Regisztráció Elfelejtett jelszó

Még szokatlanabb válasz avagyonról, vagyonosodásról, tőzsdéről,

Re: nincs cím

#600430 rbbj11 Előzmény: #600401

Renault, csak kényelem miatt. Na jó, és azért is, mert szervíz gar. időn belül sokkal olcsóbb, mint pl. Audinál. Audi lenne a kedvencem ár/érték arány szempontból, csak vhogy nem is tetszik és annyira "szürke". Semmi karaktere. Egy peugeut 206-nak több karaktere van, mint a legtöbb prémium audinak. Unalmas járgány, de jó.

#600428 rbbj11 Előzmény: #600399

igen, csak az állapotot is irtó nehéz az esetek jó részében felmérni: simán lehet kopóalkatrészeket cserélni, no meg a legfontosabb, hogy ismerni kéne az adott típust új korából! Ugyanis egyiknek jelentősebb puhább a kuplungja gyárilag, vagy épp eleve gyárilag pontatlanabb a váltója. Ha nem ismeri az ember újonnan (és esetek többségében hogy is ismerné), akkor nem tudja, hogy most azért szar, mert gyárilag is szar vagy mert benne van x km. Na, ez messzire vezető téma :)

Kösz a tippet, igyekszem fejben tartani ezt a becsületes neppert :) Én vagy szerelőmmel vagy egyik kereskedő barátommal szoktam menni, akinek hobbija is a kocsi, így már eléggé ki vagyok okítva. De ők is állítják, hogy hiába néznek még szerelő aknában is az autó alá, mindig lutri marad. Én nem is vettem már régen is gar. nélküli autót szerelőaknás átvizsgálás nélkül (6 hónap nem garancia).

#600401 Előzmény: #600398

A 3500 km szép mennyiség havonta, nem csoda hogy elfáradsz, ez még prémiumban is húzós távolság. Szabad megkérdezni, hogy mivel teszed ezt meg és hogy miért esett arra a választásod?

#600399 Előzmény: #600394

Nem véletlenül emlegettem annyit az autos topicban a leinformálható vezetett szervízkönyvet. Egyébként, ha valaki olvasgatja a Totalcart, akkor időnként ír oda a "Becsületesnepper", ha én most használt autot keresnék, akkor bizonyára felkeresném, mert általában nagyon szimpatikus, és igen megfontolandó dolgokat ír.

Így például külön cikksorozata volt arról, hogy a "magyar autovásárló hülye", pontosan abban a hangnemben, ami minden tiszteletet megérdemel, mert egyrészt világosan megmutatja a hülyeséget, a felesleges butaságokat, és végre megoldást is mutat ezekre, így például azt teszi világossá, hogy nem kilométert veszünk, hanem ÁLLAPOTOT, ugyanis egy mai auto számára a több százezer kilométer egyszerűen nem okozhat problémát - nem véletlen, hogy a visszatekertek többsége is még egészen hosszú életet tud élni.

Egyébként én például nem mernék saját kútfővel külföldről autot behozni, mert besz*ri vagyok, nomeg nem is értek hozzá. Ez nem az én világom, én inkább kivárom a jó lehetőségeket, amikre azonnal le is csapok ;)

#600398 rbbj11 Előzmény: #600338

megnézegettem a linket, hát, volt már szerencsém néhányhoz, többségét sztem 50e km-rel sem szerencsés megvenni, nemhogy 150e-rel...

Mondjuk én havi 3500-at megyek, arra nem alkalmas minden autó és pláne nem akármilyen induló km-rel. Mert én elvárom, hogy sose kelljen kötelező szervízen kívül időt szánnom rá, mindig pöccre induljon és minden tökéletesen működjön benne.

#600394 rbbj11 Előzmény: #600367

de ez rulett...az a baj (nekem), 90e km felett minden használt rulett. Pláne Mo-on. Ha már használt, ráadásul most olcsó lett a reg, kizárólag Ausztriában javaslok autóvásárlást.

