Korábbi témánk alátámasztásaként:
Frankfurt - Bayern (éppen most)
8. perc: Riporter: Robben valahogy nem tűnik elég élesnek így a mérkőzés elején
9. perc: Riporter: Niko Kovac nagyon összerakta ezt a Frankfurtot (hosszasan ecseteli)
egészen addig, amíg:
10. perc Robben lő, góóóóól 1:0 a Bayernnek.
Mikor utoljára rendszeresen fociztam még fősulin iskolai csapatunk is mindig ezt alkalmazta mert nem brazil labdazsonglőrök alkották, velem az élen. Pedig csatárposzton voltam. :)
Így elég kevés gólt lőttem, de keveset is kaptunk nálunk sokkal képzettebbnek tűnő csapatokat is megleptünk néha.
Nézd meg Izlandot milyen szinten űzik ezt a műfajt , legnagyobbakat is meglepik vele ha jól jön ki a lépés.
Szóval van ebben a stílusban fantázia nem vitatom, de Storck filozófiája úgy látszik a játékosabb irányba mutat. Arrafelé próbál lépegetni. Illetve tett egy lépést arrafelé kiderül, hogy összerogyunk e nagy lépéstől. :)
és nem sok frusztrálóbb dolog van az életben annál, mint amikor egy nálad láthatóan gyengébb csapat vezetésbe kerül és nem nagyon tudsz mit kezdeni a betömörülő védelme ellen...
Be lehet és kell vállalni a kockázatot a gyengébb csapatok ellen (mint Lettország Feröer vagy Andorra).
Viszont ki-ki meccsbe belemenni olyan csapat ellen, akik egyénileg technikásabb, képzettebb, kombinatívabb, gyorsabb játékosokból állnak, az nem kockázat, hanem vakmerőség.
Portugálok ellen tét nélkül, azt mondom az okés volt. De Svájc ellen a Dárdai féle sündisznó taktika tudott volna biztosabban működni. Persze, ha Stieber pontosabban passzol Némethnek a végén, akkor nincs miről beszélni, mindenki gyönyörű győzelemnek könyvelte el volna a meccset, de a végén megintcsak a jobb csapat nyert és az nem a magyar volt.
Hétvégén kispályán játszunk évek óta egymás ellen barátok, mindkét csapat nagyjából fix 4-4 ellen. Most hétvégén az egyik srác elhozta 12-13 év körüli gyermekét és megbeszéltük, hogy megszakítjuk az évtizedes hagyományt és az ellenfél öt fővel játszik a gyerekkel a soraiban, aztán majd kiáll ha már nem bírja.
Volt egy csere, az is a másik csapathoz osztottuk be.
Kiegyenlített játék szokott lenni mindig 1-2 gól dönt általában egy kb. 15-25 gólos meccsen.
Négyen voltunk (létszámhiány), és cserénk sem olt (kondi hiány). Megbeszéltük a többiekkel, hogy nagyon fegyelmezetten védekezünk, nagyon beszűkítjük a területet, szigorúan a kapu előtt blokkolunk mindent, nem kolbászolunk ki a szélekre és ha megvan a laszti (sehol sincs kint, mert fal van mindenhol) akkor villámgyors kontratámadásokból veszélyeztetünk.
35 perc után 7-1 volt nekünk az állás... Utána elfáradtunk fizikailag , szellemileg és feljött az ellenfél, de végül 9-7 -re (75 perc) magabiztosan nyertünk, a végén még egy-két ziccert ki is hagytunk és úgy is simán megvolt...
Szóval nem rossz az a Dárdai féle biztos védekezés taktika, főleg ha az ellenfél valamilyen szempontból túlerőben van. És ha egy kontra során betalálunk, akkor az ellenfél annál könnyebben nyílik ki, ha élesek maradunk akkor simán még nehezebb helyzetbe lehet hozni egy újabb kontrával...
Szóval azt látom nála próbál arra amit Dárdai összerakott tovább építkezni. Csak ez egyelőre így megy ahogy. Olyan felemás a dolog.
