Regisztráció Elfelejtett jelszó

Migránsok és bevándorlók

Re:

#803269 banyaiz Előzmény: #803250

Az a helyzet, hogy amit mondtam azt abban a vonatkozásban célszerű megvizsgálni ami a téma volt.

1. A téma ami kapcsán kulturális kérdések sokrétűsége szóba került Özoguz német kultúrára vonatkozó gondolatai.

2. Írtam amit írtam

3. Amit te írsz éppen ez is a magyar kulturális helyzet sokszínűségét mutatja. De valamit számon kérsz rajtam . :) Nem tudom mit, és miért? :)

Pl amit mondasz a horgász kultúra sokszínűségéről . Hát igen a horgászok sem egy homogén közösség. Sokféle tulajdonsággal, kultúrával, szokással stb bíró emberek. Ez szerintem pont arra példa amit mondtam a kulturális ügyekről. Pl jön egy menekült csóka és nem dzsihádot akar végrehajtani hanem horgászni szeretne . :) Most akkor azon kívül, hogy horgászvizsgát tegyen, ismerje a szabályokat, és betartsa őket milyen szintet követeljünk még tőle ? Mert kimegy vízpartra lát mindenféle emberpéldányt és melyikhez való alkalmazkodást írjuk neki elő? Pont ezt próbáltam mondani szerény eszközeimmel, hogy ez nehéz ügy a szabályokon túlmenően.

Re:

#803268 Spade Előzmény: #803267

"A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én, délután 14.30 perckor kezdődött!"

'Miért nem elég 1526?"

Azért nem elég mert a pontos évszám ismerete nélkül különösen a történelemből nem érthetsz meg semmit és az időben nem tudod kontextusba helyezni az eu történelemben. Olyan egy csata mint a lottó nem mindegy h 1 nappal előtte tudod a nyerő ötös számokat (eseményeket) vagy utána Augusztus 29 ? Mit is jelent ez ? Augusztus végén Mo-n már komoly nagy esőzések vannak ma is, a nehézlovasság ilyenkor beleragad a sárba manőverképtelenek egész más taktika kellene. Vagy Augusztus 29, közleg a tél ilyenkor a török már inkább készülődik isszavonulni mert a balkánon ha hamar beköszönt (oktoberben rendszeresen elesik az első hó) beleragad a télbe hóba és könnyú elpusztítani ez a magyarázat arra h miért nem foglalta el Budát

Pedig csak üres évszám és mégis mennyi minden következik belőle

Egyébként persze csökkentsük a tananyagot mindenből mert minek, ott a gugli barát. Angol kutatások szerint ma az népesség átlagos iq-ja kb fele mint 1860 körül volt Azóta zuhan és várhatóan a gugli tudás miatt is tovább fog. Ha nics a fejedben elég konkrét tudás ismeret akkor nincs bázis amin gondolkodhatsz nincs alapja az intuiciónak sem. A zenében az MI-be betápláltak több millió dalt dal-részletet, a saját tudásbázisában keres és nem a gugliban, kiváló intuitiv zenéket szerez. A sakkban is betáplálták az MI-be az összes jegyzett sakk meccset az összes agyonelemzett varikkal együtt. ma már simán veri a világbajnokot remek intuitív húzásokkal. Órisi és katasztrófális tévedésben van a közfelfogás a tanulással és tudással , gondolkozással kapcsolatban, ami azért lényeges mert a gépi intelligencia sokkal előbb szorítja ki totálisan mindenhonnan a csak fészbukozni tudó és szerető embert és mászhatunk vissza a fára a csimpánz tesók mellé. És ez egyáltalán nem vicc, lesz még ember az állatkertekben már ha a robotoknak lesz hozzá kedve

Re:

