Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mélypontra zuhant a lakosság egészségügy iránti bizalma

antibiotikum rezisztencia

#1500126 TrendMan

Anglia volt főorvosa, Dame Sally Davies figyelmeztetett, hogy az antibiotikumokkal szembeni növekvő rezisztencia miatt a jövőben a gyakori fertőzések milliók halálát okozhatják, ha nem sikerül időben megfékezni ezt a jelenséget. Mindez súlyosabb kihívást jelenthet az emberiség számára, mint a Covid-19 világjárvány - tudósított a The Guardian.

Az antibiotikumokkal szembeni gyógyszerrezisztencia globális veszélyt jelent az emberiség számára, figyelmeztetett Dame Sally Davies, Anglia korábbi főorvosa. Davies, aki jelenleg az Egyesült Királyság antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó különmegbízottja, hangsúlyozta, hogy a gyógyszerrezisztens fertőzések évente már most is több mint 1,2 millió ember halálát okozzák. Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) azt jelenti, hogy bizonyos mikroorganizmusok ellenállóvá válnak a jelenleg rendelkezésre álló gyógyszerekkel szemben. Ez súlyosan korlátozná a modern orvostudomány lehetőségeit és olyan alapvető beavatkozásokat érintene, mint a császármetszés vagy a rákos kezelések.

A problémát súlyosbítja az antibiotikumok túlzott használata mind az egészségügyben, mind az állattenyésztésben. Davies szerint

AZ ANTIBIOTIKUMOK TÖBB MINT KÉTHARMADÁT ÁLLATOKNAK ADJÁK BE, AMI FELGYORSÍTJA A REZISZTENCIA KIALAKULÁSÁT.

A helyzetet bonyolítja továbbá az új antibiotikumok fejlesztése iránti alacsony gazdasági ösztönző.

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben bejelentett egy nemzeti cselekvési tervet az AMR elleni küzdelemre vonatkozóan. A terv célja az antimikrobiális szerek használatának csökkentése és új gyógyszerek valamint vakcinák fejlesztésének ösztönzése. Maria Caulfield egészségügyi miniszter kiemelte a nemzetközi együttműködés fontosságát ebben a küzdelemben.

Az AMR-rel kapcsolatos aggodalmak között szerepelnek az éghajlatváltozással összefüggő kérdések is. Davies szerint ha nem kezelik hatékonyan az AMR-t, annak következményei súlyosabbak lehetnek mint az éghajlatváltozásé.

Noormális-e

#1498600 Koffein Előzmény: #1498595

Szomorú :( sajnos, ez valamilyen szintem kódolva van, ebbe az elcseszett rendszerbe, néplélekbe.. :-/

nem képes és nem hibás de nem csinálja, ezt nektek

#1497700 TrendMan Előzmény: #1497679

Több kórházban is leállnak a kezelések, van ahol 130 kilométert kell utazni ellátásért

Kunetz Zsombor a közzétett dokumentumok alapján megállapította, hogy a budapesti János-kórház nemcsak belgyógyászati feladatait nem képes részben ellátni, hanem a súlyos baleseti sérültek és az ittas sérültek kezelését sem tudja biztosítani. Az előbbi esetben az intézmény az épület felújítását jelöli meg indokként, míg az ittas sérültek ellátásának megszűnésére nem ad magyarázatot.

Kapcsolódó cikkünk

Tisztázta a Szent János Kórház, miért van szükség a kapacitáscsökkentésre

Újabb osztályok állnak le a Szent János Kórházban

További problémák merülnek fel más egészségügyi intézményekben is.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Hetényi Géza Centrum Kórházban az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik, emellett a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátást sem lesznek képesek nyújtani. A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban pedig

a szemészeti ügyelet hiányzik, így az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe kell utazniuk, ami 130 kilométeres távolságot jelent.

A Komárom-Esztergom megyei Szent Borbála Kórház urológiai ügyeletét és fekvőbeteg-szakellátását nem tudja fenntartani. A Budapesti Szent Margit Kórházban pedig a gasztroenterológiai ellátást és a bélrendszeri vérző betegek kezelését nem képesek megoldani.

Ez azért rendkívül hátrányos a kórház ellátási területén élük számára, mert ugyanezt az ellátást a Szent János sem tudja biztosítani, így egyrészt a vérző betegeket a Mentőszolgálattal utaztatni kell a Pesti oldalra, másrészt a még működő kórházakban a gasztroenterológiai várólisták fognak elviselhetetlenné válni

- írja oldalán Kunetz Zsombor.

Végül a Honvédkórház sem képes biztosítani a 16 év alattiak altatásos szájsebészeti ellátását, amelyet helyettük február 2-ig a Semmelweis Egyetem veszi át.