Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

Születési helyemen köny…

#839767 banyaiz Előzmény: #839763

Születési helyemen könyvtár és kollégium céljára egy nemesi család kastélya , és birtoka volt berendezve. Mostanában jött a hír ami időszerű a felújításáról. Ország egyik legszebb vsz könyvtára azzal a parkkal ami körbeveszi van egy hangulata. A kollégium épülete is csudaszép volt valamikor.

Ami miatt mint Pelikán gátőr az árvíz közepén elgondolkodtam egy kicsit, hogy valami nem stimmel az , hogy amikor én tinédzser voltam az épületek nagy része kollégiumként üzemelt , maximális kihasználtsággal. Már jó ideje üresen áll , nincs kollégista . Most szállodaként fog majd továbbüzemelni állítólag felújítás után. Ez úgy szöget ütött a fejemben mert az kolesz csurig volt diákkal és ha van épület ami ideális kollégiumnak az az volt. Üresen áll ki tudja mióta. Legalább nem hagyják összedőlni az is valami , bár a gróf látná mi lett azzal az ősparkkal ami körbevette az egészet hogyan gondozzák sírva fakadna, kommunisták jobban megbecsülték pedig azokat se lopták volna az eszükért. :)

Sétálgattam abban a parkban tavaly nyáron rossz volt visszaemlékezni hogyan nézett az ki 20 évvel korábban.

Modern Városok Program a…

#839766 banyaiz Előzmény: #839763

Modern Városok Program alakulását követem több okból. Ezek közül az egyik ok az uszoda ahová jártam készült összedőlni. Egyik nap még szauna, úszás másik nap szólnak bocs de tilos a bemenet mert a tető készül beomlani. :) Ez 2015 környékén volt. Aztán ígérték 2017-re a modern városokban az új uszodát. 2018-ban meg is volt az alapkő letétel uszoda még mindig nincs. Két helyre lehet menni úszni egy megyeszékhelyen Mo 2019-ben. Egy főiskola uszodája ami 8x25 m-es és és diákcsoportok, vízügyi dolgozok és a tököm tudja még ki a nyitvatartási idő nagy részét lefoglalják. Nem tudsz csak úgy odaugrani komoly szervezés kell milyen időpontban mettől meddig tudsz beférni. Van még egy strandon lefedett "élményfürdő" nevű kacsaúsztató, 1,2m-es mélységgel. Várom , hogy a modern városok életérzés betörjön és végre legyen egy normális uszoda. 4 év telt el eddig mióta az előző gallyra ment. :) Türelmesen várok erre a komoly feladatra épüljön egy uszoda egy megyeszékhelyen. Az se megy a fejembe igazán az előző tönkremenetele egyik napról a másikra hogyan történhetett. Mert gondolom már érett az a helyzet lett volna rákészülési idő egy új építésére. Nem hiszem csak úgy egyik nap életveszélyes lett a tetőszerkezet.

Én nem érzem annak! Ha c…

#839763 Kiss Zoltán Előzmény: #839758

Én nem érzem annak! Ha csak az iskolánkat nézzük, 2002 és 2010 között jött kb. o forint! 2010 és 1019 között a kollégiumra 237 millió, a sportpályára 20 millió, a főépületre most fél milliárd, és úgy néz ki meglesz a kézilabda minta csarnok is az 300 millió, ez összesen 1 milliárd 57 millió forint. Valamivel több mint 2002 és 2010 között!:) A város többi iskolájára cirka 2 milliárd jutott / Ebből egy sport csarnok maga 1 milliárd / 2010 és 2019 között! Ez már 3 milliárd 57 millió forint! Maga az oktatás, na az más kérdés, ott nem látok előrelépést, maradt a poroszos, magolós stílus, sajnos ezen a téren semmi előrelépés!

Másik szempont most mi…

#839606 banyaiz

Másik szempont most mindent elkövetünk azért a lakosságot magyar állampapír felé tereljük. Ezt prémium kamatokkal érjük el. Miközben egy mnyp vagyon ami mostanra 6000 mrd lenne a 3000 mrd helyett egyik fő befektetési területe a magyar állampapír. Mindenféle prémium nélkül.

Mekkora költségvetési kiesés a prémium államkötvények kamatkülönbözete a "normál" kötvényekhez képest amit csont nélkül a nyugdíjpénztárak megvettek volna prémium nélkül is. :)

Szépen arányaiban ez is elhozta volna az államadósság minél nagyobb része legyen a lakosságnál állapotot mindenféle extra kamatprémiumok és állandó ötletelés nélkül mivel tegye vonzóvá a lakosságnak az állampapírt.

Ez ám a sakk és póker. :)

https://www.portfolio.hu…

#839602 banyaiz

https://www.portfolio.hu/gazdasag/szulik-e-a-jovo-...

