Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vállalkozás

bojár a graphisoft kezdetekről

#862406 Ibiza Előzmény: #862080

Vadkapitalizmus időszaka. ők szerencsések voltak, történelmi pillanatban voltak jó helyen. Mindennel lehetett pénzt keresni, mindennel ami a nyugati világban jól megy a komcsi világban pedig nem volt, vagy ami kellett a nyugatiaknak.
Az volt a lényeg kinek van külföldi és bankos kapcsolata.
Akkoriban nem voltak konszolidálva a bankok, adtak haveroknak pénzt kft-nek, majd mondták ne fizessék vissza, majd elkezdődtek a konszolidációk, adópénzből helyrehozták a bankokat, leírták ezeket a bedőlt hiteleket.
Azok is szerencsések voltak akik valamilyen fejlesztő cégben dolgoztak és felhalmozódott olyan tudás amit el tudtak adni.
azért egy jellemző mondat.
"Meggazdagodtunk, akkor tényleg villát tudtam venni a francia tengerparton, de a cégnek ez egy nagyon nagyon nehéz időszaka volt, ugyanis nem volt igazán érett egy önálló tőzsdei jelenlétre,.."
Normálisan az van, ha cégnek jól megy akkor megy neked is jól.
Gyakorlatilag lehúzták az embereket akik még csak kóstolgatták a tőzsdét és a piacgazdaságot.
Fotex, Kontrax, Müszi...
Nem véletlenül tűntek el vagy torpantak meg azok a 80-90es évek sikercégei. Olyan grafikonjuk volt mint amilyen egy kamasz fiúnak a gatyájában van.

Ma is megvan ez a recept, menj a tőzsdére add el a cég felét annyiért amennyit az egészért szeretnél kapni, majd erodáld az árakat. Ez van most pl. az Airbnb-nél, tőzsdére akar menni most amikor folyamatosan korlátozzák a működését.

igen, ha családtagokat k…

#862405 Ibiza Előzmény: #861956

igen, ha családtagokat kérdezgetsz akkor elmondják miért nem jó amit akarsz, és amúgy is ők már rég kitalálták.
A másik csapat azt mondja, ááá ebben a környezeteben? A zorbánék elvesznek mindent.
És igen, akik túl sok iskolát végeznek azok túlgondolják a dolgokat, túlszámolják.
Korábban írtam, a vállalkozás alapból egyszerű, egy kínai- négy alapműveletes számológéppel milliárdos üzleteket lehet összehozni.
Igen sokan azért látják nem leányálom a vállalkozás, napi 24órás tevékenység, ha nem csinálod akkor is mindig ezen jár az agyad, hogy lehet jobban csinálni. Az emberek jól élnek, aki keres 300-500ezret az már simán alapít családot, megvan mindenük ami nekik kell, szépen leélik az életüket. Lehet tudni hol lesznek 5-10-20év múlva. És nekik ez teljesen megfelel. Ebben is van igazság.

A vállalkozás az szabadság és egy vízió, alkati kérdés, egyfajta megmérettetés, kipróbálni azt a tudást amit összeszedtél, és tudod azt a hiányzó részt hozzá tudod adni.
A vállalkozó nem több mint egy munkavállaló vagy zenész, csupán más.
Sokan azért akarnak vállalkozók lenni mert a Zoli is az, és milyen jó autója van. Ők általában elkínlódnak pár évig de utána kuka, mert nem akar odamenni Zolihoz megkérdezni dolgokat.
Egy jó mentor az hihetetlen előny, egy jó Zolibá sokat segíthet. Sajna nekem nem volt. Nem azt kell csinálni amit Zolibá mond hanem felhasználni azt amit mond, ha kopizod akkor Zolibá reinkarnációja leszel.

A vállalkozás fő rugója az állandó tanulás, megmondta az öreg "tanulni tanulni tanulni" Azért van az ha egy témának a 60-70%át tudod, hogy meg tudod csinálni akkor elvállalod, a maradék részért meg kell dolgozni, fel kell nőni, meg kell tanulni.

Én ott lettem vállalkozó amikor a cégemnél csináltam dolgokat és mondtam ezt jobban is meglehet oldani, hatékonyabban. DE nem lehetett mert az öreg szakikat nevezték ki témafelelősnek, akik becsontosodott szubrutinokkal dolgoztak. Volt belőle feszültség majd meg akartak szívatni rámtoltak egy nagy témát, éjjel nappal járt ezen az agyam, plusz az ellenszél, de megcsináltam, úgy ahogy vízionáltam.

Igen kétféle karrier van amikor papírokat gyűjtesz az állásinterjúkhoz és van amikor a tudásra fókuszálsz mert tudod vállalkozó leszel.
Én mint vállalkozó megtehetem azt, hogy a képességük alapján veszek fel embereket, nem a papírok alapján.

Egyik konkurens cégnél dolgozik haver aki beszél magyaron kívül spanyolul, olaszul, angolul, és már jól beszél németül. Egyik nyelvről sincs papírja de kint élt Peruban és egy nyelvzseni.

