Mindennek van jelentősége. Csak a maga helyén kell kezelni azt.
Szűk mozgástér alatt én azt értem, hogy politikailag a jóléti államokban, liberális demokráciákban, szociális piacgazdaság mellett elvi alapon nehéz lenne az un jobb és baloldalt érdemben megkülönböztetni.
A másik mit lopott és ki tett több kárt az országban múltban , jelenben mindezt ideológiai alapokra helyezve. Vagy valós problémák köré féligazságokból és hazugságokból ideológiát gyártani. Megvédés paródiákat és hasonlókat.
Ezen a keretrendszeren belül az ideológiai harcra nagyjából ez a mozgástér. Ideológiai különbségeket mutasson ki ezen a keretrendszeren belül. Ezért lyukad ki oda az ideológiai harc, hogy gyagyás módon kell ideológiai síkra vinni egy egy témát. Logikai bukfencekkel. Mert annyira behatárolja a tól-ig határokat ez a keretrendszer az alapelveket, az alkotmányosságot, a jogokat stb. Elvi alapon fontos ügyekben nehéz cicaharcon túlmenően érdemi különbséget kimutatni.
De ezen a politikusok számára fontos síkon túllépve , a világ tele kihívásokkal belső , külső kihívásokkal gyakorlati problémákkal az ország geopolitikai helyzetétől a gazdaságig, a társadalmi problémákig. Erre nagyon nem mindegy milyen gyakorlati válaszok születnek. Csak ez leginkább szakmai kérdés mára ezen a szűk politikai keretrendszeren belül nem elvi kérdés.
Ez nem azt jelenti egy pártra van szükség mert elvi alapon kicsi a mozgástér. Nézd meg a fideszt milyen kontraszelekciót mutat. Pedig nem egypártrendszerben vagyunk csak éppen olyan időszak van, hogy több cikluson átíveltek. Nézd még az átkost milyen kontraszelekció volt 40 év alatt az egypártrendszerben. Aztán csodálkoztunk a világ elhúzott mellettünk.
Szóval szó nincs az én mondandómban egypártrendszerről . Csak arról , hogy a maga helyén kell kezelni ezeket az ideológiai alapra helyezett cicaharcokat. Ez nem azt jelenti , hogy a következményekben is kicsi a mozgástér, vagy a jövő szempontjából semminek nincs jelentősége. :) Hogyne volna.