Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

re

#783781 Spade Előzmény: #783776

ez egy szimpla faszság. Semmi szükség a kötvényre már csak rogi meg habi nyúl belőle. Már rég be kellett volna szüntetni nem 3/4 éve vizsgálni. A jobbikot kihasználva meg lehetett volna arcvesztés nélkül tenni, mondván h az ország érdeke ov-nak az első vagy valami ilyesmi. Ehelyett ov izmozott, nem is értem mit várt h majd mindenki bepunnyad és megszavazzák v nem tudnak olvasni és mellé nyomnak ?? Elhagyta a józan esze A jobbik meg nem zsarolt, teljesen logikus dolgot kért, de ha zsarolt volna akkor mi van ? Ez a politikában bevett dolog.Valszeg a fideszen fog maradni a hazaárulás és nem a jobbikon, már azoknál akik legalább 2 számot össze tudnak adni

re

#783780 Euroman Előzmény: #783776

röhejes vagy! májusban volt szó róla?! és azóta miért nem lett belőle semmi???? amit orbán akar, azt 1 nap alatt keresztülhajtják. de itt csak mellébeszélnek...lehetőelg hugyagyú, nulla szókincsű kósa lali....csak nem azért nem szüntetik meg, mert a közpénzből kifizetett 2 % kamatból 1 % marad az offshore közvetítőnél, 1 %-ot meg visszatesz orbán-rogán zsebébe???!!!

re

#783776 prospero Előzmény: #783736

Már májusban volt róla szó, hogy kötvények felülvizsgálata lesz, sőt van szándék is rá, igéret is, hogy kivezetik, szóval? Vona szimpla zsarolóvá vált, politikai tőkét akart kovácsolni, nem túl nagy kockázattal. Mondjuk politikában szabad zsarolni, ha hajlandó vagy megfizetni az árat.

Jobbik középre pozícionálása illetve baloldali űr térfoglalása zajlik éppen, egy koalíciós kormányváltás esetén biztos pirospont a nemzetközi ballib oldaltól (a Jobbik egyre szalonképesebbnek, kezelhetőnek, simulékonyabbnak sőt most már a zsarolás miatt megvásárolhatónak is tűnik) - azután, hogy nem szavazta meg az alkotmánymódosítást.

Majd meglátjuk, mit hoz a szebb jövő nekik.

ki csinál mit és mi csinál ki(t) ?

#783767 prospero Előzmény: #783748

hát mindenesetre úgy gondolták, hogy nem Hillary a gyógyszer.

Mandineren van egy jó cikk, most nem tudom linkelni: rozsdaövezet visszavág - rg cikke, de a cikkbe be van ágyazva egy amerikai cikk is.

Nem is tudtam, hogy amcsiban is létezik a "népi-urbánus" ellentét.

Úgy látszik jövedelmi különbségek jelentős növekedése illetve a középosztály lecsúszása teljesen szétszakítja a társadalmat, a társadalomtól és problémáitól távolodó elitre és a vele szembenálló társadalomra.

Valahogy nem okés a keletkező jövedelmek elosztása sem globálisan sem országokon belül - és ez okoz ilyen tüneteket mint a brexit, a szélsőségek előretörése, npvándorlások, vagy sokak szemében anomáliának tűnő : Trump győzelme

re

#783766 tozsdenyul Előzmény: #783736

banyaizt meg kereszre feszítettétek, ha le merte írni, hogy a népszavazás, késöbb meg az alkotmánymódosítás,

Értelmetlen, felesleges, pénzkidobás, belpol célokat szolgál csak az egész

Úgy vezetnek titeket, ahogy akarnak

Hiába írod, hogy nem csordaszellemü az ember :)

#783748 banyaiz Előzmény: #783740

Trump lesz erre a gyógyszer? Volt közben egy világgazdasági válság, vagy van is még a jegybanki kamatok állása alapján , ez nem tűnt fel derék amcsi polgároknak? Csak az amerikai álmot hajszolják? :)

Nem akarom védeni Clintont /Obamát vagy a demokratákat. Nincs miért de azért az elég naiv dolog vsz, hogy ezeket a rendszerszintű problémákat a világban meg lehet könnyedén oldani. Hát ha már választani kellene rá valakit nem Trump jutna elsőként az eszembe.