#600393 Előzmény: #600367

Ezért is mondtam, hogy érdemes kivárni a jó példányt, aminek az első lépése az, hogy a KP a zsebedben legyen, mert ma a "Cash is King" dominál. A Weltautonál egyébként szoktak lenni 4-5 millás nagyon jó állapotú prémium autók, onnan nyugodtan el lehet hozni, mert vissza is lehet vinni.

"Vagy 10 évig használja, és akkor másképp oszlik el."

Szvsz az az érdekes ebben, hogy tíz évre éppen egy új prémium auto lehet érdekes, hiszen az (ha új típus), akkor tíz évesen még simán beletartozik az "elit" autok kategóriájába, de egy nyolcmillás kategória már öt év múlva is "öregecskének" hat a számomra. Nézz meg egy Passatot, Mondeot, bármelyik francia, vagy olasz autot, nem nagyon fogsz olyat találni, ami "uptodate"-nek hatna. Ne feledd, 8 milliót adnál ki rá, ez a kiindulási alap! És hát, ha nálad van, akkor is öregszik az auto, akkor is lesz probléma vele, tehát ebből a szempontból az, hogy nálad öregszik tíz évesre, vagy másnál öregedett először öt évesre, az mindegy.

Szvsz rbbj11-el értek egyet, a legjobb az, ha négy-öt évesen prémiumot veszel négy-öt évre, vagy ha nagyon alacsony futásút veszel meg úgy, hogy már elveszítette az értéke jórészét pár évesen és azzal mész még négy-öt évet el és akkor eladod és cserélsz.

Ha belegondolsz például a Kia Cee'd-be, akkor gondolj arra, hogy pár év alatt mennyiszer változott meg a külalakja, mennyire alakult át teljesen, egy első szériás járművet már őskövületnek éreznél, pedig csak pár éves. Ezeknél az autoknál elképesztő méreteket ölt az erkölcsi avulás, szvsz ebbe nem szabad és nem is érdemes belemenni. A 8 millió pedig pont az a kategória, aminél a cégautozás sem lép bele a képbe, mert annyiba kerül a cégautoadó, hogy nem éri meg cégesen megvenni a járművet.

Röviden: Ha lenne nyolcmillióm autora, akkor azt (ha nem valami veterán, vagy egészen különleges darab), bizosan nem venném arra, hogy tíz évig fogom használni. De ez én vagyok :) Ja igen, ne feledd NYOLC millióról beszéltünk, egészen más a válaszom akkor, ha egy három-négy milliós Szuzukiról van szó, vagy Kiáról, vagy VW-ről, amit addig hajtanék, amig szét nem esik, mert nem éri meg eladni, és mivel nálam lenne végig, ezért bizonyosan nem lenne semmi baja sem tíz évig a használat miatt, és bizonyos, hogy nem kerülne sokba a szervizelése.

Ezért nem mindegy az, hogy mi a kérdés :)

#600367 lagwagoner Előzmény: #600353

Na igen. Szívesen venne az ember 4-5 millás premium autót (még a Volvonál úgy ahogy van), ha lenne megbízható kínálat. A Weltautonál (garis) meg nem találni vagy ha van, el is kapkodják. A "murvás" kereskedések, meg ugye...khm..Vagy tényleg, ahogy említetted, ha van ismerős, aki céges autóként használta, majd maradványértéken megvette, attól érdemes megvenni (ha jó gazda volt).

"ehát nincs gond a fenntartásával, habár igen komoly az értékvesztése négy év alatt, szvsz szívni fogja a fogát az, aki négy év alatt egy teljes éves jövedelmét elveszíti. "

Vagy 10 évig használja, és akkor másképp oszlik el.

#600353 Előzmény: #600343

Új 8 millióshoz valószínűleg adott a 3-400eHUF (ha felhalmozásból jött a pénz, nem egyszeri tétel, például örökség), tehát nincs gond a fenntartásával, habár igen komoly az értékvesztése négy év alatt, szvsz szívni fogja a fogát az, aki négy év alatt egy teljes éves jövedelmét elveszíti. Ugyanakkor új autonál szervízkockázat nincs. Ha használt, akkor feltétlenül kell a 3-400eHUF, mert egy prémiuamutonál egy ilyen számla igazából semmi különöset nem jelent. RITKÁN van ekkora számla, DE VAN. Akinek tehát nincs meg ez a havi jövedelme, annak igen komoly gondot okozna a kifizetése. Mondjuk a 3-400-al éppen bevállalható egy használt 8 éves prémium, szvsz.