Taktikában pedig bevállalósabb amit néha nem értettem, hogy miért pl belgák ellen. Portugálok ellenit se de ott nem volt igazi tétje számunkra továbbjutók voltunk.
Pl osztrákok elleni, vagy norvégok elleni főleg itthon az nagyon rendben volt taktikailag is.
Amit mondtam kicsit van olyan érzésem nagyon siettetné a dolgot, hogy minél előbb focit akarna látni. Amit értek ,csak lehet jobb lenne nagyon apró araszolással az állomány képességeit kicsit pesszimistábban szemlélve. :)
Dárdainál ettől biztos nem kellene félni mert ő aztán amit eddig láttam az edzői munkájából nem az a kockázatvállalós típus.
Storck megítélése vsz nagyjából azon fog múlni ezt a játszóbb felfogást össze tudja e rakni úgy a védekezés a jelenleginél jóval stabilabb legyen. Ha igen akkor olyat csinált amit magyar válogatottal még senki az elmúlt 30 évben kb. :) Egyelőre vannak pozitív jelek de azért nem lehet mondani, hogy siker. :)
Mikor egy lett csapat kétszer megkerüli a belső védőnket akkor az problémás . :) Storck szembesül a magyar labdarúgással és gondolom vakarja a fejét, hogy mit lehetne ebből kihozni.
Szerintem a gólok számából látszik , hogy léptünk taktikában. Sajnos a kapott gólok számában is. Ez a cikk vsz korrekten leírja amit ajánlottam tegnap.
Dárdaival selejtezőkörben nem emlékszem olyan meccsre ahol 2 gólt lőttünk volna 1-0, 0-0, 1-1 ilyen eredmények rémlenek.
Storck ezt a 4-2-3-1 -et játszatja általában ahol 3 támadó középpályással állunk fel. Dzsudzsák, Stieber, Kleinheisler.
Dárdainál általában volt még +1 védekező középpályás. Értelemszerűen eggyel kevesebb támadó ezzel.
Storck tett ezzel előre egy lépést vsz csak ez rögtön meg is látszik a védekezésen. Támadóbb a csapat csak ez az ára. Mintha az elvárt játékban is középpályán , szélső játékban sokkal többet birtokoljuk a labdát, több passz, próbálunk "játszani" . Kombinatívabb focit próbál. Csak hát ez így megy egyelőre. :)
2-3, 2-0, 3-3 , 0-4, ilyen eredmények Dárdaival kb 0-1 vagy valami hasonló az is sokszor rögzített szituból.
Feröer ellen hiányoltam a nagyobb kockázatvállalást azt nem igazán értettem miért nem vállaltuk be.
Akárhogy is ezzel az állománnyal azért véges a taktikai variációk száma. Nagyon nem ugrálhat.
én úgy látom, hogy Storck jó lehetne esetleg egy magyar klubcsapatnál. Ahol hétről héte tartó munkával fel tudná építeni a koncepcióját , legalábbis kiderülne, hogy van-e eyáltalán koncepciója.
De válogatott edzőnek sokkal tudatosabb volt Dárdai. Ő látta, hogy mire képes a csapat és azt játszatta velük. Tudta, hogy a 80. percig ki kell húzni védekezéssel és vagy előtte találunk egy gólt, vagy a 80. perc után az ellenfél annyira ki fog nyílni, hogy egy gyors kontra támadással ellencsapást intézhetünk. Ráadásul a jó védekezés kevesebb energiát emészt fel, mint a hullámzó játék és ez bizony a gyenge fizikummal rendelkező magyar játékosoknak kedvez.
A másik dolog, hogy azt látom, hogy Storck nagyon nagyon egysíkú játékot játszat. Egyszerűen nincs B terv. Ugyanazzal a taktikával állunk fel, amivel Dárdai az utolsó meccsén itt hagyott minket és azóta is azt játszatja Storck Feröer ellen is és az erősebb csapatok ellen is. Kivéve a nagyon erős csapatok ellen, mint Portugália vagy Belgium. Azoknak nyílt sisakkal nekirohantunk taktika nélkül.