De hát ez a demokrácia, nép kinyilvánítja az akaratát ami néha meglepő . :)

Ez az egész valahol egy tünet brexitestől, Trumpostól . Valami olyasmi, hogy nem tetszik a rendszer és legyen EU nélkül, vagy Trumppal hátha jobb lesz, valami ilyen vágyálmot tudok esetleg belelátni. Mást nem nagyon . De valami mélyben meghúzódó elégedetlenség biztos, hogy van mögötte a világgal kapcsolatban. Ami lecsapódik éppen az EU-ra, vagy demokratákra, vagy aki éppen ott van a közelben. Ez viszont elég komoly problémákat okozhat. Mert vsz egy ilyen jelölt ha nincs valami komoly elégedetlenség nem is juthatott volna el a jelöltségig. Arra nem tudok gondolni , hogy a nagyívű gondolatai nyűgözték le a választókat. Mert elég egyszerű kampányt csinált.

Igazán a lényeg az mit fog ténylegesen csinálni, mit próbál meg irányként, ebből a kampányból nem tudtam kiszűrni neki mi is a megoldási képlete a világra. :) Clinton ugye nagyjából az eddigieket folytatta volna Obama politikáját nagy vonalakban.

re

#783747 banyaiz Előzmény: #783653

Általános iskolás osztálytársamat is felismerem ha találkozom vele 2x évvel később és közben nem is láttam esetleg. :)

Saját magamat is megismerem én vagyok e egy képen 1x évesen.

Jó hát ez lehet extrém dolog , nem tudom. :)

Nem tudok én se mit hozzátenni mert a nyilvánvalót kiveséztük alaposan. Esetleg bele kell foglalni az Alkotmányba ki lehet egy 56-os képen, mint a gonosz migránsokat. Ez megoldaná az ilyen fennforgásokat. :)

#783740 Spade Előzmény: #783680

Nincs amcsiban semmi látnivaló, a malterosok a brexit után kaptak egy újabb pofont. Gyuribá túltolta ( ő csak egy kirakatember amúgy), most több ideje lesz talán a 15 milla muszlim eu-ba organizálására (banyaiz nagy örömére :) ), mondjuk pénze kevesebb lett sok pénzt elégetett Hillaryért, de korlátlan erőforrásokkal rendelkeznek, szal nem lesz nagy gond.

Az különben milyen demokrácia, h a goldman sachs vezér, a cég ugye tőzsdei cég (tehát nem az övé,lényegében közpénz az is) és állami pénzből mentették meg 2008-ban, megtilthatja h a dolgozói pénzzel támogassák Trump kampányát az egyik legális jelöltet ?? És ezért nem szedi szét a média, de a legfelsőbb bíróság (kvázi alkotmány bíróság) sem, de persze h nem hiszen malterosok azok is. Velejéig rohadt az egész rendszer

Ennyit az esélyegyenlőségről amiért Gyuri bá oly sokat harcolt ! ??? Fekete elnök alatt lövik a rendőrök halomra a fegyvertelen feketéket, a szociálisan érzékeny liberalizmus (a világok legjobbika ) alatt lettek sokkal gazdagabbak a nagyon kevés gazdagok és süllyedt le az amcsi munkás osztály sőt a középosztály. Ez micsoda kettős beszéd/tett ? És persze a romba és káoszba (is is) döntött megannyi arab állam a közel keleten. Ha mind ez nem nagy baj, akkor mi ?

re

#783736 Spade Előzmény: #783655

Hát pedig a letelepedési kötvénnyel valszeg sok kém meg maffiás és fanatikus muszl jött be, ne szépítsük. néhány valódi üzletember mellett. A betelepítés megakadályozásért nem nagy ár h rogi és habi üzletét bedöntik, ha ezt nam adja meg a fidesz akkor ő a hazaáruló

