Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vállalkozás

GYÖNGY biznisz

#794913 Ricsi Előzmény: #794864

Szuper vagy, grat...

Én meg most kaptam végre választ egy spanyol csokigyártól szerintem lassan lesz magyar csoki Magyarországon.


GYÖNGY biznisz

#794912 banyaiz Előzmény: #794905

Emberenként ez változó lehet mik a vágyai attól függően is változik mekkora összeg aminek a hozamai már fedezik.

Mondjuk egy példa Bp-en akar élni vagy egy zsákfaluban az erdő szélén . Különbség mondjuk 20 millió csak az ingatlan árában. Megélhetés költségeiről nem is szólva nem kell bkv bérletet vegyen stb. Nem kell a dugóban állva a benzint fogyasztani mert autója sincs.

Vágyik e arra, hogy azért dolgozzon keményen , hogy mit tudom én nagyobb lakása legyen és egy jobb helyen, jobb autója legyen stb stb. Vagy ez nem annyira téma neki.

Mert egyik részről nézve 60 milliót el tud költeni akár egy autóra is , vagy akár havi pár 10 k Ft-ból is meg lehet élni ha egy nagyon egyszerű puritán életstílust akarna. Gyűjtöget halászik vadászik stb. Ugye nagyon sokan élnek így ma Mo-n csak nem szabad választásukból hanem a fizetésükből ennyire telik.

Ettől még el tudok képzelni olyat aki azt mondja nem kell ez az anyagias világ minimális puritán dolgok bőven elegendőek és akkor még 60 milliónak a passzív hozamai túl nagyok is hozzá. :) Túl nagy lesz neki a csábítás a hedonizmusra, kilengésekre. .)

Ezen is nagyon sok múlik. Írtam már az ingatlanosban nagybátyámék házát faluban olyan pestiek vették meg akiknek az volt az álmuk vidéken háztáji önellátó gazdálkodást csinálnak marad lóvéjuk bőven a pesti ingatlaneladásból, háztájiban megtermelnék a kis zöldséget , gyümölcsét, csirkét , disznót és egy ilyen ősi életmód. Ehhez lehet, hogy 10 millió is iszonyat sok pénz ha ezt komolyan gondolják. Az egy másik kérdés mi lesz belőle. :)

Vagy egy totális ellentét mondjuk Buffett aki a világ egyik leggazdagabb embere és úgy él mint egy átlag amerikai sőt még lehet, hogy alatta. Elmegy a Burger Kinghez , meg bevág egy kólát jégkrémmel és dollármillárdos de még 8x évesen is nonstop dolgozik. Mert neki gondolom a munkája egyben a hobbija is mert az életstílusához bőven megfelelne pár 10 k dollár is évente nem kellene pár 100 milló dollár vagyonnövekedés. Monopolyt játszik ez köti le. Már régen az első néhány millió dollár után visszavonulhatott volna ha ez vonzza.

GYÖNGY biznisz

#794908 banyaiz Előzmény: #794905

Hát igen minden viszonyítás kérdése. Nyilván ha neki olyan jövedelmei lehetnének aktív módon ami sokszorosa , akár évi 60 millió vagy több akkor ez egy komoly életszínvonal esés lehet neki.

Ha a jövedelme kb az a kategória amit 60 millióból ki tud hozni akkor viszont passzív módon hozta ezt.

Viszonyítás még, sok ember lehet ma aki 60 millió megtakarítás nélkül kell felneveljen x gyereket , úgy ha holnap kirúgják a munkahelyéről lehet 3 hónap múlva a család csődben van. Vagy 1 hónap múlva.

Valahol ezek a bevétel kiadás számok határozzák meg a dolgot. De szerintem egy mai magyar átlaghoz képest akár teljesen passzív módon is jobb helyzetben lehet ha nem is nyúl a tőkéjéhez csak a hozamokhoz.