Egyszóval én Storckot nem csapat menedzsernek, vagy szövetségi kapitánynak tudnám leginkább elképzelni, hanem egy másoedzőnek, akivel lehet gyakoroltatni a megadott technikai taktikai elemeket stb.stb.
Storcknál én picit azt érzem nagyon meg akarja mutatni és gyorsan.
Nem biztos, hogy az aranylábúak fel vannak készülve erre a gyors haladásra.
Nagy ugrás azért az, hogy egy északír vagy hasonló csapat ellen stabil védekezés, és majd préseljünk egy gólt egy kósza labdából , vagy a portugálok , belgák ellen játszunk egy nyíltabb felállásban.
Ez ég és föld. Inkább úgy kellene haladni egyik meccsen volt 3 olyan perc amikor tudtunk egymáshoz passzolni a következőn már 4 ilyen perc volt akkor mentünk előre. :)
A belga meccs az tényleg megmagyarázhatatlan optimizmus volt nekem is. Kb egy német csapat állt volna ki így a belgák ellen, hogy akkor játszunk egy ki ki meccset .
Hazárdjátékos hozzáállás ha véletlenül bejön egy meccsen akkor mekkora királyság.
Be kell lassulnia egy kicsit mert nem német válogatottnál van. Lépésről lépésre kússzunk előre az is jó.
Vagy úgy gondolkodik mély vízbe kell bedobni aztán majd úszik.
Dárdait megnézed Herthát átvette azonnal ez a minimál foci stabil védekezés ellenfélnek ne adjunk lehetőséget, támadásépítés is minél egyszerűbben és működött.
Mostanra már emelt a szinten de még mindig erre épül Hertha focija, csak már azért jóval magasabb szinten művelik annál amikor átvette őket. Védekezésből támadásba átmenetel , több taktikai variáció stb.
Más játékosállománnyal is tegyük hozzá. Minden héten együtt edzve , vagy minden nap.
Nincs könnyű dolga Storcknak erről szintről tovább tudjon lépni. Megkapja 2 hétre ezeket a játékosokat aztán rakjon össze valami focit. Lehet maradnia kellene ennél a Dárdai féle vonalnál nem bonyolítani idő előtt, túl gyorsan akar lépni akkor még rosszabb. Viszont ha azzal is veszítünk akkor megkapja , hogy egész meccsen védekeztünk alig volt nálunk a labda és mégis vereség a vége. Próbál előrelépni ami keserves. Mert focicsapatok ellen kellene bizonyítani , portugál, svájci jóval előrébb járnak. Feröer ellen idegenben hát az már egy másik eset. Az azért valahogy hozható meccs lehetett volna vsz.
Pontosabban a lettek ellen se küzdünk meg vele mert van 4 ziccere az ellenfélnek ami mai fociban rengeteg.
Keserves ez így, de én látom építkezni akar , mit akarna csak ez egy hosszú út lenne és jónéhány poszton nem ártana jobb képességű focista hozzá.
Egyelőre igazán az sem látszik, hogy a különböző csapatrészek különböző felállásoknál jól tudnak együtt mozogni. Egész pontosan az sem látszik bármilyen felállásban jól tudnak együtt mozogni a csapatrészek. Jó mihez képest, viszonyítás kérdése.
Gépezetnek úgy kellene muzsikálnia átállunk 4-2-3-1-ről 4-4-2-re vagy 3-4-3-ra- vagy 3-2-4-1-re stb csont nélkül és mennek a pontos gyors passzok, mindenki mint egy svájci óramű pontosan végzi a munkáját. :) Csapatrészek tökéletes együtt mozgással, nagyon kevés hibával.
Na jó de akkor már minimum egy olasz csapatról beszélnénk. Azért addig még kell dolgozni úgy 20-30 évet, jó alapanyaggal legalább bundesliga szint minden poszton. :)
Kleinheislert is inkább Andreas Möller fedezte fel félig-meddig.
Igazán ő erőltette,hogy tegye be.
http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/storc...
Ez egy jó cikk vsz a témában. Mintha érezték volna ilyesmiről akarunk beszélgetni.
Dárdai az alapoknál kezdte legyen egy masszív csapatvédekezés, és arra építkezni. Ahogy a Herthánál is. Ez okos dolog.