A vállalkozói adottságok kialakulnak már gyerekkorban de szerintem akkor kell vállalkozni amikor az a bizonyos vízió - amiben összeáll az üzlet- megjelenik az agyban.
bojár a graphisoft kezdetekről

#862080 Koffein

https://index.hu/belfold/2020/07/28/rendszervaltas...

a politika itt is megjelenik, mint ahogy a másként gondolkodás, meg a helyzetfelismerés... jókor volt, jó helyen... felismerte korlátait s így lett naggyá...

ha ennyire ellenzéki, a faszé nem tol pénzt, az ellenzéki médiába? csak úgy kérdem... amúgy meg az általa tolt politikai szájkaratét le lehet szarni, mert semmi súlya... anno még 2018ban, azt mondta, hogy 20ra, ha orbán nyer, akkor háborús helyzet lesz magyarországon... úgy néz ki ez a felvonás elmarad..

ismertem pár srácot még …

#862073 Ibiza Előzmény: #861956

ismertem pár srácot még a komcsi időkből, ők tudtak nagyban gondolkodni mert gebines családból származtak. A gondolkodásmódjuk volt más, a családból vitték. Mindegyik sikeres vállalkozó lett.

azért rémlik egy föld am…

#862072 Ibiza Előzmény: #861916

azért rémlik egy föld amiben láttad a kavics részt és bányászásba kezdtél..

Visszatérve első mondato…

#861957 matgab Előzmény: #861956

Visszatérve első mondatomhoz, a vállalkozói jellem legfontosabbja, hogy kicsit "hülye" módján nekimegy az irreális lehetőségeknek, belevág abba ami kockázatos, vallalja a kockázatot. Felveszi a hiteleket (nem feltétlenül banki), más pénzét kockáztatja. Mert minél több a hiteled, annál inkább érdeke lesz a hitelezőnek is, h ne csődölj be. Ha becsődöl a vállalkozó, az sem akkora katasztrófa, tanul belőle es újrakezdi.

Ja és ami nagyon fontos egy bizonyos nagyság felett egy jó, lojális és vagány könyvelő. Egy könyvelőn bukhat az egész business, vagy ugy , mint Jób Marcieknál, vagy úgy, h nem ismeri azokat a trükköket, amikkel lehet csökkenteni a költségeket jelentősen.

Pl vettem lakást, amire kell 4% illetéket fizetni. Az eladó cég volt. Oké, akkor veszem 10 millióval olcsóbban és van egy áfa mentes cége, az számlázza ki nekem a kerítés a tető stb stb munkák megszervezését 10 millióért. (a szervezést lehet áfa mentesen számlázni, a kerítés építés már áfás lenne). Megszervezte, kész a kerítés kifizettem. De az mar ugye nem illeték alap.

Hasonló, h egy szakmai rendezvénynel mit számláznak neked, terem bérletet, vagy cateringet. Vagy milyen arányban, mert a vendéglősnek majdnem mindegy, de a kaja áfa-ja nem visszaigényelhető es kell még ráfizetni egy nagy adag járulékot is... Meg ilyenek, mi lesz elszámolva dekornak, vagy juttatásnak...

A legtöbb ember mindig a…

#861956 matgab Előzmény: #861877

A legtöbb ember mindig a kockázatokat nézik, h mi lehet a buktató, miert bukna el a vállalkozás, vagy miben lenne egyáltalán jobb mint a többi mar piacon lévő vállalkozás. És ennél a lépésnél el is bukik az emberek 98%-a. Főleg azok akik elvégeztek vmilyen felső oktatási intézményt itt Magyarországon. Mert sajnos itt az oktatás rendszer szinten öli meg az önálló gondolatokat, a csapat munkát, a vállalkozói szellemet, az újító kedvet, vagy egyszerűen csak a gondolkodást. Azt jutalmazza a rendszer, ha szó szerint gondolkodás nélkül visszamondod azt amit az oktató mondott. Ma mar az oktatók is a szigorúan előírt tanrendet mondják csak, nincs is idejük megszerettetni a gyerekekkel, amit tanítanak, sőt talan ők sem szeretik, de még talán a gyerekeket sem. Kellett egy diploma, kecsegtető volt a nyári szünet ígérete és beleragadtak a szakmába. Nem mind, de általánosságban igy van es ez meghatározza a rendszert. Ha meg az ember elvégezte már az egyetemet, akkor általában vár rá egy biztonságos állás, nettó 200-300 körül, ami pár éven belül felcsúszik 300-500-ra. Míg egy vállalkozásnál a kezdeti időkben nincs igazán ilyen biztonságos jövedelem. Részmunkaidő mellett meg nagyon nem lehet vállalkozást indítani. Meg pályakezdőt sem rész munkaidőben vesznek fel általában... Ráadásul az emberben benne van, h most kezdjen el vállalkozni amikor mar 4-5 évet tanulásra fordított? Akkor minek pazarolt ennyi évet erre, hiszen elkezdhette volna a vállalkozást mar 4-5 évvel korábban is. Ráadásul az egyetemek, főiskolák 90%-ban tényleg olyan dolgokat "tanitanak" amire egyrészt soha nem lesz szükség a vállalkozáshoz, ami meg kell , azt meg sokkal rövidebb idő alatt meg lehet tanulni az életben. Másrészt ami meg kellene, azt nem tanítják. Hogy tanitanák, amikor a tanároknál kontaszelekció van, teljesen elmaradt az oktatásban a rendszerváltás?!