#783680 phiona Előzmény: #783652

Látom magadra vetted :-) pedig a jobbágyi előzmény sem gáz, szorgos, kitartó, szabálykövető – de ezért beletörődő is. Ez lehet egyfelől 1 válasz a sunyulásra, kérdésre írtam. Amúgy ha a mémet vesszük ugyanúgy determinál… csak másban találjuk az eredetét. Cigányság: igen az egyik gyakorlati példa épp a csecsemőkorban úm „jó családok” által örökbefogadott, szépen nevelt és aztán a cigánysorra visszaköltözők útja akiket hív a vére… de ki lehet törni, ahogy írtam is. Tudom h az igazi bajod azzal amit írtam h ekézem az idoljaidat, sajnos nem tehetek mást mert gyalázat amit művelnek, ez az igazság, amit a lakosság legalább 90 %-a lát – csak nem lép. És butaságot beszélsz indulatodban, hiszen a forradalmakat mindig a haladó polgárság csinálta, nem az arisztokrácia… kevesen voltak, akik arisztokrataként csatlakoztak vagy épp az élre álltak – voltak persze, de 45 után sem halt ki a gondolkodó elit… volt aki emigrált, volt aki „alámerült”, voltak aktívak is, nem csak a seggnyaló oldalon… Szóval jó lenne az egészet újra átgondolnod, nem abból az alapállásból h ellenség vagyok mert nem fényezem a szart mint te.

Amcsi meg egész elképesztő… jóval nagyobb volt ott a baj mint amit a felszínen mutattak. Új időszámítás jön, mindenképpen…

Nem tudom Te írtad-e, cs…

#783657 prospero Előzmény: #783603

Nem tudom Te írtad-e, csak gyanús mert szoktál Rejtőre hivatkozni. Orbán tényleg olyan, mint Piszkos Fred.

Kavarja ez vagy nem kavarja? - mondaná Fülig Jimmy. :)!

A pártoknak ugye elvileg nem volt problémájuk az alkotmánymódosítás szövegével, egyiknek se. De nem szavazták meg, nehogy már Orbán (is) profitáljon belőle politikailag. Magyar álláspontot Brüsszelben megtámogatják vele - mit számít. :)

Ezek után, ha lesz kötelező kvóta decembertől, 2018-ig Orbán csak az érkező transzportra mutat. Mennyien szavaztak kvótára? 2%? Lehet osztozkodni az ellenzéknek ezen mennyiségű szavazatokon. Idiots.

Az attól függ, mikor jel…

#783656 prospero Előzmény: #783629

Az attól függ, mikor jelenik meg az első itteni rezidensnek számító migránstranszport.

tényleg nincs különbség,…

#783655 prospero Előzmény: #783644

tényleg nincs különbség, hogy illegális migráns vagy letelepedési kötvényt 90 millió forintért vásárló személy-e aki ráadásul valszeg üzletelni jönne EU-ba. Védjétek a védhetetlent! :)!

re

#783653 prospero Előzmény: #783613

elég jól kiveséztük a témát. Innentől fogva nem tudok többet hozzátenni, de látható, hogy innentől fogva kb. hitvitává fajul a dolog arról, ki mennyire fogadja el Schmidt magyarázatát arról, hogy történt, hogy Dózsa neve került a kép mellé.

Annyi még megerősítésként, hogy a referenciapont meghatározás a kulcsa a történetnek. Te három kép összehasonlítása alapján választottál, mindenképpen több info, mint kettőből választani, ráadásul felteszed, hogy ez az új fiatalkori kép a szervezők rendelkezésére állt. Hogy Te a 82-es interjúban mellékelt képben felismered a 13 éves gyereket a wishful thinking kategória, ez már hitvilág kérdése, ahogy én meg nem ismerem fel. Ha a három képet egymás mellé teszed, szerintem is inkább Pruck van az 56-os képen, de mint mondtam a harmadik kép nem állt rendelkezésre mint referenciapont.

Nem tudom egyébként esetleg még azt kellene megnézni, hogy mikor merült fel először, hogy Dózsa van a képen. Mármint hogy Dózsa képe és az ikonikus kép megjelent-e együtt korábban, mert ha igen esetleg, akkor az is kérdést vet fel, hogy miért nyílt levelet kell először írni, mondjuk ez egyébként is érdekes kérdés.

#783652 prospero Előzmény: #783646

Hú, ez súlyosnak tűnik. Ha a gén a meghatározó, akkor a cigányoknak van lehetőségük felemelkedni ebben az életben, vagy esélyük sincs, mert a génjeikben van a hitviláguk, kulturális meghatározottságuk. Ha a magyarok génjeiben van a jobbágysors, ami genetikailag meghatározott kulturális sajátosság, akkor miben reménykedsz progresszív értelmiségiként. Benned persze nincs meg ez a gén. 70 év alatt beépült a családod génjeibe a haladó értelmiségi lét? 45 után ugyanis a 45 előtti elitet az osztályharc jegyében lecserélték...no comment kategória ez a hozzászólásod.

