Regisztráció Elfelejtett jelszó

"Hazai" bankok

Deviza

#834385 banyaiz Előzmény: #834317

Múltkor én egy úgynevezett gázkazánszerelővel találkoztam. Úgy nézett mint egy gázkazánszerelő ránézésre de kiderült trükkös srác.

Kombi kazánomon se kép se hang kihívom , vezérlőpanel megadta magát. Mennyi? 70-120 között majd ha megrendelte és a németek leszámlázzák akkor tudja pontosan. Mi van? Oké legyen komplett kazáncsere 500 -tól indul utánanéztem. Viszonylag új kazán ahhoz kidobjuk, cseréljük az alkatrészt , rendeljük meg. Megjön az alkatrész kicseréli még mindig nem megy kazán. Belefúj a ventillátor csövébe elindul a kazán.

Most jön a csavar azt mondja nekem miközben végignéztem a műveletet, hogy ezek szerint a panel hibáján kívül valami piszok kerülhetett a ventillátor csőbe is. Jó , de biztos rossz ez a panel? Hát ezt csak úgy tudjuk megállapítani ha a régit visszarakom. Mondom én is erre tippeltem , tedd vissza és kiderül. Visszarakja a régi panellel is megy. :) Ő úgy gondolta akkora madár vagyok végignézem a szerelést, látom , hogy valószínű nem a panel volt a rossz és kifizetek neki 100 k-t egy olyan alkatrészcserére amire nem is volt szükség. Nézegettem is a hátam tollak nőnek e már valahol vagy mi van:)

Ha nem vagyok ott simán leszámlázza a cserét de még így is megpróbálta ezt elsütni hátha ekkora balekra talált.

Deviza

#834383 banyaiz Előzmény: #834317

A díjakról a tanácsadójuknak is kellene tájékoztatnia. Nagy valószínűséggel az történt Matgab ami igen gyakori az úgynevezett tanácsadó úgy gondolkodott minek terheljen téged mindenféle költségről szóló tájékoztatással. Aminek a következménye esetleg nem lesz üzlet. Ami egyenlő a számára nincs jutalék. Esemény után viszont már nincs mit tenni. Ez viszonylag gyakori az úgynevezett tanácsadóknál. :) Nem is tudom melyik úgynevezett politikusunk mondta nem hazudott csak nem bontotta ki az igazság minden részletét. :) Ez is ilyesmi.

Ezt úgy tudod kivédeni átböngészed a Fundamenta díjtételeit esemény előtt, minek mik a költségei, gondolom a honlapjukon ez részletesen megvan.

Mondjuk az furcsa ha ezekről nem kapsz kimutatást amikor levonták menet közben, évente egy részletes kimutatást. Befizetésekről, levonásokról.

A számlanyitási díjkülönbözetet akkor szokták felszámolni ha emeled a szerződött összeget menet közben. Erről két körben kell értesülnöd elméletileg. A Fundamenta ltp-s szabályzatából, és a tanácsadójuktól mikor módosítasz.

Deviza

#834317 matgab Előzmény: #831193

Fundamentás témára visszatérve...


nyáron járt le a 2 számlám, ezért kértem az összeg kifizetését, részben konyhabútorra, részben lakáshitel törlesztésre.

A számlám nem megszüntettem, hanem a Fundamentás "tanácsadó" hölgy javaslatára "megosztottam", ami tájékoztatása szerint úgy működik tovább még 6 évig, hogy a hátralévő években évente felvehetem a befizetett összeget meg a 72e forint állami támogatást...

Gyanús, volt, hogy nem akkora összeget kaptam a Fundamentától, mint amennyire én pénzügyesként kalkuláltam. Kivontatot záró elszámolást nem kaptam, "tanácsadóm" azt mondta, hogy ilyen adatokat, hogy hogyan jött ki a végösszeg, azt nem tud nekem megmondani, csak azt, hogy a számla egyenlege nulla... Nem hagytam ennyiben felhívtam a központi számukat és kérdeztem, hogy miért annyit kaptam amennyit, mert mondom, eddig minden évben kaptam egy szép kivonatot, hogy mennyi volt a befizetésem, mennyi volt az állami támogatás stb stb. Mondom itt a lezáráskor is kérnék szépen egy ilyet... Először nem értették (vagy nem akarták érteni), hogy mit is akarok, aztán hosszas várakozás és kapcsolgatások után végül sikerült megígértetni, hogy küldenek egy ilyen kimutatást...

