomszédok és végső soron az egész társadalom.[4] Ezen réteg felének ötnél kevesebb rabszolgája volt.[3] A rabszolgatartók fele maga is együtt dolgozott velük a földeken, sokszor együtt lakott velük a házában. Ha utazni ment, együtt utazott velük. Ez a közelség északon elképzelhetetlen undort váltott ki az emberekből." etc. etc.

Robert E. Lee tábornok levele (nem beszéde)

http://mandiner.hu/cikk/20170815_robert_e_lee_a_ra...

„Eme felvilágosult korban kevés dologban hiszek, de be fogják látni, hogy a rabszolgaság, mint intézmény, minden országban erkölcsi és politikai bűn."

Abraham Lincoln nyílt levele:

http://mandiner.hu/cikk/20170815_abraham_lincoln_n...

„Legfőbb célom ebben a küzdelemben az Unió megőrzése, nem pedig a rabszolgaság megőrzése vagy megmentése. Ha meg tudnám menteni anélkül, hogy egy rabszolgát is felszabadítanék, megtenném;"

perszeazert ez mar nem N…

#802506 tozsdenyul Előzmény: #802502

persze

azert ez mar nem NB1 szint, ez a tortenelemhamisitas egzotikus szintje, es habonyekat megertem, mert ha a birka ezt is beveszi, akkor miert is ne?

de mekkora szellemi nyomor kell mar ehhez a birka reszerol???

egy kis ideologiai/vallasi revulet ennyire ki tudja kapcsolni a gondolkodasi funkcioit, es van aki ezt ki is hasznalja