Regisztráció Elfelejtett jelszó

Állampapírok, kötvények, befektetési jegyek

PMÁP a visszaváltási 2%-…

#858837 walex

PMÁP a visszaváltási 2%-os bünti tükrében nevetségesen alacsony kamatprémiummal megy. Jelenlegi körülmények tükrében (alaposan begyengített forint, növekvő infláció) minimum infláció +3% vagy +4% lenne a reális, amit adniuk kellene.

Amíg nem lesz ekkora forint gyengülés után legalább +3% a kamatprémium, én elkerülöm. Sokan lesznek még ezzel így.

pmáp

#858802 Fornit Előzmény: #858799

Én épp a napokban vettem meg életem első MÁP+ kötvényeit a múlt héten kifutottakból. PMÁP-ot szoktam venni, de ez az infla +1,4%... attól tartottam a jövőbeni üzemanyagár csökkenés miatt esetleg a ksh-nál kihoznak akár változatlan, akár kevesebb összeget. A rezsicsökkentős időszakban is azt hozták ki, hogy nincs infláció. Meg az infla +4%-os 2020/I-t degradált volna lecserélni egy 1,4%-osra. Na annak most 7,4%-os éves hozama volt, az még jó is volt.

pmáp

#858799 walex Előzmény: #858615

Gyenge, de szerintük mindben rendben a hozamokkal.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200430/minden-...

"Szóba kerülhet később akár a lakossági termékek kondícióinak módosítása? Tavaly év végén még kamatcsökkentés lehetőségéről beszéltünk, de most sokak szerint adná magát például a tavaly csak „szuperállampapírnak” aposztrofált MÁP Plusz 5%-os kamatának megemelése, amivel ismét vonzóbbá lehetne tenni a terméket.

A lakossági állampapírok árazási filozófiájának gerincét a pozitív reálhozam fenntartása jellemezte, mind a változó kamatozási PMÁP, mind a fix kamatozású MÁP Plusz esetén. A lakossági papírok pozitív reálhozama a COVID-19 válság során sem sérült, ezek a papírok magas nominális és pozitív reálhozamot termelnek a befektetőiknek, és ellentétben más befektetési formákkal, nem voltak kitéve a megnövekedett piaci volatilitásnak.

A MÁP Plusz értékesítésének visszaesése mögött nem a papír hozamszintje áll, sokkal inkább a kijárási korlátozások, a forgalmazók eltérő elektronikus értékesítési felkészültsége, illetve az általános bizonytalanság. Változtatni nem szándékozunk a MÁP Plusz kamatán."

Pozitív reálhozam szerintük nem sérült.

Aha, el is hiszem, miközben a Ft nyárhoz képest gyengült bő 10%-ot az eurohoz képest és az infláció is ennek eredményeként megindult. Persze az üzemanyag majd lehúzza, ezért nem lesz látszólag kiugró emelkedés a 3,x%-ról.

Kamatot kell emelniük, különben nem fogják annyira venni. Főleg PMÁP esetén kellene hozzányúlni, jelen helyzetben legalább infláció +3 lenne minimum a reális, ha már 2% a "büntetés" lejárat előtti visszaváltás esetén.

pmáp

#858615 Fornit

pmáp

5 éves : infla+1,4%

3 éves : infla +1%

Baromi gyenge. A múlt héten futott ki egy adag 5 éves, nézegetem az ajánlatokat.

-- OTP Föld Kincsei árfolyam --

#858454 TrendMan Előzmény: #856556

Most majd érdemes lesz holnap megnézni a Föld Kincsei árfolyamának alakulását:

http://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000707633

Profi befektető csinál ilyet?

Vagy itt szerencsejátékosok működnek?

Az egy dolog, hogy ingadozik az árfolyam és nagyobb a kockázata és a volatilitása, mint egy kötvény befektetésnek.

(Akkora azért mégse kellene, hogy legyen az ingadozás, mint egy részvény árfolyam ingadozása.)

Az viszont már egy másik dolog, hogy ha egy befektető - legyen az intézményi vagy magán befektető - rövid időn belül 50% profitot realizál, akkor azt megtartja és nem bukja rövid időn belül vissza.

Kik dolgoznak ott?

Gyerekek?

Hol van itt a tulajdonosi szemlélet?

Hol van itt a befektető pénzének tisztelete?

Hol van itt bármiféle érett befektetési kultúra?

