Re: nincs cím
prospero Előzmény: #593775Speciel én örültem, hogy visszaléphetek. Alig vártam, hogy megnyíljon a lehetőség. Ugyanis az én jövedelmemből - bár nem keresek rosszul - nem következett, hogy megéri lemondani a 25%-nyi állami nyugdíjról, miután 12 évnyi megtakarításomból eltünt 4 évnyi hozamokkal együtt.
Azért mondom, hogy ez egyéni döntés, és a saját lelkiállapotodat nem szerencsés kivetíteni másokra, mert minden eset más. El kell fogadni, hogy vannak akik úgy érezték, hogyha a mnyp-ban maradnak az nem jó üzlet.
Akik meg maradtak azok úgy érezték, hogy jó üzlet. De ebből azt feltételezni, hogy mindenkinek jó üzlet lett volna maradni a mnyp-ban - hogy mondjam szépen: nem helyénvaló.
Ha megfigyeled pontosan azok mondják általában, hogy ellopták a mnyp megtakarításokat, akik megtartották azt - tehát nem vettek el tőlük semmit - és helytelenítik a visszalépők döntését.
Pedig nincs általános érvényű szabály, hogy mindenkinek megérte.
És van akinél nem nyomott a latban az elvi örökölhetőség sem, főleg azután miután nyilvánvalóvá vált, hogy egy baloldali kormány kisérletet tett a pénztártulajdon kiszervezésére, azaz privatizációjára.
És attól még igaz, hogy bár vannak akiknek egyéni szinten lehet, hogy megérte maradni, mert olyan a preferenciája illetve a jövedelme - a mnyp rendszer össztársadalmi szinten iszonyatos kirablása volt a társadalomnak - pontosan azért, mert nem volt mögötte megtakarítás, csak hitelfelvétel.