Regisztráció Elfelejtett jelszó

Devizahitelek: törlesztés eredeti árfolyamon?

Re: ebben sok hasznos infó van

#644007 Dr. ursi Előzmény: #643983

hát annyit tudok még hozzátenni h az én fejemben már körvonalazódik a terv és igazán ultraortodoxnak mondható.

igazából a bankszektort nem ériveszteség mivel az időzítés vagyis a kivezetések csúsztatva mennek majd 3-5 év alatt folyamatában ez a lejáratok kifutása miatt van szóval minden egyes ilyen devalapú hitelnél a futamidő harmadánál járva fizeted ki forintban az általad megkapott forint(hitel)összeget. tehát a bankot úgymond már nem éri kár ha ekkor forintosítanak, mert amit adott visszakapta. ha inenntől viszont forintosítanak, felezik a hátralévő futamidőt és folyósítási árfolyamon törlesztel akkor a bank is kap még kamatot tehát még nyer is az ügyön illetve felszabadulnak forrásai (céltart) tehát nyer azonkívül azon is yner h felszabadul egy tömeg akik óvatosan forinthiteleket vennének fel bubor+kamaton tehát új hiteleket is tudna kihelyezni. igaz most már nem lehetne uzsorázni csak hitelezni ami semmi extraprofit csak egy elfogadható.

a felszabaduló források a alkosságnál pedig a gdp-t dobnák pl kisker forg vagy megtakba menne.

s ezek össztárs szinten jó dolgok. és a gazdra is jól hatnak.

amíg viszont ez továbbra is ígmaradna addig azok is szívnak mivel rensszerszintű a dolog akiknek nincs ilyen hitelük.

köszönjék meg felcsutka petykának.

Re: ebben sok hasznos infó van

#643983 banyaiz Előzmény: #643973

Átnézve a friss híreket az ügyben. Nyilatkozott Varga, Viktor, Orbán államtitkár.

Amit ezekből le lehet szűrni, érzékelik politikailag, hogy egy nagy dev hiteles megmentés nem egyértelműen népszerű. Ezért behozták beszéd szintjén, hogy a Ft hitelesek nem járhatnak rosszabbul.

Szvsz olyan megoldás nincs, hogy a devizahitelek futamideje feleződik, átváltódik Ft-ra, a Ft hitelesek nem járnak rosszabbul, nincs végtörlesztéshez hasonló terv, közben pedig ez még úgy csapódik le a devizásoknál, hogy megmentették őket, ja és közben a bankok elfogadható mértékű terhet kapnak, de az állami költségvetés sem éri nagy teher. :) Ilyen a mesében van kb.

Ha csak egy kis szeletét nézem a híreknek, futamidő felezés komoly törlesztőrészlet növekedéssel járna. De ezeregy sebből vérzik a dolog.

A cél nem rossz (átváltani Ft-ra) de ezekkel a kritériumokkal nem látom hogyan.

Re: nincs cím

#643932 hosszhuszár Előzmény: #643911

Volt ilyen is, de a legtöbb lakásvásárlás, szerintem, és logikusnak tűnt akkoriban, ha valakik lakást béreltek 60e/hó áron, vesznek fel hitelt, és a sajátjukat fizetik, nem ez volt a csapda, hanem a deviza alap....sőt, sokan voltak olyanok, akik vettek hitelre, bérbe adták, és a bérleti díj, fedezte a törlesztő részletet....akik ezt az elsők között meglépték, ügyesen tették.....

#643922 Dr. ursi Előzmény: #643910

ez így van.

de ez a naépeknek kb 5-8%-a

ahogy a befik akiknek volt pénzük de nyerészkedni akartak a népeknek kb. 3-5%-a.

a többiek 85-90% teljesen normálisak.

amúgy viki ma reggel mondta h csak a lakáshitelesek és csak azok akiknek a fedél a fejük felettt ez az egy van.

a többieknek sztem már voltak lehetőségek, végtörl, ócsa, kilak mor. árfrög.