Amiről beszél mint "öngondoskodás" állami-vállalati-magán lábakon amit össze kellene hozni , tulajdonképpen ez volt az mnyp-önyp rendszer.

Mikor az önyp-be a munkáltató járulékmentesen fizethetett mint vállalati láb, adókedvezmény , és járulékok átcsoportosítása volt az állami láb, és a magán láb pedig az önyp-be befizetett lóvé.

Létező rendszer volt. Ahhoz megvalósuljon amiről beszél annyi reform kellett volna kötelező megtakarítást bizonyos %-ot még a polgár számára is előírni. Illetve a vállalatok számára is kötelezővé tenni bizonyos %-ot nem csak ösztönözni erre őket. Akkor máris megvan ez a 3 láb amiről beszél . Egy hajszálra voltunk tőle.

Az a vicc az egészben ha az öngondoskodás különféle ösztönzései jól működnének akkor amit a jelenlegi rendszerben adókedvezményben az állam erre elköltene az felérne az mnyp rendszer miatti járulékkieséssel sőt meghaladná. :) Ha ez valóban tömeges öngondoskodásra ösztönözne a jelenlegi lehetőségekkel amit az állam támogat ez az új nyugdíjkötvény, és az önyp-s befizetések miatti költségvetési kiesés felérne az mnyp járuléktömeggel. Csak máshogy neveznénk . :) Mivel nem működik jól és nem ösztönöz tömeges öngondoskodásra így nem ér fel vele.

Az Isten állatkertje hatalmas de ez az mnyp szétverés téma ebben is különleges helyen van.

népesség

#839579 banyaiz Előzmény: #839567

Kb ez a helyzet amivel szembe kell nézni. Ezek a jóléti rendszerek fenntarthatóság szempontjából az eltartó eltartott jó arányra, és a gazdasági növekedésre vannak alapozva.

Nincs forgatókönyve a jóléti nyugdíj, egészségügyi rendszernek arra ha egy társadalomban az eltartottak aránya megnő, és /vagy a gazdasági növekedés negatív hosszú távon.

Ez maga az időzített bomba nagy vonalakban. :) Több szempontból.

Olyasmi ez mint az EU -s közös pénz ami úgy jön létre nincs forgatókönyv arra gazdasági válságban a különböző gazdasági állapotú tagállamok közös pénz használattal állnak. Amikor ez bekövetkezik akkor a szakadék szélén a rendszer az első esetre ami nem is túl tartós állapot csak egy ízelítő ebből a lehetőségből. :)

Ezekben a rendszerekben sincs ilyen "válsághelyzetre" forgatókönyv ami fenntarthatóvá teszi tartós rossz körülmények között. Miközben ezeknek a reformja politikusokra van bízva akik a rövid távú népszerűségben érdekeltek. Leginkább ebben érdekeltek minden más szempontot felülírva. Lásd pl mnyp szétverésének folyamata. Több mint időzített bomba ez így.

egyeurós sztori

#839456 Láma Előzmény: #839282

" Gondolod, hogy csak ötletelnek egyet és nincs mögötte meg az, hogy hogyan??"

Szó szerint. Olyan az egész, mintha a vajda ott találta volna ki a mesedélután közben.

"vagy az Államkincstárból kifizetik."

És akkor hipp-hopp feltalálta a szocpolt a géniusz. :) Egy másik rétegnek. :(

Amitől már nem szoc, de pol.

"Aztán elkezdték magyarázni, hogy ez csak közmunka, meg csak statisztika."

Mert nem az? A kényszer(köz)munkások és a külföldön dolgozók nélkül megvan az 1 milla?

egyeurós sztori

#839447 banyaiz Előzmény: #839218

Mármint szakmai értelemben elég amatőr beütése van. Politikai értelemben nagyon is profi lehet az infóknak a folyamatos csepegtetése . Van egy közfigyelem ezen és azt minél tovább elnyújtani a részletek adagolásával.

Ez lehet egy politikai cél és annak akár nagyon profi végrehajtása, de szakmai értelemben egy ilyen részletek nélküli nagy csinnadratta elég silány benyomást kelt. :) Szóval a szokásos hozzáállás.

egyeurós sztori

#839446 banyaiz Előzmény: #839218

Nehéz a kettőt összehasonlítani a gazdaságélénkítő csomagot, a megszorító csomaggal.

Ha "jóság" szempontjából össze akarjuk hasonlítani akkor azt tudom mondani ha ez az élénkítő csomag olyan eredményeket hoz a gazdaságélénkítésben mint a Bokros csomag a költségvetési egyensúlyban akkor az már valami. Ilyen eredményeket azért nem várnék tőle.

Ez az Orbán csomag nem a gyerekvállalás ösztönzését célozza elsősorban arra a hatása szerintem kb annyi lesz mint erdőtűzre a vízipisztolynak, sajnos. A gazdaságélénkítést célozza ebbe a gyerekvállalás témába csomagolva.