#803267 Kiss Zoltán Előzmény: #803243

Na akkor témánál: Nekem föciből egyetemi, történelemből főiskolai diplomám van! Történelemből. azért csináltam két 100%-os felvételi, de hamar elvették a kedvem! A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én, délután 14.30 perckor kezdődött! 16. Lajost 1793 január 24-én 10 óra 24 perckor végezték ki, meg stb....! Igy kellett tudni! Miért nem elég 1526? Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség, nézd meg a középiskolai tankönyveket olyan vastagok, tele adatokkal, szinte megtanulhatatlan, ha Hollandiában a középkorban felkelt kora reggel egy paraszt, mi már tanítjuk, minek? De ha a diákjainknak egy problémát kell mególdaniuk, arra már képtelenek! Ha nem is 40, de egy 20-30%-os csökkentésre szükség van! A föcivel is hasonló a helyzet, ez én 70-es években használt tankönyvem, és a jelenleg használt között annyi a különbség, hogy az új színes! Ilyen ércbánya, olyan vaskohó, ilyen már nem is létező üzemek, hol termesztenek Németországban cukorrépát......meg egyéb használhatatlan információk! Sajnos ki kell halnia egy generációnak, jöjjenek a fiatalok!

Re:

#803252 prospero Előzmény: #803251

visszatérve wignerre még és a funkcionális analfabétizmus témájára...volt egy rész az interjúban, ami azt a kérdést feszegeti, hogy lehet- e a tudományos fejlődésnek határa...és az volt a véleménye, hogy valószínűleg egyre nehezebb lesz nagy tudományos felfedezéseket tenni, mivel az emberi ismeretmegszerzésnek van határa. És itt tulajdonképp a tudományos kutatás specializációjáról beszél, hogy ahogy a világegyetemmel kapcsolatos megismerés/tudomány tágul, úgy nagy tudósok is csak a saját tudományuk csökkenő részarányát fogják ismerni. Szerinte teljesen más a tudományos kutatás, ha az adott tudománynak mondjuk nagyjából birtokában vagy, mint akkor amikor egy részterületét tudod megismerni teljesen. Valami olyan következtetésre jut, hogy régebben a saját tudományának (atomfizika) nagyobb részarányát ismerte, mint akkor amikor az interjú készült. Bizonyos értelemben funkcionális analfabétává válnak a tudományos kutatók is, egyszerűen azért mert az ismeret növekszik.

Szóval figyeltem... :-)! Alaposan kiveséztük az interjú vonatkozó részeit - már ezért érdemes volt linkelned az interjút teljes terjedelmében...:-)!

A másikat nem néztem még...időhiány miatt....remélem eljutok odáig...:-)!

Re:

#803251 prospero Előzmény: #803247

Na látod...a funkcionális analfabetizmust kell elérni kezdésként a sima analfabetizmusból...mondjuk bevándorlók többségének nincs meg az általános iskolai végzettsége, ha jól emlékszem...szép feladat..

Bár wigner azt mondja a tudomány fejlődéséről, hogy a gőzgéppel eljutott az emberiség a nulláról az egyre, az atomenergiával az egyről az ötre. Mégis a gőzgép feltalása a jelentősebb, mert annak jelentősége végtelen...kb. ugyanez lehet, mikor sima analfabétából eljut az ember a funkcionális analfabéta szintig...ne becsüljük le a jelentőségét.....

az egyetemeken ma tömegképzés van a rendszerváltást követő idők óta, nem új keletű probléma, hogy kettes érettségivel is nyitva az út az egyetemi képzés előtt ha adott szakon nincs hallgató...szóval ebből messzemenő következtetést levonni nem érdemes.....a funkcionális analfabétizmusról jut eszembe megint a wigner interjú, hogy miket számolt....hogy mennyi energiát jelent az atomenergia időben ez hány évnyi energifelhasználást biztosít....kiszámolta miért nem lehet űrutazásra használni még az atomenergiát stb....és akkor mondja, hogy az is mindenki számára könnyen kiszámítható, hogy milyen piramist kell építeni, hogy azt ne borítsa fel a szél...mint általános műveltség része...gondoltam magamban, basszus nekem ma kutatnom kéne, hogy ezt hogyan lehet kiszámolni...