és asszem ez jogos h tényleg csak azok legyenek ebbena körben akiknek ez az egy lakásuk van és abban lakik a család és nincs más.

na ők azok a népek amúgy akik nagyon nagy többségben telejsen normálisak és számolva kalk vették fel a hitelt amire amúgy más lehetsőégük nem volt se a lakásvételre mert nem volt elég pénzük még két szobásra sem se arra h forinthitelt tudjanak fizetni 20% kamattal.

szóval ami tájékoztatást kapott az ember aza alapján teljesen normálisan döntöttö és nemlehet egy átlagemeberen számonkrni h miért nem fedezte le a poziját meg iylen szakmai marhaságok !

#643911 walex Előzmény: #643910

Így van.

Ugyanez ment új autók terén is. A szomszédok vettek új autót? Vegyünk mi is! 0 Ft + üzembe helyezésért elhozták, utána fizették pár hónapig, majd vitte a bank.

#643910 kosami Előzmény: #643908

tovabb megyek. olyan is volt boven akik tudtak hogy akkori jelen allas szerint nem tudjak hogy kepesek lesznek fizetni a hiteleiket.. de nem akartak lemaradni a kornyezetukben gyorsan vegbe meno "modernizacionak". majd csak lesz valahogy elvet vallottak. nos ezeknek az embereknek van most a legnagyobb hangjuk. ezeket az egyeneket kene nem az ut szelen hagyni, hanem egyenesen az arokba lokni.

AT: Értem, hogy mit írs…

#643908 walex

AT:

Értem, hogy mit írsz. Felelősek a bankok is (ezt már többször leírtam), akárcsak a PSZÁF, MNB, de azért ne tegyünk már úgy, mintha a hitelfelvevők meg olyan ártatlanok lennének, mint a ma született bárány...

Olyanok is felvették a hitelt, akiknek szinte forintra ki volt már számolva, hogy mennyit tudnak törleszteni, ki volt centizve a törlesztő már az első hónapokban (amikor még nem szállt el az árfolyam!). Aki így bevállalt cirka 20 évet, az egész egyszerűen nemhogy hülye, hanem analfabéta. Én az ilyeneket hagynám, hogy vigyék a házát, majd legközelebb jobban meggondolják.

Azt azért te se gondolhatod komolyan, hogy egy 20-30 éves futamidő alatt csak 50% törlesztő emelkedéssel kell kalkulálni. BÁRMI történhet a világban, ami miatt többszörösére nőhet a törlesztő. 20-30 év hosszú idő, ez idő alatt BÁRMI megtörténhet. Munkanélküliség, betegség, stb. Addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér!

Tudom, hogy mindenki fizeti az árát, csak már rohadt idegesítő, hogy megint a felelőtlenek jártak jól, aki meg próbál megtakarítani, az kap kamatadót, eho-t.. és egyéb "átnemhárítható" különadókat.

Re: nem is tudom, nem is tudom ... olyan szépen szólnak.

#643832 Dr. ursi Előzmény: #643819

én viszont neked is csak nagyon durva stílusban tudnék válaszolni, így nem teszem.

udvariasságból :o)

#643819 JP Előzmény: #643687

"ahogy a jbk sem amiatt csökkent le mert csökkent az infláció :o) és aztán jbk le és hozamok le."

Hanem....

"hanem előbb hozamok le, aztán jbk le, s aztán az infláció le."

végkövetkeztetéskép: a kötvénypiaci spekulációnak, esetleg nevezzük finomabban, a kötvénypiaci alakulásoknak köszönhető az alacsony infláció.

Ez édi :-)

#643817 Dr. ursi Előzmény: #643812

kövképp jól kitalálta ezt felcsutka péter az uzsoramaffia lelkes híve és a bildelberg csoport kiszolgálója.