Storck pedig próbál továbblépni , csak lehet gyors a haladás tempója+ játékosállomány képességei lehetővé teszik e. Minél összetettebb focit akar annál több a hibalehetőség. Annál jobb képességek és összeszokottság kellene.
Dárdai a világ legegyszerűbb fociját játszatta semmi kockázatvállalás biztos védekezés és a meccsen ha van 1- 2 lehetőség pontrúgásból stb akkor abból ha 1 bemegy akár nyerhetünk is.
Storck buci azért bonyolította a dolgokat csak hát ennek vannak kockázatai, + a srácoknak annyira nem megy a labdarúgás sajnos.
Eb-n a belgák ellen ezt erőltetni azért a túlzott optimizmus kategória volt Storcktól . Egyéni képességekben középpályájuk néhány szinttel feljebb volt ez ki is jött mert átrohantak rajtunk.
Egy kombinatívabb focinak mindig nagyobb a hibalehetősége elég egyszer eladni a labdát középpályán aztán helló. Ezt kellene minimalizálni , magasabb szinten játszani , de ugyanúgy kevés hibával mint egy alapszintű védekező focinál , + mindezt egyre gyorsabban kellene csinálnunk. Aztán még a végén focicsapat is lenne belőle. :)
Ezzel szenvedünk. Kb az a szintünk, hogy egy lett csapat ellen megküzdünk ezzel úgy ahogy .
egyébként az egész hsz. igy igaz.
"Kevésbé látom a koncepciót, mint Dárdainál. Dárdai egykori védekező középpályásként megtanította a csapatnak azt, hogy a védekezés a legfontosabb és onnan lehet kontrázni (lásd Niko hiánya). Storcknál meg elcserélte az Észak Írek elleni meccset is....."
ebben van szerintem is fociban a kurvva nagy igazság,védekező középpályásként akár Dárdai,szerintem edzőnek a legjobb egy védekező középpályás,véleményem szerint ezen a poszton jol mozgó-jol játszó ember lát legjobban a pályán,és a legjobb stratéga.
éppen kispályán erről volt vitám meccs közben egy illetővel.....aki szerint lotúrót...
Storcktól én nem vagyok elájulva.
Oké, felfedezte Kleinheislert. De sokszor későn változtat. Azt sem értettem, hogy Feröer ellen miért nem támadóbb szelembenlépett fel a csapat. Miért nem 2 csatárral támadtunk az elejétől fogva? Miért nem jött be Niko, aki teszem hozzá az észtek elleni meccsen is 10 perc után már gólpasszt is adott (Izland ellen ugyancsak ő volt az egyik kulcs játékos a rúgott gólunknál). Feröer ellen sztem sokkal hatékonyabb lett volna egy gyors jó ütemérzékkel rendelkező, kiugratható csatár, mint Szalai, aki küzdött a nagydarab feröeri védőkkel. De ha behozott volna még egy csatárt, akkor legalább nem egyedül kellett volna Szalainak sem küzdeni 4 védő ellen.
Miért erőltette a svájciak ellen Fiolát, aki oké magyar bajnokságban jó, de sérült volt, nem tért még vissza 100%-ra. Sokkal inkább játszattam volna Besét. Nem értem miért mellőzi Korcsmárt. Szerintem jobb középső védő , mint Lang.
Kevésbé látom a koncepciót, mint Dárdainál. Dárdai egykori védekező középpályásként megtanította a csapatnak azt, hogy a védekezés a legfontosabb és onnan lehet kontrázni (lásd Niko hiánya). Storcknál meg elcserélte az Észak Írek elleni meccset is.
Belgák ellen sem értettem ezt a nyílt sisakos küzdelmet. Pont ott kellett volna teljesen leszűkíteni a területet és megpróbálni kivédekezni, egy előretolt gyors csatárral, akit meg kell próbálni kiugratni. Ehelyett védelem nélkül nekik rohantunk feltartott kézzel már 3 meccsel a fiúk lábában!