Elég silány munka első benyomásaim alapján. :)

Első blikkre még az érintettek köre sem meghatározható . Van egy rakás olyan kritérium és részlet amit tisztázni kell és alapjaiban érinti az egészet. Hűhó körülette az komoly, maga a csomag kidolgozása elég amatőr eddig. Egy ilyen programot így bejelenteni a részletek nélkül.

Miközben az alap koncepció a költségvetési oldalról élénkíteni jó gondolat ebben a helyzetben. Magával a csomaggal nem is lehet részleteiben foglalkozni annyira fércmunka semmi sem ismert igazán a részletekből . De ami nem biztos, hogy a legjobb ötlet megint az ingatalnpiacon keresztül élénkítené a gazdaságot. Kicsit egyhangú élénkítés mindig az ingatlanpiacon keresztül élénkíteni. Sokadik élénkítő csomag az ingatlanpiacra célozva Orbán alatt. Már így is a CSOK komolyan torzítja a piacot . Eléggé fel van pumpálva amúgy is az ingatlanpiac az alacsony kamatok miatt nem biztos még kellene tovább költségvetési oldalról is.

Már nem azért, de miért …

#839381 matgab Előzmény: #839308

Már nem azért, de miért legyen Bálint gazda díszpolgár?

Mit tett ő le az asztalra Budapestért?

10 év múlva meg Győzike lesz díszpolgár, mert népszerű, vagy Berki Krisztián (nem a tornász)?

Mondjuk Sztálin is azt hiszem díszpolgár, de állítólag azzal nem lehet mit kezdeni.


Jó összefoglalása a hely…

#839323 TrendMan

Jó összefoglalása a helyzetnek, történelmi távlatban is:

https://index.hu/gazdasag/2019/02/14/demografia_csaladtamogatas_szikra_dorottya_orban_viktor_het_pont/

"Azt tartom különlegesnek a magyar családpolitikában, amellett, hogy középre és annál feljebb céloz, hogy nincsenek az ellátások plafonírozva. Nemigen látok olyat a fejlett világban, hogy ne legyen felső határa ezeknek az ellátásoknak. Mondom a lengyel példát: a csokhoz hasonló lakásvásárlási támogatás létezik, de egy bizonyos kereset felett erre már nem jogosultak a családok. Magyarországon viszont a leggazdagabbak is igénybe vehetik ezeket, és nem vizsgálják, hogy van-e már korábbi lakásuk, autójuk. Magyarán egy olyan gazdag család, amelynek akár már két hétszemélyes autója is van, megkaphatja a 2,5 millió forintos támogatást, hasonlóan a csokhoz, ahol lehet több ingatlan is a család birtokában, a több tízmilliós támogatást megkapja. Úgy gondolom, hogy ez a fajta ellátás, amellett, hogy kétséges a fertilitásra való hatása, elképesztő pazarlást eredményez mindannyiunk, az adófizetők pénzéből."

+++

A családtámogatások hatékonyságát a kutatások szerint éppen a kiszámíthatóság adja, így azonban a most 16-17-18 évesek bizonyára nem fognak tudni belépni a programba, miközben folyamatosan jelennek meg olyan hírek (minimum 3 éves munkaviszony, csak a születendő gyermekekre vonatkozik a program, büntetőkamat fizetése, stb.), amelyek korlátozzák a belépés lehetőségeit és a csomag vonzerejét. Összességében tehát nagyrészt nem tartós népességnövelő lépésekről van szó (átmenetileg kap hitelt egy éppen adott kohorszba tartozó népesség), így limitált lehet a program hatása. Könnyen elképzelhető azonban, hogy ez a kormány részéről egy olyan pilot-projekt, amely a sikeresség esetén folytatódhat.

Fontos látni, hogy Magyarország fejődését több más csapdahelyzet is korlátozza. A demográfiai folyamatokat a kivándorlás (agyelszívás) is rontja, emellett az alacsony hozzáadott érték, a vállalati dualitás (gyenge kkv-k, erős multik), valamint a humán tőke képzettsége és egészsége is komoly gondot jelent. Ezeken mind javítani kellene ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon. Sőt, az MNB a demográfia tekintetében is sokkal komplexebb lépéseket javasol a felzárkózáshoz, mint a most bejelentett intézkedések.

egyeurós sztori

#839321 TrendMan Előzmény: #839268

Hja, én is teljesen egyetértek vele.

Fogadni mernék, hogy zorbán részről nem volt semmiféle megvalósíthatósági tanulmány.

A dolog a politikai haszonért történik elsősorban a társadalmi hasznot meg majd a társadalom a hajára kenheti, ha nem realizáólódik (netán fordítva sül el).