1 millió eurós és hasonló nagyságrendeknél ott meg nincs is miről beszélni. Mondjuk 300 milliót elhelyez állampapírban évi 12 milliós bruttó jövedelem ezekkel a nyomott állampapír hozamokkal. Mondjuk felmegy ez 7-8%-ra 21-24 millió /év. Ez jobban néz ki nyilván. :) Itt már nagyon nem kell matekoznia beosztania stb. Ezzel egyetértek. Persze itt is kérdés milyen életszínvonala volt amihez esetleg ragaszkodna, mert biztos van olyan akinek mit tudom havi 100 k euró is életszínvonal visszaesés lenne.

Láttam Alekoszt pü-i témákról beszélt valahol . Na mondom ezt megnézem mi sül ki ebből. Lényege az volt, hogy korábban biztonsági őr volt, és azzal, hogy végighaknizta a médiát kapott házat, vagy lakást, kocsit 20-30 milliós nyereményeket stb összeszedte magát anyagilag. Ezzel nagyon elégedett biztonsági őri fizetéséhez képest nagyon jó. Mert kiadja a lakást havi mit tudom én 200-300-ért a pénzét kamatoztatja. :) Szóval egy ilyen pü-i tanácsadást előadott ott. :) Valóban el tudom képzelni neki ahhoz biztonsági őri fizetéséhez képest lehet a lakás bérletből bejövő pénz több. Ez neki jó még néha a bulvársajtó fizet neki egy interjúért aztán Kánaán. :) Mert neki a korábbi viszonyítási alapja az, hogy dolgozik havi x órát mit tudom én 200 bruttóért.

GYÖNGY biznisz

#794907 banyaiz Előzmény: #794882

Az infláció része az pedig jelentkezik a munkaerőnél is nemcsak a tőkénél. Sajnos amortizálódik az ember. :)

Mondjuk a munkaerőpiacon egy 2x éves ember vagy 60 -70 éves ember nem egészen ugyanaz sok munkakörben. Mondjuk egy fizikai munkánál lehet le se tud hajolni szegény.

Erre találták ki ugye a nyugdíjat. Na most az meg , hogy mondjuk a csóka 34 éves ha jól emlékszem mire nyugdíj közelébe kerülne lesz 70-75 év a korhatár kb. Ha jól látom erre is készül mert az ingatlanát amit bérbead utána fizet járulékokat vállalkozási formában, tehát lesz nyugdíja is nem biztos sokkal átlag alatt. Ha lesz még nyugdíj 40 év múlva ami nem kockázatmentes sztori. :)

Szóval szerintem annyira nem rossz a gondolkodása. Persze jobb ha 60 helyett 300 milla nyilván. De ezt így rakosgatja tovább nem félteném mint leendő nyugdíjast még akkor se ha az állami nyugdíj járna csak nem jut, amire esély van .

GYÖNGY biznisz

#794906 Ricsi Előzmény: #794898

Pontosan, de én olyan autóban sem, amire vigyázni kell, és olyan motoron sem. Ezért nem is nagyon kérem el más motorját.

Autóval is, 300-400K-s autóim vannak, a legnagyobb kár 300-400K lehet, ami ér. Egy karcolás nem 50K veszteség, hanem 5.

GYÖNGY biznisz

#794905 matgab Előzmény: #794904

nem az a kérdés, hogy jobb-e ha van az embernek 60 millió a háta mögött, vagy nincs. Persze, hogy jobb ha van.

A kérdés az, hogy 60 milliót összegyűjtve hátradőlhet-e az ember és azt mondja, hogy ő többet nem dolgozik , nem vállalkozik, csak passzív jövedelemből megél.

És nyilván egy 50 éves embernek,akinek már kvázi felnőtt a gyereke és van lakása mást jelent megint a 60 millió, mint egy 34 éves fiatal embernek akinek lesz 2-3 gyereke, akit majd iskoláztatni , felnevelni kell. Kell majd nagyobb lakást venni, kell majd autót venni és amíg a feleség gyesen van, addig is el kell tartani a családot.


