Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#593918 xmann Előzmény: #593902

Lehet hogy te egy alternatív univerzumban élsz de ahol én lakom ott a kormányzat mindennel fenyegette a vissza nem lepoket, megmondta hogy aki nem lép vissza az SEMMIT nem fog kapni az államtól , kiírta magát a nemzeti együttműködés és szolidaritásból . Még egyszer mondom pont annyira volt önkéntes mint a tsz-be lépés. Ott is azzal jöttek a kommunisták hogy mindenki saját akaratából lepett be. Ja persze. Csak közben ment a megfélemlítés mint itt is.

a manyup ellopása úgy történt hogy vagy az alairasod kerül a papírra, vagy pedig........ Ugye mindenki látta a keresztapát

#593917 Előzmény: #593807

Kicsit úgy kezdem ezt érezni, hogy akik maradtak, azoknak "mégsem jött be annyira" a számításuk azzal, ahogy most a rendszer áll. Hiszen amikor MÉG EGYSZER megnyitották az átlépést, akkor már tényleg szinte alig maradtak benn. És ez így már nem olyan nagy üzlet, tehát inkább tereljünk vissza mindenkit oda, hogy NEKIK jó legyen újra az üzlet. És nekem ez nem annyira tetszik.

#593914 Előzmény: #593800

Némi félreértésben leledzel, én nem a járadékszámítás elméleti modelljét kértem, hanem azt, hogy TI számoltatok-e. Mert ugye nem, ugye mondd, hogy nem 10% éves NETTÓ REÁLHOZAMMAL számoltál amikor magadnak számoltál? Mert 2% reálhozam mellett 185.000 Ft éves díjról beszélgetünk akkor, ha mindent meg is kapsz és nincs levonás... szóval úgy havi ~10.000 Ft-ról lehetne értekezni.

Amit pedig végképp elfelejtesz, a kérdés arra vonatkozott, hogy a manyupból minek alapján vehetnél fel pénzt, hogy számoltál, merthogy még a tervezett törvény szerint is úgy nézett volna ki, hogy valahol "vásárolnod kell" járadékszolgáltatást, ami ugye megint pénzbe kerül, vagyis a végén oda érkezünk, hogy örülhetsz, ha pénzhez jutsz.

Szóval nem véletlenül kérdezem: Mit számoltatok, mit számoltál: Mekkora felhalmozást kell elérned ahhoz, hogy kijöjjön a 25% része az állami nyögdíjnak? Illetve, TI, avagy TE személyesen hogyan számoltál, mekkora járadékot fogsz kapni a manyupból?

#593903 prospero Előzmény: #593902

"20 millió megtakarításból kapsz havi 40 ezer forint nyugdíjat jelenértéken. 1 millió forintból, hogy lesz 20 millió 20 év alatt? Ha 12 év alatt 1 millió forint lett?"

Persze inflációval megoldható, csak akkor a 40 ezer forint sem 40 jelenértéken. :-)!

#593902 prospero Előzmény: #593823

Ha igaz amit mondasz - szerintem nem az - ez akkor is csak 700 ezer embert érintett volna maximum és nemcsak fideszes érzelmű emberek által vezetett iskolák, kórházak, közintézmények vannak.

2,7 millióan léptek vissza, akiknek nem érte meg a mnyp pénztárban maradni, elmondtam azt is miért. 12 évnyi megtakarítás után az átlagos összeg 1 millió forint volt, úgy, hogy 2 millióan léptek be a rendszerbe induláskor. Akik maradtak azoknak nyilván nagyobb összeg volt a számláján -racionálisan, vagy nem hallgatott a józan eszére és az elvek alapján döntött - irracionálisan.

20 millió megtakarításból kapsz havi 40 ezer forint nyugdíjat jelenértéken. 1 millió forintból, hogy lesz 20 millió 20 év alatt? Ha 12 év alatt 1 millió forint lett?

Mint mondtam, egyéni szinten lehet, hogy jól jártak egyesek, hogy maradtak - megtakarítás függvénye, jövedelem függvénye. De társadalmi szinten nagy rábaszás lett volna a vége, ahogy ezt szépen megmutatta, hogy az ország csődbe ment, hiszen a 10 milliárdos adósságnövekedésből kb. legyünk jóindulatúak 2 ezer milliárdot okozott minimum a mynp-ba történő utalás. Az adósságnövekedés minimum 20%-át ez okozta és a mnyp bevezetése után 12 év múlva csődbe is mentünk.