Ma (kb. 2 hét után) megkaptam a kimutatást...

Nos a következő költségek merültek fel ezzel a folyamattal kapcsolatban:

Fundamenta lenyúlásai:

2*3600 forint Takarnet díj -erről nem tájékoztatott a Fundamenta, nem is tudom, hogy miért.

2*45400 (!) számlanyitási díjkülönbözet - erről szintén nem tájékoztattak, hogy ez mi a f@sz...

2*1350 éves számlavezetési díj

2*150 havi számlavezetési díj (azért az a pofátlanság netovábbja, hogy éves számlavezetési díjon felül havi számlavezetési díjat is levonnak!

2*2000 megosztási díj (erről sem tájékoztattak természetesen)

Emellett persze a bank is lenyúlt a következő tételekkel:

5000 forint banki igazolási díj, arról, hogy valóban náluk van a hitelem

13000 forint előtörlesztési díj (800e forint törlesztésre) , azért nem ingyenes , mert csak 4 év után lehetne ingyenesen előtörleszteni, vagy fogyasztóbarát lakáshitel törlesztés után, de régi lakáshitelt nem lehet ám átkonvertálni fogyasztóbarát hitelre!

És még a mai napig nem törlesztették be a hitelembe, úgyhogy továbbra is fizetem a magasabb törlesztőt, mert majd év végével fogják csak betörleszteni...


Fundamenta részéről a pofátlanság teteje az is , hogy bár lejárt a szerződésem, de azért a csoportos beszedési megbízást alapján továbbra is vonogatták le a havi 2*20e forintot, amit a záróelszámolásban ugyan visszaküldtek, de akkor is pofátlanásg...


Örülök is , hogy ezt a genya céget beszántják, nem is lett volna szabad létrehozni. Az egészet azért hozták létre, hogy a teljes állami támogatást lenyúlják maguknak!

Alfa bank

#832462 Bendeguz Előzmény: #832459

Köszi, nézni fogom.

Sajnos forum már nem lesz, de a hercegi emelt díjas sms klubba beszállok! Fruttifon 06 60 555 666!

Alfa bank

#832238 banyaiz Előzmény: #832177

Komoly helyezkedések mennek banki vonalon. Princz halála kapcsán eszembe jutott hogyan ment ez a 90-es években. Szerintem az ő sztorija a Postabankkal több szempontból tanulságos napjaink bankvezetői számára is. Még az építkezés kezdetén mint jó vagy rossz ómen a halála , intő jel, vagy nem tudom, vagy semmiféle jel. :)

Egy biztos nem kispályás átrendeződés lehet ebből és még a BB raktáron van az államnál.

ingatlan - lakás

#831496 banyaiz Előzmény: #831251

Ingatlanadó sem maga az ördög, csak ennek is a bevezetési körülményei, mértéke , kiszámíthatósága hosszú távra lehessen kalkulálni .

Ha annak a bevezetése is úgy történik 0-ról átesve az istállón tegnapra már akkor megint egy jó példája az állami szélsőséges ügykezelésnek. Nem kisimítva a folyamatokat lépésről lépésre hanem durr bele aztán 180 fokos fordulat. Gépház nem tudja mit akar a kapitány. :)

ingatlan - lakás

#831251 prfecó Előzmény: #831232

Azért rögtön lefelé indulnak meg azingatlanárak , ha megszellőztetik az egész világon használt ingatlan adót.

Pl Canadában ( Montreal) 17,5 % fizet , aki nem lakik ott állandó jellegel . a la Kina spekik távoltartása.

Máshol a városok , megyék bevételi forrasainak wegyharmada az ingatlanadó.

Deviza

#831237 banyaiz Előzmény: #831193

Az államnak a rövidtávú tűzoltás jellegű dolgai nagy mértékben hozzájárultak a devizahiteles problémához.

