Regisztráció Elfelejtett jelszó

Ausztria

Bendeguz

A cikkből pár laza következtetés: Ausztriában tovább folytatódik a hitelre mindent játék. Ergo az ingatlanok ára tovább emelkedik. Szerintetek?

---

Rajonganak a befektetők Ausztriáért, óriási siker a 100 éves kötvény

Két évvel ezelőtt 3,5 milliárd euróért, most újabb 1 milliárd euróért adott el egy évszázados lejáratú államkötvényeket a nyíltpiacon Ausztria, a korábbi 2,1% után ezúttal mindössze 1,171%-os hozam mellett - számolt be a Financial Times.



A világ legnagyobb összegben kibocsátott ultrahosszú lejáratú állampapírjáról van szó, amelyre most ötszörös, 5 milliárd eurós kereslet érkezett, ebből 1 milliárd eurót elégített ki nyugati szomszédunk. Ausztria 70 éves, 2016-ban kibocsátott állampapírokkal is rendelkezik.



Egy másik, 3 milliárd euró összegben kibocsátott, 5 éves lejáratú papírra 23 milliárd euró összegben érkeztek jegyzések, így -0,435%-os hozam alakult ki ezek piacán. A Financial Times által idézett egyik bankár szerint ez az első alkalom, hogy az Európai Központi Bank jelenleg -0,4%-os betéti kamatánál kisebb hozammal bocsátottak ki állampapírt.



Meglepő, hogy ilyen jól sikerültek a kötvénykibocsátások, a befektetők úgy gondolják, nem fognak emelkedni a kamatok - hangsúlyozta az említett szakértő. Piaci megfigyelők szerint az alacsony hozam az EKB monetáris politikai lazításával kapcsolatos várakozásokat tükrözi, és azt, hogy a Sebastian Kurz vezette kormány bukása nem rengette meg az osztrák gazdaságba vetett bizalmat.