Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

ember 2.0

#814459 tozsdenyul Előzmény: #814455

én azt állítom, hogy kiindulási teóriád igazolásához mazsolázol az adatok között. (confirmation bias)

A rassz: mit is értesz fehér európai alatt?

(úgy határozod meg, hogy a teóriádat indokolja)

A tfr: miért pécézed ki az európai tfr-t?

(úgy határozod meg a kört, hogy a teóriádat indokolja)

A többi zavaros dolog már tulajdonképpen következik ezekböl.

"Magyarország meg a kke posztkommunista országok nem az európai kultúrkör része, nem nyugat-európai mintát követnek talán?"

Nem, nem azt követik. Sem migrációban, sem tfr-ben.

"miközben már azt se tudja Európa mi az európai identitás."

Mármint, ami szerinted az európai identitás, ami egy állandó valami?

Hiszen te mondtad, hogy aki nem tud idöben alkalmazkodni, az kihal...

Aki nem mer változni, és lemondani a stabilitásról, aki az állandóságra törekszik, az kihal.

Európán belül, genderizmust, migrációt, kulturális keveredést leginkább elutasító tradicionális kulturák alacsonyabb tfr-rel rendelkeznek, azaz a te értelmezésedben kihalnak, de ez nem európai kulturális sajátosság (itt mediterránokra, közép- és kelet -európaiakra lehet gondolni), hanem kínaiak, japánok, koreaiak, thai-ok, perzsák és egyéb muszlimok (bosznia, tunézia, egyesült emírségek, azerbajdzsán), brazilok szintúgy, és nem biológiai sajátosság, hiszen pl USA-n belül ma alig van különbség a rasszok tfr-je között.

2010-es adat szerint a Föld lakosságának 48%-a reprodukciós szint alatti TFR-rel rendelkezik, azaz "kihal".

Ki lehet persze ebböl hozni, hogy az elbszott európai kulturális minta az oka, de én úgy gondolom, hogy eröltetett és téves, nem megalapozott.

ember 2.0

#814458 Spade Előzmény: #814453

200 év ? 2010-ben még mindenki röhögött Muskon amikor mondta h az elektromos auto 10-15 éven belül letarol mindent. Ma 2020-ra a vw minden típusából gyárt majd elektromos variánst. 5 évvel ezelött mindenki röhögött Muskon amikor azt mondta h 2020-ra önvezető autó lesz, ma már senki nem röhög amikor 2019.re igéri. 5 évvel ezelőtt mindenki röhögött amikor Musk azt igérte h 2020-ra lesz a Marsot elérni képes rakétája. 2 évvel ezelőtt megigérte Musk h nap körüli pályára állítja a teslát, ma már senki nem röhög egyiken se mert mult idő.

Ma már van neuron számítógép amit az agyba lehet ültetni több ezer szinapszisra képes és kivált bizonyos agyi funkciókat nyilván ez még csak csepp, de van és működik. És akkor nézzük mit mondott Musk 1 lve 2017 elején:

"

SpaceX and Tesla CEO Elon Musk is backing a brain-computer interface venture called Neuralink, according to The Wall Street Journal.

The company, which is still in the earliest stages of existence and has

no public presence whatsoever, is centered on creating devices that can

be implanted in the human brain, with the eventual purpose of helping

human beings merge with software and keep pace with advancements in

artificial intelligence. These enhancements could improve memory or

allow for more direct interfacing with computing devices.

Musk has hinted at the existence of Neuralink a few times over the last six months or so. More recently, Musk told a crowd in Dubai,

“Over time I think we will probably see a closer merger of biological

intelligence and digital intelligence.” He added that “it's mostly about

the bandwidth, the speed of the connection between your brain and the

digital version of yourself"

ember 2.0

#814455 prospero Előzmény: #814448

mielőtt még leállnék veled vitatkozni mit is állítasz pontosan?

Mert én azt, hogy európa nem akarja reprodukálni önmagát 2 alatti átlagos termékenységi rátájával, ami sztem azt mutatja, hogy az az értékrend amit követ, valamilyen súlyos hibát rejt a populációjának, civilizációjának, kulturájának megmaradása szempontjából.

