Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

ki csinál mit és mi csinál ki(t) ?

phiona Előzmény: #783565

Kölcsönösen jól megcsinálják egymást :-)

A kérdésedre sztem 2 oldalról közelíthető a válasz.

Egyik a kényelmi szempontok - az egzisztenciális félelmek (ki ne rúgjanak ha lázadok „ne szólj szám nem fáj fejem”), lustaság, max a kocsmában vagy fotelből nicken fórumokon forradalmárkodni és leereszteni a gőzt. Ide tartozik h megélni qrva nehéz, és mára leesett h ha munkámat elvesztve lecsúszok nem véd semmi háló, könnyen jön az utca… miközben gyerekek, szülők is lehetnek mögöttem. Szal „igazodni” kell a megélhetésért, a keresők jó része így vagy úgy függ, vagy állami alkalmazott vagy aki alkalmazza nem nézi jó szemmel ha ugrál, mert az alkalmazó függ. De a partikuláris kényelem is keményen belejátszik, jól megmondtam a kocsmában vagy a fórumon, kitettem és kész is van.

A másik az évezredes beidegzett hűbéri szemlélet, a jobbágysors. Spade mémjeiben nem hiszek (ezt meg is mondtam neki), sztem nincs ilyen hanem a gének azok amelyekbe a nemzők megélései tapasztalásai a fogantatásig, és az elődöké is beleépülnek, bizonyított tény. Amit a mém hordozna értékválasztást is így a gén hordozza, de csak a felfele genetikai láncét. Ezért meghatározók az őseid mert így viszed az erkölcsi szempontrendszert de a hazaszeretet is, a banális dolgokat is h félünk a dörgéstől villámlástól stb. Persze tovább lehet ebből lépni, és visszább is annyiból h nem minden aktiválódik a dns-láncból… de a genetika a meghatározó. Számos leírt gyakorlati példa is van, ezekbe most nem megyek bele.

Viszont: itt a lakosság többsége évszázadokon át hűbéres sőt jobbágy volt azzal az attitűddel h tűrjünk, elveri a jég az eső a termést, jövőre felállunk és újra vetünk… és nem is lettek homelessek soha, hiszen a föld aztán adott, meg volt összetartó segítő nagycsalád. Még ismertem ilyen idős bölcs parasztembereket, amikor hőbörögtem azt mondták: Hagyd fiam, ők elmennek mi meg ittmaradunk, a portájuk meg ha cifra se gazdag (még csak 1 tehenük sincs) :-) De vissza: ez a beletörődő jobbágyszemlélet sztem ami leszivárog és akadályoz a szólásban.

Aki szól: az úm liber értelmiség meg ellenségnek bibsinek van bélyegezve a frusztrációt levetkőzni képtelen hatalmasok által. Vidéki úm elnyomottak, Budapesttel szembeni be nem gyógyuló sebekkel – h ők sose lesznek fővárosi értelmiség, amire annyira vágytak. Hát valóban nem lettek, bár nyitva volt az út, de a saját korlátok ugye. Gagyi, giccs, hamiskodás, hatalmi agresszió, igénytelenség, Mato, Kósa, Polt, stbstb, Habony-Vajna-Mészáros, Fekete György és Schmidt Mária – de erről a következő posztban.

A napokban kaptam színházi hívást – h mire kell menni, tök izgi lett megint a színházi élet h nagy a szar, éled a mély :-) Nézd anno sem és sohasem más, mint a gondolkodó és alkotó értelmiség adta a ritmust… amire rá lehetett csatlakozni, és koncentrikus körként terjed. A leeresztő igénytelen szórakozás sztem nem gond, kikapcsolódásnak jó, nem azonosulást jelent inkább elhatárolást, meg h nézd már, ilyen is van.