Valami kertész ákos nevű mondta, hogy a magyar genetikailag alattvaló. Termékeny talajra hullott a hülyeség.

56-os fotó és a többi

#783648 phiona

A képen nyilvánvaló h Pruck Pali 13 éves intézetis gyerek van, ahogy az is nyilvánvaló h Dózsa hazudós. Már anno is az volt alkesz gyenge karakterszínészként, ismerem rendezőjét. „Nyomják fentről, szerepet kell osztani rá” – 1990 előtt. Mariska: a fidesznyik kontraszelekció diadala. Nem csak h minden történészi alapvetést megtagad, de agresszíven nyomja a katekizmusukat is. Gyerekek a forradalomban, könyörgöm. Mi közük? Pruck Pál hitelesen mondta h csak srácok akik belekeveredtek – de ez a némber h 13 éves meggyőződéses harcosok – mi van??? :-) A 13 éves az gyerek bazmeg. Meg h hogyhogy nem végezték ki? /Szemben Dózsával akit többször is, de mindig túlélte./ Nekem is van ismim aki 17 volt akkor és „nemzetőr”, kapott 1 puskát amivel fel-le sétált felelősségteljesen és ennyi – semmi baja nem lett belőle, koncepciós eljárások voltak ahol kiválasztották az áldozatokat. Akit kiválasztottak érdekesebb volt mint 1 fotó 1 fegyverrel.

Mariskáékban az a gyalázatos h tényleg mindent halszagúvá tesznek… nyúlnák a forradalmat is, közük? MSZMP/KISZ Orbán Kövér stb, de letolni a libanép nyakán, a posztereken csupa mártír, ha nem is, kitüntették a mi pénzünkből az önjelölt hazugokat, de semmi a hitből a lelkesedésből a valódi tartalomból… ezek ilyen halszagban rohadva vennék el a forradalmunkat is. Nem is cél a valódi történelem ismerete, a cél az ő manipulációjuk. Csak sajna ez is béna, egyrészt még sokan élnek, másrészt olyan szinten gyomorforgató, ami nem az ünnep ellen, hanem ellenük hat. Sosem fogják megérteni, ahogy Mato sem érti, meg senki közülük. H mi a baj velük.

Viktor ma tényleg aszitte a Jobbik garancia nélkül megszavazza? Hey, először tetszettek nekem :-) a molino is jó volt. Térdre kényszerített vazallusoknak nézi a népet, egyedileg nem tudok tenni ellene, de bizony baj van. Viktor közgazdásza is kimondta h ez az új idol h magyar kézbe a magyar vagyont és ezért lopnak – éshát nyilván h akkor a főnöknek a legnagyobbat, mert akié a legnagyobb vagyon azé a legnagyobb hatalom, ezért a sok stróman. De az emberke eléggé meg van készülve, október 23i beszédében a parolás gesztusai finoman se ünnepiek, a nyelvcsapásai meg valóban gyógyszerfüggőek. Mondjuk amit nyom nap mint nap nem is lehet másként bírni mint erős behatással, az ember nem gép. Sajnálom amúgy, olyan tehetséges és sokra hivatott volt. Ez is egy KKEurópai tragédia, mármár görög sorstragédia… az emberi minőség lecsúszása. Ez legyen az ő gondja, a miénk: megszabadulni ettől és vmi jobbat. Megvan erre az erő képesség, de nem bír összeállni. A jelenlegi bal rakás szar, a civil szféra kéne… sokakat tudok akik arccal is beszállnánk ha lenne valami új, de nincs még… éles most az amcsi cucc, sok múlik rajta…