Legalábbis erről szóltak eddig a hírek, hogy az európai születésszám, reprodukciós ráta alacsonyabb, mint a változatlan létszám fenntartásához szükséges 2.1....erre jössz, hogy de a magyar tfr még alacsonyabb - miközben eu átlag szerinti a temékenységi rátája? És ez miért is releváns? Magyarország meg a kke posztkommunista országok nem az európai kultúrkör része, nem nyugat-európai mintát követnek talán?

A magyar kevertebb mint nyugat-európai populáció? Ez mire érv? 1000 év alatt sikerült ezt a keveredést abszolválni....miközben a velünk keveredő népek magyarrá váltak az évszázadok alatt. Akinek meg nem sikerült magyarrá válni, azok meg vitték az ország 2/3-át.

Nyugat- európának mennyi ideje van még hátra, mielőtt az oda bevándorló muszlimok/afrikaiak/ázsiaiak többségbe kerülnek? 50-80 év?? Ennyi idő alatt kellene egy kulturális mintát törölni és európai identitást adni - miközben már azt se tudja Európa mi az európai identitás....50-80 év alatt kellene ezt a csekélyke problémát megoldani...Nem 1000 év alatt nyúl...

ember 2.0

#814454 banyaiz Előzmény: #814386

Volt egy eset magyar katona még a monarchia idejében fejlövést kapott. Túlélte , felgyógyult egyetlen fő maradandó károsodás volt soha többet nem tudott aludni. Egész életében ébren volt . Így élt még sok évtizedet, dolgozott, csinált mindent mint egy normál ember , csak nem kívánta az alvást. :)

Korabeli orvosok, tudósok mindenki vizsgálta és nem tudták megmondani mi is van vele. Mert az agyában valami sérült. Normál esetben ilyenkor pár nap pár hét után holtan esne össze mert nem tud pihenni , nem alszik. Ő meg ha akart volna se tudott volna aludni és bírta a gyűrődést még 30-40-50 nem tudom hány évig.

Hát nem hiszem hogyha ez ma történne le tudná vezetni az orvostudomány mi is van vele konkrétan milyen agyi folyamatok váltják ezt ki .

Milyen jó erőforrás lenne ez az élet 1/3-át átalussza az ember akkor is ébren lenne . Csak az agyban valamit át kellene programozni de, hogy mit és hogyan és az ne járjon halálos fáradsággal. Jó kis ismeretlenes egyenlet lenne mai agykutatásnak is.

ember 2.0

#814453 banyaiz Előzmény: #814386

Csak egy nagy kihívás pl az emberi agynak van egy olyan jótékony jellemzője képes felejteni. Különben egy nap alatt bedilizne mindenki ha minden történés , emlék, tudás stb olyan éles lenne mint eredetileg.

Ezt összehozni azzal, hogy mesterségesen nagy mennyiségű infót betáplálni egyszerre. Elég nehéz elképzelni ez mit váltana ki.

Gyakorlatilag ez azt jelentené az illető 1 ilyen feltöltéstől akár egy teljesen más emberré válna. :) Ami elég extrémnek tűnik.

Először szerintem ilyen problémák várnának megoldásra, hogy valaki agysérülést szenved és akkor game over. Nem áll ott a tudomány, hogy a sérült agyat úgy "helyreállítsa" újra tudjon beszélni , járni stb, emlékei előjöjjenek. Egyáltalán az egész agynak a működésében is van bőven még homály.

ember 2.0

#814452 banyaiz Előzmény: #814386

Szép jövő. :) Elnézve ezt az Alpha Zerot hogyan sakkozik, kb annyi esélye lenne ellene az emberi világbajnoknak mint nekem az emberi bajnok ellen. Semmi. Ezt elnézve az vszínű kihívás lesz , hogy a mesterséges intelligenciával szemben az emberi intelligencia nem versenyképes.

De azért még az emberi agynak is van egy rakás ismeretlen területe. Vagy az emberi testnek összefüggéseiben egy csomó ismeretlen dolog.