Egyszóval, ha valaki vállalkozni akar, akkor a legjobb, ha azt már elkezdi legalább kicsiben 14-18 éves kora között de legkésőbb 21-24 éves korában.

saját biznic az saját bi…

#861891 Ibiza Előzmény: #861890

saját biznic az saját biznic, privát zóna.
az utóbbi évek életem legsikereseb időszaka..az üzleteim speciálisak és állati bonyolultak.. valószínűleg ezeket vonzom be.
Mesélj egy kicsit a saját üzleteidről, kavicsbánya, cnc..

Jah, csináltam már pár t…

#861890 KawaBazsy Előzmény: #861877

Jah, csináltam már pár tucat ingatan fejlesztést (lepukkant kecót megvesz - felújít - elad), legutóbb meg egy új társasházat építettem. Mesélj megtörtént esetet is, ami saját biznyic. :-)

Tehát kis dolgokból csak…

#861877 Ibiza

Tehát kis dolgokból csak kis dolgok lesznek..

ha veszel valamit 100Ft-ért és eladod 200ért az állati jó üzlet

100%haszon, de nem sokra mész a nyereség 100Ft-al. Ha 1000db-ot adsz el

akkor az már alakul.. de még semmi.
De ha veszel egy telket

100millióért 2 millióért elvégzel rajta munkákat és eladod

150millióért.. az már alakul..de ki is maxolhatod.. elindítasz egy

építkezést.. alapok téglafalak tető rá..és már eladhatod félkésznek..stb

stb..
Nincs 100milliód? persze nincs, rakd össze az üzletet. ha

könnyű lenne minden gyökér ezt csinálná..(mint az airbnb.. újságban elolvasták..és már baromi nagy vállalkozók lettek.)
Tehát vissza a példához:
Látsz egy telket, jó helyen van de nincs kiírva eladó, elhanyagolt..beindul a fantázia, kéne.. de kié? esetleg öreg szomszédoktól érdeklődni, nagy zajt nem kell csapni mert feléled a konkurencia. jön a munka, földhivatal, tullap, mekkorát lehet rajta építeni..közművek.. jönnek az infók..jár az agy.
Megkeresed tulajokat, jó a telek mit szeretnének, nem adják el, pénzük nincs, örökölték majd egy házat vagy lakást szeretnének.. soha nem tudnák megcsinálni..olyat kell ajánlani ami kézzel fogható távolságra helyezze a dolgot.. van valamennyi saját pénzed, van valamennyi hitel, meddig tudnál eljutni?, kell partner építő cég. Megpróbálod összerakni. felépíteni ház tulajok választhatnak x méretűt, de marad még y méret amit el lehet adni.. vagy megosztani telek a fele telekért fizetni ha majd jönnek az eladások, addig lefoglalózni a meglévő pénzzel...az eladónak annyi pénz kell amiből a saját kis házát felépítheti..vagy építsd fel neki te.. az építőipari embernek felajánlani, te adod telket ő épít megosztjátok a hasznot.. esetleg akkor csiinálják ha üres kapacitás van..lassúbb de olcsóbb, vagy akkor csinálja.. stb stb.. (ezek csak gondolatébresztések, nincs teljesen összerakva, nem is ez volt a cél..de ilyen egy olyan üzlet amibe 100ból csak 1 ember vág bele és ezzel keres.
Bonyolult? az, munka, sok logika, össze kell rakni ahhoz, hogy guruljon. Agyalsz rajta egész nap, ver a víz esténként.. már jön a pénz..már nullán vagy..huhh már az első nyereség is becsúszik.. és még hol a vége..olyan utalást és számot látsz a számládon amilyet nem is reméltél korábban.. és már partnered is van aki bízik benned (építőipari cég).
legközelebb már két ilyen üzletet csinálsz és már rutinból..
Lényeg, tisztességesen rakd össze, mindenki járjon jól, senki ne érezze azt átb..d..valamennyivel többet kereshetsz ha szemét vagy és mindenkit átnyomsz, ez egyrészt veszélyes másrészt mérgezi a lelked, kőkemény profinak gondolod magad de csak szarházi vagy. Beleépül az aurádba a lelkedbe.