-

én pl azzal számoltam h megemelkedhet 50%-al az árfolyam, de a kamat csökkenni fog snb-chf - ahogy at is :o) csak a kamat emelkedett ... és az árf is :o)

#643814 Előzmény: #643692

walex, értsed már meg, hogy a FELELŐTLEN hitelezetteket MAGUKNAK A BANKOKNAK kellett volna kiszűrni és ha nem is a józan paraszti eszük alapján, akkor azért, mert fizetett azért a hitelkérelem benyújtásakor, hogy vizsgálják meg, hogy megfelel-e a feltételeknek.

Ergo az az érdeklődés adódik, hogy ha felelőtlenek voltak a hitelfelvételkor és ezt tulajdonképpen ők is tudták, vagy tudhatták, akkor abból pontosan az következik, hogy ezt a banknak mindenképpen TUDNIA KELLETT VOLNA, ergo nem lett volna szabad a számukra a hitelt folyósítani.

Nem tudod az adósok nyakába varnni a problémát, mert teljesen egyértelmű a felelőségi kérdés: A felelős az, aki annak ellenére hitelt nyújtott, hogy tudta, hogy az teljesíthetetlen.

#643813 Előzmény: #643678

Pontosan 2008 óta mentik ordenáré költségekért a devizahiteleseket, ugyanis akkor jött ki az az IMF+EU+WB csomag, ami megakadályozta a forint leértékelését a reális szintre. Ennek az összes kamatát azóta is fizeted. Csak mivel nem kapcsolod össze a dolgokat, ezért azt hiszed, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Pedig van. Ez volt az ára annak, hogy akkor ne kössék fel az összes marxistát.

És mondd csak, ez miért jobb érzés neked, hogy a mai napig fizeted őket, hogy ne kössék fel őket, miközben ennyiért az összes devizaadóst kiengedheted az adósrabszolgaságból?

#643812 Előzmény: #643641

"Mi közöm van nekem és bárki másnak - aki addig nyújtózkodott, ameddig a takaró ért - XY devizahiteles megemelkedett törlesztőrészletéhez?"

Az, hogy k*va sok adót kell amiatt fizetned, hogy fenn legyen tartva a teljesen irreális devizatartalék. Elég ok ez arra, hogy megszűnjön ez a kötelezettséged? Elég. Bőven.

"Én ezt tuti nem engedném meg, hogy mások hibás döntését azok is fizessék (számlavezetés, kártyahasználat, stb. díjában), akiknek semmi köze az egészhez. "

Kolléga úr, FIZETSZ érte most is, csak nem nyiltan, hanem burkoltan. Erről szóltak a trükkök százai.

Egyebekben sokszor idéztem magam ez ügyben. Nekem DEVIZA hitelszerződésem volt, devizában megkötve, devizában folyósítva deviza számlára. De már ott hazudott a bank, amikor a szerződésbe Forint összeget írt be ennek ellenére, amit egy sehol ki nem függesztett(!) árfolyamon váltott át devizára, ráadásul a devizás törlesztés miatt - kapaszkodj meg - fél százalék többletet vert rá a szerződésre! Tehát, deklarálta, hogy neki nem üzlet az, ha egy devizaszerződésre devizában fizetek, ami tök logikus ugye? Nem, nem az. Arról van szó, hogy BE VOLT KALKULÁLVA AZ ÁRFOLYAMRÉSES LEHÚZÁS, és aki ezt is ki akarta védeni azt még nyíltan húzták le. Ugye milyen érdekes?

ÉS azt most tegyem ehhez hozzá, hogy a plusz 0,5%-ot a szerződés aláírásakor méltóztattak megemlíteni, miután már mindent kifizettem és lerendeztem és már csak a közjegyzőhöz kellett menni és indult a folyósítás?

Mondd csak, hülye voltam a kalkulációnál? Nem hiszem, csak nem szóltak, hogy mibe kerül pontosan a hitel. De ez még semmi! Az én szerződésemben Libor+X% volt meghatározva, mint számítási alap, hiszen CHF szerződséről volt szó. Namármost, amikor a Libor nagyjából 1%-ra zuhant a 4-5%-ról, akkor merészeltem megkérdezni, hogy "mi ez a baromság, hogy nem csökken a törlesztő", mire körülbelül az a válasz érkezett, hogy miért kellene az első években csökkennie a részleteknek(!ÍGY!), majd csak a szerződés vége felé fog. Ezek után megreklamáltam írásban is, amire csak több oldalas lózung érkezett, de egyebekben CDS felár, meg hasonló bullshit egyébként nem volt benne.