90-es években 0 ösztönzés aztán Orbánék fejjel áttörték a falat egyből drasztikusan bele azzal a hosszú távon fenntarthatatlan kamattámogatással. A 0-ról egyből olyan ösztönzés ami a mesében van. Ft alapon 0 körüli kamatokkal drasztikus kamattámogatással.

Mert ugye a szokásos műsor nincs türelem hanem azonnal legyen látszatja a dolognak. Egyik végletből a másikba. :) A végletekben gondolkodás ahol az egyik nap még gonosz spekulánsok eltőzsdézés és a többi vannak másik nap Mészáros 10 céggel nyomul a béten napi 40% árfolyamingadozásokkal . Ez egy jellemző példa a végletekben gondolkodásra . Nagyjából az állam elmúlt 30 évben ilyen végletekben nyomatta az ingatlanpiacon az intézkedéseket.

Aztán ez persze visszaüt , és akkor pótolni valamivel devizahitelek igaz extra kockázat de kamatban jó pótlása az állami támogatásnak. Aztán az is visszaüt de olyat a fal adja a másikat. :)

Most ez a CSOK annyira drasztikusan belenyúl a folyamatokba annyira torzítja a piacot. Persze ha finomabban nyúl hozzá csak hosszú távon finom hatása van ami nem jó hanem azonnal komoly változást . Szóval a papírforma. :)

Egy olyan világban ahol a reakcióidő 1 nap alatt megkötnek 140.000 ltp szerződést egy változásra. Ahol azonnal ugrik a piac a változásra. Ez még fokozza egy egy lépés következményeit .

Deviza

#831235 banyaiz Előzmény: #831193

Ezt nem arra akartam kihegyezni a fidesz vagy az mszp, vagy mdf vagy a kisgazdák Torgyán apánk , vagy akárki. :)

Hanem arra Matgab, hogy a piaci folyamatok közé kerülés egy rendszerváltás után hirtelen eleve egy nagy váltás. Amúgy is a világ kaotikus alapjáraton is de ezzel az amcsi jelzáloghitelbalhéval és utána kilábalással még felturbózta az extrém folyamatokat az ingatlanpiacon. Baromi hosszú ideig 0 körüli kamat példátlan.

Szerintem ilyen körülmények között mindenkori kormánynak arra kellene törekednie semmiképpen ne növelje a bizonytalanságot az amúgy is nagyon hektikus piacon, kiszámítható legyen, hosszú távra gondolkodva.

Kerülje a páros lábbal bekaratézom az ajtót sztorikat. Nem mondom tompítsa a különféle hisztériákat de legalábbis nagyon megfontolt és kiszámítható legyen ő legyen a biztos kiszámítható pont .

Na ezt az elmúlt 30 évben nem sikerült megoldaniuk a politikusainknak. :) Sőt inkább az ellenkezőjét sikerült sugározniuk. A legutóbbi ltp-s sztori is mindent sugároz csak megfontoltságot nem.

Ingatlanpiacon keresztül ösztönözni a gazdaságot nem ördögtől való de kiszámítható és hosszú távon fenntartható módon.

Deviza

#831232 banyaiz Előzmény: #831185

Nálunk egy kicsit szokatlanabb talán ez a gyors eladhatóság mint Bp-en. Mert itt azért annyira nem tolonganak embertömegek, hogy valahol fedél legyen felettük. Mérsékeltebbek a folyamatok alapjáraton is.

Szerintem most addig fog ez tartani amíg a kamatok nem emelkednek normál szintre. Akkor le fog csitulni azért ez a nagy hajsza az ingatlanok után , hogy egymás kezéből tépnék ki az emberek nagy lelkesedésükben. :)

Jellemző lakóhelyemnél kisebb városban 6 millió környékét érő lakás volt pár éve. Azon gondolkodtam mi lesz ott az ingatlanpiaccal mert fű se nő. Most 10 fölött mennek ott is és volt már arra is példa valaki megkeresett nem e adnám el mert megvenné. Mondom mivan, honnan és hogy és ki . Meglepődtem.


