Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bitcoin

Biden rendelete ...

#955929 TrendMan

Tegnap este aláírta Joe Biden a hónapok óta várt kormányrendeletet, amely a kriptovaluták szabályozását célozza. Az amerikai elnök rendelete konstruktívan közelíti meg a digitális eszközipar szabályozását, a bejelentett intézkedések többek között a fogyasztóvédelem, a versenyképesség, a pénzügyi stabilitás és a felelősségteljes innováció területeit érintik. Egyesek szerint ez a szabályozás vízválasztó a kriptovaluta-piac számára, a tegnap véletlenül közzétett nyilatkozat apropóján komoly rali bontakozott ki a bitcoinnál, ma azonban esnek a legjelentősebb coinok jegyzései.

Szerdán nagyot ralizott a bitcoin, ami a szélesebb kriptopiacot is felfelé hajtotta, miután az amerikai pénzügyminisztérium honlapján közzétették Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nyilatkozatát egy hónapok óta várt, a kriptovaluták szabályozását célzó kormányrendeletről. Az egyébként véletlenül közzétett nyilatkozatból kiderült, hogy Joe Biden elnök kriptopiaci kormányrendelete konstruktívan közelítené meg a digitális eszközipar szabályozását, melynek hatására felbátorodtak a befektetők és nagyon elindult felfelé a piac. A rendeletet végül az amerikai elnök tegnap alá is írta.

A tegnap bejelentett intézkedések hat kulcsfontosságú területre összpontosítanak, ezek:

  • Fogyasztó- és befektetővédelem
  • Pénzügyi stabilitás
  • Tiltott tevékenységek
  • Az Egyesült Államok versenyképessége
  • Pénzügyi integráció
  • Felelősségteljes innováció

Fogyasztóvédelem és tiltott tevékenységek

A fogyasztóvédelem kapcsán a Biden-kormányzat felkéri a pénzügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki szakpolitikai ajánlásokat a kriptovalutával kapcsolatban. Emellett azt is szeretnék, ha a szabályozó hatóságok "megfelelő felügyeletet biztosítanának és védelmet nyújtanának a digitális eszközök által jelentett rendszerszintű pénzügyi kockázatokkal szemben".

Egy másik kulcsfontosságú terület, amelyre Biden frissen aláírt rendelete összpontosít, a kriptotérben zajló illegális tevékenységek felszámolása. Az elnök a szövetségi ügynökségek "példátlanul összehangolt fellépésére" szólított fel a kriptovaluták által jelentett illegális pénzügyi és nemzetbiztonsági kockázatok mérséklése érdekében, emellett nemzetközi együttműködést is sürget a kérdésben.

Oroszország ukrajnai invázióját követően a hatóságok most már amiatt is aggódhatnak, hogy a gazdag oroszok a nyugat által kivetett gazdasági szankciók kijátszására használhatják a bitcoint és a dollárhoz kötött stablecoinokat. A kriptovaluták "hívei" szerint azonban a digitális valután keresztül rendkívül nehéz a pénzmosás, mivel minden tranzakciót nyilvánosan jegyeznek egy megváltoztathatatlan nyilvántartási rendszerben (azaz a blokkláncon).

Klímaváltozás és versenyképesség

Biden ugyancsak kitért a digitális valuták bányászatának energiaigényére. Az elnök azt szeretné, hogy a kormány vizsgálja meg, hogyan lehetne a kripto innovációt "felelősségteljesebbé" tenni, csökkentve a negatív környezeti hatásokat. A legjelentősebb kriptovaluta, a bitcoin a tranzakciók megerősítéséhez és az új pénzegységek létrehozásához az egyes alternatíváknál környezetkárosítóbb proof of work nevű mechanizmusra támaszkodik; a számítógépek a decentralizált hálózatban tulajdonképpen versenyeznek egymással, hogy bonyolult matematikai rejtvényeket megoldva bányásszanak kriptopénzt. Minél nagyobb számítási teljesítménye van egy bányásznak, annál nagyobb az esélye, hogy új bitcoinban részesüljön.

A környezetvédelmi aggályok világszerte megkongatták a vészharangokat a politikai döntéshozóknál, sőt, Kína tavaly teljesen betiltotta a kriptobányászatot (bár itt egyéb okok is közrejátszottak). Ez a lépés a kriptobányászok elvándorlásához vezetett az országból az Egyesült Államokba és más országokba, például Kazahsztánba.