GYÖNGY biznisz

#794904 banyaiz Előzmény: #794882

Szerintem azért 60 millióból meg lehet élni akár passzív módon is, pl vesz belőle mondjuk vidéki viszonylatban 6-10 lakást. Azokat alsó hangon 50 k-ért ki tudja adni /hó az 300-500 k bruttó /hó. Azért sok ember él ma Mo-n 300-500 k bruttónál kevesebb lóvéból.

Oké nyilván kockázatos terep ez már ingatlanbefektetés , de mondjuk állampapír hozam legyen 4% környéke prémium államkötvény havi 200 k bruttó környéke.

Ingatlan tartja e reálértékét mint fő kockázat. Akkor ez csak egyszerű egysíkú dolog nincs megosztva különféle kockázatos, kockázatmentes már ha egy állampapír annak tekintünk cuccokba.

Mondjuk annál szerintem kisebb a kockázata mint egy olyan embernek aki a munkaerejére alapoz mindent , 0 közeli megtakarítással, és majd jön a következő hónapban a fizetés. Aztán mondjuk egészségügyi gond és már nem jön a havi x Ft hanem csak egy rokkantnyugdíj ami az éhenhaláshoz éppen sok de máshoz nem nagyon. Mondjuk ha megnézzük a statisztikákat akkor a fejlett világban, Mo-n is igen sok ember él úgy, hogy nincs megtakarítása , és ha nem jön a havi jövedelem akkor 2 hónap múlva csőd. Mondjuk minimum a lakosság 50%-a vagy több futja ezt a kockázatot. Amihez képest 60 millióból passzív jövedelmet nyerni az szerintem jóval kisebb kockázat.

Ha csak azt nézed Matgab nem gondolkodik semmi befektetésen hanem feléli úgy banki széfekben tartja. Akkor ha nem számolok semmilyen hozammal és elkölt évente 2 millió forintot akkor 30 év alatt fogyna el a tőkéje. Azért nem kevesen élnek évi 2 millió forintnál jóval kevesebből vsz.

Mondjuk most 34 éves él még 64 évesen? Nem biztos. Akkor ez egy extrém szélsőséges példa ahol semmi hozamra nem törekszik.

Azért az megnyugtató érzés vsz ha az embernek van 60 millió cash amihez nyúlhat. Ennél stresszesebb életkörülményeket is el tudok képzelni.

GYÖNGY biznisz

#794898 KawaBazsy Előzmény: #794894

Mi a Vámház körúti steak house-ban ettünk egyszer, s hülyét kaptam attól, h folyton ott lebzsel vki, meg kérdezgeti, h milyen a kaja. Ilyen helyen nem tudom elengedni magam.

GYÖNGY biznisz

#794897 KawaBazsy Előzmény: #794893

Vazz, én sem vetem meg sem a nyaralást, sem a jó kaját, csak a csillogás, meg az eltúlzott kényelem nem kell. Az meg, h te oszthatod be az időd, s nincs a napi taposó malom, priceless.

GYÖNGY biznisz

#794894 Ricsi Előzmény: #794891

A luxusétterem, amit tapasztaltam, katasztrófa. A dunán voltunk valami kikötött hajóna Lánchínál, kértem kenyeret, letettek elém 3 morzsát, és ott maradt a pincér, mert persze ő is tudta, ez nem jó semmire. Innentől meghalt az asztal hangulata, mert ott ácsorgott egy idegen. Soha többet...

GYÖNGY biznisz

#794893 matgab Előzmény: #794887

na de pont ezt mondom, hogy ha vállalkozol mellette az ok. Az is ok, hogy úgy vállalkozol, hogy nem kap el a gépszíj. De csak tőzsdére rábízni az életed, na az olyan mintha kaszinóra bíznád az életed.