Ha ez jól működő rendszer lett volna, nem megyünk csődbe.

#593841 banyaiz Előzmény: #593837

Jól mondod, egyetértek. A szakmai része is ezer sebből vérzik, de a mód ahogy végrehajtották ? Keresztapa kb. Rákosi elvtárs is csettintett volna elégedettségében :)

Meg kell mondanom azt is csak az EU súlyos gazdasági gondjainak a számlájára tudom írni, hogy amikor elhangzik egy ilyen fenyegetés, hogy aki nem lép vissza az elveszíti az állami nyugdíj jogosultságát akkor azonnal nem intenek be, hanem végignézik, asszisztálnak hozzá.

#593837 Papus_stock Előzmény: #593818

Végtelenül sajnálatos, hogy az eszetekbe sem jut, hogy ez elvi kérdés. Egész egyszerűen nem engedhetem meg mint polgár, hogy az állam hülyének nézzen és dróton rángasson mint egy bábut. Ebből a pénz csak 1 tétel a sok közül. Én - vélhetően itt sokakkal ellentétben - már eszemnél voltam a 60-as évek végén amiről ti csak filmeket láttatok és könyveket olvastatok.

Ne akarjátok a valóságban is kipróbálni.

P.

#593836 banyaiz Előzmény: #593834

Akarom mondani "erdőírtás".

Bár a sok minimálbéres, és feketemunkás, kevés járulékfizető miatt ennek az Mnyp rendszernek is vérzett a torka, de amit műveltek ezek a gyógyegerek ajaj. ez egy referenciamunka.

#593834 banyaiz Előzmény: #593824

Pontosan erről van szó. Blabla a hosszú távú megtakarításról stb, aztán az első szükséghelyzetben szétbarmolták az egészet, rövid távú politikai érdekek miatt. Ráadásul még büszkék rá, eszük megvan hozzá.

Megkockáztatom, hogy ezért még súlyos árat fogunk fizetni a jövőben, mint ország. Sokba fog fájni ez a történet.

Persze ha létrejön az 1 millió új munkahely, és a népszaporulat megugrik és 30 év múlva 15 millióan leszünk akkor királyság van.

Egyelőre a diófa tarvágás az működött majd 100% hatékonysággal illetve nem is tarvágás mert az után általában ültetnek csemetéket, hanem inkább erődírtás.

ez is vmi. Nem az igazi, de jogos rá a büszkeség. :)

#593824 Palimadár Előzmény: #593823

Így igaz!

Arról nem beszélve, hogy a kötmanyupot az I. Orbán kormány sem támadta, sőt, lásd Matolcsy elvtárs coming outját!:-D

Az állam '98-ban egy hosszútávú szerződést igért, amit aztán most lazán felrúgott rövid távú érdekei miatt, ami biztosan nem javítja az állampolgár bizalmát az állam felé.

#593823 xmann Előzmény: #593807

A visszalépés pont annyira volt önkéntes mint a tsz-be belépés. Ott is mindenki aláírta végül szabad akaratából, igaze? A közszféra dolgozói nem maradhattak a manyupbAn mert azonnal első helyre kerültek a kirúgási listán . Olyan megfélemlítés volt a közszférában hogy onnan mndenki visszalépett . A magánszférát meg azzal fenyitették hogy NULLA nyugdíjat fog kapni az államtól.

Igazi bolsevik módszer volt, mint a kolhozositas. Csak ezekről ti semmit nem tudtok mert nem eltetek a komenizmusban. Én viszont tetteirol ismerem fel a kommunistát

#593818 prospero Előzmény: #593797

Elvették "A további gyűjtés lehetőségét."

Papus! Felteszem, ha megérte maradnod a mnypban, akkor szép jövedelemmel rendelkezel, ha pedig így van, akkor megkaptad SZJA adócsökkentésben - a jelenben. Ha takarékoskodni akarsz öreg korodra, tedd félre ezt a plusz jövedelmet!