A Fehér Ház rendeletének egy része arra összpontosít, hogy az Egyesült Államoknak versenyelőnyt biztosítson más országokkal szemben a kripto innováció terén - elemzők szerint ez különösen fontos lehet most, hogy a korábban óriási piaccal rendelkező Kína gyakorlatilag betiltotta a kriptovalutákat. Biden a Kereskedelmi Minisztériumot bízta meg azzal, hogy "hozzon létre egy olyan keretet, amely elősegíti az Egyesült Államok versenyképességét és vezető szerepét a digitális eszköztechnológiák terén"

A kriptoipar több fontos szereplője már korábban is ilyen lépéseket sürgetett, köztük a Coinbase, a Kraken és a Winklevoss ikrek is. A több ismert kriptovállalatot képviselő Blockchain Association szerdán azt mondta, hogy

Bidennek lehetősége van arra, hogy biztosítsa, hogy Amerika a technológiai innováció globális vezetője maradjon az elkövetkező években

Digitális dollár

Végül a Biden-kormányzat a digitális dollár lehetőségét is vizsgálni akarja - eddig Kína állt az élen a központi banki digitális valuták (CBDC) fejlesztésében. Biden azonban nem foglalt állást most arról, hogy az Egyesült Államoknak be kellene-e vezetnie saját digitális valutáját, de felszólította arra a kormányt, hogy "sürgősen" kezdje meg egy esetleges CBDC kutatás-fejlesztését.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tavaly kezdte meg a digitális dollár lehetséges kibocsátásának vizsgálatát: a központi bank január végén adott ki egy régóta várt elemzést, amelyben részletesen ismertette a virtuális pénz előnyeit és hátrányait, de egyelőre nem foglalt állást arról, hogy az Egyesült Államoknak kellene-e kibocsátania ilyet.

Vízválasztó pillanat

A kriptovaluták támogatói szerint az új szakpolitikai menetrend megvalósítása a bizonytalanság egyik fő forrását szüntetheti meg egy olyan iparág számára, amelyet már számos botrány és szabályozási hullám hátráltatott.

Például az év elején a BlockFi kripto startupot rekordösszegű, 50 millió dolláros bírsággal sújtotta az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet, mivel a cég a lakossági hiteltermékével megsértette az értékpapírtörvényeket. A büntetés egy nagyobb, 100 millió dolláros egyezség része volt, amely 32 államnak történő kifizetéseket is tartalmazott. A Coinbase tavaly szeptemberben ugyancsak összetűzésbe került a felügyeleti szervvel, bár sikerült elkerülnie a büntetést. A SEC jogi lépésekkel fenyegette meg a kriptotőzsdét egy, a BlockFi-éhoz hasonló termék miatt, amely a felhasználóknak kamatfizetést kínált a kriptóállományaik után. A vállalat a SEC lépését követően ejtette a szolgáltatással kapcsolatos terveit.

Ez egy vízválasztó pillanat a kriptó, a digitális eszközök és a Web 3 számára

- összegezte gondolatait Jeremy Allaire, a Circle kriptocég vezérigazgatója a Twitteren.

Árfolyamhatás

A tegnap véletlenül közzétett nyilatkozat apropóján komoly rali bontakozott ki a bitcoinnál, ma azonban esnek a fontosabb eszközök jegyzései, vélhetően a "buy the rumor - sell the news" dinamika játszhat közre a mai árfolyammozgásnál. A legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz, a bitcoin árfolyama 6,6 százalékos mínuszban áll,

btc 64

az ethereum árfolyama pedig 5,1 százalékot esett.

eth 49

értékállóság

#920620 Koffein Előzmény: #920590

ukránok kapták, oroszok veszik az infla miatt... vasárnaptól ugrott meg, ahogy jöttek a hírek, hogy a swiftől levágják őket...

értékállóság

#920590 TrendMan Előzmény: #920573

Sőt!

Azt olvastam, hogy 1,5 Mrd dollár értékben az ukránok nem is vették, hanem kapták a Bitcoin-t.

értékállóság

#920573 matgab Előzmény: #905372

meg vagyok róla győződve, hogy az oroszok és az ukránok is pánikszerűen veszik a kriptókat.

Az a kérdés, hogy mikor fogja az USA kormányzata beszabályozni ezt az "oroszbarát" fizetési eszközt.

értékállóság

#905282 Koffein Előzmény: #899289

Azt mondják, hogy a bitcoin tél eltart 2024-ig, valamikor 2024-25 magasságában jön a következő bika roham, addig gyűjtögetni kell, mint Misi mókus a farhátat..

értékállóság

#899251 Koffein

úgy látom a bitcoin nem véd meg semmitől

- sem a pandémiától

- sem az inflációtól

- sem a 3-dik világháborútól


Nos, egyrészt szép, kara…

#894337 TrendMan Előzmény: #894335

Nos, egyrészt szép, karakteres arca van, ezt nem lehet letagadni.

Másrészt volt kitartása végigvinni ezt a folyamatot, ami ismét plussz pont.

Harmadrészt ismeri eléggé azokat a platformokat, ahol egy ilyen folyamatot menedzselni lehet, ezt tekinthetjük szaktudásnak is.

(pl. rólam ez nem mondható el)

A fenti közlések közül az egyiket ironikusnak szántam, de maradjon ez a játék rovatra, hogy melyiket.

az utolsó Bitcoin

#881023 TrendMan Előzmény: #880941

Lehet hogy van egyetlen egy.

Azt adják veszik, annak látni az árfolyamát.

Így aztán tartogatni értelmetlen, hiszen akkor nem lenne forgalom és egyszercsak mindenki elfelejti, hogy volt ilyen is.

Ha meg elfelejtik, akkor nullára zuhan az értéke.