56-os fotó és a többi

#783647 phiona

A képen nyilvánvaló h Pruck Pali 13 éves intézetis gyerek van, ahogy az is nyilvánvaló h Dózsa hazudós. Már anno is az volt alkesz gyenge karakterszínészként, ismerem rendezőjét. „Nyomják fentről, szerepet kell osztani rá” – 1990 előtt. Mariska: a fidesznyik kontraszelekció diadala. Nem csak h minden történészi alapvetést megtagad, de agresszíven nyomja a katekizmusukat is. Gyerekek a forradalomban, könyörgöm. Mi közük? Pruck Pál hitelesen mondta h csak srácok akik belekeveredtek – de ez a némber h 13 éves meggyőződéses harcosok – mi van??? :-) A 13 éves az gyerek bazmeg. Meg h hogyhogy nem végezték ki? /Szemben Dózsával akit többször is, de mindig túlélte./ Nekem is van ismim aki 17 volt akkor és „nemzetőr”, kapott 1 puskát amivel fel-le sétált felelősségteljesen és ennyi – semmi baja nem lett belőle, koncepciós eljárások voltak ahol kiválasztották az áldozatokat. Akit kiválasztottak érdekesebb volt mint 1 fotó 1 fegyverrel.

Mariskáékban az a gyalázatos h tényleg mindent halszagúvá tesznek… nyúlnák a forradalmat is, közük? MSZMP/KISZ Orbán Kövér stb, de letolni a libanép nyakán, a posztereken csupa mártír, ha nem is, kitüntették a mi pénzünkből az önjelölt hazugokat, de semmi a hitből a lelkesedésből a valódi tartalomból… ezek ilyen halszagban rohadva vennék el a forradalmunkat is. Nem is cél a valódi történelem ismerete, a cél az ő manipulációjuk. Csak sajna ez is béna, egyrészt még sokan élnek, másrészt olyan szinten gyomorforgató, ami nem az ünnep ellen, hanem ellenük hat. Sosem fogják megérteni, ahogy Mato sem érti, meg senki közülük. H mi a baj velük.

Viktor ma tényleg aszitte a Jobbik garancia nélkül megszavazza? Hey, először tetszettek nekem :-) a molino is jó volt. Térdre kényszerített vazallusoknak nézi a népet, egyedileg nem tudok tenni ellene, de bizony baj van. Viktor közgazdásza is kimondta h ez az új idol h magyar kézbe a magyar vagyont és ezért lopnak – éshát nyilván h akkor a főnöknek a legnagyobbat, mert akié a legnagyobb vagyon azé a legnagyobb hatalom, ezért a sok stróman. De az emberke eléggé meg van készülve, október 23i beszédében a parolás gesztusai finoman se ünnepiek, a nyelvcsapásai meg valóban gyógyszerfüggőek. Mondjuk amit nyom nap mint nap nem is lehet másként bírni mint erős behatással, az ember nem gép. Sajnálom amúgy, olyan tehetséges és sokra hivatott volt. Ez is egy KKEurópai tragédia, mármár görög sorstragédia… az emberi minőség lecsúszása. Ez legyen az ő gondja, a miénk: megszabadulni ettől és vmi jobbat. Megvan erre az erő képesség, de nem bír összeállni. A jelenlegi bal rakás szar, a civil szféra kéne… sokakat tudok akik arccal is beszállnánk ha lenne valami új, de nincs még… éles most az amcsi cucc, sok múlik rajta…

#783646 phiona Előzmény: #783565

Kölcsönösen jól megcsinálják egymást :-)

A kérdésedre sztem 2 oldalról közelíthető a válasz.

Egyik a kényelmi szempontok - az egzisztenciális félelmek (ki ne rúgjanak ha lázadok „ne szólj szám nem fáj fejem”), lustaság, max a kocsmában vagy fotelből nicken fórumokon forradalmárkodni és leereszteni a gőzt. Ide tartozik h megélni qrva nehéz, és mára leesett h ha munkámat elvesztve lecsúszok nem véd semmi háló, könnyen jön az utca… miközben gyerekek, szülők is lehetnek mögöttem. Szal „igazodni” kell a megélhetésért, a keresők jó része így vagy úgy függ, vagy állami alkalmazott vagy aki alkalmazza nem nézi jó szemmel ha ugrál, mert az alkalmazó függ. De a partikuláris kényelem is keményen belejátszik, jól megmondtam a kocsmában vagy a fórumon, kitettem és kész is van.