De a lényeg a lényeg: A törlesztő devizában NEM csökkenhetett.

Majd ezek után egyszercsak megjelent ~900 CHF a számlámon, amire rákérdeztem, hogy "az mi", és a bank nem tudott vele elszámolni, a szerződés lezárásáig nem volt képes választ adni arra, hogy ezt miért kaptam vissza. Érted ezt walex? Hiretlen visszautal körülbelül két havi "diszkontot" két év után. Az mennyi is? 10% túlszámlázás? És nincs róla papír, nincs róla elszámolás.

Ez neked úgy hangzik, hogy "én vagyok a hülye"?

"Ha valaki HÜLYE volt, viselje a következményeket."

Mint látható, itt szó sem volt arról, hogy a hitelfelvevők többsége hülye lett volna, egyszerűen arról volt szó, hogy a bankok úgy variáltak a szerződésekkel, ahogy éppen kedvük szottyant és aminek a lényege az volt, hogy CHF-BEN A TÖRLESZTŐRÉSZLET NEM CSÖKKENHET.

EZT a mondatot jegyezzed meg walex, mert ez a lényeges jelen ügyben: A banok nem engedhették meg maguknak azt, hogy CHF-ben csökkenjen a törlesztőrészlet, ami jól láthatóan és általad érezhetően is átb@szás, mert nem lehet más abban a környezetben, amiben a 4-5%-os SNB kamatszint 0%-ra csökken. A CHF törlesztőnek csökkennie kellett volna, aminek az ellenében dolgozhatott volna az árfolyam.

DE SENKINEK SEM CSÖKKENT CHF-BEN SZÁMÍTVA A TÖRLESZTÉSE FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A SZERZŐDÉSBEN A KAMATSZINT HOGYAN VOLT MEGHATÁROZVA.

EZ pedig CSALÁS.

"Lehet a bankra mutogatni, de az ügyfél is legalább olyan hibás volt."

Ez nem lehetséges, hiszen az ügyfél még fizetett is azért, hogy a bank ellenőrizze, hogy fizetőképes-e. Ha a bank a szerződés megkötésekor annak deklarálta, akkor az az ügyfélnek nem róható fel.

"EU csatlakozás? Ugyan már! Aki követte a sajtót, volt esze, tudott gondolkozni és felfogta a 2006-os hiány eltitkolást Veress elvtárs közreműködésével, annak tök egyértelmű volt, hogy itt nem lesz euro még legalább 2013-2015-ig."

Ezt mindenki tudta, de azt senki sem tudta, hogy SOHA nem lesz és már nem is fogja érdekelni ez a politikát.

"Továbbra is tartom, ha most 100 Ft lenne egy CHF, nem vernék az asztalt a hitelesek, hogy ugyan hadd fizessék már ki a különbözetet, amennyivel jobban jártak"

A fentiek alapján jól láthatod, hogy még én is verném az asztalt, mert nem tudnám elfogadni, hogy nem megy le 2/3-ra a törlesztőrészlet CHF része a kamatszint gyakorlatilag lenullázódása miatt. Ugyanis a 2/3 törlesztőrészlet 50% árfolyam emelkedéssel mennyi is az eredeti részlethez képest? Nos, mennyi is? 2/3*1,5=

EGY, azaz UGYANANNYI.

Vagyis aki komolyan számolt, gondolkodott, kötött szerződést, annak pontosan azt kellett volna látnia, hogy hiába változik a forint árfolyama, számottevően csökken a CHF tartalom, ezáltal a törlesztőrészlet ugyanannyi marad.

De nem így történt.