Innen azért nagy ugrásnak tűnik az, hogy az emberi agyba csak úgy betáplálni adatokat és lementeni mint egy számítógépre. :)

Lehet, hogy ez lesz a jövő oktatása majd egyszer, hogy rákötik a polgárt egy töltőre mint egy mobiltelefont és feltöltik rá 1 nap alatt a teljes tudást egy egy adott területről.

De azért ez szerintem távlatibb dolog mint 20 év. Mielőtt ilyesmi szóba jöhetne először magát az emberi testet, agyat kellene tökéletesen ismerni. Mikor egy egy betegségre pl rákra nem sikerül ellenszérumot találni . Vagy egy egy szervet tökéletesen reprodukálni ami megegyezik azzal amit cserélni kellene tökéletesen megegyezik vele. Akkor az agyba ami a legbonyolultabb szerv infókat feltölteni elég távlatinak tűnik. Muskot kicsit elragadta a képzelete vsz. Az a 20 év szerintem jó lesz 200 évnek is, vagy 2000-nek ha egyáltalán technikailag ez így működhet.

ember 2.0

#814448 tozsdenyul Előzmény: #814447

mert ellenkezö esetben hülyeségeket beszélnék :)

A világon a legkevertebb populáció az európai, azon belül is a közép-európai.

A kárpát-medencei populáció állományában sokkal több minden keveredik, mint a nyugati országok búcsúiban.

A magyar se nem 'fehérebb', se nem kevésbé kevert, mint a ny-európai, hanem ellenkezöleg.

Örülök, hogy segíthettem a téves mítoszok tényekre helyezésében.

A magyar európán belül a legkevésbé " fehér európai rasszok " egyike, viszont cserébe a leggyorsabb ütemben halad a kihalás felé.

Ezek alapján próbálj téziseket felállítani.

ember 2.0

#814447 prospero Előzmény: #814431

nem értem miért kevered már sokadszor az európai fehér rasszt a nyugati országok polgárainak állományával amiben már van minden mint a búcsúban, fehér európai rassz viszont egyre kevesebb...örülök, hogy segíthettem a mondanivaló értelmezésében...

ember 2.0

#814431 tozsdenyul Előzmény: #814419

akkor hajrá, géprombolásra fel!

A tfr-hez, most csak annyit (sokszor ki voltak már vesézve a tételeid)

Nem a nyugati fehér társadalom nem hajlandó magát reprodukálni, hanem a közép-európai és posztkommunista fehér társadalmak.

A tételed helyesen megfogalmazva: az (föként ortodox, balkáni, bizánci paternalista) illiberális fehér társadalmak óriási kulturális problémával küzdenek, biológiai szempontból teljes tévúton járnak.

És még mindig azt hiszik, hogy ök az okosak, egészen addig osztani is fogják az észt a tfr-hez, amíg az elsök között ki nem halnak...

ember 2.0

#814419 prospero Előzmény: #814386

Nem igazán tudok szerintem konstruktívan a jövőhöz hozzászólni...a kérdés az, hogy mennyire felgyorsult változások kellenek, hogy az ember elveszítse a fonalat és olyan gyorsaságot teremtsen amihez már nem tud alkalmazkodni.

Mert akkor szokott egy faj kihalni, ha akár környezeti, akár feltételekben bekövetkező külső környezeti hatás okozta (pl.ember megjelenése a környezetében) változásokhoz már nem tud alkalmazkodni hirtelen.

Az, hogy a fehér rassz nem hajlandó magát reprodukálni azt mutatja, hogy a nyugati civilizáció óriási kulturális problémával küzd, - biológiai szempontból teljes tévúton jár - ami végső soron mindaddig fennmaradását veszélyezteti, amíg nem stabilizálja 2-8 körül a termékenységi rátáját. (A 8as tfr elméleti, az csak föld népességén belüli arány növekedéséhez kellene)

A transzhumánság rengeteg kérdést felvet részemről és számos etikai problémára nem is gondol az emberiség...pl. Ha a tudás külsőleg letölthető lesz, illetve a tudás irányítható, akkor az érzelmek is irányíthatóak lesznek. Ez a szabadság kiterjesztése vagy a végső szolgaságé?? A szoftver majd megmondja, hogy mikor mit érezz... kérdés, hogy mi lesz az a maszlag, amivel az embereket ráveszik arra, hogy transzhumánok legyenek...bár ha a nőket sikerült eltávolítani az amyaságtól, az embereket a genderrel a saját férfi női szerepüktől...ennek is meglesz a módja...

