Regisztráció Elfelejtett jelszó

Ingatlan

pont az ellenkezőjét

#1506976 Koffein Előzmény: #1506973

Trackeled egy excelbe, vagy csak ránézésre, kb átlag 6,5-8e volt, most meg 10e körül van? Mindenki most rakja fel, hisz a pontszámok most nyilvánosak, júli vége, augusztus amikor megindul a nép.. én is 2hete raktam fel, annak ellenére, hogy pár hónapja üres...

Amit hirdetek a 14ben van, jó helyen, kb 5percen belül lidl, aldi, tesco, csomó busz, villamos, bármerre lehet menni... valószínűleg a 3%os hitelt várják és akkor meglátják mit ad ki, kapnak-e, ha igen, akkor mekkora összeget kaphatnak, az mire elég... vagyis szerintem az előző évekből kiindulva, mert ekkora stratégiai nyugalom nem volt és ez lehet az egyik magyarázat..

pont az ellenkezőjét

#1506973 Ddavid Előzmény: #1506969

Ingatlan.com-on trackelem egy ideje (1.5 éve a budapesti eladó, kiadó darabszámot). Az alapján az albi kínálat felfelé trendel, mert az elején 6.5-8k-s rangeben mozgott most 8.5-10k közé ment fel. Ami látok ismerősi körben, hogy sok helyen mint pl. 11 új építésű, de gyengébb infra nem mennek el a lakások. Ha kimennek is elég rossz a befektetés megtérülési mutatója. Szerintem beáll a piac erre a 220-280-as bérleti sávba 2-3 évig még az infláció fentebb tolja az árakat. Kicsit 2008 érzésem van, mert ismerősi körömben most vettek vagy van már 1 lakásuk Budapesten és meglátjuk a fák meddig nőnek.

pont az ellenkezőjét

#1506969 Koffein Előzmény: #1506961

lehet most kell kiszállni :)

https://tudastar.ingatlan.com/hirek/juliusban-haro...

amúgy érdekes jelenségre lettem figyelmes. ponthatárok után meghirdettem a kecót, 3hívásom volt ezidáig, egyikkel sem sikerült megegyezni. figyelem a versenytársakat a környéken, ők se nagyon adogatják ki, mert még fent vannak az ingatlankomon... előző években szó szerint percenként csörgött a teló, egy nap alatt kiadtam... valószínűleg a hitelre várnak, 50millás hitelt ha kimaxolja, 237e ft a törlesztő...

https://www.money.hu/otthon-start-hitel

á'la Vakmajom

#1506953 TrendMan

"Mit okozhat az állami kamattámogatásos lakáshitel? Áremelkedést.

Ma már 60 millió körül van (egy éve: 50) átlagosan egy tipikus 53 nm-es budapesti panel ára, persze szórással, külterületen olcsóbb, belsőbb részeken drágább, ott akár 65-75 millió is lehet. A budapesti panel logikus célpontja a hitelből vásárlóknak, hiszen relatíve még a megfizethetőbb kategória, és likvid piac, mindig van kereslet-kínálat, jól árazható és nagyjából értéktartó dolog. Fővárosi lakás.

Nos, ha azt vesszük, hogy ha csak 50 000 hitelfelvevő jelenik meg a piacon, az egyenként 50 millió hitellel kalkulálva 2500 mrd Ft új vételi erőt jelent a piacon. Egy átlagos év teljes lakossági ingatlanpiaci forgalma úgy 3-5000 mrd Ft, tehát a hiteles vevők akár 50% (!) növekedést okozhatnak a keresleti oldalban. Ami nagyon durva változás. +20-30% is az lenne.

Új lakás alig épül, kb. 10 000 db/év, ez a kb. 4 milliós lakossági ingatlanállományra vetítve semmi, évi 0,25%, ilyen építési tempóval 400 év alatt újulna meg a lakásállomány. Azaz alig bővül a kínálat.

Szóval ekkora keresletnövekedés, és gyenge kínálatbővülés együttes hatására mindenképpen áremelkedés lesz, a ma 60 milliós panel ára simán felmehet akár 70 millióra, könnyen ugrohatnak az árak egy újabb 10-est. Tehát az állami támogatás egy az egyben a tulajdonosok zsebében landol, amit spórolsz a kamaton, kifizeted áremelkedésben - és az is, aki nem kap támogatott hitelt. Minden keresletélénkítésnek, és ez a támogatott hitel, a pénz árának eltorzítása, a pénznyomtatás egy fajtája, ez a következménye, ha szaporítják a pénzt és valós gazdasági teljesítmény nélkül (az nincs, a gazdaság évek óta pang), akkor a nem szaporítható ingatlan tovább inflálódik. Normális jegybanknak amúgy szirénázni kéne.