EZÉRT hibás a felvetésed, és ezért nem is lenne megoldás a 100-as CHF árfolyam elérése, mivel ahhoz óriási adósság létrehozásáre lenne szükség, ami miatt megint drágulnának a hitelfelvételek és újra megemelkedne a CHF-ben számított részlet, vagyis az eredmény az lenne, hogy nem járhat jól a devizában hitelt felvett.

#643810 Előzmény: #643593

Csak az érdekesség kedvéért:

"Na most, ha egy egyenruhába öltözött csaló áldozata vagy... akkor ugye nem azt mondod, hogy ugyanmár, mentsük fel a csalót... mert én voltam a hülye, hogy bíztam benne..."

Itt bizalomról szó sem volt. Kötelezően elő volt írva az adós hitelminősítése amit ráadásul megfizettettek az adóssal a bankok, méghozzá kőkeményen. Ergo, innen is meg lehet fogni a kérdést, hogy ők a felelősek azért ha olyan ember felvehetett olyan mennyiségű hitelt, amit nem tud visszafizetni az általuk rendelkezésre álló információk alapján.

Tehát megállapítható, hogy a pénzt beszedték, a megbízásnak viszont nem tettek eleget, hiszen nem teljesítettek. Azaz, tévedésbe ejtettek és tévedésben tartották a hitelfelvevőt, hogy megadták neki a hitelt, hiszen fizetett megbízottként átverték azzal, hogy ő hitelképes.

Ennek a törvényi tényállása pedig a csalás, amely egyebekben önmagában is semmisségi ok lenne az ilyen módszerrel létrehozott szerződésekre.

#643809 Előzmény: #643428

"Nézd, amelyik hitelfelvevő azt hitte, hogy majd 20-25 év múlva is 160-180 Ft lesz egy CHF, az egész egyszerűen HÜLYE."

Nem lehetne leakadni az árfolyamról? Az árfolyam legfeljebb 50%-os emelést indokolt volna, amit viszont közel 50%-ban semlegesített volna a zéróra csökkenő CHF alapkamat. Ergo ~25%-os növekedés lenne most a reális, nem pedig az öt, hatszorosra emelt törlesztőrészletek. Ezért hazudik a zsindex és az összes többi mocsokmédia, ugyanis csak az árfolyamról pofázik, arról nem, hogy mekkora összegre számolták ezt rá.

Más szavakkal, a zsindex és más hasonló mocskok nem írnak arról, hogy nem az árfolyam változott meg és hogy még így is jobban jártak a hitelezettek, hanem ""elfelejtkezik"" arról, hogy nem az árfolyam tette ki az emelés jelentős részét, sőt, egyenesen az volt a kisebb rész.

Vagyis tökéletes mocskos alja hazugság az, amikor a kezdeti törlesztőt egyszerűen az árfolyammal szorozza fel és azt hasonlítgatja a forinthitelekhez, ez ugyanis nem egyszerűen szemenszedett hazugság, hanem kifejezett aljasság. Szó sincs ugyanis erről.

"Nem gondoltak előre, éljük a mának ugye?"

Ilyenből is rengeteg volt, de mondd csak, van értelme ennek a számonkérésének akkor, amikor a bankok egyenesen azt mondták a fizetőképességre, hogy "pápápápápá"? Miért nem nézed meg a másik oldalt! Ha ebben volt carpe diem, az egyenesen a bankok részéről volt szó, akik csak a volumen növelése érdekében ezerrel tolták ki az uzsorát olyanoknak, akikről pontosan tudták, hogy nem tudják törleszteni azt. Csakhogy azt is tudták az ebben részt vevő köztörvényes bűnözők, hogy a kihelyezésért a bónusz az övéké, és sehol sem lesznek már mire a probléma eszkalálódik.

"Lehet akár 10000 Ft is vagy még több. 20-25 év rengeteg idő, BÁRMI megtörténhet a világban ez idő alatt, ami miatt begyengül a Ft, lásd pengő esete egykor."

Well, de ebben az esetben azt mondod, hogy teljes felelőtlenség ilyen távra hitelt nyújtani. Nem vitatom, de akkor miért az ügyfeleket kárhozatjuk?