Tehát:

Csak nagy dolgokból lesznek nagy dolgok...


egy ilyen üzlet az kb olyan mint a zsidó vicc:

Kohn mondja a fiának:
Ábrahám 30 éves vagy, itt az ideje, hogy megnősülj és én valami állást keressek neked.
- Ki jönne hozzám, hiszen én nem nagyon ismerek senkit, nem értek semmihez - mondja a fia.
- Mit szólnál a Bill Gates lányához ?? - kérdi az öreg.
- Hááát.... Nem lenne rossz.....
Elballag az öreg a Bill Gateshez és azt mondja neki:
- Helló Bill! Mit szólnál hozzá, ha a fiam elvenné a lányodat feleségül?
- Na ne Kohn! Miért adnám oda? Ki a Te fiad - kérdezi.
- Hát Ő az Amerika Nemzeti Bank elnökhelyettese - feleli az Öreg.
- Hát lehet róla szó..... - vakarja a fejét Gates
Elballag az öreg az Amerikai Nemzeti Bank elnökéhez és mondja neki:
- Fel kellene venni a fiamat ide a bankba alelnöknek!
- Na nem, miért venném? Ki a maga fia? - kérdezi az elnök?
- Hát nem tudja? Ejnye.. Ő a Bill Gates veje....


még egy kicsi.

#861873 Ibiza Előzmény: #861857

áá. így elolvasva semmi különös.

Olyan mintha a fűszereket leírod de attól még nem főzés.
Vagy a szeretkezés, leírhatsz egy egy tételt de az egész és a hozzáadott érték adja a csodát.Szerintem nem is megy át. Azért leírtam ha lesz még ami kibukik akkor berakom. Igazából ha van kérdés arra lehet jól válaszolni.

Ha leírod taxatíve akkor mindenki azt mondja..ááá ezt is tudom, meg ezt is..ezek nem nagy számok ..de nem rakják össze.
Most írjam le: kis dolgokból csak kis dolgok lesznek. Pedig egyik legfontosabb alaptétel.

Beszéltem vállalkozóval aki azt mondta, ha bejönne akkor végre lecserélné az autóját. Ez mi? Autó a legszarabb befektetés, megveszed már a márkaképviselet sorompója után vesztesz rajta 10%ot. Ok vegyél egy 5éves autót és vegyél egy tervező szoftvert amit prezentációhoz is használsz és/vagy a kollégáidnak jobb felszerelést a munkához.
A jó autó a magasabb színvonalú élet az nem lehet cél, ezek járulékos dolgok, ha jól csinálod akkor ezek kijönnek a képletben, erre nem kell gyúrni.


még egy kicsi.

#861844 Ibiza

Vállalkozás lényege és szépsége összerakni valamit, valamit ami gurul és úgy megy ahogy gondoltad, egyszer csak önálló életre kel.


Csak jelzem az nem vállalkozás ha vállalkozóként vízszerelő vagy, és ugyanúgy dolgozol minden fejlődés nélkül mintha sima alkalmazott lennél egy cégnél.Ez egy számlázó szakibácsi aki néha megoldja okosban, ha ráver a kezére a kalapáccsal akkor megáll a "cég".


Már mondtam az üzleti modell és a cég felépítménye a fontos, melyik struktúra a leghatékonyabb. Valaki a piramisban hisz én a lapos struktúrában, nekem ez jött be. Olvashatsz ezekről szakirodalmat, fordítsd meg a piramist meg hasonlókat, fordítsák.

Minden fejben dől el, érdemes hallgatni az F1 versenyzők nyilatkozatait, dühöng pipa, tanul belőle, leteszi és megy tovább, kb az a feladat.

hatékonyság, egyik legfontosabb, hatékonyan költsd el a pénzt, pont annyit amennyi kell, ne 3x menj anyagért (folyamatosan kérj kedvezményeket és ingyenes kiszállítást, vagy több cégtől ajánlatot, néha meglepő összeget lehet keresni ilyenen), ne legyen 40% felesleg, legyen folyamatosan munka az embereknek. Az olcsóbb pénzt használd. Nem kell saját teherautó ha évente 10-20x szállítasz, bérelj. nem kell cégnél könyvelő vagy pénzügyi csoport csak akkor ha olcsóbb mint egy külső cég.. használj külső cégeket..outsourcing..(de vigyázz ne lássanak bele a fontos infókba) mindaddig amíg megéri...inkább fizess 2x annyi bért egy 3x értékesebb emberért...mint egy 1/2 bért egy pont annyit érőért...minden ember több jövedelmet kell termeljen mint amennyibe kerül... vagy legalább a lehetősége benne legyen stb stb.
Ha egy cég 80%ban hatékony az már nagyon jó, ennél nagyobb hatékonyság már nagyon sokba kerül.

Vannak ciklusok, először dolgozol mint barom, utána már dolgozol és dolgoztatsz, pénzedet forgatod vissza, majd bankok pénzét forgatod, hitelképes lesz a cég, később már másokét, akár a megrendelőnek adott 1-2% os árelőny az előrefizetésre megoldja a finanszírozást. Itt már szép a dolog, összeraksz dolgokat, megcsináltatod, és megfizetsz egy-egy témához szakértőket.