Ugyanakkor az érdekesség kedvéért, én ebben a jövedelmi sávban új autonál inkább a 4-5 milliónál gondolkondék, mert akkor még tartalék is bőségesen marad, illetve használtban is a 4-5 milliós prémiumnál, úgy 8 év környékén, négy éves megtartásra tervezve, ugyanis a prémiumok 6-8 évesen már elveszítik értékük nagy részét, és onnantól szerény az értékvesztésük, a szervíz az egyetlen kockázat.

Azonban ez ügyben arra érdemes gondolni, hogy a példa elején szereplő auto értékvesztése alsó hangon négy millió lesz, ami annyit jelent, hogy olyan veszteséget jelent, amit egy jó állapotú 4-5 millás prémiumra nem lehet ennyi idő alatt rákölteni, ha az nem volt totálisan lelakva és lerombolva korábban. Az meg azért mégiscsak feltűnne ;)

Persze itt bejön a képbe a lutrifaktor, hiszen minél idősebb az auto, annál valószerűtlenebb a jó állapot megtalálása és kifogása, de ettől még a számítás változatlan marad.

SZVSZ, és ez már saját tapasztalat: Érdemes kivárni a jó vételt és nem megalkudni. Ha türelmes vagy, akkor meg is fog érkezni, ezért fontos, hogy KÉSZÜLJ RÁ, hogy amikor ott lesz, akkor meg is tudjad lépni és ne akkor kezdj el megoldásokat keresni, mert akkor már le is késtél róla. Nyolc millával a zsebedben egészen másképpen nézegeted ám az autokat, mint amikor nézegeted pénz nélkül a nyolc millás autokat is.

Re: autó értéke

#600350 Előzmény: #600345

Van még pár ilyen nyalánkság, de ez mondjuk ehhez a témához kapcsolódott ;)

#600345 lagwagoner Előzmény: #600329

"A multik vezetői premizálási rendszerének a része, hogy megvehetik amikor lejár a lízing, és utána azt csinálnak vele, amit akarnak. És mivel a lízinglejáratkor megkapják a következőt, ezért 99,99% eséllyel eladják és jót kaszálnak rajta ;)"

Na tessék....az élet napos oldala :-)

#600343 lagwagoner Előzmény: #600340

Ja, nincs probléma, térjünk vissza a PÜ-i vonalra. :-) Csak a hitelesség kedvéért konkretizáltam, hogy melyik G Astrat néztem, amúgy számomra (is) érdektelen a kérdéskör. Tényleg a PÜ-i vonala érdekelt.

Ok: jövedelem. Akkor egy 8 000 000 HUF-os autohoz 3-400 000 nettó bevétel/fő dukál?

#600340 Előzmény: #600335

Most azt szeretnéd tulajdonképpen kérdezni tőlem, hogy én mit vennék egymillióért, vagy hogy jó vétel-e egy egymilliós Astra G, vagy Ignis? :) Tényleg nem értem, eredetileg pénzügyekről értekeztünk és nem az autok minőségéről, vagy "jóságáról" :)

#600338 Előzmény: #600334

"Nem fekszik neked a proli autóvilág, mi :-)?"

Nem, azt nem értem, hogy eddig ÁLTALÁNOSSÁGBAN beszéltünk valamiről, most meg érzelmi kérdést csinálsz egy Astra G-ből, hogy az mennyit ér. Ezért nem értem, hogy miért akarsz abból vitát csinálni, hogy mennyit ér.

Amugy meg, ha már egymilliót írtál, akkor inkább ezt a cikket ajánlom:

http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2013/02/01/habzsi-dozsi_szint_egymillio_forintert_elso_autot/2/

"Mindenre válaszoltál...tényleg az arány érdekelt. Mekkora kocsihoz mekkora vagyon kell/érdemes rendelkezni."

