Mint írtam, a gyári támogatott tuningcég (aki nyilván s@gg hülye, mert nem jár más utakon, mint a világszerte létező tuningcégek) azt mondja, hogy 100ekm felett NEM vállal SEMMILYEN ganarciát. Ebből számomra az következik, hogy még egy gyári támogatott tuning is olyan, ami egyáltalán nem javít egy motor teljesítményén minden szempontból, hanem egy olyan, ami csak arra jó, hogy elhangolja a gyári beállítást más szempontok szerint, azaz például az élettartam rovására növelje a teljesítményt. Ez nyilván nem túl bonyolult, hiszen csak nagyobb terhelést kell engedélyezni, avagy több üzemanyagot bejuttatni, avagy más dúsítást beállítani. Ezt például egy VAG-gal egy programozó is meg tudja csinálni. Csak ez gányolás, ha nincs végigméretezve, végigszámolva, hogy ez összességében mivel jár a motorra nézve.
Természetesen szerintem is egészen más az az eset, amikor például Chiptuningról beszélünk, azaz egyszerűen a gyári tiltások feloldásáról. Hasonlóképpen egészen más az, amikor valaki átépít egy autot tokkal-vonóval, közben persze átalakítva a hozzá tartozó kipufogót, kicserélve a motoron, erőátvitelben számos alkatrészt, mert akkor az igazából már átépítés és nem tuning. Értelemszerűen nem sokat ront egy auton egy optikai tuning sem, hiszen többnyire az sem szól bele az auto fontos paramétereibe.
Számomra az is egy szempont, hogy nem véletlen az a gyári beállítás, ami leginkább a hosszú távú megbízható működésre is tervez, amely egy tuningcégnak például nyilvánvalóan nem célja.
Tudod, én úgy vagyok ezzel, hogy olyan autot kell venni, ami megfelel neked, és nem olyat kell venni, ami nem, hogy majd addig sufnituningoljuk, amig olyan nem lesz. De ízlések és pofonok különbözőek, én is voltam fiatal, én is élveztem azt, hogy "dejólmegyazauto", nem felejtettem el. Csak nekem ma már nem az a szempont, hogy ha valami kis **** VW b*zi felbőgeti a motort mellettem, hogy milyen f*sza, akkor azt egy háztömbön belül kettővel hagyjam le (megelégszem már egy féllel is, öregszem), hanem az, hogy beülök az autoba és az az érzésem legyen, hogy benn ülök a kényelmes nappalimban, és baromi kényelmesen és jól érzem magam, ha pedig benyomom a tempomatot az autopályán, akkor a kormány tekergetésétől eltekintve ne nagyon kelljen mással foglalkoznom.
Egyébként, ha megengeded, a tuningolsásról nekem mindig eszembejut a hifi világa, amiben ez mindig késhegyre menő vitákat eredményezett az óriásölő rendszerekkel, meg a hogyan lehet pár százezerből milliós készülékeket verőket csinálni. Aztán ez is lecsengett idővel és kiderült, hogy ha jobb kell, akkor azt egyszerűen vegyed meg, mert összességében úgyis az az olcsóbb.
Ha meg használt autokról beszélünk, akkor te is tudhatod, hogy már négy éves kor körül úgy összecsúsznak az árak, hogy tényleg azt veszed meg, ami teljesítményben közel áll a szívedhez. Akkor meg miért nem ezt teszed? :)
De mint írtam, ez filozófia, avagy ízlés kérdése, és mint tudod, ízlésekről nem érdemes vitatkozni.
Éppen ezért még egyszer szeretném jelezni, és ezzel részemről ezt a témát lezárni, hogy nekem semmi kifogásom azok ellen, akik tuningolnak és ez élvezetet okoz a számukra - mert ettől szép az élet. De ebből még nem következik az, hogy ez jó lenne, vagy mindenki számára követendő út lenne. Én csak ennek a megértését kérem ;) Köszönöm :)