Először észreveszel lehetőségeket amiket kihasználsz, később már hoznak is neked lehetőségeket a legszebb amikor már magad teremted meg a lehetőséget.

Miért érdemes vállalkozni? mert ha alkalmazott vagy akkor kiszámítható az életpályád, van végzettséged, be van maximálva a kereseted, fel kell szorozni 40évvel és látod mennyi a jövedelemtermelő képességed.
Ha vállalkozol akkor bármi lehet, cserébe sok a munka napi 12órát dolgozol fejben és sokáig fizikailag is. de ott a függetlenség, a félelmetes szabadság érzés.. megéri nem? mindenki döntse el maga.


Vállalkozó nem értékesebb mint egy alkalmazott..egyszerűen más.

Fontos

kérdés az utódlás, sokan azt gondolják szépen összerakták a

vállalkozást és majd átadja a gyerekeknek..na erre kicsi az esély.

Miért? Mert megadtál mindent a gyerekeknek, abban fejlődhettek amiben

jók, te teremtetted ezt meg, és ez nem biztos az amit a vállalkozás

csinál. Ráadásul a gyerek emléxik arra amikor keveset látott otthol,

esetleg 7végén is dolgoztál, ezt nem akarja, nincs meg hozzá a

motiváció, hiszen mindene megvan (ezért dolgoztál).
Tehát mit tehetsz.
Ha nagyon megy a cég akkor eladod. Legjobb pozició az ha megkeres a konkurencia vagy valamelyik befektető csoport.
Rosszabb

ha te keresel vevőt. De nem reménytelen, sima számtan, ekkora

befektetés ekkora állandó költség ennyi az eredmény (mérlegekben látszik) a cég a bankok felé is hitelképes.
Próbálsz

utódot keresni magad helyett, ez egy folyamat a cég életében, első

időben minden cég a vezetőjétől a tulajdonostól függ, szép lassan kell

egy-két párhuzamos vezető mellettük viszed a nagyobb ügyeket-belevonod

őket, megtartod a stratégiai döntéseket, majd a háttérbe vonulsz

beépítve ellenőrző pontokat... a nyereséget felosztod a felét megtartod. Az igóságok és ingatlanok a sját tulajdonod, ezt bérbeadod a vállalkozásnak. Kell a bizalom és a kontrolling.

A vállalkozás egyik legs…

#861755 Ibiza

A vállalkozás egyik legszebb része, egy üzleti tárgyalás.
Többféle tárgyaló van, óvatosak, lehengerlők, kisgömböcök amit mindent akarnak,erőből tárgyalók, hisztisek, lassúak...önállótlanok akik 30attelefonálgatnak egy döntés előtt..és vannak a nyílt tárgyalók.
Az öltözetről beszéltem, általánosnak tűnik de nagyon fontos, olyan öltözetkell ami lefedi a cég imédzsét, dinamikus sportos cég tárgyalója nemenjen cilinderben zsebórával.(sarkítva)
Amúgy is fontos egyben legyen az ember, legyen egy összhang.
Az öltözetet olyan legyen semmi nem zavarhat! Szűk alsó, műszálas ing amiben izzadsz, szorító cipő... wc-re kell menni.
Egy tárgyaláson az adott szó fontosabb mindennél, ha megállapodtál akkor nem táncolhatsz vissza.
Fontos ne lótifutival tárgyalj, veled azonos rangú vagy szakirányú vezető legyen a partner, de mindenképp döntéshozó vagy döntés előkészítő.
Van amikor lótifuti van de azért rakták be mert tanítani akarják, ezt érzékelni kell és reagálni erre, lehet ő lesz a jövő embere.

A tárgyalásra fel kell készülni, nagyon kell hinni abban amit képviselsz, és a lényeg legyen igaz legyen igazad abban amit kínálsz, ha kétséged van azt még a tárgyalás előtt fel kell dolgoznod.
Sokan betanulnak dolgokat és görcsösen ragaszkodnak ahhoz a menethez, teljesen szétesnek ha megszakad a lendület vagy változik az irány.

Én magam nyílt tárgyaló vagyok, elmondom mit akarok mit szeretnék és mit kínálok.
Órákat foglalkozom a témával felkészült vagyok, ha olyan kérdés merül fel amit nem tudok akkor nem kínlódom, elmondom ezt most nem tudom de elküldöm mailban ha jó, de ez sarkalatos dolog nem lehet.
Ha megyek egy tárgyalásra minden idegszálammal ráhangolódom, már a céghez érkezés is fontos, felfokozott az idegrendszerem és az összes érzékszervem.

Már az indulás nagyon fontos, tudnak rólam? hova hívnak tárgyalni? Hova ül az ember, marad az íróasztalnál? ovális vagy kerek a tárgyalóasztal? ha téglalap akkor hova ül? asztalfőre? Milyen közel ül? Már az időpont is fontos. Te javasoltad? elfogadták a helyet és időt? Ha teheted nézd a tárgyaló lábát is, milyen a cipő, hogy tartja a lábát. Idegesen mozog? Mit csinál a kezével.