Vannak az életnek területei ahol funkcionális analfabéta vagyok... ha jobban belegondolok elég sok ilyen terület van...fizika, nők, matematika, történelemben, irodalomban is vannak fehér foltok...van értelme a kulturális perceknek...;-)!

Kvótára visszatérve: nyugtázom, hogy nem tennéd fel az életedet a történet kifutására eu szándékait illetően...kicsi eredményt is meg kell becsülni...szerk: sőt nyugtázom, hogy a konkrét ellenérveimre sincs nagyon válaszod...csak általánosságban minősítetted a "műsort".

Re:

#803250 Ibiza Előzmény: #803249

horgászból is sokféle van.. van aki kirak mindent, hangosan rádiózik.. majd szanaszét hagyja a szemetet.. amikor legközelebb megy..szidja a zorbánt..ilyen mocskos egy ország ez.. ilyen ez a kormány.. 2-3 állatot jó ha felismer.. haszonnak lenni kell ezért visz amit talál..na nem a szemetet.. fúr szerel..fűrészel..

sivalkodnak sokan milyen ország ez..kisbarátom..olyan amilyen te vagy.. a te átlagod is benne van..neked ennyi jutott..így jártál... ha a gyereked is ilyen akkor még egy generáció helybetopi..amig ki nem halsz vagy egy szerencsésebb utód nem kanyarít egyet ezen a zsákutcán..

Re:

#803249 Ibiza Előzmény: #803222

kamu.. relativizásás maszatolás..kamu..érzéseket mindenki másképp fogalmaz meg..nem mert relatív..hanem mert nincsenek meg rá a szavaid.. pl szerelem orgazmus hazaszeretet. de ha kimondod a másik tudja miről beszélsz..persze ha már megélte.... irók is próbálkoztak vele.. ha tényleg ennyire nincsenek fix pontjaid az elég gáz..de sztem kamut nyomod.. mond ki amire kilyukadni szoktál..a zorbán a hibás mindenért és mennyivel jobb lenne nélküle.. sistereg a gyűlölet..ez jó.. túltoljátok ez jó.. orbán most nagyon érett politikusként..mint kutyaidomár ugráltatja a szines pudlikat.. mindig meg kell nyilvánulniuk..és mivel mindig valami ellen mennek -nem nagyon tanulnak- ezért szépen gyalogolna a zsákutcába..

látszik szépen levezetik a PR-osok..milyen célközönséget hogy kell elérni.. mémgyárak..fiatalok hüjék csak a közösségi oldalakon.. sok azonos hozzászólás és az erősít.. zsidózás fasisztázás.. diktátor..orosz gyarmat.. valamiert az emberek nem hüjék.. váltani akarnak de nem ezekre a csürhére.. soha nincs meg a kritikus tömeg és nem is lesz.. ..nem őrtüzek ezek hanem szalmalángok.. nem kell nekik a hamisság a békétlenkedés.. a negatív lét..

Re:

#803247 banyaiz Előzmény: #803245

Annyira nem történelemprofesszor , hogy kb a lakosság 20% funkcionális analfabéta.

Hol lehet az átlag ebben az összetett kultúrában arra én is kíváncsi lennék mikor egy ELTE hallgató nem tud Eötvösről semmit , és valahol ő az aki képzettebb rétegben van. Hol lehet a kulturális átlag , hát nem vállalkozom tippre, de vélhetően nem egy teljesíthetetlen magasságban.

Kvóta , és egyéb dolgokkal nem akarok foglalkozni. Ha szerinted van értelme annak amit csinálunk ebből, lelked rajta. Szerintem kb az a szitu amit leírtam róla. Ha be kellene kategorizálnom kb a funkcionális analfabéta szint amit művelünk vele, egy olyan kultúrkörnyezetben esetleg logikusnak tűnhet az összefüggések komoly vizsgálata után, pontosabban első hallásra ott esetleg. :) Ez véleményem, nem szépítem.

