No, végiggondoltam a példádat, és rájöttem, hogy mi volt rendkívül zavaró benne: Az, hogy rossz szereplővel mondtad el:
"De pl akkor képzelj el egy olyan szitut te építesz valakinek egy házat , az építőanyag belekerült x Ft-ba. De dolgozik rajta egy szervezet, hogy az felépüljön 1 évig. Ezért elvárnak x+30% díjazást. De jön a kormány és azt mondja itt forradalom van elvtársak, ezért te kapsz talán x-et, talán még annyit sem és örülj neki mert nincs károd hiszen az építőanyagod megtérült."
Mert ez - ha a valóságra vonatoztatjuk -, akkor nem jól van leírva. Szerintem a valóság a következőképpen nézett ki:
ÉN kötöttem egy vállalkozóval egy szerződést, hogy:
"De pl akkor képzelj el egy olyan szitut NEKED épít valaki egy házat , az építőanyag belekerült x Ft-ba. Dolgozik rajta, hogy az felépüljön 1 év alatt. Ezért elvár x+30% díjazást."
Mert ez volt az, ami soha nem volt igaz, mert nem így működtek az uzsorások. TE aláírtál egy szerződést, hogy MINDENKÉPPEN vele készítteted el a házadat, és erre a telek (egyetlen vagyontárgyad) a fedezet. Ezek után, miután a szerződés aláíródott, elkezded rendesen fizetni a pénzeket, és ahogy "üzletszerű uzsorásnál" illik, az első három hónapban úgy is néz ki, hogy alakul a ház, mert érkeznek a számlák. Aztán kimész a telekre és látod, hogy nincs is ott semmi, mire panaszkodni kezdesz, hogy miért fizetsz, mire a vállalkozó azt mondaná, hogy "ugyan, ne panaszkodjon, aláírta a szerződést, az első kilenc hónapban csak a díjam szedem be, meg a hasznot, majd utána megveszem az anyagot is" [ez különösen fontos, hiszen valójában ez is egy igen dúrva extraprofitálás - mert a tőketartozás úgy nem csökkent, hogy valójában a haszon és az uzsorás tőkéje már kifizetve is van. INNENTŐL kárról beszélni szerintem akadémikus, de]. Ezen te felhúzod a szemöldököd, de mit csinálhatnál, fizetsz továbbra is. Majd a hatodik hónapban a vállalkozó közli, hogy ellopták a teherautoját, tehát fizessed ki, mert különben nem tud dolgozni. Mire te felháborodsz, hogy mi közöd az ő teherautojához? Be is pereled, de az állam közli veled, hogy kuss b+, aláírtad a szerződést, ki kell fizetned. Nyelsz egy nagyot, kifizeted. Mire a következő hónapban közli veled, hogy akkor most ő új irodát nyit, tehát ezért fizess neki ezentúl többet, mert a normál szerződés nem fedezi az új S8-as Audiját. Ezen már ordítani kezdesz vele, megint perelsz, de az állam megint közli, hogy ez a vállalkozónak jár, mert ez a normális, és így működik a világgazdaság. Ezt is kifizeted. Ezek után már ippen jönne az anyag(!), mire a vállalkozó közölné, hogy bocs haver, de ő ezentúl nem a kőbányából hozza a követ, hanem Csillandra külsőről, ahonnan Holdrakétával kell azt továbbítani, így a szerződésedben szereplő kalkuláció érvényét veszíti és ezentúl a dupláját kell fizetned az alapanyagért és ezt értsed meg, Magyarországra drága onnan szállítani a követ. Mire te mondod, ki kérte, hogy onnan hozzon bármit is? És most már nagyon sűrűn kezdesz anyázni, hogy b+, ott van a szomszéd telkén a kő, akciósan adja féláron ahhoz képest, amire leszerződtünk BÁRKINEK Magyarországon, akkor mit hazudozik itt össze-vissza, hogy az neki annyiba kerül, amikor tudod, hogy a szomszéd telek is az övé, és valójában onnan is jön a kő? Most már tényleg perelsz, végigjársz mindent, de megint csak azt kapod a pofádba, hogy márpedig a szabad piac így működik, ez a normális működés, vedd tudomásul, hogy ennek így kell lennie, és neked csak az a dolgod, hogy teljesítsed a szerződést és fizess, mint a katonatiszt.
ÉS AKKOR:
"De jön a kormány és azt mondja itt forradalom van elvtársak, ezért a vállalkozó kap talán x-et, talán még annyit sem és örüljön neki mert nincs kára hiszen az építőanyaga megtérült."
Ezek után tudod mit mondok erre?? A francért nem viszik el az egész X-et a szeméttől, mert megérdemelné még azt is, hogy tönkremenjen, mert az ilyen rabló, szélhámos inkorrekt vállalkozók azok, akiket a Föld színéről is el kellene tűntetni, hogy végre megtisztuljon a piac. És tényleg azt mondom, kuss a neve, mert örüljön, hogy ennyivel megúszta az uzsorázást, a pofátlan és inkorrekt szenvedés okozást, és takarodjon az extraprofitjával a francba, mert MEGTANULTAM, hogy inkább szerződök akár egy 10%-al drágább RENDES(ebb) MAGYAR VÁLLALKOZÓVAL, de akkor az "annyi legyen annyi" és ne kelljen azt hallanom, hogy még milyen arannyal bélelt s*ggtörlőszobát kell a részére felépítenem, mert ez is benne van a szerződésben. Vagy éppen nincs, de akkor majd úgy értik...
Naszóval, így helyes a példád szerintem, főleg, ha a jogi kérdések helyett egy kicsit moralizálni szeretnénk :)