Már a titkárnőnél nagyon sok infó lejön. A titkárnők általában ismerik az üzlet részleteit a hangulatuk leképezi a főnökét, vagy a főnöke üzlettel kapcsolatos hozzáállását.
Mindig törekedni kell egyenrangú fél legyél a tárgyaláson, ez rajtad múlik. Akkor is egyenrangú legyél amikor kérő pozícióban vagy a tárgyaláson Akár egy hitelmegállapodásnál is egyenlő partner légy, sokan jóformán kezet csókolnak az ügyintézőnek, vesztes a tartásuk.
Mint mondtam minden idegszálammal a tárgyalásra koncentrálok, érzékelem a titkárnőt, mivel kínálnak (szeszt soha ne fogadj el max ha a végén azt mondják igyunk egy pezsgő), mi van a partneren, mit csinál a mobiljával, mennyi embert rak maga mellé, milyen órája, tolla van, mennyire feszült vagy épp szórakozott, parfűmje?. Úgy vagyok rendkívül fókuszált, hogy ez nem látszik kívülről, általában laza és nyitott vagyok de profi és felkészült, tudom az alapokat és tudom tudok improvizálni. Nagyon kevés olyan helyzet van, egy tárgyaláson múljon minden, ezt el kell kerülni.
A tárgyalás előtt folyamatosan játszom a gondolttal a témával, ha új elem jön be azonnal bele tudom helyezni az elképzelésbe esetleg tudok hozzá javasolni valamit.
Lehet dicsérni a partnert de nem kell nyalizni, akkor érdemes ha ezzel megerősítjük a jó döntését. Vannak akiknek szükségük van visszajelzésre. A dícséretnek akkor van értéke ha ellentmondás is van, nyugodtan lehet ellent mondani de okosan meg kell röviden indokolni és javasolni helyette egy neked megfelelőt amit a partner is elfogadhat.

Egy tárgyalás alapja mindkét fél jól járjon, már eleve olyan ajánlatot kell kidolgozni amit a másik fél helyében minimumként elfogadnál.
Néha dolgozni harcolni kell, falra kenni valakit. Van amikor a tárgyaló félhoz magával szakembereket, sok esetben olyat aki csak részben az de korábban eladta a főnökének mennyire nagy kártya ő, ezeknek általában nem sok közük van a tárgyalás technikájához ezért bőszen neked mennek,

hiszen bizonyítaniuk kell ők látják az ajánlatban a rosszat és a

hibásat. Általában adok 1-2 figyelmeztetést, kínálok egérutat, de ha nem

érzékeli marad a falra kenés. Miért tudom megtenni? mert igaz amit

mondok és tudok a téma mellett érvelni, tehát egyszerű dolgom van ha valaki nem valós dologgal támad.
De bárkit meg tudok szivatni ha akarok, nem azért mert zseni vagyok hanem mert ki tudom mozdítani abból a konfortzónából amibe jól érzi magát.
Lehet lassabban gyorsabban beszélni, lehet hangosabban halkabban, lehet egyszerre két témáról beszélni, sok adattal számmal terhelni a másik oldalt és közben rákérdezni az órájára.


A jó vezetők általában gyorsan döntenek, gyorsan átlátják egy ajánlat előnyét, általában hagynak egy egérutat maguknak, elmondják, még xy kollégával egyeztetik utána megköthetjük a szerződést, még javasolnak 1-2 apró dolgot és megy a bolt.

Átveheted a vezetést már az induláskor, tartasz egy összefoglalót, egy rövid bevezetést.
Ha egyetértés van egy részletben akkor azt össze kell foglalni és berakni a fejekbe, esetleg hivatkozni rá a tárgyalás során.
A tárgyalás végére nem lehet semmilyen negatív dolog, ha mást nem össze kell foglalni legalább pár dologban egyetértünk és újra elmondani..
Általában kiraknak pogácsákat, én nem szoktam enni, belemegy fogadba, mindenki a fogad közötti töpörtyűt nézi majd amikor beszélsz. Bemegy a torkodba vagy félrenyelsz.. Ne ott egyél, ne legyél éhes. Valamit el kell fogadni vizet, üdítőt, kávét ne tűnj teljesen ellenállónak.
Nincs elveszett labda, ha vannak egyetértések akkor később lehet még egy kör egy új ajánlattal indítani.
Érdemes megkérdezni van másik ajánlat ami miatt nem sikerült megállapodni? sokat jelent a reakció.
Nagyon fontos ne legyen rágörcsölés egy-egy tárgyalásra, ez nem visz előre de ez alkati kérdés.
Nem kell nagyon profinak lenned, nem kell sokkal jobbnak látszanod a partnernél, kb egál legyél vele, de érezze benned lehet még sok tartalék..de ne lehessen biztos.
szóval így, de a szépsége a részletekben van, jó dolog amikor a pénzedért dolgozol..