Próbálkozom körülírással, finoman megfogalmazva, de direkt módon kell megfogalmazni a dolgokat. Még egy funkcionális analfabéta számára is kilóg a lóláb ebben a műsorban amit kerekítettünk belőle.

Re:

#803246 banyaiz Előzmény: #803242

Ezt a filmet azért szeretem mert jó a sztorija és ennyi magyar ritka egy amcsi filmben. :) Ritka a jó film sajnos mert rengeteg hulladékot gyártanak amit nem lehet végignézni, csomó jó könyvből is . Nehéz az élet. :)

...

Zoltán még a nemi erőszakokról és a migránsokról jutott eszembe az a morbid tréfa, hogy olyan gyorsan távoztak Mo-ról, olyan sietve, hogy még egy nemi erőszakra sem volt idejük. De nem is lett volna rá esélyük ilyen közbiztonság mellett ami van. :) Meg hát a helyi kultúrának ez nem is része tehát az integráció során amikor a helyi kultúránkat ismertetjük akkor jelezni kell nekik ez itt nem szokás . Csak pár 100 eset van évente amit bejelentenek meg valószínű pár 1000 vagy pár 10.000 amit nem . Ezt is a kulturális képzésbe be kell rakni, itt ez nem ildomos magatartás a tények is igazolják.

Re:

#803245 prospero Előzmény: #803234

összetett. És akkor mi van? Annál hamarabb hozzá kellene kezdeni, hogy a bevándorló is legalább azzal tisztában legyen amivel egy átlag német, vagy egy átlag magyar.

Magyarországon sem mindenki történészprofesszor...de azért amit szemére vetsz a magyar oktatási rendszernek, hogy ti. történelem.óra csökkentési terv, az német vonatkozásban: ti. kulturális felkészítés hiánya egyáltalán nem zavar bevándorlók esetében...:-)!

Egyetértek hogy a kötelező kvóta jelen formájában szemfényvesztés.. Csak éppen nem magyar találmány, hanem a tisztelt eu vezetőinek találmánya. Dobtak az eus polgárnak valamit, közben sem kell csinálniuk semmit, amíg arról vitatkozhatnak, hogy szolidárisak-e a magyarok...és a jó fiú szerepében tetszeleghetnek. Közben az egészet arra használják, hogy kicsavarják a szuverén döntést a nemzetállamok kezéből. Más értelme ennek nem nagyon van. Mit változtat ugyanis 1294 menekült befogadása a 2.5 millióból menekültügyi helyzetet tekintve? Miért leszünk hirtelen szolidaritásak, ha átvesszük a kötelező kvóta szerinti számot? Mekkora mértékű "szolidaritás" ez a nagy egészt tekintve és milyen megoldást hoz a nagy egészet tekintve? Ez csak akkor lesz megoldás, ha mindez csak az első lépcsőfok, ami lépcsőt nen tudjuk hová vezet. Vagy te rámered tenni az életed, hogy ha életbe lép ez a mechanizmus, később nem lesz újabb "akció" a szétosztásra? Ismerve azokat a nyilatkozatokat amik megjelentek a témával kapcsolatban brüsszeli bürokratáktól hogy ti. Téglánként kell építkezni, és ez az első tégla. Basszus, te meg nyomod a mantrát, hogy nem vagyunk szolidárisak. Szégyellhetjük magunkat stb.stb. hát nem. Az eu szégyellje magát az egész ötletért. Betelepítés, meg kitelepítés - és te támogatod ezt, miközben a családokat hatalmi szóval telepítették át egyik országból a másikba - magyarországról is, nemzetközi egyezmények alapján.