"A hócipőm tele van már egyébként ezzel a "mentsük meg szegény, szerencsétlen devizahiteleseket" történettel."

Már leírtam az én esetemet. Egyszerűen elképesztő az, amit a bankok műveltek, korrektség egyetlen pillanatra sem volt felfedezhető a részükről. Egyszerű átverés volt, aminek köze nincs ahhoz, amiről a lakájmédia és a fizetett bértollnokok írnak. Próbáljad elhinni, megérteni, hogy ha az árfolyam változott volna a duplájára(!) akkor sem lett volna semmi gond sem a törlesztéssel.

"Aki volt olyan előrelátó és felelős gondolkodású, hogy"

Én nem nevezném sem előrelátónak, sem felelős gondolkodásúnak aki nem vett fel hitelt. Ez egy gondolkodási mód, nem szükségszerűen hülye, aki hitelt vett fel.

"- nem vett fel devizahitelt, azt mivel és miként fogja támogatni a kedves kormány? (Ha már a devizásoknak a harmadik mentőcsomag készül, amit megint azok IS fognak fizetni, akiknek egy fillér hitele nincs...)"

Nem látod a rendszerszintű összefüggéseket.

HA lecsökken a devizában fennálló hitelállomány, akkor lecsökken Magyarország külföldtől való függése, ami azt jelenti, hogy javulhat a besorolása, ami olcsóbb finanszírozást tesz lehetővé önmagában, de mivel tovább csökkenhet a devizatartalék mennyisége, ezért jóval kisebb az adósságfinanszírozás költsége, ami a számodra is hasznos.

Ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy a csökkenő lakossági adósságszolgálat egyben azt is jelenti, hogy több marad fogyasztásra, akkor abból jól láthatod, hogy a kiskereskedelmi forgalom megugrása egyben munkahelyek teremtésében is jelentkezni fog, ami számodra mindenképpen hasznos, hiszen ez adóbevételeket jelent, munkalehetőséget és általában fejlődést.

Csak hasznod lesz abból, ha megszűnnek a devizahitelek. Csak hasznod.

"pontosan és reálisan meg tudta ítélni a saját helyzetét, és annak megfelelően vett fel hitelt, amit pontosan, rendszeresen és hiánytalanul törleszt, azt mivel és hogyan fogja támogatni a kormány?"

Ugyanazzal, azzal, hogy neki is olcsóbb lesz a törlesztőrészlete, vagy a kiszállása a hitelből. Hiszen a forintosításon mindenki nyer, az is aki pontosan fizetett és az is fizetőképes lesz, aki eddig nem volt fizetőképes. Egyebekben, mint jeleztem, nagyon sokan képesek voltak felmérni a helyzetüket, képesek voltak a hitelrészlet DUPLÁZÁSÁVAL számolni, de arra SENKI, azaz SENKI sem készülhet, hogy a CHF alapkamat 4%-ról 0%-ra zuhanása mellett még a kamatszintjét is növelni fogják! Ilyen nincs, arra nem lehet számolni, hogy a hat-nyolcszorosára(!) megy fel a törlesztőrészlet.

"De ott vannak még a forint hitelesek is, róluk eddig szó sem volt, pedig ők még többet fizettek."

A fentiek okán ők is nyerni fognak mindenképpen.

"Ha most 100 Ft lenne egy CHF, akkor gondolom, nem lenne siránkozás és nem követelnék sokan, hogy a 100 és 160 Ft közötti különbözetet igenis adják oda a banknak vagy az államnak."