alap, de 10ből 9cég ezek…

#861659 Ibiza Előzmény: #861641

alap, de 10ből 9cég ezeket sem tudja. Azért van benne pár nem alap.
- Jönnek vásárolni, elkezdi betűzni a cégnevet mert hülye nevet választott, ráadásul még abban is keveri az angol és magyar írásmódot control Kontrol stb stb
- Névkártyán elegáns betűtípus -de valami nagyon szines logó- jön a faszi ápolatlan haj szőr, ruha jellegtelen,stílustalan, szürke pulóver, barna farmer.. aggódik a parkolás miatt.
- pénzügyi tanácsadós, csilivili faszi, lakkcipő hibátlan öltözet, nincs nála névkártya, de szórólapot tud adni arra ráírja a mobilját..

Ha a cég, a cég arculat és az ember nincs egyben akkor az gond.
Saját weboldal alatt azt értettem nem az ingyenes weboldal készítő oldalon készül a webfelületed.
Még majd a tárgyalásról írok pár "alap"ot, mert ott is sok a gond 10ből 9nél.


Köszönöm, ezek nagy rész…

#861641 Bendeguz Előzmény: #861564

Köszönöm, ezek nagy része elég alap szerintem. A telefonos dolgot nem ismertem, nem tudtam, hogy van ilyen ne zavarj mód. Majd ránézek a galaxy s9+ tud-e már ilyet :)

Még pár dolog az alapokh…

#861564 Ibiza


Még pár dolog az alapokhoz ahogy én látom:

ezeket az elején kell egybegondolni egyfajta fengsuiba rendezni, ez nem 15 perc, napokig kell agyalni élvezni és érezni fogod, tudni fogod amikor eltalálod.
nem is gondolod ez mennyire fontos!!
Nincs olyan induljunk el aztán majd megváltoztatjuk. Az idők folyamán változhat de ne felejtsd el a partnereid ezzel fognak azonosítani amivel megismertek.

A cég arculata:
A cég te vagy, olyan legyen a cég amilyen te vagy valójában, ha dinamikus és nyitott vagy akkor legyen ilyen, ha megfontolva haladós precíz ember akkor legyen olyan.

Cégnév: nagyon fontos, kifejező legyen, könnyen kiejthető akár külföldieknek is. Alkothatsz betű- vagy mozaikszót.
Egy cégnek van rendes teljes neve és megjelölhet rövidített nevet ezt is használhatja. Betűszó vagy mozaikszó is lehet.
A rövid cégnévben lehetőleg ne legyen magyar ékezetes betű. Gondolj arra ha külföldi partnered van, gond neki a saját billentyűzeten leírni. Vagy ha rendelsz külföldről árut, a csomagmatricán sok esetben csak furcsa karakterek lesznek az ékezetes betűk helyén esetleg nem érti a futár.
Ne legyél szilúsön meg valami külföldies gagyi.

Logo és megjelenés: nem fontos logó de ha van akkor ne tigris vagy valami eltúlzott dolog legyen. Ha nincs logo akkor betűtípust kell jól kiválasztani és a szineket. szolidan saját stílusban.
Csak gondold el milyen lesz egyben a névkártyádon.
Igen névkártya, elengedhetetlen. Egyszerű letisztult, informatív. Lehet rajta a fényképed logód a cég mottója.
Arányosság harmónia, ez is te vagy amit a fentiekben látsz.

Saját megjelenésed:
Mindenekelőtt tisztaság és ápoltság, a stílus már a sajátod.
Nem kell piperkőcnek lenni, napi borbély, lakkcipő, kamu rolex...
Csak ha tényleg ilyen vagy.
Olyan legyen amilyen vagy, de mint írtam fontos a tisztaság. Mindegy milyen a hajad de ne legyen zsíros, kezek is fontosak, tiszta köröm, a ruha is a stílusod, 1-2 napos borosta belefér ha olyan a stílusod vagy ápolt szakáll, fogaid is legyenek rendben.
Ha nem vagy öltönyös ember akkor ne hord, ma már bőven elég pl a farmer, ing (nyakkendő nem fontos ha nem a stílusod) esetleg zakó, hozzávaló tiszta cipő.
Az ing mindig hosszúujjú, amit a hőségben felhajthatsz bátran kézközépig. Az ing olyan legyen ne látszódjon meg ha megizzadsz, kevés szánalmasabb dolog van az izzadságfoltos feszengő embernél. Illatok: szolid, max fél méterről érezhető sima tiszta illat, vagy semmi.
Műszaki háttér:
Ez is nagyon fontos az indulásnál.