#593817 prospero Előzmény: #593800

Van egy jobb. Maga a stabilitás pénztárszövetség adta ki.

http://tajekozodjon.lacom.hu/nyugdijkalkulator/

Itt még azzal kalkulálnak, hogy azok akik maradnak ide kapják a levont járulékokat. Ha valaki a saját nettó jövedelméből továbbra is utalja a 8%-ot, akkor megkaphatja, hogy kb. milyen járadékra lesz jogosult az államiból és a mnypból.

Mondjuk egy jövőbeli 20 milliós megtakarítás jelenértéken havi 40 ezer forintot fizetett volna ki a Stabilitás pénztárszövetség szerint.

A pénztártagok átlagos megtakarítása 1 millió forint volt 12 év megtakarítás után, úgy hogy 2 millió ember belépett már az induláskor!!!

#593807 prospero Előzmény: #593775

Speciel én örültem, hogy visszaléphetek. Alig vártam, hogy megnyíljon a lehetőség. Ugyanis az én jövedelmemből - bár nem keresek rosszul - nem következett, hogy megéri lemondani a 25%-nyi állami nyugdíjról, miután 12 évnyi megtakarításomból eltünt 4 évnyi hozamokkal együtt.

Azért mondom, hogy ez egyéni döntés, és a saját lelkiállapotodat nem szerencsés kivetíteni másokra, mert minden eset más. El kell fogadni, hogy vannak akik úgy érezték, hogyha a mnyp-ban maradnak az nem jó üzlet.

Akik meg maradtak azok úgy érezték, hogy jó üzlet. De ebből azt feltételezni, hogy mindenkinek jó üzlet lett volna maradni a mnyp-ban - hogy mondjam szépen: nem helyénvaló.

Ha megfigyeled pontosan azok mondják általában, hogy ellopták a mnyp megtakarításokat, akik megtartották azt - tehát nem vettek el tőlük semmit - és helytelenítik a visszalépők döntését.

Pedig nincs általános érvényű szabály, hogy mindenkinek megérte.

És van akinél nem nyomott a latban az elvi örökölhetőség sem, főleg azután miután nyilvánvalóvá vált, hogy egy baloldali kormány kisérletet tett a pénztártulajdon kiszervezésére, azaz privatizációjára.

És attól még igaz, hogy bár vannak akiknek egyéni szinten lehet, hogy megérte maradni, mert olyan a preferenciája illetve a jövedelme - a mnyp rendszer össztársadalmi szinten iszonyatos kirablása volt a társadalomnak - pontosan azért, mert nem volt mögötte megtakarítás, csak hitelfelvétel.

#593806 Papus_stock Előzmény: #593798

>>Hát hogyne. Ezért csak az egészségügyet kell fizetőssé tenni, bevezetni a 400 milliárdos >>ingatlanadót és mellesleg adósodni kellene évente 5% környékén.

Vagy esetleg a teljesen felesleges állami kiadásokat csökkenteni. Csak a debreceni stadion 12 mrd. Meg az EON-t is államosítjuk 850 millióért persze ez EUR. És úgy fogunk járni vele mint a Pro M zrt.-vel ami leállt de megoldották a legények a saját mobiljukkal.

Olyan vagy mint a főnököd aki egy picit szeret csúsztatni.

--------------

Mindig is készenléti hitelkeretről volt szó a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során, jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója arra reagálva, hogy Orbán Viktor szerdán azt mondta, rugalmas hitelkeretet kért a magyar kormány, de az IMF erre nemet mondott.

-------------

Vissza kérdezel ha nem akarod megérteni miről beszélünk.

Majd az idő eldönti kinek van igaza, befejeztem.

P.

#593800 Papus_stock Előzmény: #593776

>>Egyebekben továbbra is várom, hogy a bennmaradók mégis mekkora hozamra számítanak a >>befektetésükből, vagy hogy milyen gazdasági számítás alapján döntöttek a maradás mellett, >>már persze, ha nem titok.

A járadék számítás matematikája nem titok. Ha lusta vagy Google-zni, segítek.

http://www.internetsuli.hu/calculators.php?id=20

P.

#593798 Előzmény: #593792

"Egyszeri, soha meg nem ismétlődő tételekkel."