Valahogy olyan érzésem van az egésszel kapcsolatban, akár a nők felszabadulását nézem, akik valahogy még jobban a rendszer rabszolgái lettek, saját női princípiumukat / szerepüket megtagadva inkább értéknek tartják, hogy robotolnak egy multinak, minthogy kiteljesítsék magukat anyaként- férfiak pedig apaként...akár a gendert nézem...ami végső soron elveszi a férfiasságot és nőiességet...a szabadságra hivatkozva egyenlősít és vesz el a személyiségből - már nem lehetsz férfi vagy nő / nem élhetsz meg férfi vagy női szerepet - "csak " ember lehetsz.

Megfigyelték, hogy minél nagyobb egy populáció egy helyen összezárva, az agresszió növekszik. Ha a Föld populációja 80 éven belül 10 milliárdra növekszik a jelenlegi 7-ről sztem az nem kis konfliktusokat fog generálni...hanem nagyokat...lehet egy atomháború is a földön, vagy más módon tizedelik meg a népek egymást...mesterséges járványok, vegyi fegyverek....vagy egyszerűen csak a transzhumánt lekapcsolják a netről....vagy lekapcsolják az energiát...és akkor rebootolhat az emberiség...

Özönvíz után ez lesz a második...lehetőség...

ember 2.0

#814386 Spade Előzmény: #814379

A felgyorsult világ felgyorsult evoluciót hoz. Ami elvezet max 20 éven belül a transhumán alfaj megjelenéséhez azaz az ember 2.0-hoz amely azt jelenti majd h minimum egy fontos emberi tulajdonságot messze a mostani határokon túl kiterjesztenek (skeleton váz az izomerőt, agyat-AI,génsebészet élettartam akár 1000 év stb. ) Írtam itt már erről korábban a nyelvtanulásnak az oktatás 20 éves (ennyi ideig tanul kb. egy képzett ember) távlatbani erőltetésének totális értelmetlenségére utalva (online fordítógépek miatt). Akkor ezen mindenki kiakadt, pedig már messze nem ezek vannak a fókuszban sőt ez egy pitiáner dolog, igazából ahogy Musk (tesla) mester mondta az emberi neuronok (agy) és a számítógépek összekötése a jövő, ami ma már megvan mondja Musk csak még kicsi a sávszélesség, elvezet oda hogy az emberi agyat AI-vel turbózzák fel egyrészről (Musk szerint csak így tarthatjuk a lépést az AI-vel magával h ne írtsa ki az AI az embert) ami elképesztő intelligencia növekedést jelent másrészt gondolati azaz telepatikus összeköttetést 2 transhuman között (minek ide már a nyelv eleve ? ), harmadrészt implikálja az agy számítógépre való letölthetőségét amit majd mindenki magával vihet a zsebében h ha fejsérülést szenvedne újra lehessen belőle bootolni, akár alatta az emberi szerveket ki is lehet cserélni, negyedszer így lehetőség lesz arra h a gépre letöltött agy image-t/kópiát nem "élő szöveten" hanem számítógépen tuttava a teljes emberi életet virtualizálni és ott "élni". És hát ebben a kontextusban teljesen felesleges olvasni is hiszen a tudás letölthető lesz az agyba, akár a "tudás" nagy része eleve kint figyel egy pendrivon.A transhumanok beillesztésére pedig már megszületett a genderizmus amibe a hagyományos emberek és a legkülönbözőbb transhumánok férnek majd bele ahol az h valaki férfi genetikailag vagy nő (fütyije van vagy puncija) már nem mond semmit sokkal fontosabb lesz h a kiterjesztett emberi tulajdonságok/skillek közül melyikkel rendelkezik és ez lesz az osztályozás alapja.

És ez messze nem vicc.