Az az igazság, hogy ez egy ritka süket érv, amit sajnos te is átvettél a marxita mocsokcsövketől. A probléma ugyanis nem az árfolyamban van. Ha tegyük fel, most a kóóórmány marxista, libák módjára felvenne egy vagyont, azt az árfoyam erősítésére költeni, akkor AZT kellene megfizetned adóban, ugyanakkor az az érdekesség állna elő, hogy az még sérülékenyebbé tenné az országot, még mélyebben menne bóvliba, méghozzá komolyan, ami annyit tesz, hogy megdrágulna a finanszírozás. Az pedig annyit jelentene, hogy ugyan az árfolyam alacsony lenne, azonban a törlesztőrészletek továbbra sem érnék el a korábbi szintet, sőt mi több, a bankok arra kényszerülnének(!), hogy újabb emelést hajtsanak végre a költségek esetében, ergo az történne, hogy a legjobb három-négyszeresre drágult hitelek esetében az lefeleződne(!), amely esetben még mindig a duplája lenne a törlesztőrészlet annak, amivel indult a szerződés.

És ez a baj walex, hogy a fizetett bértollnokok ezt elhazudják és az emberek, akik nem érintettek az ügyben, azok a valóságot egyszerűen nem akarják elhinni, mert teljes képtelenségnek, vagy közönséges hazudozásnak tartják azt, hogy egy 15eFt-os havi törlesztőből akár 75eFt is lett időközben.

Pedig ez a valóság és erről szól a botrány.

#643738 banyaiz Előzmény: #643657

Tolcsynak erre megvan az unortodox recepje, majd könyvet is ír róla, hogyan csökkentsd a mérleg követel oldalát, hogy a tartozik közben változatlan. Vagy fordítva. No problem.

Ez olyasfajta dolog mint az, hogy nincs megszorítás miközben gazd növekedés sincs, de a költségvetési hiányt lehozzuk a cél szintre, és azt tartjuk.

Ez egy ilyen zseni ember. :) Biztos meg fogja írni vmelyik könyvében ami bestseller lesz még az Usában is .

Vagy olyasmi mint a mentsünk úgy minden devizadóst, hogy a ft adósok rosszabbul nem járhatnak , de a jelenlegi állapot szerint inkább a devizaadósok jártak jobban.

Ezeket a dolgokat nem könnyű felfogni ezt belátom , de ilyen "csodák" vannak. :D

...

#643713 prospero Előzmény: #643705

Ja és azokra is hárít, akik nem vettek fel devizahitelt...:-)!

Mission: impossible 201…

#643707 macika

Mission: impossible

2013. július 25. csütörtök, 12:05 /Citadella

Varga Mihály hozott is devizaadós-mentést meg nem is, mondott konkrétumot, meg nem is, mint a mesében. A kormányzat - eddig is valószínûsíthetõ - szándéka egyértelmûnek tûnik: a lakossági devizahiteleknek el kell tûnniük a rendszerbõl, ami nagy valószínûséggel azt jelenti, hogy azok forintosításra kerülnek. Önmagában ez kivitelezhetõ, mert az MNB-nek van ehhez elegendõ devizatartaléka, forinthitelt meg szükség esetén annyit nyújt a bankrendszernek, amennyire csak szükség van. A devizahitelek forintosítása tehát lehetséges, megoldható, a kérdés csak az, hogy ez hogy, milyen formában, milyen áron történik, és ki viseli a veszteséget.

Afelõl ugyanis senkinek nem lehet kétsége, hogy a forintosítás súlyos veszteségeket fog okozni. Ami érdekessé tette a tegnapi bejelentést, az az a mondat, miszerint "...a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek...". Innentõl kezd bonyolódni a helyzet. Már a jelenlegi kormány hatalomrakerülése idején amellett érveltünk kollégáimmal, hogy a legegyszerûbb megoldása - már ha van ilyen - a devizahiteles problémának az lenne, ha átlátható, maximalizált referencia-alapú árazása lenne a devizahiteleknek, például a hitelkamatot maximálták volna a svájci alapkamat+magyar országkockázati felárban. Ez kb. 3,5%-os törlesztõrészletet jelentene. Mivel a devizahitelek 10-15 évesek, és a jelenlegi kamatozásuk 6-7%-on vagy e felett van, ez azonnali 20-40%-os törlesztõrészlet csökkenést okozna (természetesen a bankoknak kamatbevételkiesést), és segítene minden szereplõnek, miközben a bankrendszert érõ terhek idõben szétoszlanak. A kormányzat azonban úgy tûnik inkább a teljes forintosítás felé indul el.

