Néha előfordul, hogy nem exportálod az aznapi kötéslistát a PETI-ből, és másnap nincs mivel megetetned az Amibrokered. A portfolio.hu adatletöltési oldalán visszamenőleg elérhetőek az adott hét napi kötéslistái (illetve fizetés ellenében a korábbiak is), azonban olyan formátumban, amivel az Amibroker, legalábbis változatlan format-beállítás mellett, nem tud mit kezdeni.

Az alábbiakban azt próbálom érthetően leírni, hogyan lehet a portfóliós kötéslistákat a petis kötéslisták formátumára átalakítani. Ugyanakkor tudatában vagyok annak, hogy a megoldás merőben elméleti jelentőségű, hiszen Fehér Szarumán oldaláról a petis kötéslisták általában naprakészen elérhetőek - igaz, most például éppen nem -, és a fórumozók is szívesen kisegítik egymást.

1.) Töltsd le a kívánt kötéslistát erről az oldalról: www.portfolio.hu/tozsde/koteslista-hist.tdp Legyen a példánk a július 22-i kötéslista (dátum kijelölés, majd katt az excelre).

2.) A letöltött fájl kiterjesztése .tdp, ezt most írd át .txt-re, hogy tudj dolgozni vele.

3.) A következő a fájl megnyitása. Én most Open Office-t használok, de a lépések Excellel is hasonlóak. Indítsd el az OO-t, és kattints a Dokukmentum megnyitása ikonra. A fájtípusnál válaszd a Strukturált szöveg (CSV) (*.csv;*.txt;*.xls) lehetőséget, majd a fájlnévnél válaszd az előbb letöltött fájlt. A Szöveg importálás ablakban válaszd a következő beállításokat.

alt

4.) A kötéslista adatait most oszlopokba rendezve látod. Mivel a petis exportban az adatok más sorrendben szerepelnek, ezért első lépésként meg kell változtatni az oszlopok sorrendjét a következőre: TICKER, PER, DTYYYYMMDD, TIME, CLOSE, VOLUME. Vagyis első lesz az instrumentum neve, második a változás (igaz, ennek értékét az Amibroker nem olvassa be, mivel azonban a beolvasásnál az utasításban szerepel, hogy ugorja át ezt az oszlopot, ezért az oszlopot meg kell tartani), harmadik a kötéslista dátuma (a kötéslistán nincs ilyen oszlop, vagyis létre kell majd hozni), negyedik a kötés másodpercre pontos ideje, ötödik a kötési árfolyam, hatodik és egyben utolsó pedig a kötés darabszáma. Az érték oszlopra nincs szükség, rögvest törölheted is. Az oszlopokat tehát ebbe a sorrendbe kell átrendezni. (Oszlop kijelölése, majd beszúrás/oszlopok, és az új üres oszlopba át kell másolni a meglévő oszlop tartalmát, tehát legelőször például a tickerét). Ne felejtsd el a feleslegessé vált oszlopokat törölni, illetve a dátum oszlopba beírni a kötéslista dátumát. (Természetesen elég az első cellába beírni, a többibe már csak át kell másolnod. Görgetés helyett jobban jársz, ha a cella kijelölése és a ctrl+c után a ctrl+shift+enter-rel kijelölöd az egész táblát, majd a shift nyomva tartása mellett a nyíllal visszalépdelsz párat, hogy csak a dátum oszlop legyen kijelölve, majd megnyomod a ctrl+v-t.)

Tehát ilyen volt:

alt

És ilyen lett:

alt

Utolsó lépésként töröld az első sort (sor kijelölés, szerkesztés/cellák törlése), hogy a kereskedési adatok előtt csak egyetlen egy sor maradjon (Ticker, Változás, stb.).

5.) Mentsd el a fájlt a mentés másként paranccsal új néven .csv kiterjesztéssel. A számítógép kérdésére válaszd a jelenlegi formátum megtartását. Zárd be a fájlt.

alt

6.) Az elmentette fájl kiterjesztését írd át .csv-ről .txt-re

7.) Nyisd meg a fájlt az OO-szal. Az első sorban most valószínűleg a Ticker, Változás, Dátum, Idő, Ár, Darab felsorolás szerepel. Teljesen mindegy, hogy mi ennek a sornak a tartalma, ugyanis az Amibroker átugorja. Az viszont fontos, hogy ott legyen - akár üresen is -, különben kavarodás lesz a beolvasáskor. (Kíváncsiságból megnézheted egy a PETI-ből exportált .txt-fájlt első sorát.) Ezután töröld az óraidőben szeplő kettőspontokat a Szerkesztés menüpont Keresés és csere parancsával, ahol a keresendő helyére be kell írni a kettőspont karakterét. Kattints a Mindet cseréli gombra. Mivel az Amibrokernél a PETI-ből exportált kötéslisták beolvasási utasítása szerint az adatok közötti elválasztó a vessző [,], ezért az összes pontosvesszőt [;] le kell cserélni vesszőre. Mentsd el a fájlt.

Meg is volnánk. ;)