SGYP XD

#814379 banyaiz Előzmény: #814358

Nyilván nem levezethető ez, hogy a világ felgyorsulása a profitéhségből egyenes arányosan következik. Nem akartam én ezt mondani bár lehet így hangzott.

Hanem csak annyit, hogy ez a felgyorsult világ hoz magával egy ilyen jellemzőt amit a cikkben említ a csóka, hogy nincs ideje elolvasni egy könyvet se , mert mennyivel gyorsabb ha csak a kivonatát olvassa el. :) Ami eléggé műanyag. Ez is egy ilyen önmagát gerjesztő folyamat valahol. Mert felnő egy generáció ilyen dolgokon nyilván ez kihat a személyiségére ami kihat a következőre.

Gyors impulzusok érik nonstop , és egyszer csak azt veszi észre rohan valahová de , hogy hová és minek az kérdés. :)

Ebben a világban a horgászat kifejezetten üdítően hat erre fogékony emberekre. :) De magamon is észreveszem sokszor kell 1-2 óra, hogy igazán érezzem most horgászom és nem más dolgok cikáznak a fejemben, a természetes környezet megtegye a hatását.

Nézz meg pl egy nagyvárost mint egy olyan rendszer ahol cikázik minden és benne az ember rohan valahová . Eleve csak az ha végigmész az utcán már egy ilyen hatással jár . Embertömeg, járművek tömege, fények villognak, kirakatok , millió impulzus. Mint környezet, nem éppen egy buddhista meditációra késztető közeg finoman szólva. :)

De mit akartam ezzel mondani már én is elfelejtettem. Ja igen , csak azt, hogy ennek a kialakulása is összetett miért van ez a felgyorsult világ, és ez is önmagát gerjesztő történet.

SGYP XD

#814378 banyaiz Előzmény: #814347

Mint mikor a forradalom felfalja saját gyermekeit. Napjainkban is láthatod ezt Mo-n piciben. :)

Lényeg a lényeg amit akartam mondani lehet kicsit kusza lett, hogy az ember bármi is legyen a rendszer akkor is ember a maga jellemzőivel. Ami jellemzők elég sok hatással járnak. Aztán elindul egy folyamat ahol már annyi visszacsatolás van oda vissza mint égen a csillag. 22-es csapdája.

SGYP XD

#814376 banyaiz Előzmény: #814347

Viszont maga a kapitalizmus emberi jellemzők , tulajdonságok miatt jött/jöhetett létre. Mert ha az emberekben nem lennének ilyen vágyak kódolva alapjáraton akkor nem jöhetett volna létre kapitalizmus. Viszont aztán a kapitalista rendszer bizonyos jellemzői visszahatnak az emberi személyiségekre.

Mutáció, evolúció stb.

Mint minden aminek kialakulása, elindulása emberi tényezőkön alapul de aztán visszahat ezer szálon az emberi személyiségekre . Aztán a változó emberi személyiségek, visszahatnak magára a kapitalizmusra. Vagy bármire ami emberi.

Kölcsönhatások és azokból következő újabb kölcsönhatások amik újabb kölcsönhatásokat hoznak. :)

A kapitalizmus mint emberi bizonyos tulajdonságokon alapuló "rendszer" mellett még rengeteg ilyen kölcsönhatás ami alapjáraton az emberben kódolva van. Kapitalizmust létrehozó tulajdonságokon kívüli tulajdonságokból létrejövő hatások. Amik akkor is alakítanák a világot és az alakuló világ visszahatna az emberi személyiségekre ha nem alakult volna ki a kapitalista rendszer. Bármilyen rendszer alakult volna ki akkor is hatnának . Ahogy kapitalizmus nélkül is hatnának a kapitalizmust létrehozó emberi jellemzők. :)

Vegyész legyen aki ebből kiválasztja milyen hatás minek a következménye illetve kiváltója. :) Aztán még azon belül egy egy konkrétumra pl a családok intézményére ezek a kölcsönhatások mit hoztak volna kapitalizmustól függetlenül illetve maga a kapitalizmus mit ártott annak közvetlenül. Ami csak a kapitalizmus hatása.