Megfizethetőbb lakhatás csak a kínálat bővítésével, sok-sok új építéssel lehetséges. Ha egyáltalán kell valami állami beavatkozás, értelme csak a kínálat növelésének van, ha a vevőket támogatod, csak az árakat pumpálod. Persze az hosszútávon működik, 10-20 év legalább, a maffiaállam meg rövidtávon van totál kétségbeesve, hogy elbukja a hatalmat, és osztogat a jövőből, az adófizetők pénzéből, hátha megússza.

Az ingatlantulajok, a 3%-os fix 10-20 éves hitelből fix 10-20 éves 7,3%-os állampapírt vevők köszönik szépen a mannát! Akinek van, annak adatik.

https://tudastar.ingatlan.com/.../panelboomot-hozhat-az.../

Celeb ingatlanos: "40%-kal kevesebb a vevő"

#1506390 matgab Előzmény: #1506389

Varsó

A 2024 végén érvényes árfolyamon (1 PLN ≈ 90 HUF) az ingatlanárak forintban a következőképpen alakulnak:

IngatlantípusÁr PLN/m²Ár HUF/m²
Új lakás (december)15 4001 386 000
Új lakás (június)17 6881 591 920

Celeb ingatlanos: "40%-kal kevesebb a vevő"

#1506389 matgab Előzmény: #1506368

nyilván egy kicsit túlhúzták...

Mindenki azokat az árakat érezte reálisnak, amik mondjuk 2014-2015 környékén voltak jellemzőek.

Rózsadombon akkor vettem lakást 29 millió forintért 86m2-est.

Ma meg egy 3. kerületi jobb panel 80 millió.

De nem hiszem, hogy nagyon lefelé fog menni a piac. Inkább arra számítok, hogy az eladók inkább kitartják a magas árat és várnak. Lefelé az ingatlan piac eléggé árrugalmatlan. Senki nem akarná realizálni a bukót.

Ezért inkább az infláció fogja ezt majd elintézni, a lakások ára felmegy évi 0-2%-kal, míg az infláció meg lesz 4-10%.

3 -5 év és helyére kerül minden.

Az is érdekes, hogy ha megnézitek a prágai, varsói ingatlanokat
Prága simán egy átlag lakás m2 árai a chat gpt szerint:

Ingatlantípus / KerületÁr CZK/m²Ár HUF/m² (kb.)
Új építésű lakások (átlag)160 720 CZK2 651 880 Ft
Régebbi lakások (átlag)132 604 CZK2 187 966 Ft

https://www.sreality.cz/en/search/for-sale/apartme...

Míg Varsó:

Kiadásra szánt ingatlanok a piacon

#1506367 Koffein Előzmény: #1506347

Elvannak tévedve az eladók. Felújítás előtt álló ingatlanért majdnem annyit kérnek, mint a felújított, vagy egy két utcával odébb az új építésűek ára. Mármint amerre én nézelődöm.

Amilyen áron futnak, szoktam is mondani sóginak, hogy felmérgelem magam és feléjük veszek valamit, mert ugyanannyi pénzért a németeknél jobb ajánlatok vannak mint itt...

#1506347 Ddavid Előzmény: #1506340

Ezt a 20 év feletti viszonylag magas rezsivel rendelkező ingatlanoknál látom a hirdetések alapján. A 3 szobás gangos megoldások alig játszanak, mert a felújítás olyan költség és élhetőség szempontjából a funkcionalitása a szobáknak sem több csak a nm. + Albérlők inkább 1.5-2 szobásakat vesznek ki, ha azon különnyíló szobák. A nappali + 2 szoba felesleges felár és vannak környékek ahol a 15 perces város már élő foglalom. Ez pedig sok időt spórol a napi rohanásban.
Ti hogy látjátok?

#1506344 matgab Előzmény: #1506340

tömegével adják az ingatlanokat? No , de ha adják, akkor veszik is, nemde?

a tizenötmilliót érő harmincmilliós ház esete az egyszeri magyarral

#1506336 matgab Előzmény: #1506318

jó jó ez az érvelés, de ha Ácséknak csak 10 milliójuk van és kéne venniük egy lakást, akkor 2 lehetőségük van:

1) megveszik 20 milliós támogatással 30 millióért az amúgy 15 milliót érő házat

2) vagy albérletre ellövik a kis pénzüket és 5 év múlva ott állnak pénz nélkül

3) hajléktalanokká válnak

drága, ami olcsó?

#1506334 TrendMan

https://www.portfolio.hu/bank/20250528/milliokkal-...

BM_Lakashitel_kamatok_1080X1080px_kep_1Ma a magyar lakáshitelfelvevő egy átlagos, 20 millió Ft összegű lakáshitel után 5,7 millió Ft-tal fizet vissza többet a bankjának, mint a környező országok lakosai – számolta ki a Bankmonitor. Mindeközben a magyar bankok nem csak regionális, de szélesebb európai összehasonlításban is kifejezetten olcsón adják a lakáshiteleket. Hogyan lehetséges mindez?

BM_Lakashitel_kamatok_1080X1080px_kep_2