Szóval míg Dárdain azt láttam, hogy mint válság menedzser kiválóan tudta motiválni a csapatot, fel tudta dobni őket és elhitette velük, hogy tudnak győzni, addig Storcknál valahogy ez mind hiányzik. Kicsit ő abból él, amit Dárdai összerakott.
Ezt amúgy megfigyeltem abból a műsorból is, amit a válogatott EB kijutásáról forgattak.
Dárdai esetében Dárdai beszélt, szugerált, mindenki ült és magába szívta a szavait, hittek neki.
Storck idejében STorck elmondta amit akart angolul (azt is elég pongyola angollal, nem tudom, hogy ő ne tudna jobban angolul, vagy a magyar játékosok nem értenék, ha pontosabban fejezné ki magát) és utána az öregebb/rutinosabb játékosok kezdtek el beszélgetni, hogy mi hogy legyen vagy mondták a fiataloknak, hogy mit hogyan csináljanak... Egyszerűen elég nehéz azt is elképzelni, hogy ha nem beszéled a másik anyanyelvét, akkor meg tudod ítélni pontosan az adott illetők inteligenciáját, hozzáállását..
Pedig jó lenne egy vb szereplés. Többet kell ahhoz mutatni. Itthon Svájc ellen megvoltak a lehetőségeink. Attól tartok idegenben nem fogunk tudni domborítani. De még a portugálok elleni idegenbeli egy halvány reménysugár nekem. Storcknak valami földöntúli taktikát kell összeraknia. :)
fogd fel úgy, mint egy BL selejtezőkör 2. körét...
Egész évben készülünk rá, megkapjuk a sorsolást, ahol kapunk egy verhető csapatot, majd amikor elkezdődik a mérkőzés, akkor már a 10. percben látod, hogy ezek a mi aranylábú fiaink már megint a strandon voltak az elmúlt 1 hónapban és eszük ágában sem volt erre a meccsre eljönniük, míg az ellenfélen látszik, hogy ők az életükért küzdenek, hogy bejussanak legalább az EL-be és ennek megfelelően már 1-0-ra vezetnek is itthon...
Látszik, hogy ebből bizony még hátra van 170 perc szenvedés és a végén nem fogunk örülni, de egy-két bíztató mozdulatnak még örülhetünk. A végén meg szídjuk a bírót...
Sajnos már az első kör előtt is kis sanszunk volt. 2 meccs után pedig már a 0-hoz közelített.
De azért nem szabadna feladni, Portugáliában valahogy győznénk. Ők se verhetetlenek, hatalmas csoda lenne , meg kell próbálni mindent hátha minden lövés bepattan, vagy kiállítanak valakit tőlük vagy lőnek 3 öngólt vagy valami. :)
Minimális az esély persze, de matematikailag még megvan.
Valahogy nincs kedvem feladni még csak most kezdődött a selejtezés és máris elszálltunk. Nem jó érzés.
Marhaság. (bocs) Itt már kiestünk a 2. meccs után.
Persze lehet itt sakkozni, matekozni meg mi van ha a Portugálokat eltiltanák, vagy kiderülne, hogy Feröer doppingolt. De nem. Erre vagyunk képesek, egy csoport 3. hely. Az elmúlt 25 évben egyszer lettünk talán csoport másodikok a finn kapus seggének köszönhetően (meg az egész finn védelemnek). És utána be is áraztak minket a Jugoszlávok a 12-1-gyel.
Nem kell reménykedni. Most tényleg tét nélkül lehet élvezni a focit, tét nélküli ki-ki meccset játszani a Portugálokkal és a Svájciakkal és be lehet építeni a fatalokat (engem a tegnapi Gera pótlónak kikiálltott Vida egyáltalán nem győzőtt meg mondjuk).
Ezt tudta Gera is, ezért sírt a svájci meccs után, mert tudta, hogy ő már az életben többet nem fogja fűről nézni a VB-t, nem adatik meg neki...
Szalai nyilatkozata is "jöjjenek majd a fiatalok" részben erre vonatkozott, illetve arra , hogy ő is már 29, a legközelebbi VB-n már 31 lenne, és 33 vagy 35 évesen már ő sírna a legjobban , ha még mindig őt tartaná valaki a legjobb magyar csatárnak..