Köszi.
Ezt is kipróbálom, legközelebb.
Köszi.
Ezt is kipróbálom, legközelebb.
Józsi a mi környékünkön délelőtt szoktunk csinálni egy előmelegítés. Teljesen kialszik, de a kemence már tart egy bizonyos meleget és a következő begyújtás már ugyanúgy van ahogy Te is csináltad. Mi legutóbb egy 55 kg-os malac pecsenyét készítettünk, szintén nagyon finom volt és meglepően hamar kész lett.
Köszi a tanácsot, olvastam már egy két receptet a pác készítéseknél, simán elkészíthetőek:-)
Jó, én mostanra nőttem fel idáig.......
Nekem már vagy 5 éve meg van... itt is ott is... :)
Megvolt....
Felfűtöttem, de szerintem kevés fával, mert hamar elégett, ezért ****enet tettem még rá, a meglévő parázsra...
Nem egy gyors folyamat, de a végeredmény, mindent megér...
Én még ilyen csülköt nem ettem, család sem, pedig öcsém, nagyon válogatós....
A zsírja, nem is zsír volt, hanem vaj, a hús csuda omlós, fantasztikus...
LEgközelebb több fát teszek a tűzre, talán gyorsabb lesz, és hamarabb kész lesz.
Ki kell kísérletezni, de mondom, megéri..
Aki teheti, építsen kemencét!!!
A fűszerkeverékekkel gyakran az a baj, hogy nátrium-glutamátot tartalmaznak. Ez nem más mint, egy ízfokozó, ami itthon a Vegetával terjedt el, ezért nagyon népszerű és amiben benne van, azt jó, magyaros ízűnek érezzük.
Én azt javaslom, vagy keverjétek ki magatok a fűszereket, vagy olyan keveréket keressetek, amelyikben nincs Na-glutamát. A szervezetre káros, bár egyénenként változó ennek mértéke. Van akinek a gyomra nagyon durván reagál rá, van akinek semmi se tűnik fel. Mindenesetre nem javaslom a fogyasztását. Az íze jó, de nem mindegy mit miért áldozunk be.
Mindenkinek jó főzögetést kívánok a nyárra =)
:))) hűha
Egyetértek,kiegézitésként had mondjam el,hogy a régi pékek szőlővesszővel fűtötték fel a kemencét .
tervezek egy stokys, kemencés, bográcsos, grilles bulit, de ez még csak főpróba, nem szeretnék felsülni, ha megy a sütés, megbeszélünk valamit...::))
köszi.
A fokozatosságot, nem tudtam, sokat segítettél, én megraktam volna, oszt jónapot.
Így viszont már okés.
Köszi!
hmmm holnap átmennék :))
jól, de azért adagolni is lehet a fát, nem megrottyantani azonnal...
viccet félretéve, ha nem akarod, hogy a kemencéd gyorsan megrepedjen, akkor először kevés fát rakj be (lehetőleg fenyőt ne, mert átveszi a gyanta illatát a kemence), majd fokozatosan úgy, hogy égjen... ha komolyabb dolgot akarsz sütni (pl.csülök), akkor min. 2-3 órán keresztül tüzelj... majd a parazsat oldalra told ki... ha tévő van a kemencénél (belső tűztér elzáró ajtó) azzal nagyon vigyázz, mert durva gyorsasággal pirul a cucc... sokkal-sokkal gyorsabban mint a sütőbe...
de összességében nem ördöngösség... egy pogácsát, vagy buktát sokkal nehezebb szépen megsütni... ott nem lehet bent hagyni a parazsat, hanem ki kell szedni!!!
jó étvágyat hozzá!!!!
Holnap teszteljük élesben, csülökkel a kemencénket.
Felfűtés próba volt már, nem is akác fával, csak olyan össze vissza fával, ami éppen volt, és 300 fokosra sikerült, amit tartott is 2-3 óráig...
Akáccal állítólag a hőfok is magasabb tud lenni, és tovább is tartja majd..
Amit idáig tudok, akáccal megpakol, de mennyivel, meggyújt, majd ha már csak a parázs marad, kitolni a szélekre azt, és betenni a sütnivalót.
Jól tudom?
mert nem olcsó a csülök..:))
HA valaki tud erről valamit, szívesen veszem a tanácsát.
Köszönöm.
Egyetértek,parázs,füst izét semmi sem tudja pótolni.
hm értem. Szerintem ezt én rábízom az apukákra. Egyik a tárcsán fog sütni, a másik a f a s z e n e s grillen a harmadik meg az elektromos grillen. Én meg ezt fogom elkészíteni:
Gyros tárcsán
Egy évbe kétszer szoktam csinálni, most szombaton lesz idén először:
Péntek este fogom a sertés combot (lehet lapocka is) kockára vágom és vagy gyros, vagy görög fűszerkeverékkel jól megszórom. Be a hűtőbe.
Másnap elő a tárcsa, és szalonnát, sonkát felkockázok. Rádobom a forró tárcsára. Amikor már a zsír kiengedett és szép piros lesz a szalonna is és a sonka is, akkor rá szóróm az előtte bepácolt húst. Aránylag gyorsan meg kell forgatni amíg meg nem pirul a hús (1-2 perc max) és most jön a kényelmes része, teljesen fel kell önteni az egészet vízzel. Hagyjuk rotyogni, finoman kevergetjük. Amikor félig lefőtt a víz, konzerves gombát levestől rá kell önteni.
Amikor teljesen lefő a víz ugyanezt kétszer még meg kell csinálni, tehát összesen háromszor kell felönteni vízzel. Amíg így fő és pirul kb ugyanannyi vöröshagymát amennyi a hús volt (ha 1kg, akkor 1 kg) karikára kell vágni. (Én már kicsit kevesebbet szoktam, mert már alig férsz el a tárcsán) Amikor a harmadik lé is lefőtt, rá kell szórni a hagymát és addig forgatni, keverni a hússal, míg a hagyma már össze nem esik. Ez már kicsit nehezebb művelet, mert a hús is pirul, a hagyma is és alig férsz el a tácsán. Elvileg csak a gyros fűszer van rajta, de én egy kicsit meg is szoktam sózni, de nem muszály.
Persze forgatás közbe mindenképpen vörösbor fogyasztása javasolt.
Köretnek sültkrumplit és salátákat szoktunk készíteni.
Jó étvágy:-)
nem használok ilyesmit, szerintem a direkt hőhatás és a füst a f a s z e n e s grillezés lelke
ezzel az erővel a konyhában a gázsparhelton is lehet grillezni :))
kb ennyire tartom a gázgrilleket, kényelmeséknek pont jó, grilleztünk meg nem is :P
szóval a itt is a türelem a lényeg, kicsit megvárod, h lelohadjon a friss parázs és nem teszed túl közel a sütnivalót hozzá
ha sok a hamu a parázson, lefújod, kicsit felizzítod és ennyi
nálam nem szokott senki panaszkodni
(vagy nem mernek) :DDD
Látom neked elég tapasztalatod van... Mit szólsz a grill tálcákhoz, grilleztél már rajta? Én egyszer próbáltam és az tetszett, hogy nem csöpög rá az olajos lé a parázsra és így nem jönnek elő lángok folyamatosan és mégis normálisan megsül a hús.