Ha pedig az egész kvótának szuverenitásfeladási célja van, (mivel egyébként semmiféle értékelhető szolidaritást nem jelent 600-600 embert átvenni a görögöktől és olaszoktól) akkor miért is baj, ha Magyarország ellenáll ennek? Miközben már kiadtunk legalább ennyi menekültstátuszt a két év alatt, főleg nőknek és gyerekeknek.

És mielőtt még azzal jönnél, hogy kerítés ugyanez: a kerítés naponta legalább 600-600 embert tart távol az eu-tól, de lehet többet. Naponta.

Re:

#803243 banyaiz Előzmény: #803240

Nem tudom Zoli ennek mi köze van az én mondandómhoz. :)

De nyugtázom ezt a statisztikai adatot.

Egyébként a nemi erőszakok témaköre ha már szóba került az a bűncselekmény típus ahol talán legkevésbé tesznek feljelentést az áldozatok. Abból a megfontolásból nem elég , hogy megerőszakolták még mindezt hivatalos helyeken elő kell adni stb stb. Tehát valószínű ennél sokkal több történt mint a statisztika. Illetve a nemi erőszak statisztikai adatok felvételében elég komoly helyi sajátosságok vannak. Bejelentési hajlandóságban is nagyon komoly helyi sajátosságok vannak.

Ez megnehezíti az összehasonlító elemzéseket.

De én is bedobok egy számot, csak úgy semmihez nem kapcsolva. Mo-n minden héten minimum 1 nőt megölnek párkapcsolati problémákra visszavezethető okból. Értsd a férje , vagy élettársa, esetleg apja, vagy testvére extrémebb esetekben. Mi lenne ha nem védenénk meg a családokat? Még szerencse, hogy megvédjük őket mert akkor hetente 1000-en hullanának el ilyen okokból. Ezt most csak a levegőbe mondom nem kapcsolva semmihez csak így eszembe jutott.

Re:

#803240 Kiss Zoltán Előzmény: #803234

http://www.atv.hu/kulfold/20170911-migrans-eroszak...

8 hónap alatt több mint 2000 nemi erőszak történt Olaszországban,ebből 1534 esetben olasz, 904 esetben migráns volt az elkövető! Na mármost: Olaszország lakossága 60 millió fő, erre jut 1534 nem i erőszak, pár száz ezer migránsra meg 904!!!

Persze ez is szájkarate, meg gonosz migráncsok,meg Orbán..........blalblablabla!

Re:

#803234 banyaiz Előzmény: #803228

Ezeket a példákat én olyan szempontból hoztam, hogy a történelmünk is annyira összetett . Amit leegyszerűsített formában oktatunk, hogy Isván az államallapító, vagy Nagy Imre a mártír miniszterelnök és közte a többi 1000 év. Kissé összetettebb ha részletekbe belenézünk mint az az igencsak leegyszerűsített valami amit oktatásnak hívunk.

Összefoglalóan a kultúráról nem is szólva az mennyire összetett.

Ha már kultúra szerintem egész addig amíg egy egy probléma kapcsán annak a megértése nélkül handabandázunk, és ez mindennapos elég kínos magyar kultúra megvédésről beszélni. :)

Főleg kínos olyan emberektől akiket a neveltetésük , és a szellemi képességeik alkalmassá tesznek, hogy egy egy problémát akár mélységében felfogjanak, anélkül , hogy előtte 20 évig művelődnének mert azt már megtették korábban.

Tulajdonképpen legitimmé teszik ezt a színvonalat ezzel vezetőként, rájátszanak erre a színvonalra. Gerjesztik ezt, érzelmi alapra helyezve az egészet. Bugyuta dolgokkal. Szánalmas színvonalon.

Egy iskolapéldája ennek az egész ügy úgy ahogy van.

Álproblémák, álmegoldásával. :) A kvóta , ne fárassz ezzel retard hülyeséggel amit mi ebből alkottunk, egy álproblémát , amit meg is oldottunk azon a retardált szinten ahol generáltuk egy álmegoldással. Ez a napnál világosabb .