Kell egy központi gép, a telephelyen amire távolról is rá tudsz kapaszkodni. Ma már nagyon jó laptopok vannak.
Nekem van központi gépem, asztali laptop, és "utazós" 12"os laptop, a mailokat telefonos is meg tudom nézni ha fontos.
Én azt gondolom telefont csak végszükségben használd a céges dolgokhoz.
Központi helyen kell tárolni a dolgokat amihez jogosultság arányában férhetnek hozzá a többiek. A nem túl bizalmas de fontos adatok mehetnek felhőbe is, árlisták táblázatok stb stb..
Saját gépekre is legyenek lementve a projektek és a hozzá tartozó adatok, egyrészt kényelmes másrészt jó ha több helyen van ha elromlik a központi tároló.

Weboldal:
Minden cégnek kell, ha bejelentkezel egy partnernél egyből megnézi a cég adatait és a weboldalát Fb oldalát.
Weboldalon a cég és a saját profilodnak kell lenni esetleg a kollégáidnak. Persze az elérhetőségekkel. Telefonok skyp vagy hasonló.
Facebook oldal: ez is kell. lehet olyan mint weboldal, megjelenésre mindenképp olan legyen.
Fentieket karban kell tartani, felrakni apró híreket, referenciákat. Facebookon akár személyesebb eseményeket, akár céges bulikat, közös kiránduás, ökörsütés.
Ezeket folyamatosan figyelni kell ha van megkeresés minél előbb reagálni.
Fentiek pontos beállítása nagyon fontos. A potenciális ügyfeleket követni kell vagy bejelölni. A weboldaladnál fontos a megoszthatóság és a teljesen nyílvános elérhetőség!!

OLyan weboldal/szerver szolgáltató kell akinél le tudsz védetni domén neveket és saját mail címet is tudsz @cégnév.hu vagy .com.vagy .eu. Második levelezőnek lehet másik szolgáltató, nekem bejött a gmail... nagyon használható, naptár rész.cimkék, feladatok közé helyezés...nekem tökéletes és ebbe hívja le a céges levelező címeget cégnév@cégnév.hu, info@cégnév.hu stb ..
Azért kell saját mailcím is mert akkor nem vagy kiszolgáltatva esetleg bedöglő nagy szolgáltatónak.

Kerüld az ingyenes weboldalt készítő helyeket! gagyi.
Partner beüti a weboldalad és jönnek fel a reklámok.. ááá

Telefon:
Váljanak külön a telefonszámok! legyen a céges és a privát számod külön, legyen központi számod is (ez is lehet mobil).
Ma már vannak átirányítási lehetőségek, kétkártyás telefonok.
Névkártyán legyen rajta a központi szám a te saját üzleti számod ( a lényeg az elérhetőség) Ha olyan a partner és az üzlet akkor ott a partnernél mondod, ráírom a kártyámra a privát számomat ezen bármikor hívhat akár hétvégén is, és ráírod, nagyon hatásos de akkor fel is kell venned hétvégén is ha hív, de mindenképp vissza kell hívnod, nem véletlenül hív.

A mai mobilokkal meg lehet határozni egy ne zavarj időszakot ez rajtad múlik, engem H-P 9-20óráig el lehet érni Ezen kívüli időszakban vagy hétvégén csak a VIP-ek érhetnek el, család közvetlen kollégák és a legfontosabb ügyfeleim és a barátaim (nem haverok hanem a barátok).
A ne zavarj üzemmód azért is jó, mert fogadja a hívást de nem csörög, megnézed ki az ha akarod visszahívod.

Számlázó program:
ez nem csak számláz hanem ezen keresztül adod az ajánlatokat vagy adsz megrendeléseket, ma már aláírás nélkül elfogadják számlákat is, a NAV előírások miatt olyan kell ami online lejelenti a navnak ami kell. Olyan számlázó kell aminek a megjelenését alakíthatod.. ezt fogja látni a megrendelőd ha ajánlatot küldesz, olyan kell amibe be tudod integrálni a LOGOdat. Én Axel pro-t használom raktárkészletet is nyílvántart bejövő számlákat is berakhatod, ajánlatot tud, megrendelést, minden testre szabható, modulárisan bővíthető.


Bankszámla:

Mindenképp legyen online elérhető, kétkulcsos belépési rendszer (sms-ben kapsz második kódot) én a tokeneket nem kedvelem.
Utaláshoz, számlára belépéshez soha ne használj telefont!!
A számlához több kártya. Debit meg dombornyomott (ez az autóbérléshez szállásfoglaláshoz) meg webkártya lehetőség a külföldi webshopos vásárláshoz
A számlán belül alszámlák lehetősége, pl EUR számla fogadására.
Apróság de kérj sms-t h terhelés van a kártyákon vagy utalást kapsz.
Kártyahasználattalról jövő sms ellenörzés..amikor utalást kapsz és jön sms az jelentős motiváció, főleg életed első hosszú számjegyénél :)

Kerüld a vállalatirányítási rendszereket és cégminősítéseket! Felesleges pénz, idő, energia, elveszíted a rugalmasságod.

Fentiekre sokan azt mondanák..ááá ezt mind tudom, ja... de egybe senki nem rakja össze, tízből 1-2 ha odafigyel ezekre.