Deviza

#831206 Spade Előzmény: #831193

Ha igaz h Budapest régiós főváros lesz és a jó gazdaságpolitika marad még 10 évig és ez tényleg jó nem szarik be az eu támogatások csökkentése után ( amire jó esély van ha megindul egy komolyabb kínai befektetés hullám) , akkor a mai árak szinte ingyért vannak. A belvárosi árak a mostani szintekről még 10x-ni fognak csak h elérjék más régiós központok árait és azt is figyelembe véve h Mo-n kiba jó éghajlati viszonyok vannak még 50 év múlva is max mediterrán éghajlat lesz akkor amikor délebbre már szinte üstökben rotyognak a zemberek olyan qrva meleg lesz, na és a világ népessége meg ütemesen nő

Deviza

#831203 Spade Előzmény: #831193

egyébként fölöslegesek a politikai viták gazdasági téren. Amikor nem malteros kormány van akkor alacsony kamatok csökkenő hiány és infláció a középosztály gazdagodása, és persze az elmaradhatatlan fasiszta rasszista antiszemita homofób kormány A kertészek és alföldik rettegnek esszét írnak a magyar alattvaló génekről és persze becsomagolt bőröndel alaszanak. Amint az szdsz vagy azzal kompatibilisek gyurci bajnai megyo bokros stb (röviden malterosok) kerülnek hatalomra akkor a demokrácia kivirul a transzparency kibajó osztályzatokat ad, a sajtószabadság elszáll a végtelenbe a sajtó teljesen szabad lesz (persze pc jegyében kicenzúráznak mindent ami nem tetszik mint fészbookban az rtl anya cég akikre rábízták de ez jó cenzúra ez előremutató dolog) annak ellenére h az alstrom demszky páros ellopta a fél metrót (ha a malterosok nyulnak le az liberális szabadversenyes demokrácia ha a fidesz az meg fasizmus és késsz) , a kertészek alföldik pezsegnek, de az infláció megugrik az adósság megugrik, a kamatok megugranak, előkerül a lehetségesnél jobban élünk, feléltük a jövőt, kell egy a szakértő kormány (ami mindig full melteros mint a szakértő makaroni a franciákná és persze nem old meg semmit csak a forráskivonást biztosítja) és beindul az óriási forrás elszívás az országból a fasztuggya hova ez jellemzően dupla akkorára nő mint a régiós országokban máshol, a középosztály elkezd szegényedni és eladósodni röviden beszarni.

Hát ez a hintajáték folyik itten

Deviza

#831193 matgab Előzmény: #831166

Lakástámogatások terén:

1) 90-es években 20%-40%-os kamatok mellett esélytelen volt lakást szereznie egy fiatalnak, főleg a 95-ös tőzsdeválság utáni lakásárrobbanáskor.

2) a Szoclibek létrehozták a Fundamentát, ami semmi másról nem szólt, minthogy a teljes állami támogatást gyakorlatilag lenyúlta az a Fundamenta, ami egyedül tudott megfelelni a törvény előírásainak.

3) Ezután nagyon jól jött az , hogy a Fidesz letörte az inflációt és 2002-ben kamattámogatott hitelstruktúrát ajánlott fel (okés, hogy voltak jelentős hiányosságok, amiket nem tudtak korrigálni, mert leváltották őket).

Ezen valszeg megszedték magukat a bankok, az ingatlantulajdonosok (lakosság) és jól jártak a lakást vásárolni szándékozók is, hiszen az addigi állapotokhoz képest megfizethető áron tudtak hitelhez jutni.

4) Itt a szocik először megszüntették azt, hogy a fizetett kamat összegét 240k ft erejéig beszámíthasd az SZJA-ba, majd megszüntették magát a ft alapú kamattámogatott hitelt és deviza hitelekbe "kényszerítették" bele a magyar lakosságot, aminek a fő haszonélvezői a bankok voltak.

5) Elszállt a CHF a lakoság is szívott meg a bankok is. Erre a fidesz ezt a szocik által okozott válságot megoldotta úgy, hogy lehető legkisebb mértékben fájjon ez a devizahiteleseknek és a bankoknak is, eszközkezelővel, konvertálással feltétel szigorítással, felelőssebb banki viselkedés kikényszerítésével.