Re:

#803232 banyaiz Előzmény: #803228

Kulturális percek rovatot folytatva :) jó kis film , nagyjából történelmi hűséggel követve az eseményeket. Wigner is szerepel benne többek között, Szilárd, Teller is, Neumann azt hiszem nem. Ezek csak ízelítők ez a riport is egy gyors beszélgetés, de azért valami visszajön a munkásságukból.

Re:

#803229 prospero Előzmény: #803228

szóval a kérdés továbbra is az, mi a kifutása a történetnek, ha nincs társadalmi elvárás megfogalmazva illetve nem sikerül a tolerálható mértékben a befogadó kulturához történő alkalmazkodás.

Európai történelem, de gyakorlatilag az egész világ történelme tele van elrettentő példával kultúrák keveredésével kapcsolatban, amikor nem sikerült az alkalmazkodás, következményeket tekintve. Lehet a megúszásra játszani mint Özoguz, mondani, hogy milyen okos gondolatiságot képvisel, de egy társadalmi robbanásra alkalmas pillanatban ez a hozzáállás nagyon keményen vissza fog ütni, akár az európaiak lesznek a vesztesek, akár a bevándorlók lesznek szopóágon.

Volt még valami ebben a wigner interjúban ami kapcsolódik kicsit ide: nevezetesen mikor azt fejtegeti, hogy a tudomány lehetővé teszi, hogy olyan életszínvonal alakuljon ki, amikor már nem lesz szükséges a munka a jó élethez. Ettől függetlenül a munka mégis szükséges az értelmes élethez.

És akkor van egy adat, hogy a több millió illegális bevándorló közül 5000 embernek tudtak munkát adni Németországban. Oké, hogy a német társadalom finanszírozza a megélhetésüket, de hogyan fognak eljutni odáig, hogy értelmesnek találják az életüket Németországban és ne forduljanak a destrukció felé.

Szóval: csak nyugodtan: lehet kezdeni a több millió oldalas kulturális képzéssel/és az elvárások ismertetésével, ha más értelmes elfoglaltságot nem tudnak adni a bevándorlóknak.

Re:

#803228 prospero Előzmény: #803223

Szóval igen sok gondolat összesűrűsödött, megpróbálom szép sorban.

Először is kulturális percek keretében megnéztem a linkelt wigner interjút. :-)! Benyomás: hihetetlen erkölcsi tartása van ennek az embernek, még a Horthy rendszerben tanult itt Magyarországon és erkölcsi alapjain ez meg is látszik. Re: nem csak az iszlámnak van hatása a magyar kultúrára amit felvetettél. 1970-es években készült az interjú, és azt kell mondanom: a konzervativizmus/erkölcsi tartás mindig időszerű.

Ugyanakkor visszatérve eredeti témához: szemben Veled vagy velem akik a német kultúra sokszínűsége ellenére is azt a következtetést vontuk le, hogy német kultúra létezik, Özoguz azt állítja: nem létezik a nyelven túl. Ez tény. Csak hogy tisztában legyünk a kiindulási alapokkal. Nincs itt szövegkörnyezetből kiragadás, ezt írta le, mert ezt a következtetést vonta le a német kultúra sokszínűségéből, meg "meghatározhatatlanságából" meg abból, hogy mindenkinek mást jelent németnek lenni. Ami relativizálás, az identitás mint társadalomszervező erő tagadása. Nincs már közös identitás, mindenkinek saját identitása van.

Arról, hogy milyen sorvezetőt kell Özoguznak megfogalmazni a német kultúrára: semmilyet, mivel az már meg van fogalmazva több millió oldalban. Sorvezető a német történelem, a létező német kultúrtörténet irodalomban, zenében, festészetben stb, és a német szokásjog. Úgyhogy az lenne az elvárás, ha a bevándorlók elkezdenék azt gyors ütemben tanulmányozni, hogy a több millió oldalnak a végére érjenek a harmadik negyedik generációra - atomfizikusoknak, agysebészeknek ez nem lehet akadály. Különösen azt részt ajánlanám figyelmükbe, amikor akár német akár más európai kultúrában, a vezető kultúrától való eltérés egy-egy népirtásban öltött testet. Mint következmény.