Éppen erre írtam, hogy nem a vagyon számít, hanem jövedelem, mivel az autonál nem a megvásárlás a lényeges, hanem a fenntartási költségek, azaz nem az számít, hogy mit tudsz megvenni, hanem hogy mit tudsz fenntartani.

#600336 lagwagoner Előzmény: #600324

"Szvsz az "üzleti formájú auto" már kiment a divatból, lecsengett a "vállalkozók ilyennel járnak" trendje. Ugyanakkor ennyi pénzt például én (szerintem) soha nem adnék ki egy Hyundaiért, mert semmivel sem tudnám megindokolni magamnak, hogy miért azt vettem meg :)"

Tán mert ebben az árkategóriában megbízhatóbb és 22e km van benne, és nem találkozol magaddal úton útfélen :-)

Pont ezért tetszik, mert (nagyrészt) csak nekem tetszik...:-) Amcsiknál meg amúgy népautó...:-)

#600335 lagwagoner Előzmény: #600331

Attól garis, hogy átvizsgálták (Ilyen az opelnél a G2, Volvonál a Quality 1, VW csoportnál Weltauto, Mercedes-KIA: Jahreswagen, stb....)

5 vagy 15 majdnem mindegy????! 15 évesnél, már lengéscsillapító, kuplungcsere, kipufogó kompletten, esetleg fűtőradiátor, meg ami még nem volt....Igaz árban kb ott vagyok, de vedd figyelembe, hogy 2006-ban a modellfrissítés modellfrissített változatát vehetted meg (rossz alkatrészbeszállítók lecserélése, gyerekbetegségek megszüntetése). Sosem vennék autó a kiadás évében. Ja és a rohadás....

#600334 lagwagoner Előzmény: #600320

"Egyébként, tulajdonképpen mi lenne a kérdésed? Nem hiszem, hogy érdemes lenne arról vitatkozni, hogy mennyiért lehet jó Astrát, vagy Ignist venni :)"

Nem fekszik neked a proli autóvilág, mi :-)? Itt tartunk kedves _AT_ :-) Emlékszem mennyire "kiakadtál" az autós topicban is amikor használt mercikkel páváskodtak. "Hogy ez lenne a laza tőzsdés premium világ" :-) Az olyan vicces volt....:-)

Amúgy meg: http://www.autonavigator.hu/hasznaltauto/ha_a_jozansag_beszel_1_5_millios_vallalhato_autok-9621

"Opel Astra G 1.4 2005-2008 49 000-99 611 999 000-1 490 000"

Mindenre válaszoltál...tényleg az arány érdekelt. Mekkora kocsihoz mekkora vagyon kell/érdemes rendelkezni.

#600331 Előzmény: #600328

Astra G-t írtál, évjáratról eddig nem volt szó! Egyébként, mitől lenne egy 5, vagy 5+ éves Astra G garanciális? Egyébként, hogy 5, vagy 15 éves az a majdnem mindegy ha ugyanúgy néz ki, hiszen a presztizse ugyanaz, de ami fontosabb, az alkatrészárak is ugyanazok.

#600329 Előzmény: #600325

Eszembejutott a taxizás is, de 5-15000km-nél az már nem éri meg, illetve a 15000 km már feltételez vidéki utat is, ahol a taxi azért már igazából ki van lőve.

"Igen ezt írtam is, hogy a céges megoldásoktól tekintsünk el, de persze érdekel az a rész is."

Ezt most a drágább autoknál írtam, hiszen jellemzően aki magánemberként megengedheti azt magának, annak lehetősége van azt cégesen is csinálni.

"Ahha. Szóval a sok prémium nagyautós (10-30M) mind ilyen céges, lízinges sztory (90%-ban)?"

A multik vezetői premizálási rendszerének a része, hogy megvehetik amikor lejár a lízing, és utána azt csinálnak vele, amit akarnak. És mivel a lízinglejáratkor megkapják a következőt, ezért 99,99% eséllyel eladják és jót kaszálnak rajta ;)