320 körül volt a máp+ be…

#857404 Fornit Előzmény: #857402

320 körül volt a máp+ bevezetésekor, év végén meg 331-nél.

Immár 360 Ft egy euro, n…

#857402 walex

Immár 360 Ft egy euro, nem is olyan régen még 330 körül volt.

Szuperállampapír mostanra sok minden, csak nem szuper, de még a PMÁP is bukó a durva Ft gyengülés miatt.

OTP Supra

#856559 TrendMan Előzmény: #856557

Supra volt a tavalyi év sztárja.

Ódákat zengtek la.

Most, hogy beesett én óvatosan beveszek.

Sokáig ültem OTP Föld Ki…

#856363 TrendMan

Sokáig ültem OTP Föld Kincseiben.

Most kb. fél év után nyereséggel el tudom adni az utolsó pakkot.

Közben a Suprában lehet, hogy jó beszálló keletkezett?

A MÁP+ első éves hozama …

#847927 Fornit

A MÁP+ első éves hozama el is füstölt a $ ellenében nézve.

Inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

#846018 Fornit Előzmény: #846001

"Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?"

Vagy inkább kevesebbet vegyenek, mert az éves hozama a MÁP+ felett lesz. Az első évben tuti, a többiben csak remélem.

Inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

#846001 Stiv

A PMÁP államkötvények egy részénél megemelték a visszavásárláskor alkalmazott levonást, ami ezeket kevésbé vonzóvá teszi. Lehet, hogy az új szuperállampapírt akarják ezzel vonzóbbá tenni? Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?

Az Államkincstárban ugyanis azon kötvények visszaváltáskori árfolyamát, amelyeket most is lehet kapni, egy százalékponttal 98 százalékra csökkentették. (Plusz a felhalmozott kamat.) Ez kettő papír, a három éves 2022/L és az öt éves 2024/J árfolyamát befolyásolja.

A korábban kibocsátott PMÁP-ok visszaváltási ára egyelőre maradt 99 százalék.

Kevesebb vétel vagy kevesebb visszaváltás?

Mit jelent ez? Miért pont ennél a két kötvénynél volt változás? Erre többféle magyarázat lehet. A megemelt díj csökkentheti ugyan a PMÁP-ok iránti keresletet, de csökkentheti a már eladott papírok visszaváltására való hajlandóságot is.

Az egyik magyarázat, hogy úgy általában, legalábbis rövidebb távú befektetéseknél, az új, öt éves, fix kamatozású MÁP Pluszt (a “szuperkötvényt”) ajánlják ezzel melegen a vevőknek. Ez talán a legvalószínűbb forgatókönyv.

https://privatbankar.hu/kotveny/melegen-ajanlas-erkezett-felulrol-inkabb-a-szuper-allamkotvenyt-vegyuk-mint-a-masikat-327197

Ausztria

#845650 Ibiza Előzmény: #845523

az ilyen papirok jó fedezetek egyéb gyors/rövid hiteleknek.. befektetési alapok is elosztják kb 3 eltérő kockázatra a pénzeket, kp nem maradhat...

Na, én minden az utóbbi …

#845647 Fornit

Na, én minden az utóbbi 7 hónapban kifutott kötvényből lévő szabad casht betoltam a 2024/J-be.

Ausztria

#845529 Spade Előzmény: #845523

Aki 100 éves argentin állampapírt vett az totálisan elmebeteg, aki osztrákot vett az valszeg azért tette az elmebetegségen túl mert az eu vagy euro zóna szétesésére számít és Ausztria az egyik legerősebb gazdaság az euban és jó pénzt ér majd az állampapírja schillingben ami az akkori eurohoz képest kb 50% felértékelődési potenciált tartalmaz majd hiszen névleg váltják át majd ráadásul a maradék ájroból majd mindenki menekül mert szart se fog érni. A 100 éves. Kb egy opció a schillingre és díja sincs. 100 évet persze ausztria se bír ki eleve 3 tök különböző részből egyesült kb szét is eshet egy 30 év múlva a déli (tirol) az észak olasszal egyesül az északi (salzburg) az bajor országgal a közepe meg béccsel együtt alkot majd egy muszlim kalifátust már ma 50%-nál több muszlim gyerek születik évente Bécsben. De az ájro előbb mehet szét ha az olaszokat sokat basztatják és/vagy választanak egy soribá embert juncker utódnak akkor van még max 4-7 éve. Szal egy 3-10 éves távlatban elég nyereséges lehet az osztrák 100 éves