A magyar kultúra megértésére hozott példáid pl. Szent István királyunk szerepe a magyar kultúrában. Pontosan egy jó példa a kulturális alkalmazkodási kényszerre. Szent István körbenézett, hogy milyen államokkal, kultúrákkal vagyunk körbevéve, aztán elgondolkozott, hogy mindig ki fog-e tartani a hadi szerencséje a magyaroknak. Aztán mivel úgy gondolta, hogy nem, saját maga indította el a kulturális alkalmazkodást a nyugati kereszténységhez, a nyugati államberendezkedés felé, ami egy polgárháborúval járt, kicsit durvább eszközökkel, mint felszólítás arra, hogy alkalmazkodni kéne az európai kultúrához. Mint tanulságos történet, ezt is be lehetne mutatni azoknak akik a magyar vagy európai kultúra iránt érdeklődnek, olyan szinten, hogy Európában akarnak élni.

Az 1294 bevándorló befogadáshoz: Te is tudod, hogy ez nem szolidaritási kérdés, hanem szuverenitási kérdés, azon túl, hogy a történet kifutása (sem a szám, sem a végső mechanizmus) nem ismert. Onnantól kezdve, hogy népszavazás idején még az volt a mantra, hogy nem létezik kötelező kvóta, felesleges elmenni szavazni. Most mégis létezik. Egy. Kettő. A magyar álláspont az volt, hogy befogadás önkéntes alapon menjen. Magyarország adott ki oltalmazotti státuszt és menedék státuszt a bevándorlóknak, a befogadó táborokba érkezőknek is. Önkéntes alapon, nem pedig kötelező szétosztási mechanizmus keretében - azoknak akiknek szerintünk jár, mert a bevándorlási és állampolgársági hivatal megvizsgálta a kérelmet és azt jogosnak találta.

Visszatérve a wigner interjúra. Hivatkozik nagy görög bölcsekre, talán platónra vagy arisztotelészre akik szerint háromféle szellemi tevékenység létezik: értelem, érzelem és akarat. Javasolja, hogy ezeket a több ezer éves gondolatokat talán alkalmazni kéne a 20. Században is a felmerülő problémák megoldása területén. Amikor ki akarsz bogozni egy problémát.

Európa számára a bevándorlással kapcsolatban az értelmi és érzelmi megítélés kialakult. Az akarat a saját kultúra védelmére hiányzik.

Re:

#803223 banyaiz Előzmény: #803220

Mindez a gyakorlatban, nekem az a meggyőződésem ha ma Mo lakosságát megkérdeznénk arról , hogy pl Merkel miért avatkozott be akkor és úgy a folyamatba, amit úgy fordítottak le meghívót küldött, köze nem lenne hozzá embermillióknak.

Vagy megkérdeznénk arról mit mondott Soros amikor felvázolta a gondolatait a migrációs kérdésről. Azt se tudná mit mondott, nemhogy értelmezni tudná. De gonosz Sorosozik.

Vagy megkérdeznénk arról mi történt a devizahitelekkel, mi volt ez a jelenség. Halvány lila gőze nem lenne róla olyanok tömegeinek sem akik érintettek voltak benne.

Ez a meggyőződésem, ez a következtetésem látva ezeket az eseményeket.

Megkérdeznénk a neoliberalizmusról azt sem tudná eszik vagy isszák olyan emberek tömege aki gonosz libsizik pl.

Így tovább.