A másik az évezredes beidegzett hűbéri szemlélet, a jobbágysors. Spade mémjeiben nem hiszek (ezt meg is mondtam neki), sztem nincs ilyen hanem a gének azok amelyekbe a nemzők megélései tapasztalásai a fogantatásig, és az elődöké is beleépülnek, bizonyított tény. Amit a mém hordozna értékválasztást is így a gén hordozza, de csak a felfele genetikai láncét. Ezért meghatározók az őseid mert így viszed az erkölcsi szempontrendszert de a hazaszeretet is, a banális dolgokat is h félünk a dörgéstől villámlástól stb. Persze tovább lehet ebből lépni, és visszább is annyiból h nem minden aktiválódik a dns-láncból… de a genetika a meghatározó. Számos leírt gyakorlati példa is van, ezekbe most nem megyek bele.

Viszont: itt a lakosság többsége évszázadokon át hűbéres sőt jobbágy volt azzal az attitűddel h tűrjünk, elveri a jég az eső a termést, jövőre felállunk és újra vetünk… és nem is lettek homelessek soha, hiszen a föld aztán adott, meg volt összetartó segítő nagycsalád. Még ismertem ilyen idős bölcs parasztembereket, amikor hőbörögtem azt mondták: Hagyd fiam, ők elmennek mi meg ittmaradunk, a portájuk meg ha cifra se gazdag (még csak 1 tehenük sincs) :-) De vissza: ez a beletörődő jobbágyszemlélet sztem ami leszivárog és akadályoz a szólásban.

Aki szól: az úm liber értelmiség meg ellenségnek bibsinek van bélyegezve a frusztrációt levetkőzni képtelen hatalmasok által. Vidéki úm elnyomottak, Budapesttel szembeni be nem gyógyuló sebekkel – h ők sose lesznek fővárosi értelmiség, amire annyira vágytak. Hát valóban nem lettek, bár nyitva volt az út, de a saját korlátok ugye. Gagyi, giccs, hamiskodás, hatalmi agresszió, igénytelenség, Mato, Kósa, Polt, stbstb, Habony-Vajna-Mészáros, Fekete György és Schmidt Mária – de erről a következő posztban.

A napokban kaptam színházi hívást – h mire kell menni, tök izgi lett megint a színházi élet h nagy a szar, éled a mély :-) Nézd anno sem és sohasem más, mint a gondolkodó és alkotó értelmiség adta a ritmust… amire rá lehetett csatlakozni, és koncentrikus körként terjed. A leeresztő igénytelen szórakozás sztem nem gond, kikapcsolódásnak jó, nem azonosulást jelent inkább elhatárolást, meg h nézd már, ilyen is van.

Ebben teljesen igazuk va…

#783644 walex

Ebben teljesen igazuk van. Nem volt ez öngól most a Jobbik részéről, sokkal inkább az volt a Fidesznek, mert még akkor is védik a letelepedési kötényt, amikor már nincs miért védeni.
Pénzes migráns, jó migráns, aki gyalog jön, az rossz migráns. A legszebb, hogy maga Mr. 20% kezdte el osztani az észt és magyarázni a bizonyítványt, amiért nem szüntették meg a letelepedési kötvényt. Elfelejtette, hogy azért a saját szavazótáborukban se teljesen hülyék vannak, még ha így is gondolják.

Mivel a Jobbik a Fidesz–…

#783631 Sumér harcos Előzmény: #783629

Mivel a Jobbik a Fidesz–KDNP-hez hasonlóan elutasítja a kvótákat, Orbán elvileg számíthatott a parlamentben a jobbikos szavazatokra is. Ám Vona Gábor váratlant húzott: jelezte, hogy erről személyesen akar Orbán Viktorral beszélni (Orbán engedett, és fogadta), majd bejelentette, hogy csak akkor szavaznak igennel a jobbikosok, ha a Fidesz megszünteti a letelepedési kötvényt.

A Fidesz ezt „pitiáner” zsarolásként kommunikálta, amelynek nem hajlandó engedni, ám időközben mégis bejelentette Lázár János, majd Orbán Viktor is, hogy megszüntetik a kötvényeket. Törvénybe azonban nem foglalták, kormányhatározatot sem hoztak róla, az erről szóló jobbikos javaslat sürgősségi tárgyalását pedig nem támogatta a kormánytöbbség hétfőn. Vona hétfőn a parlamentben rendesen bele is szállt emiatt a fideszesekbe, akik viszont hazaárulózták a nem szavazó jobbikosokat.

http://index.hu/belfold/2016/11/08/szavazas_az_alk...