Regisztráció Elfelejtett jelszó

Állampapírok, kötvények, befektetési jegyek

Inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

#846018 Fornit Előzmény: #846001

"Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?"

Vagy inkább kevesebbet vegyenek, mert az éves hozama a MÁP+ felett lesz. Az első évben tuti, a többiben csak remélem.

Inkább a szuper-államkötvényt vegyük, mint a másikat?

#846001 *Stiv*

A PMÁP államkötvények egy részénél megemelték a visszavásárláskor alkalmazott levonást, ami ezeket kevésbé vonzóvá teszi. Lehet, hogy az új szuperállampapírt akarják ezzel vonzóbbá tenni? Vagy csak azt akarják, hogy a csökkenő infláció miatt kevesebb PMÁP-ot lökjenek el maguktól az emberek?

Az Államkincstárban ugyanis azon kötvények visszaváltáskori árfolyamát, amelyeket most is lehet kapni, egy százalékponttal 98 százalékra csökkentették. (Plusz a felhalmozott kamat.) Ez kettő papír, a három éves 2022/L és az öt éves 2024/J árfolyamát befolyásolja.

A korábban kibocsátott PMÁP-ok visszaváltási ára egyelőre maradt 99 százalék.

Kevesebb vétel vagy kevesebb visszaváltás?

Mit jelent ez? Miért pont ennél a két kötvénynél volt változás? Erre többféle magyarázat lehet. A megemelt díj csökkentheti ugyan a PMÁP-ok iránti keresletet, de csökkentheti a már eladott papírok visszaváltására való hajlandóságot is.

Az egyik magyarázat, hogy úgy általában, legalábbis rövidebb távú befektetéseknél, az új, öt éves, fix kamatozású MÁP Pluszt (a “szuperkötvényt”) ajánlják ezzel melegen a vevőknek. Ez talán a legvalószínűbb forgatókönyv.

https://privatbankar.hu/kotveny/melegen-ajanlas-erkezett-felulrol-inkabb-a-szuper-allamkotvenyt-vegyuk-mint-a-masikat-327197

Ausztria

#845650 Ibiza Előzmény: #845523

az ilyen papirok jó fedezetek egyéb gyors/rövid hiteleknek.. befektetési alapok is elosztják kb 3 eltérő kockázatra a pénzeket, kp nem maradhat...

Na, én minden az utóbbi …

#845647 Fornit

Na, én minden az utóbbi 7 hónapban kifutott kötvényből lévő szabad casht betoltam a 2024/J-be.

Ausztria

#845529 Spade Előzmény: #845523

Aki 100 éves argentin állampapírt vett az totálisan elmebeteg, aki osztrákot vett az valszeg azért tette az elmebetegségen túl mert az eu vagy euro zóna szétesésére számít és Ausztria az egyik legerősebb gazdaság az euban és jó pénzt ér majd az állampapírja schillingben ami az akkori eurohoz képest kb 50% felértékelődési potenciált tartalmaz majd hiszen névleg váltják át majd ráadásul a maradék ájroból majd mindenki menekül mert szart se fog érni. A 100 éves. Kb egy opció a schillingre és díja sincs. 100 évet persze ausztria se bír ki eleve 3 tök különböző részből egyesült kb szét is eshet egy 30 év múlva a déli (tirol) az észak olasszal egyesül az északi (salzburg) az bajor országgal a közepe meg béccsel együtt alkot majd egy muszlim kalifátust már ma 50%-nál több muszlim gyerek születik évente Bécsben. De az ájro előbb mehet szét ha az olaszokat sokat basztatják és/vagy választanak egy soribá embert juncker utódnak akkor van még max 4-7 éve. Szal egy 3-10 éves távlatban elég nyereséges lehet az osztrák 100 éves

Ausztria

#845523 Koffein Előzmény: #845520

Ebből is az látszik, hogy annyi pénz van a világban, hogy nem tudják hova tenni. Pár évvel ezelőtt a 100 éves Argentin kötvényt kapkodták el, majd ismét csőd szélére került az ország... most meg osztrák kötvényt... hihetetlen, hogy nem tudják hova tenni...

Ausztria

#845520 matgab Előzmény: #845496

Soha nem értettem azt, hogy miért adnak befektetők pénzt ilyen alacsony vagy akár negatív kamatra...

Az igaz, hogy ha azt nézzük, hogy történelmi síkon a 2%-os kamat sem fenntartható (hiszen ha I.sz.1- ben 1 gram (!) arany után végig fizetett volna bárki 2% kamatot, akkor ma valakinek kellene,, hogy legyen egy 159 milliárd tonnás(!) aranygömbje!! -tehát nem fizetett soha senki ennyi kamatot, a kamat az csak a jövedelmek transzferálása), akkor megéri, de amúgy teljes eszetlenség egy olyan földrajzi régióban, ahol soha nem volt háború nélkül 100 év béke az elmúlt 2000 évben.

Ausztria

#845496 Bendeguz

A cikkből pár laza következtetés: Ausztriában tovább folytatódik a hitelre mindent játék. Ergo az ingatlanok ára tovább emelkedik. Szerintetek?

---

Rajonganak a befektetők Ausztriáért, óriási siker a 100 éves kötvény

Két évvel ezelőtt 3,5 milliárd euróért, most újabb 1 milliárd euróért adott el egy évszázados lejáratú államkötvényeket a nyíltpiacon Ausztria, a korábbi 2,1% után ezúttal mindössze 1,171%-os hozam mellett - számolt be a Financial Times.