Megoldhatatlan probléma a teljes forintosítással önmagában nincsen, de a fenti peremfeltétel mellett szinte kivitelezhetetlen. Mit értünk ugyanis az alatt, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul? Mivel mind a forinthitelek, mind a devizahitelek hosszúsága, kamatozása és egyéb feltételei változatosak voltak, nem lehet olyan megoldást találni, ahol ez teljesül, illetve bármilyen megoldásnál biztosan lesznek olyanok, akik jobban jártak (volna) forinttal, vagy devizával.

Például egy nagyon gyors, és korántsem pontos excel számítás alapján valaki, aki 2007 elején vett fel 15 évre 10 millió forint hitelt forintban, az kifizetett eddig 9 millió forintot és tartozik még 7,5-el. Viszont aki svájci frankban vett fel, az kifizetett bõ 8 milliót, és még mindig tartozik 10 millióval. Mi az igazságos? Ha úgy csökkentjük a tartozását, hogy az övét is levisszük 7,5 millióra? Vagy valamiféle diszkontrátával leszámítoljuk az eddig törlesztõket plusz a hátralévõ fizetéseket és azokat hasonlítjuk össze? Ezekre a kérdésekre persze nincs értelmes válasz és nincs is helyes megoldás.

Valószínûnek tûnik, hogy valamiféle kikalkulált árfolyamon lehet majd forintosítani (180? 190? 200? chf/huf), ami lehet hogy függeni fog a hátralévõ futamidõtõl és más tényezõktõl is, és az is valószínû, hogy ehhez a devizát az MNB biztosítja. Mi lesz ennek az eredménye? Az MNB devizatartaléka csökken (aminek valószínûleg örül az MNB vezetése, mert így csökken egyben a héthetes kötvények állománya is, ezzel a jegybanki veszteség), a bankok pedig veszíteni fognak. Könnyen lehet, hogy az MNB valamiféle kedvezményes árfolyamon biztosítja a devizát a tranzakcióhoz (pl. 220 ft/chf), tehát az állam is részt vállal a mentésben, legalább is véleményem szerint ez lenne a helyes eljárás. Ha így történik, akkor a bankok terhei máris kisebbek lesznek. Ugyancsak valószínû, hogy a banki veszteségek leírhatóak lesznek a bankadóból. Összességében a bankrendszer veszteségei - feltéve, hogy az MNB besegít egy kedvezményes árfolyammal és figyelembe véve a már megképzett céltartalékokat valamint a bankadó csökkentését - valószínûleg pár száz milliárd forintot fognak elérni, és kezelhetõek lesznek. Természetesen a fentiek pusztán találgatások, ugyanis a Varga-bejelentésbõl sok konkrétum nem olvasható ki. Mindenesetre az MNB tartalékcsökkenése, és a devizahiteleken keresztüli országkockázatcsökkenés abba az irányba mutat, amirõl sokszor írtam az elmúlt évben: még inkább megengedi az MNB-nek a kamatcsökkentést és ezzel párhuzamosan a forint gyengítését

PS:

Mivel az elmúlt napokban egy csomóan kérdezték, hogy "kivegyem-e az OTP-bõl a pénzem, mert Csányi mindent eladott", erre röviden válaszolnék: NE. Az OTP az egyik legerõsebb európai bank, jó jövedelmezõséggel, jelentõs tartalékokkal. Igazat mondott a bank elnöke, amikor azt állította, hogy akármilyen adósmentés jön, azt az OTP túléli. Méghozzá anélkül, hogy friss tõkét kellene bevonnia, vagy egyéb nehézségei lennének. Úgyhogy nem kell menekülni az OTP-tõl, a bank - egyelõre úgy tûnik - még jónéhány évig a legjelentõsebb hazai pénzintézet marad.

.

http://www.zsiday.hu/blog/mission-impossible

#643705 prospero Előzmény: #643692

A bank nem is vállalta be...;-)! Mindent szépen hárít az ügyfelére...;-)!