6) A beinduló gazdasági folyamatokkal, csökkenő kamatlábakal ismét lendületet adott az országnak, a CSOK és egyéb kedvezmények kiterjesztésével (kedvezményes ÁFA, NOK stb) újra lendületet adott a már kivéreztetett építőiparnak és a lakossági vásárlásoknak. Akinek volt lakása jól járt , mert felment az értéke, aki lakást szeretett volna venni, az jól járt mert kedvező kondiciókat kapott, aki építőiparban dolgozott jól járt, mert jól keresett, a banki szektor meg szintén dörzsöli a tenyerét, mert a tisztességesebb profit magasabb , mint a korábbi extraprofit.

Megint mindenki jól járt.

Persze vannak mindig a későn ébredők, akik végignézték az egész folyamatot és most akarnának lakást vásárolni, amikor meglátták, hogy ezeknek milyen szépen nő az értéke, de nincs elég pénze rá, meg a rohadt melós is aranyáron akar dolgozni és nyűglődnek, hogy micsoda szemét ez a fidesz, hogy csak a társadalom 80%-nak tette jobbá az életét (Ez visszaköszön a választási eredményekben is, mert 2/3 rájuk szavaz, plusz van 15%, aki akkor sem szavazna rájuk, ha kacsalábon forgó palotát tolnának a segge alá, kívnáságteljesítő aranyhalakkal teli medencével).


Deviza

#831191 matgab Előzmény: #831185

A kérdés az, hogy nem eddig volt-e extrém olcsó a lakás?

Néhány hajlított vasdarab amit 5 évig használ az ember (autó) vajon jogos-e hogy egy fél belvárosi lakás értékét érje?

A kamatok esése mindig az ingatlanok árának emelkedésével jár. Senki a családomban nem értette, hogy miért akarok én hirtelen lakást venni 2013végén, 2014 elején, amikor egészen addig mindig béreltem. És hiába magyaráztam nekik, hogy addig 20 millió forint kamataiból tudtam bérelni egy 50 millió lakást és most hogy levitték a kamatokat ez az arány megfordult és az lehetelten, hogy ilyen helyzetben a lakások ára ne növekedjen durván (azt pedig nem is gondoltam, hogy az albérletek ára is ennyire elszáll). Mindenki azt hitte, hogy az új nő előtt akarok vásárolt lakással felvágni.

Megvettem 2014-ben 28 milláért. A felettem lévő lakást megvették garázzsal 34 milláért ugyanakkor, amit 1,5 évvel később felújítás és garázs nélkül adtak el 57 milláért. A rákövetkező évben a 2-vel felettük lévő (oké az már örökpanorámás, de rosszabb elosztású és 3. emelet lift nélküli) lakást eladták garázzsal 75 milláért és rá egy évvel a felette lévő borzalmas elosztású tetőtéri lakást (1méter felett nincs vízszintes fala) garázzsal 82 milláért...


Deviza

#831185 Tapasz Előzmény: #831173

Az exnejem májusban hétfőn meghirdette az 50 nm XX. kerületi lakását, szombaton már foglalózták, alku nélkül, 19,8 mill-ért.

Deviza

#831173 banyaiz Előzmény: #831169

Itt most olyan 17-8-22-3 között vannak leginkább hirdetve. Aztán ebből mennyi eladás van azt nem tudom. Szerintem ami jó állapotú külső szigeteléssel, jó kazánnal az olyan 18 környékén elmegy előbb utóbb. Konkrétan ezen a lakótelepen . De ez a városnak egy külső pereme rókák és őzek szaladgálnak a házak között. :)

Valamiért hál Istennek az emberek a központba tolonganak. :) Ami itt elég furcsa mert gyalog odaérek 10 perc alatt, kocsival meg legurulok a hegyről és ott vagyok. :)

Központban inkább olyan 20 környéke 20 fölötti hirdetéseket láttam ott azért bőven volt is ilyen megkötött üzlet nem csak hirdetés.

Mikor utoljára néztem az pár hete volt lehet azóta is változott.

2 éve lehetett talán vagy kevesebb is nagy sorházra 20 alatt lehetett licitálni árverésen és el is vitték 20 alatt valamivel. Most egy lakás határeset azon az áron.