A világ legnagyobb összegben kibocsátott ultrahosszú lejáratú állampapírjáról van szó, amelyre most ötszörös, 5 milliárd eurós kereslet érkezett, ebből 1 milliárd eurót elégített ki nyugati szomszédunk. Ausztria 70 éves, 2016-ban kibocsátott állampapírokkal is rendelkezik.



Egy másik, 3 milliárd euró összegben kibocsátott, 5 éves lejáratú papírra 23 milliárd euró összegben érkeztek jegyzések, így -0,435%-os hozam alakult ki ezek piacán. A Financial Times által idézett egyik bankár szerint ez az első alkalom, hogy az Európai Központi Bank jelenleg -0,4%-os betéti kamatánál kisebb hozammal bocsátottak ki állampapírt.



Meglepő, hogy ilyen jól sikerültek a kötvénykibocsátások, a befektetők úgy gondolják, nem fognak emelkedni a kamatok - hangsúlyozta az említett szakértő. Piaci megfigyelők szerint az alacsony hozam az EKB monetáris politikai lazításával kapcsolatos várakozásokat tükrözi, és azt, hogy a Sebastian Kurz vezette kormány bukása nem rengette meg az osztrák gazdaságba vetett bizalmat.

BAbavaro hitel

#845389 prfecó Előzmény: #845351

Ez jó , sok problémát megoldották kap ezzel , nekem még a KHR ill BAR igazolás necces , de a remény hall meg utoljára.

BAbavaro hitel

#845388 prfecó Előzmény: #845351

Ez jó , sok problémát megoldották kap ezzel , nekem még a KHR ill BAR igazolás necces , de a remény hall meg utoljára.

BAbavaro hitel

#845321 prfecó Előzmény: #845260

Egyenlore a hegyek vajudnak meg. Nagy szólamok , de a banki + állami ellentétek + burokratikos tehetetlen keresek miatt lesz még gebasz.

Egyébként aki a BAR listán szerepel nem kaphat semmit!!!!

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845319 prfecó Előzmény: #845259

Magannyugdij pénztár államosítása az szmsz egy rablás volt. Az állam egy befizetett pénzt elvett , az hogy rossz feltételekkel alakítottak ki a mnyp az igaz

Mondjuk én maradtam esaganpenztari nyugdíjam mellettegkapom az állami nyugdíjat. Emlékeztek azzal fenyegetőztek , H elveszik


Brutális roham az új szuperállampapírért

#845260 matgab Előzmény: #845259

Ezt a babaváró hitelt egyelőre viszont úgy néz ki, h nagyon elbasztak! Július 1 után születendő gyermekek után járna elvileg, de...

Csak a hitel folyósítása után születendő babák számítanak. A hitel folyositasat megelőzi a hitel elbírálás időszaka- ami most legalább 10 nap lesz a tömeg miatt.

A hitel elbírálás beadasahoz viszont be kell küldeni az OEP igazolását. És mennyi idő alatt adja ki az OEP az igazolást- ha nem személyesen hanem online kéred? 8-60 nap között vmikor. És vajon kiadják-e ezt az igazolást július 1 előtt?

Hát kurvara nem! Azért ehhez már tényleg nagyfokú amatőrizmus kell! Mert az OEP azt mondja, h a törvény szerint nem adhatnak ki igazolást július 1 előtt! Hát nem volt egy tanácsadó a kormányban, aki beletetesse a szövegbe, h a szerencsétlen oep-nek ki kell már előzetesen adnia az igazolásokat ahhoz h a folyamat elinduljon??!

Na ez a kommunikációs amatőrizmus, ami miatt a fidesz 2002-ben és 2006-ban is kikapott egy dilettans mszp-vel szemben is!

Legszívesebben beperelném az egyik minisztériumot a másiknál hanyagsagbol elkövetett károkozás miatt!

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845259 matgab Előzmény: #845243

Szerintem még a manyup volt maga a színtiszta rablás,de ezt már sokszor kifejtettem.

Én továbbra is úgy alakitanam át a nyugdíjrendszert, h mindenki kapjon egy létminimumnyi alapnyugdijat és azon felül annak az összegnek a max 50-60%-at amit a gyerekei befizettek az előző 5 év havi átlagában - amíg csak él nem érik a minimalber ketszeresenek megfelelő nyugdijplafont. De ez már offtopic kezd itt lenni.

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845258 matgab Előzmény: #845245

ne izgulj, Fornit max a kutyák irányába gyengül el, amúgy keményen tolja!

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845245 Bendeguz Előzmény: #845239

nos igen, mi a nagyobb veszély, az infláció, vagy a fornit gyengülés?

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845243 prfecó Előzmény: #845214

hmmmm most éppen a bankok nem hajlandóak visszaadni az ÁAK - nak a meglevő állampapírokat , melyeket visszaváltott a lakosság és többet hoz 1 évre , mint az új szuper.


MANYUP bedarálása szerintem szintiszta rablás volt , örökölhető , átruházható , etc. Próbáld meg ezt az állami nyuddíjjal ( lassan már Te sem vagy fiatal)

Brutális roham az új szuperállampapírért

#845239 Fornit Előzmény: #845219

Nekem az inflakövető (+1,7%) szimpatikusabb. Most is van olyan, még a +4%-osból, sajnos jövőre lejár.

A szuperállampapír első évi kamata (3,75%) már szinte el is van inflálva.