A luxus: ez olyan kinek mi a luxus. Autó szempontjából én is feleslegesnek tartom a drága vagy az új autók vásárlását. Elképesztő pénzeket dobnak ki az emberek ezekre. De egy jó nyaralás -okosan szervezve, vagy egy kulináris élvezetet nyújtó éttermet vagy italokat azért nem vetek meg. :-)

GYÖNGY biznisz

#794891 KawaBazsy Előzmény: #794889

Én ilyen tizenéves járgányokat veszek, de csak tip-top állapotút, s sokkal jobban érzem magam attól is, h nem kell benyelnem a nagy értékvesztést, van sok u.gy. alkatrész, meg nem ér akkora kár, ha történik vmi. De a luxust nem csak hogy nem igénylem, hanem pl kifejezetten zavar, ha egy drágább étteremben, vagy szállodában körülugrálnak, jobban szeretem az önkiszolgálót, meg a kempinget. :-)

GYÖNGY biznisz

#794889 Ricsi Előzmény: #794887

Ebben teljesen egyetértünk, mármint az utolsó mondatoddal. Most is 20 éves autóm van (Carina E), sokkal jobban megbízom benne pl, mint egy ma gyártott akármiben. De szerintem a BMW motorom sem volt rossz, pedig az sem volt mai darab, de ugye a BMW nekem már azzal bizonyított, hogy elment Berlinből Moszkvába :))

GYÖNGY biznisz

#794887 KawaBazsy Előzmény: #794882

Sztem meg nem, olvasd el a cikket. Nem azt írja, hogy onnantól kezdve nem dolgozik semmit, s nem keres, hanem azt, h a 8 órás robotot mondja fel. Pont ezt csináltam én is, s pont 34 évesen, amikor kiköltöztem Londonba (9 éve). Azóta ok, h volt fix állásom is, de főleg projekt munkák voltak, mellette meg a befektetés (ennek része volt a tőzsde, de nem jött be). Ennyi idős korára már össze tud gyűjteni az ember melóval meg mellette biznisszel annyi pénzt, amit már lehet forgatni. Ja, s az is benne van a cikkben, h nem kell lemondani a luxusról, mert sose volt, na pont ezt vallom én is. Luxust leszarom, a szabadsághoz viszont ragaszkodom. :-)

GYÖNGY biznisz

#794886 Fornit Előzmény: #794882

Amikor 20-30 ezres havi nettó fizetések és 10%-os banki kamatok voltak, valaki akkor is gondolhatta, hogy 5 milla tőkével visszavonul.

Nem sokra menne ezzel most...

GYÖNGY biznisz

#794882 matgab Előzmény: #794871

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/34_evesen_...


Hát kíváncsi vagyok erre a figurára. Szerintem 50-60 millióval 34 évesen úgy nuygdíjba menni, hogy nincs sem állása, sem vállalkozása az elég gazdasági öngyilkosság.

De még 150-nel is nagyon necces. Én amondó vagyok, hogy egy 1 millió EUR-os portfoliótól lehet ilyenen gondolkodni, hogy akkor innen passzív próbál csak megélni az ember.


Cikkben is írják, hogy 4% inflációnál 4 milliót tud kivenni hozamként. Ha 4 % az infláció és 4 milliót kivesz, akkor könnyű belátni, hogy a 2. évben már vásárlóerő értéken csak az eredeti vagyonának a 96%-a marad meg.

Arról nem is beszélve, hogy ha az embernek több a szabadideje, akkor azt igényesen, szórakozva kívánja eltölteni, menne strandra, moziba, sportolna. Sokkal többet, ahhoz képest, mint amikor gályázik 8-10 órát és marad 3-4 órája regenerálódni. Tehát a munka alatt eltervezett költségstruktúrát változatlannak tekinteni szintén elég nagy felelőtlenség.


GYÖNGY biznisz

#794870 Hathor Előzmény: #794864

miről lenne szó?!

Priviben kérhetek annyi infot, ami megosztható. Nem tudom mennyi tőke kell. Pár lakást eladtam, de hotel adásvételére nem én vagyok a tőkés..