Felsorolnád a 2012-es költségvetésben az egyszeri, soha meg nem ismétlődő tételeket a BEVÉTELI oldalon? Mert kiadásin éppen voltak ilyenek (adósságátvállalás példának okáért), de hirtelenjében csak arra emlékszem, hogy az egyedi bevételi tételből inkább kiesések voltak, például a frekvenciatender ~50 milliárdja.

"Persze az arányok nem zavarnak."

Mert nem tudom értelmezni amit írsz. Nézzed meg az EU összehasonlítást, bár magas az elvonás, de átlagban egyáltalán nem annyival, amennyit hiszel - és ha az ingyenes, kedvezményes és egyéb juttatásokat nézed, ami Magyarorországnon az állam biztosít, akkor megláthatod azt, hogy nem az állami résszel van a gond nominálisan, vagy százalékosan, hanem azzal, hogy alacsony az a pénz, amit errefelé a munkáért fizetnek. És azt kellene észrevenned, hogy pontosan azok a multik fizetnek jóval kevesebbet, mint tőlünk nyugatra, akiket ajnározni szoktak és akik egyébként megengedhetnék maguknak, hogy többet fizessenek.

"A jóságos államé 57% a melósé 43."

Ez a mondat tényszerűen nem igaz. Ez a mondat csak úgy igaz, hogy ADOTT ESETBEN ilyen arány is lehetséges, de egyáltalán nem ez az általános elvonási mérték. Elég arra gondolni, hogy van-e gyerek, avagy hogy minimálbér környékéről, avagy egymillióról beszélünk. Egyebekben Ámerikában is van valami ~35% körüli jövedelemadó, amit éppen emelgetni akarnak és Franciországban is van ~75%-os elvonás. Ez így nem értelmezhető.

"És azt még meg sem említettem, hogy ez úgy jön ki, hogy a munkaadó 0%-on van, nem keresett semmit."

És ezzel most mit szeretnél mondani?

"Normálisabb arány mellett lehetne melós fizetés."

Hát hogyne. Ezért csak az egészségügyet kell fizetőssé tenni, bevezetni a 400 milliárdos ingatlanadót és mellesleg adósodni kellene évente 5% környékén. Jó lenne?

#593797 Papus_stock Előzmény: #593756

>>Elvettek Tőled bármit? Nem.

Dehogynem. A további gyűjtés lehetőségét.

Tudod van aki számolt akár 30 év távlatában előre is és az eredmény ismeretében döntött.

Persze értem én, hogy ennek a kormánynak még a 30 nap is sok hiszen a 2013-as költségvetés sem élt ennyi napot.

P.

#593794 Előzmény: #593777

"Addig még nem jutottál el, hogy a működési ktg-re 5-6%-ot, + valamilyen jutalékra 0,8%-ot vontak le."

De igen, eljutottam, de ez közismert, azért nem idéztem be. Már ott vernyákolni kezdtek, hogy 0,8%-ból nem tartható fenn a rendszer, aztán hirtelen eljutottak oda, hogy pár ezer forintért fenntartható lenne. Innentől miről beszélünk abban a tekintetben, hogy ott lopták ki a manyuposok szemét a szemetek, ahol és ahogy csak tudták?

"Úgy gondolom, hogy ennek a tanulmánynak a megírása után emelkedett az én hozamom (2008 végére mindegyik minusz hozamot termelt) is 50%-ra, mert kezdtek odafigyelni a működési költségekre, hozamokra pszaf és törvényalkotói szinten is erőteljesebben."

Szvsz benn maradtál a növekedésiben és vissza is jött a virtuális veszteség. Ugyanakkor csak gondolj bele: Ha ebből neked járadékot kellett volna fizetni, vajon mennyi lett volna...

#593792 Papus_stock Előzmény: #593716

>>2,6% hiány. Mi a gondod ezzel?

Egyszeri, soha meg nem ismétlődő tételekkel. Csak pont annyi a bajom mint a gonosz 3 betűsnek.

>>"csak" 274.300 Ft-ot

Persze az arányok nem zavarnak. A jóságos államé 57% a melósé 43. És azt még meg sem említettem, hogy ez úgy jön ki, hogy a munkaadó 0%-on van, nem keresett semmit.

>>De majd kikupálódom, hogy ez egy melós fizetés.

Normálisabb arány mellett lehetne melós fizetés.

P.