Ezek az embertömegek érzelmi alapon globálisan értelmezik a folyamatot. Miközben a legegyszerűbb kis összefüggésrendszerben már nem tudnának egy helyes következtetést levonni . :) Ahol adott az a 3-4 infó amit használni kell. Nem egy olyan összefüggésrendszerben ahol kicsit több elem van mint 3-4 és mindez nincs összeszedve egyszerű kis példába. Hanem a történelmi ismeretektől a gazdaságföldrajzig, az összes társadalomtudományig egy ismeretanyagot igényelne, egyáltalán olyan pozícióba jusson a következtetéshez szükséges ismeretanyaga meglegyen . De ez nem akadályozza meg, hogy érzelmi alapon meggyűlöljön valakit/valamit, ellenséggé váljon a számára mert ő átlátta a helyzetet a 0 gondolkodási képességével, teljesen érzelmi alapon.

Így persze, hogy egy egy mondatot valamiből kiragadva heves érzelmi reakciókat lehet kiváltani. :)

Itt kezdődnek a problémák. Bárcsak ne lenne ebben igazam , de szerintem közel jár a valósághoz ez a helyzetértékelés.

Nekem egyébként most ilyen szempontból a kedvencem a Brexit talán . Mert a maga tragédiájával együtt nagyon mulatságos az, hogy orránál tovább nem látva érzelmi alapon hoz egy döntést. Aztán utána az ország vezetői egyszerűen nem tudnak belőle semmi olyat kihozni ami a legkisebb értelmét is mutatná annak, hogy miért kell Brexit. :) Az a hatalmas politikai erőfeszítés amivel ez jár. Igen tragikomikus eseménysorozat.

Re:

#803222 banyaiz Előzmény: #803218

Biztos így van és ez szomorú dolog. Viszont van egy olyan tanulsága ennek, hogy ezt észrevetted. Ami egy apró jele annak, hogy kulturálisan nem egészen egyezünk. Annak ellenére mindketten magyar állampolgárok vagyunk, a törvények szerint. :)

...

Ibiza: értem amit mondasz, és nagyon egyetértek azzal, hogy az élet sokszor nagyon alap és egyszerű dolgokból áll. Fontos dolgok sokszor nagyon hétköznapi dolgok, és a lehető legegyszerűbb dolgok. Csak amit én mondok , hogy lehet te mást gondolsz a szerelemről, vagy másképp éled meg, más ember vagy stb stb. Akkor ez csak a mi kettőnk összevetésében is így van. Hol van még a 10 millió magyar emberpéldány.

Nem kézzelfogható dolgok . Ezt kell gondolnod a neoliberalizmusról, hogy azt mondhasd magyar vagy amit te gondolsz. Vagy ezt és ezt kell gondolnod a szerelemről, vagy egy bizonyos módon kell megélned, vagy az emberről ezt kell gondolnod ahhoz, hogy magyar legyél. Vagy végtelenségig lehetne folytatni.

A másik dolog tiszteletben tartva az egyszerűségre törekvést, a gondolkodás képessége nélkül levonni következtetéseket az összetett világról igen nehéz. A gondolkodás képességébe pedig beletartozik az is, hogy az embernek legyen ismeretanyaga. Ez is a világ összetettségével jár, hogy ismeretanyag nélkül már nehéz gondolkodni.

Mindez azt eredményezi a világban, hogy olyan emberek akiknek a gondolkodási képességét meghaladja egy triviális feladatban szereplő 3-4 összefüggésből a következtetés levonása is . Esetleg a szöveg értelmezése is, globális folyamatokról érzelmi alapon véleményt formálnak. Lásd migrációs politikai műsorunkat ami lényegében erre a jelenségre épül.

Tiszteletben tartva azt aki azt mondja ő az életét lehető legegyszerűbben akarja élni, annyira, hogy még írni olvasni se akar tudni. Csak akkor ne találjon érzelmi alapokon ellenséget. Mert akkor már nem az ő személyes kis lokális sorsáról van szó. Aztán esetleg ha sokat keresi érzelmi alapokon az ellenséget meg is találja véletlenül.