Talán érdekes lehet a vonalak húzkodása szerelmeseinek, úgy gondolom érdemes lehet archiválni, mielőtt elveszik:) Szögmérőket a monitorra:)) Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/technikai_elemzes/1000-os_hozam_25_nap_alatt_gann_legyezo_es_tarsai.159156-2.html

A technikai elemzés Nostradamusának is nevezik William Delbert Gannt, aki a XX. század elején csodába illő módon jósolta meg a piacok fontosabb fordulónapjait. A következőkben a Gann által kifejlesztett, illetve az ő elméletén alapuló technikai eszközök gyakorlati használatát mutatjuk be.

Gann legyező :A Gann legyező a legismertebb Gann nevéhez fűződő elemzési eszköz, mely segítségével előre jelezhetőek a jövőbeli lehetséges támasz és ellenállás szintek. A legyező nem más, mint 9 Gann által kitüntetett szögben (82,5°; 75°; 71,25°; 63,75°; 45°;26,25°; 18,75°; 15°; 7,5°) húzott vonal. Használata igen egyszerű:

  1. Keressünk a grafikonon nevezetes pontokat úgy, mint meghatározó csúcs vagy mélypont. az így kapott hullám lesz az alapja a Gann legyező használatának.
  2. Helyezzük a legyező kiindulási pontját a gyertya aljára, vagy tetejére, attól függően, hogy mélypontot, vagy csúcsot választottunk-e ki kiindulási pontnak.
  3. A grafikonrajzoló által berajzolt 9 vonal támasz és ellenállás szinteket határoz meg számunkra, mint azt az alábbi grafikonon is láthatjuk.

alt

Gann négyzet :A Gann négyzet nem más, mint Gann által használt természeti számok képesített formája, mely egy remekül használható segédeszköz trendvonalak húzásához. Ha egy grafikonrajzoló programban megtalálható a Gann négyzet, akkor segítségével az előbbi Gann legyezőket is berajzolhatjuk, egy árnyalattal másképp, mint azt az előbb taglaltuk.

  1. Keressünk az árfolyamon egy jelentős mélypontot és csúcsot. Ezek fogják meghatározni a négyzet méretét, a meghatározó mélypontot és csúcsot összekötő egyenes lesz a négyzetünk átlója.
  2. Az előbb már használt Gann legyezőt a négyzethálókhoz állítva a piac dinamikájával egyező vonalbeállítást kapunk.

Az alábbi ábrán a legutolsó hullám meredekségének megfelelően kerültek berajzolásra a Gann legyező vonalai. alt

Gann gyors trendvonalak :A Gann gyors trendvonal nem más, mint az előbb már taglalt Gann legyezőből kiragadott három vonal (45°;26,25°; 18,75°) melynek használata hasonlít a legyezőjéhez. Meredekségük változtatható, de egymáshoz viszonyított arányuk nem változik.

alt

Gann Igazi trendvonal: Az igazi trendvonal az előbb leírt gyors trendvonalaknak a leegyszerűsített változata. Az igazi trendvonalat úgy kapjuk meg, hogy a változtatható szárat rárajzoljuk a trend kezdeti szakaszára, majd ebből megkapjunk ezt az erős ellenállást és támaszszintet jelentő vonalat, amely nem más mint az előbbi gyors trendvonal harmadik vonala.

alt

Gann középpont: A Gann középpont használata hasonlít a Fibonacci szintekéhez. Kiválasztunk egy csúcspontot, valamint egy mélypontot, majd ezekre ráillesszük a Gann középpontot. Ekkor vízszintes vonalakat kapunk, melyek az árfolyam számára támasz illetve ellenállás szinteket képeznek. Gann a legfontosabb szintnek az 50%-os szintet tekintette, amit a Fibonacci szintekből is jól ismerünk. A 38,2 és 61,8%-os szintek helyett itt a 25 és 75%-os korrekciós szintek jelennek meg.

alt