"Extenzív termelést D-Korea tudod mikor valósított meg? 1962-66-ban. Az első ötéves terv volt a textilipar fejlesztése/létrehozása. Munkát adni az írástudatlan, munkanélküli iskolázatlan rétegnek.
Szerinted nekünk az 1960-as évek D-Koreája a követendő példa?
Ott tartunk társadalmilag, gazdaság szerkezetileg?
Egy háború utáni lepusztított, írástudatlansággal küzdő, legszegényebb, legutolsó országok közé tartozó társadalommal?
Szerintem nem én akarok fejlődési fokot átugrani, hanem te akarsz visszaugrani, és ez tökéletesen példázza, te extenzív termelést szeretnél fejleszteni a mai Magyarországon."
Nézd ez jó kérdés. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a magyar képzetlen rétegnek (általános iskolát végzett vagy azt sem, de gyakorlatilag nem tud írni olvasni) (illetve érettségivel rendelkező szakma nélküli rétegnek -akik alkalmatlanok voltak hogy szakmát, vagy egy akármilyen főiskolára bekerüljenek) könnyebb lenne lenne megugrani azt a különbséget ami most van e szint és a jelenlegi hightech között, illetve ami volt 1960-ban az akkori írástudatlanság és az akkori high-tech között...
Tehát én a kiindulópontban nem sok különbséget látok a jelenlegi magyar képzetlenek akik úgy kerülnek ki az általános iskolából, hogy nem tudnak írni olvasni, azaz nem tudnak továbbmenni szakmát tanulni és/vagy érettségizni, és az akkori délkoreai írástudatlan réteg között, viszont a hightech ma már sokkal bonyolultabb, mint akkor volt...
"1965-re elérték az általános, iskolai oktatást/beiskolázást.
Szerinted nekünk ma ez a cél, ezen a szinten tartunk? Ugyanis ekkor jött náluk az extenzív termelés, mert semmi nem volt, még az se."
"Azért kezdték ott, mert a nulláról tényleg az első lépés."
Nos én úgy látom, hogy a képzetlen réteg számára, ma jelenleg Magyarországon nincs biztosítva ez a nulláról az első lépés, mert nincs annyi termelő/szolgáltató üzem ami fel tudná szívni a képzetlen embereket... tehát igen: aki képzetlen annak akár extenzív termelést kell telepíteni Magyarországra...és sajnos hogy bérben ezek az emberek az ázsiai országokkal fognak versenyezni... ezért is **** nehéz ide ilyen termelést telepíteni..
"Olyan szempontból jó, amit mondasz, hogy tényleg ez az általános kormánystratégia.
Extenzív termelés, közmunka, felsőoktatás leépítése.
Ezzel az 1960-as évek D-Koreáját céloztuk meg."
Már megint ide kevered a felsőoktatás leépítését... Ebben nem értünk egyet...
"A mai kistigrisek specializált pénzügyi szolgáltató szektorához, IT technológiai gyártóbázisához nekünk nem kell fejlődési szinteket átugrálni, mert ehhez minden adott ma is, az oktatást kellene durván fejleszteni, és nem forrást vonni ki belőle..."
Az állam egyelőre azért vett át iskolákat, hogy biztosítsa a legkisebb településen is az oktatáshoz való hozzáférést... mert esetleg a szülőknek nincs annyi jövedelmük, mivel nem tudnak bekapcsolódni semmilyen munkavégzésbe, hogy buszoztassák a gyereket egyik faluból a másikba..
"De ha lépni is kell egy szintet, az biztos hogy nem az extenzív termelés lesz az ugródeszka, hanem az alacsonyabb szintű IT, és egyéb gépgyártás. Az meg nem extenzív."
Képzetlen réteg egy jelentős része nem tud bekapcsolódni ebbe... mert nem érti meg, hogy mit kell csinálni...
"Szerintem nem én akarok fejlődési fokot átugrani, hanem te akarsz visszaugrani, és ez tökéletesen példázza, te extenzív termelést szeretnél fejleszteni a mai Magyarországon."
Továbbra is diverzifikációban kell gondolkozni: a képzetlenek számára szerintem nincs más út, mint bármilyen termelésbe bekapcsolódni...
És ez továbbra sem jelenti az irányt a képzettek számára... ahogy a kormánynak sem ez a célja, stratégiája a képzettek számára...Csak a diplomával rendelkezőknek nem kellene magukra venni azt, ami a képzetlenek felzárkóztatására szól... továbbra is ez a véleményem...
De úgy látom a képzetteknél is félreértési és megértési problémák vannak...
Teljesen igaza van AT-nek, hogy ezeknél az embereknél arra a szintre kell lemenni, ahol be tudnak kapcsolódni...mindenkinél a saját szintjükön kell kezdeni a felzárkóztatást...ahogy a gazdagságban sem lehet szinteket ugrálni mert nem tudja feldolgozni az ember, úgy a képzetlenek sem fognak tudni bekapcsolódni a hightech szektorba..
A felzárkóztatásban meg úgy látom optimista voltam a 20-30 évvel. Dél-Koreának 40-50 évbe telt, hogy az egész társadalmát felhozza...