SGYP XD

#814371 prospero Előzmény: #814366

egyetértőleg mondom: azzal kezdődött a hozzászólásom, hogy napi 10-12 órás robot alapesetben nem kedvez a család fennmaradásának illetve létrejöttének....igaz amit írsz

SGYP XD

#814366 TrendMan Előzmény: #814364

Nem tudom mennyire vagy otthon a mai magyar multicégek munkahelyi közegében. Azok a fiatalok akik ilyen helyen dolgoznak a multitaskingnak és a rugallmasság-elvárásnak egy olyan egyvelegével szembesülnek, ami ugyanezt egy második műszakban (gyerek!) már kizárja.

Ha több generáció élne együtt egy nagy kúriában, akkor talán szét lehetne osztani a gyerekvállalással kapcsolatos terheket. Így nincs hová osztani és a nők legtöbbször menekülési útvonalnak használják a szülést, mert akkor 2-3 évre mentesülnek ez alól a közeg alól.

A felgyorsult fejlődésre és annak hatásaira/elvárásaira még nem is tértünk ki.

Egyébként ezt érdemes megint csak meghallgatni, 20 perc körül van szó az oktatásról:

https://millasreggeli.hu/podcast/oktatas-es-digita...

Zene 30 percnél: Őrült jó szövege van:-)

SGYP XD

#814364 prospero Előzmény: #814359

akkor ne legyen közvetlen a kapcsolat csak közvetett...tőlem...de nehéz lenne bizonyítani, hogy a késői gyerekvállalás és a minden meglegyen gondolat, a családok megerősödését hozta magával.

Ez csak abban az esetben lenne így, ha a fiatalok a gyerekvállalásban nem akadályt látnának saját anyagias vágyaik beteljesítésére (utazás, élek még, kipróbálok még egy két csajt/fickót stb), hanem a gyerekvállalás mindezen lehetőségek kiterjesztését hozná magával. Egyértelműen elköteleződés a gyerekvállalás, ami végülis "felszabadulást" hoz az élvhajhászás alól - a legtöbb dolgot ugyanis gyerekeddel együtt tartalmasabban/érzelemgazdagabban lehet együtt csinálni (pl. Utazás, sportok, önmegvalósítás és feltétrl nélküli szeretteljes kapcsolat stb) az egyetlen valódi korlát a többi nőről való lemondás a család egységének és szeretetteljes közösségének megőrzése érdekében, de a fiatalok nem igazán vevők erre a "felszabadulásra", nem hiszik el. De miért is hinnék? Napi 0-24-ben ömlik rájuk az "önmegvalósítási" propaganda, amit a propaganda szerint fogyasztáson keresztül lehet elérni.

SGYP XD

#814359 TrendMan Előzmény: #814347

Te is jókat írsz itt: Szerintem a kapitalizmusnak igenis szerepe van a család szétesésében. Vagy legalábbis a felgyorsult és bakancslistákra felfűzött világnak biztosan. És szerintem ez utóbbi közvetlenül kapcsolódik az elöbbihez!

Ebben az esetben pedig didaktikus módon bizonyítottuk az összefüggést! :-)

SGYP XD

#814358 TrendMan Előzmény: #814344

Nagyon jó meglátásaid vannak itt.

Hát gondolkodásra nincs szükség, az csak az időt viszi, passzívvá tesz és ritkán hoz profitot :-)

Ismerősöm - aki egy kapitalista nagyvállalatnál dolgozott - azért vett mindig horgászjegyet, hogy kievezhessen a horgásztó közepére, ott lebegett és alibiből tarott egy botot. élvezte a stressz-mentes atmoszférát. Ha esetleg fogott valamit, akkor visszadobta:-)

A januári IPM magazinban egész jó írások vannak.

pl. javasolják az anti-határidőnaplót

Ebben az van benne, hogy most ha, esik a hó, akkor most ez az első és menni kell hógolyózni meg bobozni.

Éld át a pillanatot!

Nyáron 40 fokban irány a tó! Minden más feladat ráér.

Meglátogatott egy ismerősöd? Hurrá! 3 óra sörözés!